Torstai 13.12.2018

Älä hamua lisäliksaa, keskituloinen!

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.9.2008 11:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Verotus Suomessa tiukentuu tulojen kasvaessa nopeammin kuin muualla Euroopassa. Veronmaksajat laskee, että keskituloisten saamien lisätulojen verotus on lähes 7 prosenttia keskiarvoa tiukempaa.

Pienten palkkatulojen verotus on Suomessa tänä vuonna hieman eurooppalaista keskitasoa kevyempää. Tulojen noustessa ero muihin maihin kasvaa kuitenkin selkeästi. Ylimmällä tarkastellulla tasolla verotus on jo 6,0 prosenttiyksikköä ankarampaa kuin Euroopassa keskimäärin. Suomen yli keskituloisten korkea verotus johtuu kireästä veroprogressiosta.

-Marginaaliverotusta tulisi alentaa kaikilla tulotasoilla, sillä työuralla eteenpäin yrittäminen ja suuremman tulotason eteen ponnisteleminen ei ole Suomessa kovin kannustavaa edes pienehköillä palkoilla, Veronmaksajien pääekonomisti Jaana Kurjenoja painottaa.

Suomi verottaa pieni- ja suurituloisia suunnilleen samalla tasolla kuin Ruotsi. Pienimmällä tarkastellulla tulotasolla tuloveroprosentissa on eroa vain 0,3 prosenttiyksikköä.

-Keskituloisten verotus on sen sijaan Suomessa ankarampaa kuin naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa. Ero Ruotsiin on parina viime vuonna entisestään korostunut, Kurjenoja toteaa.

Ruotsissa työn verotuksen painotus on Suomea voimakkaammin työnantajamaksuissa, jotka ovat selvästi Euroopan keskiarvoa korkeampia. Norjassa niin palkkaverotus kuin työnantajamaksutkin ovat Suomea edullisempia kaikilla tulotasoilla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Gagarin

Olenkin johdonmukaisesti ollut sitä mieltä, että verohuojennukset pitää kohdistaa ensisijassa suurituloisille, jotta keskituloisten marginaaliveroprosentti alenisi. Suuren yleisön piirissä jopa tälläkin palstalla esitetty toive kohdistaa alennukset pienituloisille vääristäisi asetelma entisestään, joka siis jo nykyiselläänkin on vertaansa vailla koko Euroopassa ja maailmassa.

Vieras

Tässä taas on erään yhdistyksen säännöllisesti toistama jargoni. Ei ainakaan minua estäisi verotus lisäansioihin, jos vain siihen olis muusta syystä mahdollisuus.

Seuraavana vuotuiseen kiertoon tulee pienen porukan kampanja siitä, kuinka kaamos masentaa ja suorastaan lamauttaa koko kansan.

Vieras

Tässä faktaa:

Jos lähdetään siitä, että kunnallisveroa ja sos.vak., tel-maksut ovat 20% palkasta. Niin tässä seuraavaksi Todelliset vero% (alarajalla) ja marginaalivero%.

Palkka e/kk Tod.vero% Marg.vero%
1050-1700 20% 23%
1700-2800 23% 29%
2800-5160 29% 36%
5160-ääret. 36% 51,5%

Toisin sanoen 5160e/kk tienaava maksaa veroa 36% ja lisäeuroista 51,5% (tähän palkkaryhmään kuuluvat lähinnä johtajat ja pitkän työuran tehneet professorit, lääkärit)
Keskituloinen maksaa siis lisäeurosta 29-36%, siten että vasta hyvätuloinen saavuttaa tuon 36% maagisen rajan.

Kukaan ei maksa suomessa 51,5% veroa tuloistaan vaan tämä on se veroraja mitä kohdin mennään kun tulot kasvaisivat rajatta (siis paljon enemmän kuin biljoona euroa)

juninho

Suomessa ahkera ja sitä kautta paremmin ansaitseva saa raippaa niin että tuntuu.

Tälle ei kukaan ole esittänyt perusteita. Verokertymän maksimointi se ei voi olla, koska kansantaloustieteen näkökulmasta veropotti voi kasvaa, vaikka verotuksen kireys madaltuu.

Keskieuroopasta löytyy myös maita, joissa julkiset palvelut ovat vähintään yhtä laadukkaita kuin Suomessa pienemmällä palkkaverorasituksella.

Onko tämän uniikin systeemin ainoa tarkoitus kateus? Suomalainen olisi tyytyväinen vasta kun jokainen tienaisi joka hommasta samanverran. Paha vaan että tuota on muutamaan otteeseen kokeiltu ja munilleen meni. Idean nimi oli kommunismi.