Keskiviikko 21.8.2019

SAK-pomo: ”Kikyn tunkio vielä höyryää” – Suomalaisten työajasta tulossa lihava riita

Luotu: 
8.8.2019 09:38
Päivitetty: 
8.8.2019 09:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Jarkko Eloranta.
|

Työmarkkinoiden syksystä voi ennakoida värikästä. Keskustelu alkoi kiihtyä keskiviikkona, kun pääministeri Antti Rinne (sd) kehotti työmarkkinajärjestöjä etsimään keskitetysti ratkaisua kilpailukykysopimukseen kuuluneeseen 24 tunnin palkattoman lisätyöajan kysymykseen.

LUE MYÖS: Rinteen työmarkkinatoive murskaksi – Minna Helle: ”Emme toivo hallitukselta mitään apuja”

Elinkeinoelämän keskusliitto, joka on irtautunut keskitetyistä ratkaisuista, kiirehti tyrmäämään ehdotuksen. EK ja Teknologiateollisuus ilmoittivat, että keskitettyjä ratkaisuja ei ole tulossa, vaan syksyllä neuvotellaan liittokohtaisesti. Työaikakysymystä ei myöskään voida irrottaa omaksi keskitetysti sovittavaksi asiakseen.

”Työmarkkinakierros lähestyy ja keskustelu tihenee. Kikyn tunkio vielä höyryää ja työaikakysymyksen ratkaisu on vaikea paikka”, kommentoi palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta uutista EK:n vastustuksesta Twitterissä.

 

EK:n työmarkkinajohtaja Ilkka Oksala toteaa hänelle, että kiky-sopimus paransi työllisyyttä merkittävästi. Tämä on todettu myös tutkimuksissa.

”Ei kannata aliarvioida sen myönteisiä vaikutuksia suomalaiselle palkansaajalle”, Oksala kirjoittaa.

”Pakotetut ratkaisut jättävät aina jälkensä, huolimatta myönteisistäkin vaikutuksista. Ja jälkiä joudutaan aikansa siivoamaan, niin se vain menee”, Eloranta vastaa.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoi keskiviikkona, että Rinteen hallitukselta ei haluta mitään apuja – ei edes veroratkaisuja – kirittämään työmarkkinaosapuolten neuvotteluja.

”Hallitus tekee toki itse omat veropäätöksensä, mutta meidän neuvotteluihin niitä ei ole mitään syytä tunkea.”

Kiky-sopimuksen jatko eli työajan 24 tunnin pidennyksen jatkaminen on Teknologiateollisuuden toiveissa.

”Yritysten kilpailukyvyn ylläpitäminen edellyttää, että työajan pidennys jatkuu”, Helle sanoo.

Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen puolestaan toteaa Twitterissä, että ”keskusjärjestöpöydissä tämä KIKY aikanaan syntyi,  siellä samoissa pöydissä se on hyvä sopia pois”. Teollisuusliitto on jo keväällä tyrmännyt työajan pidennyksen jatkon. LUE LISÄÄ: Riita 24 tunnin lisätyöajasta: 50 000 ihmisen sopimus kaatui jo – Teollisuusliitto niittaa: ”Emme tule suostumaan”

”Tuo 24 tunnin poistaminen [sopimuksista] on ilman muuta yksi kärkitavoitteistamme. Muun muassa Teknologiateollisuuden neuvotteluissa työnantaja lähtee siitä, että kyseinen 24 tuntia löytyisi edelleen tulevasta sopimuksesta tai vähintäänkin sille poistuvalle työajalle lasketaan hinta. Tähän emme tietenkään tule suostumaan”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on linjannut.

Aalto arvioi jo keväällä, että työajan pidennyksen poistamisesta näyttää muodostuvan syksyn työehtosopimuskierroksen koetinkivi.

SAK:n Eloranta pohti keskiviikkona Demokraatille, että työajan pidennysasiaa voisi olla perusteltua pyrkiä ratkomaan keskitetysti.

LUE MYÖS: Antti Rinne varoittaa palkankorotuksista USU:ssa: ”Vaarantavat työllisyyskehityksen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Niemeläinen

Ammattiyhdistysliikkeen pitää yksinkertaisesti ryhdistäytyä. Kiky oli tarpeellinen ja siitä saatiin sovittua. Ay-johtajien pitää nyt ymmärtää lakata tuo vinkuminen.

Kiky oli huono sopimus, paljon helpommalla oltaisiin päästy, kun oltaisiin luovuttu kolmesta juhlapyhävapaasta. Ainakin helatorstaista ja pääsiäismaanantaista luopuminen olisi ollut helppoa kaikille. Kansamme ei ole niin uskonnollista.

Timo Virtanen

Raija tuntuu kuuluvan hyvin toimeen tulevien palkansaajien luokkaan. Katsoin tässä taanoin indeksejä kymmeneltä vuodelta. Palkat olivat nousseet 15 %, hinnat 12 %. Siis reaalitulon nousu +3%. Työeläkkeet nousseet 8 %. Elintaso siis laskenut 4 % eläkeläisilla. Hinnat seuraa aina palkkoja, palkankorotukset maksaa kuluttaja aina. Nyt Raija haluaisi jatkaa samalla linjalla. Ei taida keskitason eläkeläinen ( tai opiskelija ja työtön ) oikein tykätä tuosta elintason laskusta. 1000 euron työeläke voi nyt nousta 16-17 euroa puhtaana käteen, jos ei laske asunto- tms tukea. Siis Rinteen vappusatasen, verran. 1500 euron (keskimääräinen) eläke ei lainkaan. Eläkeläisiä on muuten 1.500.000, lähes kolminkertainen määrä SAK:n jäseniin verrattuna. Pääosa heistä tietää ilman köyhyystutkijoitakin, että kukkarossa ei loppukuusta ole juuri rahaa.

Vesa Kiljunen

Ainakin entinen metalliliitto teki määräaikaisen sopimuksen(3vuotta) joka päättyy tämän vuoden jälkeen.Siinä on työnantajien turha vinkua sopimuksen jatkosta.Mutta sitä en osaa sanoa,miten nykyinen teollisuusliitto hoitaa asian,mihin metalliliitto sulautui.
Tai voin arvailla,että teollisuusliitto pyyhkii sitä itseään metallin sopimuksella,kun on himo lääppiä kojamon tuottoja ja siinä teollisuusduunari on sivuseikka.

Jouko Tuhkanen

Työntekijät ja heidän oikeuksiaan puolustavat työntekijäjärjestöt ovat joutuneet taipumaan edellisen, kokoomusvetoisen Sipilän hallituksen ja EKn kiristysten ja uhkausten seurauksena niin, että työntekijöiden työehtoja ja työsuhdeturvaa on merkittävästi heikennetty. Sen lisäksi edellisen hallituksen aktiivimalli rankaisi työttömiä niin, että jonot sosiaaliturvatoimistojen luukuilla pitenivät, vaikka jokunen työtön saattoi "työllistyäkin" aktiivimallin voimalla.

Vaikka elinkeinoelämän eliitti hyötyi työntekijöiden kiky-talkoista, on tuo eliitti silti haluton luopumaan saavuttamistaan eduista niin, että myös työntekijät saisivat vastinetta uhrauksilleen. Kun oli lama, niin tarvittiin talkoita. Nytkö tarvitaan taas talkoita, jotta eliitin elintaso ei horjahda, vaikka seuraava lama pian tulisikin???

Nyt on SAKn ja muiden työntekijäjärjestöjen aika pitää kiinni siitä, että vihdoin on myös sen tahon aika nauttia kiky-sopimuksen tuloksista, jonka ansiota elinkeinoeliitin ennätysmäiset osingot ja bonukset ovat. Se on ikävää, että työntekijöiden arvo selviää EK:lle ja muulle elinkeinoelämän eliitille vasta, jos työntekijätaho joutuu kannustamaan eliittiä neuvottelupöytään työnseisauksen avulla.

Jukka Mattsson

Uskotko tosiaan että työntekijät saavat kikystä mitään takaisin Rinteen hallitukselta tai AY liikkeitten tuella?

Tyhjää tulee, mutta ensin saamme nähdä EK:n järjestämän itku-potku-raivari teatterin jossa duunari saa mukamas suuren kikyvoiton.