Keskiviikko 21.8.2019

Pääministeri Rinne jatkoi virkamiesten arvostelua – Taustalla Erkki Tuomiojan kovat syytökset?

Luotu: 
7.8.2019 13:39
Päivitetty: 
7.8.2019 14:02
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Pääministeri Rinne kertoi havainneensa viime vuosina ”muun muassa puolustusministeriössä, mutta myös muissa ministeriöissä tilanteita, joissa se poliittinen päätöksenteko, mikä asioihin on kohdistunut, ei olekaan viime kädessä ohjannut sitä virkamiestoimintaa”.
|

Pääministeri Antti Rinne (sd) antoi jälleen keskiviikkona kovaa palautetta Suomen virkamieskunnalle. Rinteen mukaan poliittinen päätöksenteko ei ole aina ohjannut virkamiehistön toimintaa.

Ongelma koskee pääministerin mukaan useampaa ministeriötä.

”Olen havainnut viimeisten vuosien aikana muun muassa puolustusministeriössä, mutta myös muissa ministeriöissä tilanteita, joissa se poliittinen päätöksenteko, mikä asioihin on kohdistunut, ei olekaan viime kädessä ohjannut sitä virkamiestoimintaa. Sen takia halusin kiinnittää huomiota uuden komentajan aloittaessa, että nyt viranomaisten toimintaa ohjaavat poliittiset päätökset”, Rinne sanoi.

Selitys liittyy Rinteen aiempaan lausuntoon, jota hän joutui selventämään jo tiistaina. Rinne viestitti viikonloppuna Uutissuomalaisen haastattelussa tuoreelle Puolustusvoimain komentajalle, että tämän on syytä ymmärtää asemansa eli se, että poliittiset päättäjät ohjaavat virkamiehistöä eikä toisin päin.

LUE MYÖS: Pääministeri Rinteen kohuttu ”hännänheilutus”-viesti olikin tarkoitettu koko virkakunnalle – Näin hän perustelee sanomisiaan Uudelle Suomelle

Rinne selitti tiistaina Uudelle Suomelle, että viesti ei sisältänyt uuden komentajan Timo Kivisen arvostelua, vaan oli kohdistettu koko virkamiehistöön. Samalla hän viittasi Puolustusvoimien harjoitustoimintaan osasyynä valitsemaansa viestiin.

”Kun kysyttiin terveisiä aloittavalle Puolustusvoimien komentajalle, minulla oli taustalla ajatus siitä, että useimpien vuosien aikana liittyen harjoitustoimintaan, josta on ollut eri tason poliitikoilla vähän ärtymystä siitä, että miten virkamiehet toimivat”, Rinne sanoi tiistaina.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa hän tarkensi vielä näkemystään harjoitustoiminnan ongelmista.

”Suomen puolustusvoimien on järkevää harjoitella oman puolustuskykynsä kehittämiseksi, siitä ei ole epäselvyyttä. Sen harjoitustoiminnan vaikuttavuus poliittisena signaalina täytyy [kuitenkin] pystyä analysoimaan, ja se edellyttää poliittista päätöksentekoa”, Rinne sanoi.

Hän kertoi olevansa tyytyväinen siihen, mitä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin kesken viime vaalikaudella sovittiin Puolustusvoimain harjoitustoiminnasta.

”Se vastaa käsitystäni siitä, miten asiat pitää hoitaa”, Rinne sanoi jälleen tarkentamatta.

Ministerivaliokunnan ja presidentin kesken linjattiin viime vaalikaudella muun muassa, että puolustusvoimat osallistuu kansainväliseen koulutus- ja harjoitustoimintaan Suomen omista lähtökohdista. Vuoden 2017 kokouksesta kirjattiin ylös, että ”osallistumisessa otetaan huomioon sekä harjoitusten merkitys Suomen puolustuskyvyn kehittämisen kannalta että ulko- ja turvallisuuspoliittiset näkökohdat”.

”Puolustusministeriö tekee TP-UTVA:n linjausten pohjalta päätöksen harjoitussuunnitelmasta, informoi eduskuntaa ja tiedottaa sen jälkeen asiasta”, valtioneuvoston tiedotteessa todettiin joulukuussa 2017.

Rinteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomi jatkaa kumppanuuteen perustuvaa laaja-alaista Nato-yhteistyötä ja osallistuu koulutus- ja harjoitustoimintaan omista lähtökohdistaan. Lisäksi hallitusohjelmassa on huomiota herättänyt kirjaus, jonka mukaan ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan”.

Tuomioja ryöpytti sotilasjohtoa

Rinteen puoluetoveri, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) herätti kesällä 2018 huomiota syyttämällä sotilaita sekä ulkoministeriön ja puolustushallinnon virkamiehiä Suomen ”vedättämisestä” mukaan harjoitustoimintaan poliittisen johdon selän takana – vieläpä harjoituksiin, joilla Tuomiojan mukaan oli poliittinen viesti.

”Poliittinen harkinta harjoitusten muiden asiayhteyksien ja tarkoitusperien suhteen on joko kokonaan sivuutettu tai tehty virkamiesten toimesta tarkoittamatta tai tahallisesti poliittisten päättäjien ohitse”, Tuomioja sanoi Iltalehden mukaan.

Tuomioja linjasi samalla IL:n mukaan, että Suomen ei hänen mielestään pitäisi osallistua harjoitustoimintaan, joka sisältää Naton artikla 5:n soveltamista, on jännittyneeseen kansainväliseen tilanteeseen liittyvää sotilaallista voimannäyttöä tai antaa sekä kotimaassa että ulkomailla ”väärän kuvan” Suomen puolustuksen luonteesta ja sitoumuksista.

Tuomioja oli vaalien alla sdp:n hallitusohjelmatavoitteita pohtineen ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja.

LUE MYÖS: Tapaus Veikkaus: Neljälle poliitikolle turha etuoikeus, arvo yli 2000€/kk

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Lindeman

Edes joku nostaa virkamiehet pöydälle. Kansalaisten kannalta tilanne on toivoton, että vihaksi pistää, varsinkin maakunnissa, joissa virkamiehet käyttävät valtaa, jota heille ei ole annettu.

Tässä yksi järkyttävä esimerkki, kuinka virkamies ohjaa vallan toisille, eli heille, jotka voivat valtaa käyttää omaksi hyödykseen ja toisten tappioksi vääryydellä:

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220460-meidan-salaiset-virkami...

Tämä on tilanne maakunnissa:

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/278340-mika-erottaa-suomen-maa...

Nyt ne virkamiehet hamuavat lakia, joka suojaisi heidän väärinkäytöksiensä paljastamista:

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/278407-eparehellisten-virkamie...

Veikko Hintsanen

Olisikohan aika tarkastella myös Liikenne ja viestintäministeriön toimintaa vs hallitusohjelma.

aloittaa voisi vaikka : http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277775-ei-voi-olla-totta

ja sen jälkeen voisi tutkia puolueettomasti , miten päämedian ulostuloihin LVM:stä ja sen projekteihin on vaikuttanut ja voi vaikuttaa se , että sekä MTV että STT saavat LVM:n myöntämiä lehdistötukia ja YLEkin on suoraan Eduskunnan alainen.

Unohtaa ei sovi myöskään sitä, jopa korruptiovaikutusta , että hallituspuolueiden valtiovarainvaliokunnan liikenneajoksen jäsenet saavat vuosittain joululahja rahoiksi määrittää alueen tärkeitä liikennehankkeita.

Ne ovat olleet kaikki LVM:n "Suomi on Saari " liikennemalliin oleellisesti liittyviä projekteja -kaikki tyynni.

Jaakko Hakala

Muuten hyvä kommentti, mutta unohdit mainita, että al Numanin kaupunki sijaitsee Idlibin provinssissa jota hallitsee terroristijärjestö al-Nusra, toivottavasti jenkit antaisivat ne ihme ohjukset ja pommit mitä heillä on. Ne pommit ja ohjukset tappavat vain terroristejä Usa:n mukaan. Näinhän kävi Mosulissa, jossa kuoli n.30.000 siviiliä.

Erkki Malinen

Ollaanhan sitä viime vuodet oltu Jenkkilään rähmällään, olihan sotaharjoitus Jenkkien johtama. Trumpin kanssa vielä vois pärjätä, kun se ei ole sotahullu mutta seuraaja voi olla jo maalimanvallottaja. Se ei kysyis vieläkö olette kavereita, vaan sanois joko olet meidän puolella tai meitä vastaan.

Janne Rantala

Sinun rähmällään olo suuntaa ei kyllä tarvitse arvata mutta Venäjällä on pelottavan paljon kannatusta ja vaikutusvaltaa demareissa.Ensin lähti demarien avustuksella miinat nyt varmaan ilmoitetaan jenkeille että menkää pois.

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #11

Ei se Venäjän köyhyys ole estänyt sitä uusien ohjusaseiden ja muiden asejärjestelmien kehittämistä, Syyrian kalliiseen operaatioon lähtemistä, uhraamaan kauppassuhteet länteen Georgian, Krimin ja Itä-Ukrainan operaatioilla.

No onhan "köyhä" Venäjä esittänyt, että lännen pitäisi rahottaa Syyrian jälleenrakentaminen niin, että venäläiset saisivat urakat.

Jaakko Hakala

Katsoppa ketkä äänesti Ottawan sopimuksen puolesta, SDP ja Vas. äänet eivät olisi riittäneet läheskään. Jälleen tyypillistä valheitten heittelyä. Sen sijaan jos katsotaan vaalikoneessa olleitten ehdokkaiden esittelyä, niin merkille pantavaa oli se, että persujen ehdokkaat olivat kovasti Venäjään päin kallellaan.

Tuomas Sikander

Persut yritti varastaa itselleen poliittista valtaa ohitse demokratian eikä Sipilä-Berner duo aatteensa palosta suostunut pitämään äpäräpoikiaan minkäänlaisessa kurissa, vaan saivat melko estottomasti hörhöillä ja toteuttaa lapsen tasolla olevia Trump-lippalakkipäisiä fantasioitaan.
._.

Timo Virtanen

Kaikki muut ovat väärässä, jos yksi Tuomioja väittää muuta. Sellainen on pikkuvanha Erkki ollut koko ikänsä. No, Rinne saattaa uskoakin . Tai ainakin pelätä Tuomiojaa. Varsinkin, kun lupasi ulkoministerin paikan Haavistolle. Muistissahan on, miten Heinäluomaa vastaan Tuomioja vehkeili kulissien takana.

Jukka Mikkola

Hesarissa esiteltiin uusi ”väliportaan hallinto” valokuvineen (82 potrettikuvaa) 17.7.2019.
Tässä kannattaa muistaa se tosiasia, että nämä henkilöt ovat poliittisesti nimitettyjä ja he eivät ole virkamiesasemassa. He eivät ole virkamieslain ja virkamiesasetuksen alaisia virkavalasta ja vakuutuksesta nyt puhumattakaan.

Toisin on virkamieskunta, joka ei ole niinkään riippuvainen vaalikausista. He tekevät työtään virkavastuulla.

”Jäitä hattuun” ja hattu päähän. Jussi Niinistö hoiti erinomaisesti puolustusministerin tehtävät. Siitä ei päästä yli eikä ympäri.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Virkavala

Lauri Kiiski

Tuomioja, eräs Suomen kaliimmista miehistä. Esti Sonera kaupat ja loppu onkin sitten historiaa. Rinne voi toki tehdä ennätyksen kalliimpien miesten emä munaulsin, jossa Koivisto, Holkeri ja Katainen pitävät keulasijoja.

Arvo Tammela

Odotan mielenkiinnolla, miten pääministeri Rinne yön yli nukuttuaan selventää tämän päiväisiä lausuntojaan virkamiehistä. Jospa Erkki Tuomioja päivittää 2018 sotilaisiin, ulkoministeriön ja puolustushallinnon virkamiehiin kohdistamansa syytökset tähän päivään ja toteaa Rinteelle ettei syytöksiin ole enää aihetta, kun pääministeri on demari.

Juha Kuikka

Rinne on väärässä puolustusministeriön suhteen aiemmin sovittujen harjoitusten kohdalta, sillä puolustusministeri Jussi Niinistö oli täysin rinnoin mukana puolustushallinnon virkamiesten suunnitelmien tekemisessä sekä toteuttamisessa. Jopa hän oli tavallaan Primus Motor.

Yleisesti ottaen on syytä luottaa kokeneisiin ja asiantunteviin virkamiehiin myös muilla hallinnon alueilla enemmän kuin sattumaministereihin, jotka eivät tiedä vastuualueestaan pätkääkään.

Markku Koivisto

Nämä syytöksen alaiset Tuomiojalta varmaankin lähtöisin olevat ulkopolitiikkaamme "vaarantavat" asiat ovat kyllä tasavallan presidentille kuuluvia. Hän kun kuitenkin johtaa Suomen ulkopolitiikkaa, olkoonkin että yhteistyössä valtioneuvoston kanssa. Siinä mielessä niin Rinteet kuin Tuomiojatkin potkivat pahanlaisesti aisansa yli. Presidentin en ole kuullut paheksuneen tapahtuneita mitenkään. Jos tarvetta olisi, hänelle se kuuluisi.
Pidän Rinteen ulostuloa harhauttavana sijaisongelmana peittämässä ongelmia hänelle kuuluvalla kentällä.
Huomautampa vielä, että niin Rinteen kuin mikä muukin hyvänsä hallitus on varsin kädetön ilman virkamiesten asiantuntemusta. Tosin näiden "kamreerien" apukaan ei ylimielisimpiä hallituksia voi pelastaa.