Torstai 22.8.2019

Antti Rinteeltä suorat sanat Veikkaukselle: ”Näin ei olisi pitänyt koskaan tapahtua – Monopoli ei saa pahentaa peliriippuvuutta”

Luotu: 
7.8.2019 10:34
Päivitetty: 
7.8.2019 10:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”En ole pitänyt tuosta mainonnasta”, pääministeri Antti Rinne totesi valtionyhtiö Veikkauksen markkinoinnista.
|

Pääministeri Antti Rinne (sd) katsoo, että valtionyhtiö Veikkauksen rahapelien mainonnassa on tehty virheitä, joita ei olisi koskaan pitänyt sallia. Rinne vastasi keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan Uuden Suomen kysymykseen aiheesta.

Uusi Suomi kysyi, näkeekö Rinne ongelmia Veikkauksen mainonnassa ja mainoksissa, jotka ovat viime päivinä herättäneet keskustelua. LUE MYÖS: Tapaus Veikkaus: Neljälle poliitikolle turha etuoikeus, arvo yli 2000€/kk

”En ole pitänyt tuosta mainonnasta”, pääministeri vastasi Politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Rinteen mukaan on hyvä, että Veikkauksessa on ”nyt viimeistään herätty” yhtiön mainonnan ongelmiin. Pääministeri teki kuitenkin selväksi, että valtionyhtiön olisi pitänyt alun perinkin pitää mainontansa sallittujen rajojen puitteissa.

”Näin ei olisi pitänyt koskaan tapahtua. [Veikkauksen] täytyy huomattavasti nyt tarkastaa omia prosessejaan.”

Veikkaus ilmoitti tiistaina laittavansa osan mainonnastaan tauolle samalla kun yhtiö teettää selvityksen mainonnastaan. Tätä ennen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) oli kertonut Uudelle Suomelle aikovansa puhua mainonnasta yhtiön johdon kanssa.

”Hyvinvointivaltion elementtejä rahoitetaan veikkaustuloilla – se ei saa johtaa peliriippuvuuden pahentumiseen”

Pääministeri Rinteen mukaan valtion pelimonopoli, jota perustellaan rahapelaamisen haittojen vähentämisellä, ei saa johtaa peliriippuvuuden lisääntymiseen.

”Kysymys on kansanterveyden kannalta tärkeästä toimialasta monessa suhteessa, myös hyvinvointivaltion tiettyjen elementtien rahoituksesta veikkaustulojen kautta. Se ei saa johtaa siihen, että peliriippuvuus pahentuu tai ihmisten ahdinko pelien osalta pahenee.”

Rinne vastasi myös kysymykseen pelimonopolin oikeutuksesta. Hän muistutti, että monopolin säilyttämisen eteen tehtiin työtä EU:hun liittymisen yhteydessä, mutta väläytti, että tilanne ei välttämättä ole ikuinen.

”Monopolilla on ollut monia hyviä vaikuttavuuksia, mutta maailma muuttuu, ja meidän pitää myös tarkastella tilannetta maailman muutoksen myötä”, Rinne sanoi viitaten netin kansainvälisen peliyhtiöihin.

LUE LISÄÄ: 

Ministeri: Mainonnasta puhutaan Veikkauksen kanssa – Laki uudistettava

Kansanedustaja puolustaa Veikkausta – puhuu Poliisihallituksen ”mielivallasta”

Veikkaus ajaa mainontaa alas pikavauhtia – ”Olemme tehneet virheitä”

Ärähdys Veikkaukselle: ”Virheitä ei saa enää tapahtua – Miten näin pääsi käymään?”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa Huhtanen

Monopoliasemassa olevan Veikkauksen markkinointipanokset vuositasolla ovat olleet megaluokkaa (n. 40 miljonaa euroa). Muutenkin koko organisaatio on pöhöttynyt ja ylimiehitetty entisillä politiikoilla ja urheilijoilla. Hyvä, että tähän vihdoinkin puututaan.

Pasi Käyhkö

Veikkauksen liikevaihto oli n. 3,1miljardia € ja tulos n. 1miljardia €. Viime vuoden luvut.
Joten ei n. 40 milj.€:n markkinointikulu suhteessa liikevaihtoon ja tulokseen nähden kovinkaan suuri ole. Vaikka onkin paljon rahaa.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #12

Kyllä siihen pitäisi puuttua. Onko hallintoneuvosto ollenkaan tarpeellinen? Hallintoneuvostot ovat hiukan entisiä organisaatiolta .Voi olla,; että hallitus riittäisi.
Kyllä tämä Veikkaus on kaikkien puolueiden hiekkalaatikko.

Irma Asikainen

Holhousyhteikunnan paluu. Tätä osasi näiltä odottaakin. Mainonta ei tee kenestäskään riippuvaista, vaan se on kyllä ihan omasta päänupista kiinni. Näitä riippuvaisia on ollut kautta aikain - jo ennen kuin mainonnasta tuli meille riesa. Tunnen jopa muutamia, ja olen ihan varma, että pelaisivat ihan ilman mainontaakin.

Timo Laine

Veikkauksen monopoli on nimenomaan holhousyhteiskunnan ytimessä. Sen olemassaolon ainoa peruste on kansalaisten holhous. Se, että sitä johtavilta poliittisilta kehäraakeilta on tyyten karannut mopo käsistä ei muuta asiaa.

Timo Laine

Kirjoitin juuri tämän puheenvuoron kommentteihin, mutta laitetaanpa tähänkin:

Pelaaja saattaa hyvinkin pelata perheen ruokarahat ja vuokrankin vielä päälle. Ei siinä tyhjää jääkaappia lasten kanssa katsellessa juuri eroa ole, onko ruokarahat veikkauksen vai Alkon kassassa.

Jos pelaaminen on niin haitatonta kuin Veikkauksen toiminnasta ja erityisesti mainonnasta voi päätellä, putoaa veikkauksen monopolilta samantien pohja. Veikkaus pitäisikin purkaa ristiriidassa olevien rooliensa vuoksi, korvata valvontaviranomaisella ja sallia rahapelit samaan tapaan kuin alkoholin anniskelun.

Hyväntekeväisyyden osuus jolla Veikkaus puolustelee moraalitonta toimintaansa voidaan kerätä veroina, ja budjetoida poliitikkojen lempilapsille nykyiseen tapaan.

Pentti Westerholm

Taannoin eräs kaveri voitti veikkauksessa päävoiton.Innostui ja voitti toisenkin kerran.Sitten iski ahneus pelasi voittorahat ja kavalsi vielä työpaikasta runsaan määrän rahaa.Kaikki meni.Viittaus vain siihe,että siihen aikaan ainoa mainos oli,yksi risti kaksi markat miljoonaksi.

Erkki Malinen

Minkäs takia sitten mainostetaan jos sillä ei ole mitään merkitystä, minä vaan kysyn? Mikä se on että markkinatalouden äärikannattajat ei hyväksy mitään rajoja, se on heti komnismia ja holhousta. Millä lailla te olette lapsenne kasvattaneet, jos niillekkin rajojen laittaminen on komnismia.

Tapani Martikainen

Peliriippuvaiset ja muut holhottavat. Miksi yleensäkkään pitää olla mitään monopoleja. Ensin kirkko sitten alko ja yle. Nämäkin ovat sidoksissa valtioon. Monopoleilla ei saa olla yksityistä omistusta, tai että tietyt tahot niillä rikastuu ja sanelee ehdot. Kaikki monopolit tulee saada vapaaksi. Muuten on täyskontrolli ja kapitalistikommunismi/holhous.