Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Ay-pomo tiukkana: Työnantajat saivat ”miljardiluokan tulonsiirtoja” – Lisätyöt poistettava

  • Kuva: Kari Mankonen
    Kuva
    Jorma Malinen.
|

Ammattiliitto Pro vaatii, että palkattomat työtunnit on poistettava tai ne on kompensoitava täysimääräisesti palkankorotuksilla.

Tänään julkaistun Etlan tutkimuksen mukaan kilpailukykysopimus nosti työllisyyttä ja paransi Suomen kilpailukykyä. Työnantajapuoli on vaatinut kikyn lisätyötuntien jatkamista. LUE LISÄÄ: Etla: Kivuliaaksi koettu kiky toi jopa 42 000 työllistä – vastaavia toimia tarvitaan lisää

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kommentoi maanantaina Pron tiedotteessa kikyä ja vaati, että palkattomat työtunnit on poistettava tai ne on kompensoitava täysimääräisesti palkankorotuksilla.

”Palkansaajat ovat tehneet osuutensa yritysten kilpailukyvyn eteen. Tuottavuuskehityksen kannalta on tärkeää, että yritykset tekevät oman osuutensa investoimalla tuottavuuteen ja sitä kautta tulevaisuuteen osinkojen jaon sijaan”, Malinen kertoo.

Malisen mukaan elinkeinoelämä ei voi rakentaa tuottavuutta palkansaajan työtuntien lisäämisen ja palkattoman työn varaan.

”Kiky-sopimuksessa palkansaajien työaikaa pidennettiin 24 tuntia vuodessa, julkisella sektorilla leikattiin lomarahoja, ja vuodeksi 2016 sovittiin palkkoihin nollakorotukset. Lisäksi siinä tehtiin miljardiluokan tulonsiirtoja palkansaajilta työnantajille, kun sovittiin työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksun siirrosta palkansaajille.”

Pro on asiassa samoilla linjoilla kuin Teollisuusliitto ja keskusjärjestö SAK.

LUE LISÄÄ:

Ay-väki ihmettelee kiky-tutkimusta – Riku Aalto: ”Palkattomalla talkootyöllä ei ratkaista Suomen kohtaloa”

SAK:n Eloranta suomii ”ilmaistyötä” – ”Kukaan ei halua Suomeen työssä käyvää köyhälistöä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Harju

Et ole tainnut Virtanen olla viime aikoina töissä sen enempää Ruotsissa kuin missään muuallakaan kun tietosi ovat näin yksipuolisen hatarat.

Ruotsi on neuvotteluyhteiskunta. Työntekijän asema on paljon suojatumpi kuin Suomessa eikä joka käänteessä tarvitse turvautua raastupaan tai lakkoihin.

Toisin kuin Suomessa, käytössä on työntekijöiden myötämääräämisoikeus, jossa ammattiyhdistysliike saa osallistua yritysten hallintoon omistajien ja heidän nimeämiensä edustajien lisäksi. Lisäksi Ruotsissa on sellainen irtisanomissuoja, jossa irtisanottaessa tuotannollis-taloudellisista syistä, on pakko irtisanoa ensisijaiseti nuoremmat ja uudemmat työntekijät. Ruotsalainen työelämä ja sopimuskulttuuri sisältävät historiallisesti asioita, joista Suomessa ei ole.

Pitkin öitä valvova ja aamuvarhaisella aloittava nettitietäjä ei ymmärrettävästi aina ehdi perehtyä asioihin.

Jouni Lehmusruusu

Mihin perustuu laskelma että yrityksen saadessa ilmaista työtä sen tarvitsee palkata lisää väkeä?

Päinvastoin, jos yrityksen työmäärä tulee tehtyä vähemmällä henkilöstöllä voidaan irtisanoa väkeä.

Kokoomus propagandatoimistoineen ei ymmärrä että hetkellinen ahneus kostautuu ellei koko maa voi hyvin.

Automaation lisääntyessä työn määrä vähenee. Ei ole oikein että jotkut tekevät kaiken työn ja toiset kituuttavat köyhyysrajan alapuolella. Suomessa on 500.000 ihmistä vailla kunnollista työtä.

Ainoa ratkaisu on vähentää työaikaa jolloin yhä useampi pääsee työhön ja parantamaan elämänlaatuaan. Samalla kulutus nousee ja taantuma hälvenee.

Jostain syystä vanhojen puolueiden johto ei ole koskaan tätä ymmärtänyt vaan toimivat päinvastoin.

Pasi Käyhkö

Työpaikkoja ja uusia yrityksiä syntyyn ympäristön tarpeiden ja kysynnän mukaan. Yksi mahdollisuus on Suomessa tukea muuttoa kehittyville ja kasvaville talousalueilla. Suuri ja kasvava yhteisö lisää toimeliaisuutta. Eikä tukea paikoilleen jäämistä. Niin kuin nyt paljon tapahtuu.

Timo Virtanen komnentissaan on mielestäni hyvin oikeassa. Samoin demareiden ja työnantajapuolen välit ja yhteisymmärrys

Jaakko Hakala

Asia on juuri niinkuin Timo Harju totesi. Tässäkö oli se sinun saama huippukoulutus työmarkkina-asioista "demarit ja työnantajat yksimielisiä" Ruotsissa, jossa väittämäsi mukaan olet ollut neuvotteluissa työmarkkina-asioissa. Ensinnäkin Suomen ja Ruotsin työmarkkinailmapiirin suurin ero on siinä, että Suomen kaltainen "isäntä menttaali minä määrään" työnantajien puolelta, ei Ruotsissa näy. Vaikka Ruotsissa ei ole yleissitovuutta, niin käytännössä on lähes sellainen sopimusjärjestelmä. Mikäli työnantaja on järjestäytynyt, niin silloin noudatetaan LO ja liiton sopimusta. Tästä muuten Rakennustyönanyajien johtaja Elmsäter-Svärd kirjoitti Dagens-Nyheterissä 12.10.18 että mikäli jäsenyritykset eivät noudata palkoissa järjestön tekemää sopimusta LO kanssa ne tullaan erottamaan työnantajien liitosta. On kuulemma jätetty liian paljon sote/veroja maksamatta. Hän antoi ymmärtää, että palattaisiin yleissitovaam sopimukseen. Kaiken lisäksi mitä Harju kirjoitti, niin Ruotsissa työntekijöitten tulkinta riitatapauksissa on voimassa ellei työnantaja vie asiaa oikeuteen. Juuri näitten ja monien muitten asioitten takia EK:n Häkämies ei halua samaa järjestelmää kuin Ruotsissa, vain niinkuin Vartiainen "rusinat päältä". Näitten ja monien muitten summana olemme vähintään 20% palkoissa jäljessä Ruotsista. Olisi Pasi aikanaan kannattanut käydä SAK:n koulutuksessa.