Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Lauantai 24.8.2019

Ärähdys Veikkaukselle: ”Virheitä ei saa jatkossa tapahtua – Miten näin pääsi käymään?”

Luotu: 
6.8.2019 14:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Timo Heinonen.
|

Faktakulma

Valtionyhtiö Veikkauksen hallintoneuvoston tehtävänä on valvoa yhtiön hallintoa ja vastuullista rahapelitoimintaa sekä tukea yhtiön ja sidosryhmien välistä yhteistyötä. Hallintoneuvosto muun muassa toimittaa valtioneuvoston kanslialle kertomuksen Veikkauksen rahapelitoiminnan kehityksestä sekä pelihaittojen ehkäisyyn liittyvästä toiminnasta.

Hallintoneuvostoon kuuluu 28 jäsentä: 13 puolueiden edustajaa, 13 Veikkauksen tuoton saajien edustajaa ja 2 henkilöstön edustajaa.

Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok) pyytää Veikkaukselta neuvostolle selvitystä yhtiön pois vedetystä mainoskampanjasta. Heinonen pitää valitettavana Veikkauksen radiomainonnassa ja aiemmin Kenon mainonnassa tapahtuneita virheitä.

Valtion rahapeliyhtiö Veikkaus veti viikonloppuna pois radiomainoksensa, jota on pidetty yhtiön mainostamisen rajoja koettelevana. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero kertoi Uudelle Suomelle, että hän aikoo puhua Veikkauksen kanssa yhtiön mainonnasta. Veikkaus itse käy läpi toimintaansa ja on keskeyttänyt osan mainonnastaan.

LUE MYÖS: Ministeri: Mainonnasta puhutaan Veikkauksen kanssa – Laki uudistettava

Heinonen kertoo, että hän on pyytänyt Veikkaukselta hallintoneuvostolle perusteellisen selvityksen radiomainoksesta.

”Syytä saada selvitys miten näin pääsi käymään ja miten tällaiset estetään jatkossa omavalvonnalla ilman valppaiden ihmisten huomioita”, Heinonen kirjoittaa Twitterissä kiittäen samalla ex-kansanedustaja Tiina Elovaaraa (sin), jonka huomio sai Veikkauksen reagoimaan asiassa.

Yhtiön johto on luvannut antaa selvityksen ja kertoi toimenpiteistään seuraavassa hallintoneuvoston kokouksessa, Heinonen kertoo tiedotteessaan.

Heinonen linjaa, että Veikkauksen tulee noudattaa voimassa olevaa lakia tarkasti, ”mieluummin ylitarkasti kuin rajoja koetellen”.

”Veikkauksen mainonnan on oltava jopa [laissa] vaadittua vastuullisempaa”, Heinonen linjaa.

”Harmaalle alueelle ei pidä mennä mainonnassa eikä muussakaan. Radiomainoksen tai aiemman Keno-mainoksen kaltaisia virheitä ei saa jatkossa tapahtua ja tämä pitää varmistaa yhtiön omalla ennakkovalvonnalla nykyistä paremmin.”

Heinonen sanoo tällaisten tapausten ”vesittävän pahasti hyvää työtä mitä vastuullisen pelaamisen eteen on uuden yhtiön aikana tehty”.

”Aiemmin jo Peluurin rahoitus nostettiin yli kaksinkertaiseksi miljoonaa euroon vuositasolla ja mm. kolikkoautomaattien pakollinen tunnistautuminen on jo päätetty toteuttaa. Lisätoimenpiteitä on syytä arvioida alkaneella kaudella ja katsoa onko tarpeen myös arpajaislakia tämän osalta tarkastella”, Heinonen sanoo.

Hän korostaa kuitenkin, että Veikkauksen asemaa tarkasteltaessa pitää huomioon ottaa kokonaisuus ja se, että ”omalla peliyhtiöllä on tärkeä rooli monen toiminnon rahoittamisessa liikunnasta ja urheilusta kulttuuriin ja sosiaali- ja terveyspuolen toimijoihin”.

”Veikkauksen pitää olla vastuullisessa pelaamisessa suunnannäyttäjä myös tulevaisuudessa ja tämä tarkoittaa niin itse pelejä ja pelaamista kuin myös yhtiön mainontaa ja kaikkea toimintaa.”

LUE MYÖS: Veikkaus ajaa mainontaa alas pikavauhtia – ”Olemme tehneet virheitä”

Faktakulma

Valtionyhtiö Veikkauksen hallintoneuvoston tehtävänä on valvoa yhtiön hallintoa ja vastuullista rahapelitoimintaa sekä tukea yhtiön ja sidosryhmien välistä yhteistyötä. Hallintoneuvosto muun muassa toimittaa valtioneuvoston kanslialle kertomuksen Veikkauksen rahapelitoiminnan kehityksestä sekä pelihaittojen ehkäisyyn liittyvästä toiminnasta.

Hallintoneuvostoon kuuluu 28 jäsentä: 13 puolueiden edustajaa, 13 Veikkauksen tuoton saajien edustajaa ja 2 henkilöstön edustajaa.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Matilainen

"Ongelmapelaaminen on vakava riippuvuussairaus, josta arvioidaan kärsivän jopa 124 000 suomalaista." Veikkauksen tehtävänä on myös torjua pelihaittoja. Toisaalta sen tulee kerätä rahaa. Jos johdolle maksetaan bonareita vain jälkimmäisestä, ei varmaa voi suureen ääneen vaatia edellistä.

Pekka Matilainen
Vastaus kommenttiin #6

"Ajatus kulkee siten, ovatko Veikkauksen johdon ja henkilöstön nauttimat tulospalkkiot sellaisia, että ne piiskaavat Veikkauksen työntekijöitä paisuttamaan pelaamista ja samalla lisäämään pelihaittoja. Pelihaittojen väheneminen ei ole tulospalkkion peruste."

Jukka Mattsson

"Värisuoran täydennykseksi heiluttaa Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajan nuijaa kokoomuslainen kansanedustaja Timo Heinonen, joka nyt vaatii tomerasti selvitystä epäonnistuneesta radiomainoskampanjasta."

Härskiä, Härskimpää, Härskintä teflonmies vauhdissa?

Seppo Simonen

Kun minulle ei oikeinole selvinnyt minkä suuren virheen Veikkaus on tehnyt, kait sitä voi itsestään infota ja mainostaa vaikka laveasti.
Eikös sen toiminta juuri siksi siirretty Yleltä MTV-elle koomuslaisen Sanni Grahn Laasosen ansiosta.

Esa Heikkinen

"Heinonen pitää valitettavana Veikkauksen radiomainonnassa ja aiemmin Kenon mainonnassa tapahtuneita virheitä.".

Veikkauksella on epäpätevä johto. Silloin hallintoneuvoston tehtävä on selvä - vaihtaa epäpätevän johdon pätevään.