Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Kokoomuslainen: ”2,3 miljardin euron alijäämä – Rinteen hallituksella ei huolta huomisesta”

Luotu: 
14.8.2019 18:37
Päivitetty: 
14.8.2019 18:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    ”Ei huolta huomisesta”, kuittaa oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen hallitukselle.
|

Budjettialijäämän kasvu kerää huomion, kun poliittiset kilpailijat kommentoivat Antti Rinteen (sd) keskusta-vasemmistolaisen hallituksen ensimmäistä budjettiesitystä.

Valtiovarainministeriö julkaisi ensi vuoden budjettiesityksensä tänään keskiviikkona. Budjettiesityksen loppusumma on 57 miljardia euroa, ja se on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämän arvioidaan kasvavan kuluvasta vuodesta noin 0,5 miljardilla eurolla. Valtionvelka nousee vuonna 2020 arviolta 109 miljardiin euroon.

”Rinteen hallituksen ensimmäinen budjetti kasvattaa valtion alijäämää 2,3 miljardilla. Velkaantuminen kääntyy taas nousuun. Mitään rakenteellisia toimia työllisyyden ja kilpailukyvyn parantamiseksi ei tehdä. Näillä mennään. Ei huolta huomisesta”, oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen tyrmää Twitterissä.

”Verotulot kasvavat miljardilla eurolla viime vuodesta ja valtion omaisuutta myydään suunnitellusti. Silti budjettiehdotus on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen. Eiköhän tämä ehdotus sovi hyvin vasemmistolle”, entinen kansanedustaja Simon Elo (sin) kommentoi samansuuntaisesti.

 

Ministeriön budjettiesityksen loppusumma on noin 1,5 miljardia euroa enemmän kuin kuluvan vuoden varsinaisessa talousarviossa. Hallitusohjelman mukaiset pysyvät toimet lisäävät valtion menoja nettomääräisesti noin miljardilla eurolla vuonna 2020. Hallitusohjelman mukaisista tulevaisuusinvestoinneista, joita on kaavailtu neljän vuoden ajalle jopa kolmen miljardin euron edestä, päätetään erikseen.

Lue lisää:

”Hetemäki painaa turbonappia” – Budjettiesitys julki, rahaa työllisyyteen: ”Tässä on meidän ongelma nyt”

”Keski- ja hyväpalkkaisten verotus kiristyy selkeästi ensi vuonna”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvi Hagelin

Lähikauppaan 60 km. Ensi vuonna maitotölkin hakeminen arveluttaa. Naapuri muutti jo viime vuonna kaupunkiin, kun kodin lämmittäminen, tk-käynnit ja maitokaupassa käynnit ylittivät vuokranmaksuun tarvittavan rahamäärän.

Pasi Käyhkö

Velanotto saatiin viimeinkin vähenemään ja nyt nykyinen hallitus elää kuin määräilee kuin viimeistä päivää.
SDP:llä ja Keskustalla sulle-mulle peli vauhdissa. Rahat otetaan lisäämällä velkaa maksetaan ja jo nytkin korkealla veroprogression nostolla.

Voidaan kysyä eikö kaikkien € olekkaan saman arvoinen?

Jaakko Hakala

Käyhköllä on ihan oma tilasto, kun 2015 Orpo astui rahaministeriksi Suomella oli valtion velkaa 99.807.000.000. Kun Orpo jätti rahaministerin salkun Suomen valtiolla oli velkaa 106 miljard. Kaiken velan lisäksi Orpolla oli noususuhdanne apuna. Sanoisin holtitonta varainhoitoa?? työväestölle tuosta velasta ei tippunut euroakaan, vaan rusinat vei yrittäjät osinkoihin.

Esko Riikonen

Taitaa kurjistajat olla hallituksessa. Kohta tulee myrkkyannos, kun päästään ilmastotoimiin. Vihreät johtavat operaatiota. Ja meidänhän pitää hoitaa vapaamatkustajien, eli niidenkin ilmastoasiat, joilla on 10 vuoden siitymäaika, kuten Kiina, Intia ja koko Afrikka.