Keskiviikko 21.8.2019

Vastaus vuosikymmenen väittelyyn: Suomesta löytyi kerjäämään pakotettuja

Luotu: 
5.8.2019 09:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuva.
|

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on tänä vuonna hakeutunut kaksi Suomessa kerjäämään pakotettua henkilöä, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri).

Kerjäämään pakottamista ei ole aiemmin tunnistettu Suomessa, vaikka ilmiön olemassaolosta on Migrin mukaan väitelty yli vuosikymmenen ajan. Kerjäämään pakottamista on havaittu viimeisen vuosikymmenen aikana muissa Pohjoismaissa sekä esimerkiksi Virossa.

”Suomessa sitä ei ole toistaiseksi tunnistettu. Tänä vuonna ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on kuitenkin hakeutunut kaksi Suomessa kerjäämään pakotettua henkilöä sekä kolmas, jota yritettiin väkivalloin pakottaa rikolliseen toimintaan”, kerrotaan ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän puolivuotiskatsauksessa.

Raportin mukaan tämä ei tarkoita, että kaikkea kerjäämistä olisi epäiltävä ihmiskaupaksi.

”Järjestöjen sekä poliisin tekemien selvitysten mukaan valtaosa kerjäämisestä vaikuttaisi olevan juuri sitä miltä se vaikuttaakin: varojen keräämistä köyhyyden helpottamiseksi. Tällainen kuva on muodostunut myös auttamisjärjestelmälle. On kuitenkin hyvä huomioida, että mahdollisuus hyväksikäyttöön on olemassa lähes kaikilla aloilla, myös kerjäämisessä”, raportissa todetaan.

”[Kerjäläisten] joukossa voi olla joitakin henkilöitä, joiden asema on muita kehnompi. Keskustelu aiheesta ei saisikaan liikkua mustavalkoisella joko–tai-linjalla.”

Raportin määritelmän mukaan kerjäämään pakottaminen tarkoittaa sitä, että ”alisteisessa asemassa oleva henkilö pakotetaan kerjäämään ja luovuttamaan saamansa varat hyväksikäyttäjilleen”.

Auttamisjärjestelmän piiriin hakeutuneita, kerjäämään pakotettuja henkilöitä on painostettu myös rikolliseen toimintaan sekä pullojen keräämiseen varallisuuden tuottamiseksi hyväksikäyttäjille, raportissa kerrotaan.

LUE MYÖS:

Poliisi tarkentaa kantaansa Suomen kerjäläisistä: Ihmiskauppaa ei suljeta pois

Poliisi hylkää vanhan väitteen Suomen kerjäläisistä – 20 €/päivä vei pohjan

Päivi Räsänen Ylelle: ”Kerjäämisessä merkkejä ihmiskaupasta”

Auttamisjärjestelmän piiriin yli sata ihmiskaupan uhria

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on vuoden 2019 ensimmäisen puolikkaan aikana otettu 115 uutta asiakasta. Tämä on yli puolet enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan, jolloin palveluiden piiriin oli otettu 76 uutta asiakasta.  Uusista asiakkaista vajaan kolmanneksen on arvioitu joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa.

Eniten Suomessa tunnistettiin työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja (12 henkilöä) sekä pakkoavioliittoon liittyvän ihmiskaupan uhreja (12 henkilöä). Työvoiman hyväksikäyttöä havaittiin etenkin ravintola-alalla sekä maataloudessa.

Pakkoavioliitoista neljä oli solmittu Suomessa. Kahdeksassa tapauksessa liitto oli alkanut ulkomailla, tavallisesti morsiamen ollessa vielä alaikäinen. Perheen paetessa kotimaastaan Suomeen on hyväksikäyttö paljastunut perheväkivallan kautta. Turvakodit ovat olleet avainasemassa pakkoavioliiton uhrien tunnistamisessa ja palveluiden piiriin ohjaamisessa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Pakotettu kerjääminen on ullut tiedossa kai iät ja ajat.
Romanian romanit värväävät syrjäseutujen romaneja lupaamalla hyvät ansiot, ja kustantamalla matkat ja majoituksen.
Perillä alkaakin matka- ja majoituskustannuksien maksaminen isännälle kerjäämällä.
Kustannuksien maksaminenkaan ei riitä, ja rahat menevät isännälle.
Modernia orjuutta.

Topi Rantakivi

Tämä on ollut tiedossa jo vuosia ja on siitä lehdissäkin kerrottu, että kuinka kerjäämisporukassa toiset henkilöt tulevat keräämään heiltä rahat ja siirtyvät toiseen paikkaan keräämään taas rahat.

Sveitsissä on vuosia sitten huomattu tuon tapainen rinkiporukka ja siihen on tehty ratkaisu, että jos joku kerjää kadulla, niin hänet otetaan rauhanomaisesti kiinni ja viedään sosiaalihuollon piiriin, kuulustellaan ja jos löytyy merkkejä tahallisesta kerjäämisestä, hänet käännytetään maasta pois.

Näin on saatu kitkettyä kerjäämisringit pois. Oikeat kerjäläiset saavat edelleen jatkaa ja saavat jatkossakin apua ilman pelkoa käännyttämisestä.

Panu Saarela

Edellisillä kirjoittajilla jää huomaamatta - tahallaan? -, että poliisin mukaan suurin osa kerjää vain köyhyyttään.

Persuhenkiset ja rasistit eivät yleensä anna arvoa tutkitulle tiedolle tai asiantuntemukselle - paitsi jos se sattuu tukemaan omaa ideologiaa.

Pentti Westerholm

Hesan rautatieasemalla nainen pyysi rahaa matkalippuun päästäkseen seuraavalla junalla Tampereelle katsomaan sairasta siskoa. Liekö siskon tauti uusinut kun oli seuraavana päivänä samalla asialla.Oliko hän niitä oikeita kerjäläisiä kun sattui olemaan vielä kantasuomalainen.

Risto Salonen

Kekkonen jo sanoi, että jos jokin pitää olla pielessä, olkoon se sisäpolitiikka.
EU huolehtii mielummin sadoista tuhansista muualta tulevista kuin vastaavan kokoisen joukon hyvinvoinnista Romaniassa ja Bulgariassa.
Taitaa saada paremmin ja myönteisempää julkisuutta.