Perjantai 18.1.2019

Kiistelty muslimien uimavuoro onkin kaikkien naisten vuoro

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.9.2008 10:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva
    Jakomäen uimahalli.

Uuden Suomen blogipalvelussa ja uutisissa keskustelua herättänyt Jakomäen uimahallin musliminaisten uintivuoro onkin kaikkien naisten uintivuoro. Näin kerrotaan Uudelle Suomelle nyt, kun musliminaisten uimavuorosta noussutta kohua on kestänyt lähes viikon.

Lähiöliikuttaja Toni Lempiäinen kertoo Uudelle Suomelle, että uintivuoro kulkee nimikkeellä ”musliminaisten vapaauinti”, koska miehille halutaan korostaa, että he eivät ole silloin uimahalliin tervetulleita. Aiemmin vuoro on kulkenut nimellä ”maahanmuuttajien uintivuoro”.

- Emme me poissulje, etteivätkö muidenkin uskontokuntien edustajat saisi tulla uimaan. Olemme ottaneet sen periaatteen, että emme keneltäkään naiselta kiellä uimista, sanoo Lempiäinen.

Lempiäisen mukaan miehet eivät ole nostaneet asiaa tapetille vaan ovat ymmärtäneet asian. Keskustelua on kuitenkin tullut uimahallin tiedotteiden sanamuodoista.

Jakomäen uimahallin laitospäällikkö Teemu Raatikainen kertoo Uudelle Suomelle, että viime aikoina lauantain naistenvuorolla on ollut vain muutama uija. Raatikainen uskoo, että syynä on muslimien paastokuukausi ramadan.

- Aiemmin on ollut sellaista sataa henkilöä, ja kyllä se tästä varmaan vilkastuu ramadanin päättyessä, sanoo Raatikainen.

Raatikaisen mukaan muiden uskontokuntien kuin islamin edustajia ei lauantaivuorolla ole juuri käynyt.

Keskustelu musliminaisten uimavuorosta lähti käyntiin Uuden Suomen kuntavaaliehdokkaiden blogipalvelusta. Helsinkiläisehdokas Iivi Anna Masso (kok.) piti tapausta syrjintänä. Aihe on herättänyt runsaasti keskustelua niin blogipalvelussa kuin uutispalvelussakin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ahaa!

Ei ole Helsingin kaupungin liikuntavirasto sitten vielä ennättänyt päivittää sivujaan kyseisen uimahallin vuoroista ja aukioloajoista.
Siellä edelleen ilmoitetaan hallin olevan suljettu lauantaisin, mutta ohjattu liikunta/maahanmuuttajat-sivulla on edelleen tieto, että kysessä on musliminaisille varattu päivä!

PS. miksi kyseisestä naisten uimavuorosta ei ole alun alkaen ollut mainintaa Jakomäen hallin aukioloaikojen perussivuilla, jos se todellakin on ollut kaikkien naisten käytettävissä?
Miksi tieto on pitänyt piilottaa maahanmuuttajia koskevalle sivulle?

Polpa di Pomodoro

Outoa vääntelehtimistä. Jos "musliminaisten vapaauinti" ei tarkoita, että muut naiset eivät saisi tulla uimaan, miksi nimetä vuoro tuolla tavoin? Tarkoittaako "naisten uimavuoro" tästä lähtien, että miehiäkään ei poissuljeta?

Olisi parempi, että uimahallin johto eroaisi tehtävästään. He ovat suvaitsevaisuuden nimissä syyllistyneet erääseen halveksittavimmista rikoksista, ihmisten segregaatioon uskonnon perusteella. Se että kohteena ovat suomalaiset, ei tee asiasta vähemmän halveksittavaa. Päinvastoin: uimahalli saa rahansa meiltä suomalaisilta veronmaksajilta.

the truth is out there

En tiedä mistä Iivi Anna Massoa voi haukkua, mutta ei ainakaan tyhmyydestä. Hän puuttui tärkeään asiaan, joka symboloi monella tavalla sitä, miten Suomessa ja Helsingissä suhtaudutaan integraatioon.

Integroiko se suomalaiseen yhteiskuntaan, että islaminuskoiset ja heistä ns. uskovaiset tiukkaa islamin tulkintaa edustavat saavat oman vuoronsa? Minkä viestin se antaa heille? Mitä se kertoo tasa-arvosta? Miten tasa-arvon nimissä voidaan puolustaa menettelyä, joka perustuu vuosisatasiin naisia syrjivään traditioon.

Masso on itse maahanmuuttaja ja häntä voi myös ärsyttää se, että maahanmuuttajakeskustelussa keskitytään näihin eksoottisiin maahanmuuttajiin ja heidän ongelmiinsa. Ne ovat haastavia, mutta myös tässä mielessä jokaisen maahanmuuttajan tulisi olla tasa-arvoinen siinä miten heitä kohdellaan. Tässähän tavallaan palkitaan käytös, joka pönkittää ei integraatiota vaan segregaatiota. Tässä on kyse linnoittautumisesta omiin ahtaisiin traditioihin, jotka paitsi sotivat suomalaista kulttuuria vastaan, mutta mikä tärkeintä niitä periaatteita vastaan, jonka perustalle suomalainen yhteiskunta on rakennettu.

Se on asian ydin.

Vieras

Tärkeintä kai tässä on se, että kyllä laatulehden on pidettävä huolta omien avustajiensa kunnallisvaalikampanjoista. Hyvin hoidettu. Nyt takaisin Cernin ja uhkaavan maailmanlopun pariin.

Arto-Niinisto

Asian ympärillä kirjoitetuista kommenteista on puuttunut ainoastaan: Muslimit oppikaa juomaan viinaa, maassa maan tavalla.
Vaaliblogien kirjoittajien pitäisi ensin tarkistaa asioiden todenperäisyys ennenkuin kirjoittavat.
Todenperäisyys uimahalliasiassa jää vieläkin epäselväksi tämän uutisen jälkeen. Helsinkiläiset käykää lukemassa liikuntalautakunnan pöytäkirjoja, niin asia selvinnee. Koomisinta asiassa on kokoomuslaisten ehdokkaitten kiistely keskenään. Vaalien jälkeen palaavat ruotuunsa. Ryhmäpäätökset sitovat. Huolestuttavinta kirjoituksissa on piilorasismi.

Vieras

Selitys on täysin epäuskottava. Kyllä näin leimatulla vuorolla ei-muslimin on käytännössä mahdotonta mennä uimaan. Viranomaisten pitäisi tutkia, onko syytä nostaa syyte kansanosan syrjinnästä. Kyllä enemmistönkin syrjintä on kiellettyä, vaikka laki alunperin tarkoittaakin vähemmistöjen suojelua syrjinnältä.

Vieras

Lähiöliikuttaja Toni Lempiäinen kertoo Uudelle Suomelle, että uintivuoro kulkee nimikkeellä ”musliminaisten vapaauinti”, koska miehille halutaan korostaa, että he eivät ole silloin uimahalliin tervetulleita. Aiemmin vuoro on kulkenut nimellä ”maahanmuuttajien uintivuoro”.

Mitä tapahtuu jos uimahalliin pyrkii maksavana asiakkaana mies, eikä edes maahanmuuttaja. Onko uimahalli suljettu vai ei - siis miehiltä. Tuollainen korostetaan, että et ole tervetullut. Muistan, että useampi ravintola on saanut sakkoja, kun ei ole päästänyt romaaneja sisään.

Kummallinen selitys koko asialle

Miihkali

Koko vänkäys johtuu huonosta kansallisesta identiteetistä, jossa kaikkien pitäisi olla kaikille mieliksi. Tasapäistetään kaikki niin, ettei ole miesten eikä naisten välisiä sukupuolieroja vaan kaikki ovat neutreja (henkilöitä).
Ja samalla kaikki pakotetaan uskomaan samaan Allahiin - muutoinhan voimme tulla loukanneeksi muslimeja! "Anteeksi, että olen syntynyt ja sori, että olen olemassa!"

KalleK

"Etelä-Afrikan hallitus korostaa, että vaikka bussin etuosan paikkoja kutsutaankin valkoisten paikoiksi ja niissä kyltit, joissa niiden sanotaan olevan varattuja valkoisille, ovat ne periaatteessa tarkoitettu kaikille ihmisille. Linjaksi on otettu, ettei mustia erikseen kielletä niihin istumasta."

Jos tuo uintivuoro olisi oikeasti tarkoitettu kaikille naisille, eikä vain muslimeille, niin miksi sitä sitten mainostettiin muslimien uintivuorona? Kyllä tuossa on ihan oikeasti ollut tarkoitus viestittää muille naisille, että pysyvät poissa.

ruzaccho

Jos tämä on kansallinen ongelma – että joku antaa uintivuoron ujommallekin ihmiselle/ihmisryhmälle – niin hyvin on maan asiat. Ja minä kun luulin, että Suomessa olisi oikeitakin ongelmia mietittäväksi.

Annan verorahani mielihyvin kohdennettuihin uintivuoroihin ja käytän aikani vakavampien murheiden murehtimiseen. Suosittelen samaa itse kullekin "syrjinnästä" mielensä pahoittaneelle.

No, Uusi Suomi on linjansa valinnut. Linja se on ankeakin linja.

N

Jos kyseessä on ujoja naisia, jotka eivät halua esiintyä vähäpukeisina miesten edessä, niin minun puolesta olkoot erilliset naisten vuorot (samaan syssyyn erilliset miestenvuorot). Ja säilytetään yhteisvuorot kans. Noiden vuorojen pituudet voivat tosin vaihdella sen mukaan, moniko paikalla käy.

Onhan noita vakavampiakin murheita, kuin yksi uimahalli, mutta käyttääkseni natsikorttia tässä apuna, ei saksassakaan juutalaisten syrjintä alkanut yhdestä tietystä päätöksestä, vaan monien pienten päätösten summasta. Vaikka tässä nyt ollaan todellakin erittäin kaukana vielä vastaavasta, niin parempi pyrkiä niiden yksittäisten pienten tapausten kohdalla saamaan järkeä, kuin miettiä myöhemmin että mikä meni pieleen.

Enkä ole sitä mieltä, että musliminaiset ovat jotenkin syyllisiä tästä asiasta, vaan ne päättäjät jotka ovat todenneet, että on ihan OK syrjiä jotain kansanryhmää toisen ryhmän hyväksi.

Aku

Juuri näin: itse asiahan on sinänsä varsin pieni eikä yksittäistapauksena ansaitsisi valtakunnallista huomiota. Oleellista onkin että kaikkien toimien takana on jokin; jos ei välttämättä ideologia, niin ainakin ajattelutapa. Tässä tapauksessa tuo ajattelutapa pitää "monikulttuurisuuden" nimissä kannatettavana etnisyyteen perustuvaa segregaatiota. Tuo ajatus on sukua apartheidille ja johtaa jatkuessaan eri sääntöihin ja lakeihin tai ainakin niiden erilaiseen tulkintaan etnisestä/uskonnollisesta alkuperästä riippuen.
TÄLLAINEN ajattelutapa on torpattava heti alkuunsa, pidemmälle edenneenä sen kukistaminen on yhtä helppoa kuin syövän.
Olen samaa mieltä siitä että musliminaiset tuskin ovat vaatineet itselleen omia vuoroja, eikä heidän syyllistämisensä ole paikallaan - kyllä syylliset löytyvät aivan muualta.

Suomalainen luterialainen nainen

Komentit ovat tässäkin keskustelussa enemmän ja vähemmän kummallisia.

Naisena voin sanoa, että on ihan kiva jos saa käydä rauhassa uimassa. Järvenpään uimahallissa on miespuolinen siivooja myös naisten puolella jossa naiset ovat peseytymässä; minusta se ei yksinkertaisesti ole kivaa enkä halua sellaiseen paikkaan mennä. tasa-arvon nimissä on kuulemma ihan ok jos siellä mies viuhtoo luutun kanssa kun naiset pesytyvät - kun kuulemma naiset sitten puolestaan usein siivoavat miesten puolella. Ei ole varmaan sitten mahdollista siivota sulkemisajan ulkopuolellatai pitää kahta "omaa" sukupuolta siivoamassa..

No, näissä asioissa saa usien tiukkiksen maineen. Silti: haluan uida rauhassa minäkin. Jos yksi uimahalli takaa naisrauhan niin ei kai se niin kamalan paha ole kellekään - keltä se on pois? Onhan uimahalleja muitakin.

No joo.

Dr. Schmidt

Miten suhtaudut sairaalassa miespuoliseen sairaala-apulaiseen, joka siivoaa tiloja? Onko se jotenkin eri asia? Entäs mieshoitaja, lääkäri jne?

Jos saat sydänpysähdyksen, pitääkö odottaa naispuolista ensihoitajaa?

Häiritsevätkö miespuoliset uimarit pelkällä läsnäolollaan, vai tekevätkö he jotakin häiritsevää?

Tottuuden Torvi

Ruzaccho tai russakka yrittää vähätellä tätä selvästi epäoikeudenmukaista ja jopa rikollista syrjintätapausta.

Vrt millainen haloo olisi noussut, jos uimahalli olisi mainostanut kristittyjen uimavuoroa.

Integraatio on sitä, että toimitaan yhdessä, ollaan tekemisissä, vaihdetaan ajatuksia ja mielipiteitä - ei sitä, että sulkeudutaan oman ahtaan kielen, oman kulttuurin, oman uskonnon ja/tai oman "ghetton" sisään. Tai jos niin toimitaan niin tulokset näkyvät Ranskan ja jopa Ruotsin tietyillä lähiöalueilla.

siviilitarkkailija

Koulu toteuttaa lain määräämää yleissivistävää opetusta sekä pyrkii toteuttamaan yleisesti hyväksyttyä lasten kasvatustyötä. Ja mikäli verovarat tulevat Suomesta eikä esim Saudi-Arabiasta erilaisten Suomeen kuulumattomien velvoitteiden kera.

Mikäli islamilainen seurakuntayhtymä haluaa apajille verovaroihin, niin näen että silloin sen on toteuttava kaikkia niitä velvoitteita joita lainsäädäntö verovaroja vastaanottavalle seurakunnalle asettaa. Kaikin mokomin. On järjetöntä väittää tai kieltää mitään uskontokuntaa toimimasta yleishyödyllisesti ja lain mukaan.

Islam on uskonto ja mikäli muslimit haluavat ottaa kantaakseen seurakuntatyön kaikkine velvoitteineen ja vastuineen niin asia on kaikinpuolin kannatettava.

Suomi on täynnä ahdasmielisesti ajattelevia sosialisteja joille mielikuvat ja vastustaminen vastustamisen ilosta ovat tärkeämpiä kuin todellisuus. Kaikki islamilaiset eivät ole terroristeja eivätkä murhanhimoisia perhesaatanoita. Näiden ihmisten oikeutta oman ja TASA-ARVOISEN edun edistämiseen ei saa estään millään periaatteellisella tai ideologisella syyllä.

karim

Jotenkin tuntuu siltä, että tässsäkin on taas kerran tehty ns. "kärpäsestä härkänen". Tällä meiningillähän meille kaikille pitää kohta löytyä oma uimavuoro (ja/tai -"rata"), riippuen siitä, mihin uskonto- ja/tai kuppikuntaan kuuluu. Seuraava vaihe lienee se, että valtiovalta kustantaa omat uimahallit etnisyyden ym. seikkojen perusteella...

Uimamaisteri 1960-luvulta

Uimari

"Lähiöliikuttaja Toni Lempiäinen kertoo Uudelle Suomelle, että uintivuoro kulkee nimikkeellä ”musliminaisten vapaauinti”, koska miehille halutaan korostaa, että he eivät ole silloin uimahalliin tervetulleita."

Niin, eli miehiä syrjitään sukupuolen perusteella, mikä on lainvastaista. Viikon paras ulkoilupäivä, ja uimahalliin on miehiltä pääsy silloin kielletty. Kaupungin on joko lopetettava tämä vuoro, tai tarjottava vastaavasti vain miehille tarkoitettu vuoro, joko sitten sunnuntaina, tai lauantaina jossain toisessa hallissa, jotta molempien sukupuolten edustajilla olisi yhtäläiset liikuntamahdollisuudet.

Eipä yllätä, ettei tasa-arvovaltuutettu ole puuttunut tähänkään törkeään sukupuolisyrjintään, vaikka se olisi hänen virkavelvollisuutensa.

OL

Lehtien mukaan Riihimäen uimahallin kuntosali on varattu vain naisille sunnuntaisin kesikipäivällä. Joku ioli valittanut tästä miehiiä syrjivästä tilanteesta. Ja tasa-arvovaltuutettu totesi, että se on jotain positiivistä syrjintää ja siten sallittua. Minusta sellainen päätös on täytää hölöhölöä!

Syrjinta on aina syrjintaa, kuten tässäkin uimahallitapauksessa ja nyt vielä, jos se nyt on kaikille naisille, niin mihin jäävät miehet? Eikö heillä ole Suomessa enää mitään oikeuksia?

Ja tuo miessiivoojista valittanut on kans yks höyrypää, sillä yleensä eukotkin siivoaa miesten puolella ja häiritseekö se? Pitäis olle Suomalainen ja kannattaa suomalaisen kulttuurin perusteita, eikä mennä mukaan erilaisiin muslimihöpinöihin tai jenkeistä tulleisiin älyttömyyksiin.

Orange

<p>"uintivuoro kulkee nimikkeellä ”musliminaisten vapaauinti”, koska miehille halutaan korostaa, että he eivät ole silloin uimahalliin tervetulleita."</p>
<ol>
<li>tarkoittaako "vapaauinti" ilmaista uimavuoroa vai että tyyli on vapaa?</li>
<li>tarkoittaako "ei tervetullut" sitä että voi kuitenkin mennä uimaan jos pokka kestää olla "ei tervetullut"?</li>
</ol>

parviainen

"Lähiöliikuttaja Toni Lempiäinen kertoo Uudelle Suomelle, että uintivuoro kulkee nimikkeellä ”musliminaisten vapaauinti”, koska miehille halutaan korostaa, että he eivät ole silloin uimahalliin tervetulleita. Aiemmin vuoro on kulkenut nimellä ”maahanmuuttajien uintivuoro”.

- Emme me poissulje, etteivätkö muidenkin uskontokuntien edustajat saisi tulla uimaan. Olemme ottaneet sen periaatteen, että emme keneltäkään naiselta kiellä uimista, sanoo Lempiäinen."

- Näin se käy. Selitellään jälkikäteen asia toiseksi, mitä se ensin oli. Tuota sanotaan valehteluksi. Jos ovella lukee musliminaisten uintivuoro, niin silloin se sitä on. Kuka sinne sitten menee, vaikkapa ateisti, yrittämään sisään?

tobrigof

Törkeää syrjintää!
Miettikääpä oikeesti, millanen haloo siitä nousis, jos olis uimavuoro joka kantais nimeä "ei-muslimien vapaauinti", koska muslimeille halutaan korostaa, että he eivät ole silloin uimahalliin tervetulleita.
Kyllä silloin olisi kaikki Illmanit, Puumalaiset, Vihreät, Vasemmisto ym. kovassa äänessä kauhistelemassa tätä syrjintää.

Mutta nyt kun syrjintä kohdistuu suomalaisiin ym. ei-muslimeihin, asia on OK. Kivaa! Tervetuloa, Apartheid!

possuvaan

Törkeää valehtelua, että kyseessä olisi "naistenvuoro". Olen yrittänyt mennä sinne uimaan ja on ilmoitettu selkeäsanaisesti, että se on pelkille musliminaisille. Miksi sen pitää olla lauantaina, kun mekin menisimme perheenä silloin halliin, en tajua. Suurin osa musliminaisista eivät ole töissä ja he voisivat aivan hyvin käydä siellä hallissa arkisin. Muut naiset kuin muslimit eivät ole olleet tervetulleita. (Aiemmin siis. Jos tähän tulee muutos, niin sehän on upea juttu.)

Iloitsimme, kun muutimme Jakomäkeen, että täällä on uimahallikin, mutta ei siitä ole juuri iloa ollut, kun musliminaisten uintivuoro vie sen meidän mahdollisen uima-aikamme. Jos haluamme uimaan mennä, on aina matkustettava esim. Itäkeskukseen tai Malmille.

Tällainen kyllä lisää katkeruutta ja ennakkoluuloja entisestään.