Keskiviikko 21.8.2019

Rinne väläytti Veikkaus-monopolin purkamista – ministeri Saarikko hämmentyi: ”Keskustelu lähti laukalle”

Luotu: 
8.8.2019 14:38
  • Kuva: Antti Nikkanen
    Kuva
    Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) toimi viime hallituskaudella perhe- ja peruspalveluministerinä.
|

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) puolustaa Veikkauksen monopolia blogissaan. Kannanotto tulee päivä sen jälkeen, kun pääministeri Antti Rinne (sd) väläytti monopolista luopumista puhuessaan politiikan toimittajille Kesärannassa.

Uusi Suomi kysyi Rinteeltä Veikkauksen mainoskohusta. Rinne antoi ymmärtää, että Suomessa voitaisiin jossain kohtaa harkita Ruotsin lisenssimallin kaltaista järjestelmää monopolin asemasta, jolloin toiminnasta tulisi luvanvaraista.

”Meillä on tällä hetkellä monopoli ja olemme sen eteen tehneet töitä EU-jäsenyyden yhteydessä ja sen jälkeen. Sillä on ollut monia hyviä vaikuttavuuksia Suomeen, mutta maailma muuttuu, ja meidän täytyy tarkastella tilannetta maailman muutoksen myötä”, Rinne sanoi.

LUE LISÄÄ: Pääministeri Rinteeltä suorat sanat Veikkaukselle: ”Näin ei olisi pitänyt koskaan tapahtua”

Saarikko kirjoittaa blogissaan, ettei rahapelimarkkinoiden vapauttaminen kilpailulle ratkaise pelaamisesta johtuvia ongelmia, vaan saattaa jopa lisätä niitä. Hän muistuttaa, että hallitusohjelmassa on sitouduttu rahapelihaittojen vähentämiseen suomalaista pelimonopolia ja rahapelaamiseen liittyvää lainsäädäntöä kehittämällä.

”Entisenä pelihaitoista vastaavana ministerinä en pidä mahdollisena lisenssijärjestelmään siirtymistä. Sitäkin on julkisuudessa nyt väläytelty. Ainakin Ruotsissa se on tarkoittanut mainonnan merkittävää lisääntymistä. Mainonnan lisääntymisellä on tietenkin vääjäämätön yhteys myös pelihaittojen kasvuun”, Saarikko kirjoittaa blogissaan.

Saarikko toteaa edellyttävänsä Veikkaukselta vastuullista toimintaa myös mainonnan suhteen ja ymmärtäneensä, että tarvittaviin toimiin on nyt ryhdytty.

”Silti olen hiukan hämmentynyt siitä, että sinänsä ilmeisen harkitsematon Veikkauksen mainonta on johtamassa poliittisellakin tasolla kommentteihin, joilla jopa koko monopolijärjestelmä kyseenalaistetaan. Merkittävää valtionyhtiötä koskevat ratkaisut vaativat meiltä kaikilta kylmäpäisyyttä ja mahdolliset muutokset perusteellisia selvityksiä. Toistaiseksi en näe järjestelmätason muutoksille tarvetta. Tarmo on hyvä keskittää nyt yhtiön toimintaedellytysten vahvistamiseen ja tilanteen rauhoittamiseen niin yhtiön sisällä kuin poliittisellakin kentällä.”

Saarikko ei usko, että pelimonopolin muuttaminen johtaisi automaattisesti pelihaittojen vähentymiseen, koska Veikkaus kohtaa jatkuvasti kovenevaa kansainvälistä kilpailua.

”Kännykässä, tietokoneella tai tabletilla voi pelata mitä vain, mistä päin maailmaa tahansa. Rahavirtoja karkaa koko ajan Suomen rajojen ulkopuolelle. Edes markkinointiin ei Veikkauksella ole täydellistä monopolia.”

Nykyisessä asemassaan Saarikko on huolestunut laukalle lähteneestä keskustelusta. Hän muistuttaa, että suomalaisen järjestelmän toimivuus on tunnustettu myös maailmalla, vaikka se on ehkä hiukkasen outo, kun toinen käsi pelaa ja toinen jakaa tuottoja yhteiseen hyvään.

”On erittäin vaikea kuvitella tilannetta, jossa yli miljardi euroa saataisiin raavittua kasaan osittaisella monopolilla ja mobiilipuolen lisenssimaksuilla. Edunsaajien menetettyjen tuottojen korvaaminen valtion kassasta ei olisi pitkän päälle mahdollista. Valtion kassa ei ole pohjaton.”

”Pahinta olisi se, että ylisäätelisimme laillista toimijaa, Veikkausta. Samalla mahdollistaisimme kansainvälisten vedonlyöntifirmojen laajemman marssin Suomen areenoille. Rahojen karkaaminen ulkomaille ja haittojen jääminen Suomeen olisi karhunpalvelus kaikille.”

Saarikon mukaan arpajaislain toinen vaihe pitää saada sisäministeriössä käyntiin nopeasti ja mahdollistaa siinä Veikkauksen vastuullisuus ja kilpailukyky.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Laine

Saarikko taisi säikähtää Veikkauksen hillotuspaikkansa puolesta.

Veikkauksen monopoli pitää lakkauttaa, ei valtion pidä pyörittää uhkapelibisnestä. Valtion tehtävä on rajoittaa sen haittoja, eikä se onnistu niin kauan kuin poliitikot istuvat kahdella tuolilla. Luvanvarainen pelibisnes ja sen riittävä verotus ovat avainasemassa jos pelaamisen haittoihin halutaan parannusta. Veikkaus on jo osoittanut, että se ei kykene valitsemaan oikein voittojensa maksimoinnin ja aiheuttamiensa haittojen minimoinnin välillä.

Timo Virtanen

No, Rinne on ollut laukalla jo pitkään. Ravitermein koko suoritus pitäisi hylätä. Saa nähdä, kauanko Suomi kestää tällaista menoa ? Trumpin puheet ja kirjoittelut alkavat vähitellen näyttämään vaisuilta, jos niitä vertaa Rinteen kabinetin ministerien puheisiin. Iso ja rikas Amerikka kyllä ehkä kestää yhden Trumpin, mutta pieni ja köyhä Suomi ei kauaa kestä Rinteen touhuja.

Juhani Iivari

Täytyy sanoa, että tässä asiassa Saarikko on täysin oikeasssa. Valitettavasti Antti Rinteeltä tulee outoja ulostuloja jatkuvasti. Ei yhden mainontakohun pidä muuttaa niin perustavanlaatuista asiaa kuin Veikkauksen monopoli. Kyse on siitä, että halutaanko suomalaisten pelieurojen pääosin tukevan suomalaista urheilua ja kulttuuria vai valuvan ulkomaille veroparatiiseihin.

Tuskinpa mitkään lisenssit korvaavat Veikkauksen tuottojen menetyksiä. Mahdollisten ulkomaisten peliyhtiöiden on tehtävä Suomessakin voittoa. Voittojen turvaamiseksi, niiden on myös markkinoitava aggressiivisesti. Ja eivät nekään toimi ilman hallintoa, ja mitä useampia toimijoita sitä suuremmat hallintokulut.

Lakia voitaisiin kuitenkin muuttaa niin, ettei kauppojen "eteisissä" saa olla peliautomaatteja. Eilen nähdessäni pyörätuolilla liikkuvan pariskunnan syöttelevän kolikkoja kaupan eteisessä peliautomaattiin, ihmettelin taas, että onko kaikilla näillä ihmisillä liikaa rahaa.

Mutta ehkä joillekin ihmisille pelinautinto on niin suuri, että siitä kannattaa maksaa. Kutsutaankin sitä peliaddiktioksi?