Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

EK:sta tuli laskelma – kylmää kyytiä Rinteen hallituksen aikeille: ”Palkkatuella työllistetty vastaa enintään 0,7:ää oikeaa työllistä”

  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Pääministeri Antti Rinne (sd) on kertonut, että hallitus aikoo helpottaa palkkatukiprosessia niin, että voidaan synnyttää kymmeniä tuhansia uusia lisätyöpaikkoja.
|

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava työelämän asiantuntija Vesa Rantahalvari ottaa blogissaan kantaa hallituksen työvoimapolitiikkaan, jossa korostuu palkkatuen käytön lisääminen.

Palkkatuki on valtion kirstusta työnantajalle rahoitettua tukea, jonka tarkoitus on kattaa osa työllistettävän henkilön palkkakuluista. Työministeri Timo Harakka (sd) on ilmoittanut haluavansa uudistaa palkkatukijärjestelmän. Myös pääministeri Antti Rinne (sd) on puhunut palkkatuen kehittämisestä ja kertonut, että hallitus aikoo helpottaa palkkatuen hakemista.

Palkkatuessa on sudenkuoppia

Rantahalvari suhtautuu palkkatuen avulla työllistämiseen skeptisesti ja laskee, että palkkatuella työllistetty ihminen vastaa enintään noin 0,7:ää oikeaa työllistä.

”Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen tavoittelema työllisten määrän kasvattaminen 60 000 henkilöllä parantaa julkisen talouden tasapainoa 1,9 miljardilla eurolla. Jokainen lisätyöllinen tuottaa tämän mukaan vajaan 32 000 euron vuotuisen tasapainotuksen julkiselle taloudelle.”

”Keskimääräinen palkkatuki lienee noin 1 000 euroa kuukaudessa. Laskennallisesti yhden henkilötyövuoden hintalappu julkiselle taloudelle on tällöin 12 000 euroa, jolloin palkkatuella saatu lisätyöllinen tasapainottaa julkista taloutta vain 20 000 eurolla. Näin laskettuna palkkatuella työllistetty pitäisi ottaa huomioon 0,6:na lisätyöllisenä.”

Rantahalvari sanoo, että tutkimusten mukaan palkkatuella kuntiin tai kolmannelle sektorille työllistämisen vaikuttavuus on lähellä nollaa. Hänen mukaansa myönteistä vaikutusta on havaittu lähinnä vain silloin, kun tuen saa yksityisen sektorin työnantaja.

”Näistä syistä nykymallissa merkittävää niin sanotun avoimen sektorin työllisyyden lisäystä palkkatuetulle työlle tuskin voi laskea. Eli palkkatuella työllistetty vastaa enintään 0,7:ää oikeaa työllistä, ellei vaikuttavuutta saada kohennettua”, Rantahalvari arvioi.

Palkkatuki ei riitä hallituksen tavoitteisiin

Rantahalvari kuitenkin pitää palkkatukea tarpeellisena työllisyyden edistämisen työkaluna: sillä kompensoidaan eri syistä johtuvaa tuottavuuden alenemaa, mikä vaikeuttaa työpaikan saantia. Hän peräänkuuluttaa uudistusta palkkatukijärjestelmään.

”Jotta palkkatuesta saadaan suurin mahdollinen hyöty, sitä on uudistettava. Sitova palkkatukipäätös tulee saada ennakolta, tuen tasoa nostettava ja lisätyön tarjoamisvelvollisuus poistettava, kun työnantaja palkkaa vaikeasti työllistettävän. Tuen vaikuttavuus paranee, kun tukea käytetään erityisesti yksityiselle sektorille työllistämiseen.”

Asiantuntija uskoo, että pelkästään palkkatuella tai edes palkkatukea painottaen ei saavuteta hallituksen asettamia työllisyystavoitteita.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Hhhm, EK:n mies toteaa:
"Rantahalvari suhtautuu palkkatuen avulla työllistämiseen skeptisesti ja laskee, että palkkatuella työllistetty ihminen vastaa enintään noin 0,7:ää oikeaa työllistä."

Kun työllisen määritelmän mukaan työllinen on mikäli tekee yhden tunnin viikossa pallkatyötä, niin miten tämä lausuma suhtautuu siihen? Tekee vain 42 minuuttia? ;-)

Raimo Tulkki

Tämä on sitä vastuullista journalismia kun tuodaan esiin joku kohta jostakin tutkimuksesta ja se on irroitettu kokonaisuudesta. Kun nämä nuoret klopit jotka nytkin suutaan aukovat niin kikystä kuin palkkatuesta ovat aivan ulkona koko työn teosta ei minkään laista kokemusta heillä ns. palkkatyöstä kirjojen pohjalta vaan luetellaan mitä on ja mitä pitäisi olla.

Helena Adel

Kokkariasiantuntija tuntee asiansa. Esimerkiksi sen, että 9€/päivä -työllinen on paljon parempi vaihtoehto kuin palkkatuella työllistetty. Orja, joka tekisi 16 t./365pv töitä ruokapalkan eteen, olisi sitäkin parempi, mutta kokkari ei uskalla sanoa sitä ääneen. Vielä.

Wilma Karikko

Tässähän ei puututa työntekijän hyötyyn työnantajalle, eli 0,7 ei viittaa työntekijän työpanokseen, vaan laskennalliseen hyötyyn valtiolle. Valtion tuki työllistymiseen vähennetään karkealla laskennalla yhden työttömän työllistymisen aiheuttamasta 32 000 euron tasauksesta valtion talouteen.

Saman heikennyksen henkilön työssäolemisen vaikutukseen valtiontalouteen aiheuttavat myös kaikki tuet teollisuudelle ja yrityksille. Kas kun EK ei mainitse tätä seikkaa.

Lisäksi yksi iso työllistymisen este on työttömiin kohdistuvat ennakkoluulot ja työttömien syrjintä työnhaussa. 3/4 työpaikoista menee jo työpaikan omaavalle henkilölle. Palkkatuella työskentely näyttää papereissa työssäololta, jonka ansiosta saattaa päästä työhaastatteluun.

Mikko Kangasoja

Jep. Lisäksi lause "[palkkatuella] kompensoidaan eri syistä johtuvaa tuottavuuden alenemaa, mikä vaikeuttaa työpaikan saantia" on puhdasta luuloa, jota ei edes voi osoittaa todeksi. Palkkatuella kompensoidaan työnantajan epäluuloa työtöntä työnhakijaa kohtaan.

Erkki Malinen

Kyllä on EKssa välkkyä porukkaa kun tollasen hoksaa, onhan se päivän selvää jos tarvii palkkatuen työllistyäkseen niin ei se huippuammattilainen tai täys työkuntonen ole. Eniten tässä palkkatuessa potuttaa varmaan se että ei pystykkään aivan orjapalkalla tiettämään, kun halu olis palkkoja laskea.

Topi Rantakivi

Palkkatukijärjestelmää onkin tekeillä uudistuksia. Rantahalvari laskee sen vanhan järjestelmän mukaan. Vanhassa järjestelmässä on ongelmia ja myös porsaanreikiä, mitkä varsinkin kunnat, kaupungit käyttävät väärin jo vuosia ja laki kieltää jo ennestäänkin. Eikä TE-keskus esim. seuraa sitä, että onko työehtosopimus sellainen yms.

Täysin terveitä ihmisiä lähetellään tuon tuosta vain siksi, että nämä em. tahot haluavat välttää sakkomaksuista, jos eivät työllistä yli vuoden olleita työttömiä.

Tässä ajantasainen palkkatukijärjestelmästä olevia tietoja:

https://vakuudeton.com/palkkatuki/#kokemuksia

Sitten tässä on palkattomien työn määrä räjähtänyt:

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/aktiivimalli-jaavuoren-huippu-pysay...

Sampo Honkala

Nyt on kyllä matematiikka täysin poskellaan Rantahalvarilla. Vaikka valtion meno työllistettävää kohden on se tonni, niin eihän se tonni ilmaan haihdu. Siitä tulee valtion kassaan ensin tulovero jo ennakonpidätyksessä. Sen jälkeen käteen maksettavasta summasta kun työntekijä tekee ostoksia, kaikesta tulee ALV takisin valtiolle. Loppuosa on kauppiaalle yms. palvelun tai tuotteen tarjoajalle tuloa josta menee taasen verot. Ei julkisen sektorin menoksi muodostu se 1000 euroa per kuukausi, vaan ainoastaan sen veroton netto-osuus.

Ns. asemassa olevien ei pitäisi esittää laskelmia, ei yleensä riitä siihen talouden eikä matematiikan taju.

Tapio Angervuori

Niin raha on kierrätystuote, ja raha palaa aina rahan luokse, kuten kirjoittajakin toteaa.
Eli matematiikkakaan siten ei ole kovin suoraviivaista, koska takaisinkytkentä on suuri.
Pääasia on kuitenkin, että raha kiertää, eikä päädy pankkitileille tai sukkien varsiin makaamaan vuosikausiksi! Talouskasvu vaatii kuitenkin aina lisävelkaantumista, koska lisääntynyt BKTL ei synny tyhjästä.

Jukka Kytöjoki

Onhan se nyt varmasti kaikille selvä, että nuo palkkatukia saavat ovat tipahtaneet työmarkkinoilta. Ja juuri he ovat syrjäytymisvaarassa ja menossa työttömyyden kovaan ytimeen. Juuri nämä ihmiset pitää saada pidettyä mukana yhteiskunnassa siten, että he tahtovat olla mukana. Heitä pitää tukea, eikä laskea jollain plus-miinus-prosenttikaavalla ja teoreettisilla laskelmilla mitä kukin tuottaa ja kenelle. Nimenomaan kolmas sektori ja palkkatuki luo heille mehdollisuuksia olla osallisena yhteiskunnassa.

Pertti Ikonen

Yksinelävän kustannus veronmaksajille arkilaskennalla on työmarkkinatuki + asumistuki. Nuo tekevät jo sen tonnin. Nyt ovat sitten viisaita päitä yhteenlyöneet ja aikovat palkata työttömän työhön juuri tuolla samalla tonnilla. Tämä on varmaan jonkin ministeriön innovaatio.

Petri Jokiranta

Paljon vähemmän haittaa on palkkatuesta kun esimerkiksi kikystä. Kiky ei ole lisännyt kuin tyytymättömyyttä ja haittakuluja yrityksille. Toisin väittäjät laskevat vain 1+1, eikä esimerkiksi neuvotteluun kulutettua aikaa saati palkan laskennan lisäkuluja. Tämän lisäksi työn tekijöiden vitutus laskee työn tuottavuuden noin siihen uutisessa vilahtaneeseen 0,7. Saisivat nämä ekn ja muiden vastaavien järjestöjen tyypit miettiä miksi ketään kiinnostaisi painaa duunia kun heitä syyllisteteen ja haukutaan laiskoiksi ihan mediaa myöten. No tälläiset korjaantuvat kyllä aikanaan kun työn tekijät lakkaavat palaamasta töihin, jos kilpailija tarjoaa enemmän arvostusta alkaa kummasti kiinnostaa vaikka joutuisikin aloittamaan uutena työntekijänä ilman etuja.