Keskiviikko 21.8.2019

Unkari jatkoi Suomi-ryöpytystään: ”Venäläiset oligarkit ostavat kokonaisia saaria Suomesta – ja entäs Jari Aarnio?”

Luotu: 
12.8.2019 13:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    EU-puheenjohtajamaa Suomen toimia toistuvasti arvostellut Unkarin pääministeri Viktor Orban Suomen-visiitillään EPP:n kokouksessa Helsingin Pasilassa syksyllä 2018.
|

Unkarin pääministerin kanslia jatkoi viime viikolla hyökkäystään Suomea vastaan. Nyt esille otettiin entisen huumepoliisin Jari Aarnion tapaus sekä venäläisten tonttiostot vastauksena suomalaisdiplomaatin huomautukseen Unkarin korruptiosta.

Suomen entinen Unkarin-suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula otti elokuun alussa kantaa Suomen ja Unkarin väliseen väittelyyn oikeusvaltioasioista ja Unkarin tilanteesta. Suomi nostaa oikeusvaltioasiat vahvasti esille EU-puheenjohtajuuskautensa aikana, mihin Unkari on vastannut arvostelemalla Suomen toimia ja yrittämällä kääntää keskustelun Suomen yhteiskunnallisiin ongelmiin. LUE LISÄÄ: Tutkijan havainto Viktor Orbánin Suomi-ryöpytyksestä: ”Hyvin tietoinen provokaatio”

Tuomi-Nikula nosti mielipidekirjoituksessaan esiin Unkarin riippuvuuden EU-tuista, joiden poisvetämisellä Unkaria on uhattu. Tuomi-Nikulan mukaan rakennetuet ovat ”mahdollisuus ylläpitää laajaa, institutionaalista korruptiota”, joka on hänen mukaansa Unkarissa yleistä.

Unkarin pääministerin kanslian mediavastaava Zoltan Kovacs toteaa kanslian verkkosivuilla, että Tuomi-Nikulan kirjoitus on häneltä ”outo tapa kiittää vieraanvaraisuudesta, josta hän nautti Budapestissa”. Kovacs tarttuu erityisesti huomautukseen Unkarin korruptiosta, vaikka ei kiistä Tuomi-Nikulan mainintaa, että Unkari on yksi EU:n korruptoituneimmista maista.

“Hän arvostelee Unkaria, mutta vaikenee kyseenalaisista rahan liikkeistä omassa maassaan. Tiesittekö, että venäläiset oligarkit ostavat kokonaisia saaria Suomen saariston strategisimmilta paikoilta”, Kovacs kirjoittaa lisäten Naton varoittaneen venäläisten soluttautumiskeinoista.

“Kun puhumme korruptiosta, meidän pitäisi myös mainita pahamaineinen Jari Aarnion tapaus. Oikeuden vuoden 2016 päätös vahvistaa, että tämä entinen Suomen [US:n huomautus: Helsingin] huumepoliisin päällikkö oli syvästi osallinen huumeiden salakuljettamiseen ja vastaaviin toimiin”, Kovacs esittelee Aarnio virka- ja huumerikostapausta.

LUE LISÄÄ: Ex-diplomaatin huomio Viktor Orbánista HS:ssa: ”Jos ei muu auta, viedään EU-tuet”

Kovacsin kritiikistä ja Suomen ja Unkarin välisestä ”sanasodasta” raportoi maanantaina Euractiv-sivusto, joka seuraa EU-asioista ja -suhteita. Sivusto pohtii, että kumpikaan hallituksista ei näytä halukkaalta perääntymään väittelyssä.

Unkarin hyökkäystä Suomea vastaan selittää huoli EU-rahoituksesta. Suomi ajaa EU:n puheenjohtajana EU-rahoituksen saamisen kytkemistä oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Jos puheenjohtajakauden ohjelmaan kuuluva hanke toteutuu, Unkari todennäköisesti menettäisi EU-rahoitustaan.

Unkari on pyrkinyt nostamaan propagandassaan esiin Suomen mahdollisia omia oikeusvaltiollisia ongelmia ja on huomauttanut muun muassa, että ”Suomella ei ole edes perustuslakituomioistuinta”.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) totesi viime viikolla MTV:lle tuoreeseen tapaukseen liittyen, että Unkarin Suomi-kritiikki heijastaa Unkarin johdon pettymystä siihen, että oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen etenee EU:ssa.

”Nämä ovat tällaisia mielipiteenilmaisuja. Muut voivat vapaasti ilmaista mielipiteitään. Suomea voi rakastaa tai Suomea voi vihata”, Haavisto sanoi.

LUE LISÄÄ:

Suomen toimet hermostuttavat Unkarissa – ”Propagandajulkaisu jatkaa Suomi-sarjaansa”

Unkarin suurlähetystö: ”Orbán puhui avoimesti Suomen oikeusvaltiotilanteen heikkouksista”

Laura Huhtasaari tapaus Unkarista: ”Venäjä on erittäin tyytyväinen, jos Suomi suututtaa Naton jäsenen”

Historiantutkija arvioi Viktor Orbánin puhetta: ”Ei kai autoritaari tuon selkeämmin voi maailmankuvaansa ilmaista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

"Nyt esille otettiin entisen huumepoliisin Jari Aarnion tapaus sekä venäläisten tonttiostot vastauksena suomalaisdiplomaatin huomautukseen Unkarin korruptiosta."

Erona Unkariin, Suomessa puolueeton ja lahjomaton viranomainen on tehnyt kummastakin tapauksesta asiallisen tutkinnan ja Aarnion tapauksessa asiasta nostettiin syyte. Airiston tapauksessa syyteharkinta lienee vielä kesken. Suomessa syyttettä käsittelee puolueeton oikeusistuin jossa ei ole poliittisin perustein nimitettyä tuomaria.

Suomessa virkamies, joka syyllistyy rikokseen, joutuu leivättömän pöydän ääreen. Siinä ei auta voitelurahat.

Jouni Lehmusruusu

Suomessa on hyvä perustuslaki. Sitä ei vain noudateta poliittisen johdon toimesta, eikä ole elintä joka valvoisi että poliitikot noudattaisivat edes tätä tärkeintä lakia.

Herää kysymys, miksi tavallisen ihmisen pitäisi noudattaa lakia kun johtajat käyttävät lakikirjaa vessapaperina?

Tai miksi Unkari ei saa pulustaa omaa maataan, vaikka jotkut EU maat haluavat väkisin väestönvaihdon ja Ruotsin tien?

Kyse ei ole auttamisesta, se on 135 kertaa tehokkaampaa paikan päällä jolloin myös naiset, lapset, vanhukset ja kristityt saisivat apua.

Òrban on täysin oikeassa, Suomi ei ole oikeusvaltio.

Arvi Hagelin

Mikä onkaan suomalainen oikeusvaltio? Suomi on riistänyt saamelaisilta näiden asuinpaikkoihin liittyvät maaoikeudet. Ilo 169 ratifiointia koskevassa hallituksen esityksessä saamelaisten maaoikeudet on totaalisesti eliminoitu. Maanomistukseen ja - hallintaan perustuvat alkuperäiskansaoikeudet on kiinteistölainsäädännöllä muutettu kauppatavaraksi.

Markku Savikivi

“Hän arvostelee Unkaria, mutta vaikenee kyseenalaisista rahan liikkeistä omassa maassaan. Tiesittekö, että venäläiset oligarkit ostavat kokonaisia saaria Suomen saariston strategisimmilta paikoilta”, Kovacs kirjoittaa lisäten Naton varoittaneen venäläisten soluttautumiskeinoista."

Suomessa demarien Sunna Kymäläinen ja PS ovat kiinnittäneet asiaan huomiota jo pitkään. Mutta jotkut väittävät, että EU estäisi estäisi maakauppojen kieltämisen.

EU:n myötä myös kansainväliset kaivosyhtiöt alkoivat vallata suomalaista maaperää.

Markku Savikivi

Ihmeellistä on, EU:sta huolimatta, on mannersuomalaisten maanosto-oikeuksia omasta maasta, Ahvenanmaalta, rajoitettu. Onko Suomi siis oikeusvaltio?

Ahvenanmaa on muutenkin oikeudellisesti ongelmainen. Sieltä tule kausi kauden jälkeen kiilusilmäinen sovinisti vaatimaan pakkoruotsia koko valtakuntaan, vaikka suomen kielen opetus on maakunnassa laiminlyöty. Tämä mainittu on oikeudellisista ongelmista vain vähäinen osa.

Suomen pitäisi hankkiutua Ahvenanmaan suorittamasta riistosta ja koko maakunnasta kiireen vilkkaa eroon myymällä maakunta Ruotsille. Samalla moni oikeudellinen ongelma ratkeaisi. Ruotsin osana maakunnasta tulisi todennäköisesti Ruotsin kielilakien mukainen "suomenkielinen hallintoalue", joka takaisi maakunnan suomenkielisille suomenkieliset yhteiskunnalliset palvelut ja samat maanhankintaoikeudet kuin muuallakin Ruotsissa.

Valtiomme saisi kaupan ohessa merkittävän määrän rahaa ja suuret vuosittaiset säästöt. Eikä oikeudellisuuden kohentuminenkaan olisi vähäinen asia.

-----------------------
Ehkäpä meidän pitäisi pyytää Orbanilta apua tässäkin asiassa.

Tapio Mäkeläinen

Uskomattomia kommentteja, oletteko suomalaisia vai Äänislinna trolleja. Orban on täysin syyntakeeton öykkäri.
Maa kuuluu samaa ö-luokan EU jäseniin kuin Bulgaria ja Romania. Ei ikinä olisi noita pitänyt ottaa kuin koeajalle.
Koville ottaa kommunismista toipuminen. Kun diktatuuriin tottui niin näköjään tuollainen meuhkaaja sitten onnettominta osaa kansasta viehättää. Löytyy sitä osastoa Suomestakin.
Sattumalta luin lokakuun 1956 Aamulehteä mökin paikallisessa. Oli löytynyt talon vintiltä. Unkarissa oli silloin erittäin verinen kansannousu. Putinin synnyinmaa Neuvostoliitto murskasi sen raasti unkarilaisten kotikommunistien kanssa mutta tappiota tuli heillekin. Kansanousun johtaja heitettiin ikkunasta kuolemaan.
Sitten mentiin kiltisti ruodussa. Sitä siellä nyt kipuillaan. Ja sitten sieltä neuvotaan meitä. Lapsellista. Mitäs luuserit päästivät venäläiset niskanpäälle toisin kuin me.

Esko Riikonen

Miksi muuten Romanian ja Bulgarian sorrosta omia kansalaisia kohtaan ei nouse minkäänlaista keskustelua. Eu on antanut rahoitusta tietyn vähemmistön olojen parantamiseen, mutta maat lähettävät heidät toimillaan ympäri Eurooppaa kerjäämään ja rötöstelemään elantonsa hankkimiseksi.
Eräs arvostettu kansanedustaja ja ministeri on sanonut, kerjääminen on ihmisarvon mukaista ja kunniallinen ammatti. Pakkohan se on uskoa, kun näin toimitaan.

Sami Huttunen

”"Nämä ovat tällaisia mielipiteenilmaisuja. Muut voivat vapaasti ilmaista mielipiteitään. Suomea voi rakastaa tai Suomea voi vihata”, Haavisto sanoi."

On vähättelyä kutsua Orbanin mainitsemia tapahtumia mielipiteiksi, sillä ne eivät ole mielipiteitä, vaan tositapahtumia. Ja Orban tuskin vihaa Suomea nostamalla esille sen tosiseikan, että sormella osoittava käsikään ei ole täysin puhdas. Ehkäpä suomalaistenkin kannattaisi katsoa ihan kotimaisten poliitikkojen toimia vähän tarkemmin.

Juha Lapveteläinen

Katsotaan mitä edustaja ja valtionneuvoston ministeri Tytti Tuppurainen asiasta lohkaisee; "Kyse on siitä, että niin Unkaria kuin Puolaa vastaan on EU:ssa käynnissä artikla 7-menettely, joka voi johtaa sanktioihin oikeusvaltioperiaatteiden rikkomisesta (poliittista puoluejärjestelmää vastaan, ilman perustuslaillisia yksilönoikeuksia). Edustaja, sekä ministeri Tuppurainen on ilmeisesti unohtanut jo kauan aikaa sitten Natsi-Saksassa suunnittelemat ja poliittisen puolueen toteuttamat lakimuutokset sekä lisäykset ihmisoikeuksien osalta valtaan päästyään. Varjoisassa menneisyydessä, myös Kansallissosialistinen puolue toimi ns. "ihmisoikeuksien puolesta" sikäläisessä valtioneuvostossa; "Autotaarin maailmassahan Kristittyjen vapaus toteutuu luonnollisesti muut vaientamalla"; Oula Silvennoinen länsi-neuvostoliitosta täsmentää (ilman kansalaisoikeuksia, ja perustuslaillista tuomioistuinta, jota Suomessa ei ole ollut sitten Neuvostoliiton kaatumisen vuodelta 1991, eikä vieläkään ole, muutoin kuin perustuslakivaliokunnan leimasimena EU:n poliittisten puoluekoneiston periaatteiden mukaisesti oikeusvaltio kysymyksessä); Suomen Radio-ja TV-Selostajat Ry:n jäsen Juha Lapveteläinen jatkaa. Itsenäisen Venäjän Federaation länsiosissa edelleen toimiva, ns."länsi-neuvostoliitto", ja sieltä kotoisin oleva poliittisen puoluekoneiston, ja perustuslakivaliokunnan väsynyt, mutta teennäisesti iloinen propagandapuheiden tukija Annastiina Kallius puolestaan väittää twiitissään, että kyseessä on normipäivä Unkarissa ja Puolassa; joista molemmat noudattavat oikeusvaltioperiaatetta tuomioistuimen päätöksin tasavaltalaisissa yhteiskuntajärjestelmissä, jota myös Yhdysvallat noudattaa, perustuslaillisiin kansalaisen yksilönoikeuksiin vedoten. "Olisi todella mukava, että tähän reagoitaisiin (myös länsi-neuvostoliiton poliittisessa puoluekoneistossa)"; Annastiina Kallius twiittaa "tägissään". Eduskunnassa edelleen istuva, entinen kansanedustaja, ja nykyinen ministeri Pekka Haavisto, on luonnollisesti "jonkin verran" huolestunut oikeusvaltioperiaatteiden noudattamisesta ja ihmisoikeuskysymyksistä myös Suomen kansalaisten osalta länsi-neuvostoliitossa, joka ei ikinä"hajonnut" palasiksi täydellisessä yhteiskuntajärjestelmässä, joita eri puolueet hallitsevat hiljaiset pakkokeinot käyttöön ottaen täällä tasavaltalaisessa, ja perustuslaillisessa isänmaassamme, Suomessa. "Nämä ovat tällaisia (vakavia) mielipiteenilmaisuja tai suomalaisiin kohdistuvia jatkuvia ihmisoikeusrikkomuksia, (täällä puolueiden johtamassa, suuressa ja yhtenäisessä länsi-neuvostoliitossa, sekä toteuttaa myös täysin vapaasti etelästä pohjoisrajalle saakka, ja täysin laillisin sekä poliittisin oikeuksin. Tosiasiahan on se, ministeri Pekka Haavisto; että (tasavaltalaisia perustuslaillisia yksilönoikeuksia voi joko rakastaa, tai vihata).