Sunnuntai 20.1.2019

Yllätys Ahtisaaren menneisyydestä: oli jäädä töihin armeijaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.10.2008 14:59
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Martti Ahtisaari Kosovon Pristinassa neuvotteluissa YK:n edustajana vuonna 2006.

Oli lähellä, ettei Nobelin rauhanpalkinnon voittanut presidentti Martti Ahtisaari lähtenyt aikoinaan sotilasuralle. Ahtisaaren isä Oiva oli töissä armeijan palveluksessa. Ahtisaari varttui nuoruutensa Kuopiossa ja Oulussa kasarmien läheisyydessä.

Ahtisaari kertoi kesällä Savon Sanomien haastattelussa, että hänen suhtautumisensa puolustusvoimiin on aina ollut hyvin luonnollinen kotitaustan takia.

-Silloin kun suoritin vapaaehtoisena asevelvollisuuttani, jäin vielä kesävänrikiksi. Harkitsin silloin jopa sitä, että olisin jäänyt Puolustusvoimiin, mutta silloin juuri Oulun yliopisto aloitti ja se antoi mahdollisuuden näihin muihinkin vaihtoehtoihin, Ahtisaari sanoi lehden videohaastattelussa.

Ahtisaari valmistui kansakoulunopettajaksi 1959 Oulun yliopistosta. Ahtisaaren kansainvälinen työura alkoi heti seuraavana vuonna, kun hän lähti kehitysaputehtäviin Pakistaniin.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

M Eiramaa KNFIJV

Ahtisaaren viipurinpakolaisuus on ehkä yllätys ulkomailla! Amerikoissa asia uutisoitiin, mutta tietoa pitää nyt levittää tehostetusti kampanjoiden. The New York Times: Ahtisaari syntyi Suomen Viipurissa, joka menetettiin kun Neuvostoliitto hyökkäsi maahamme.

http://www.nytimes.com/2008/10/11/world/europe/11nobel.html?_r=2&hp&oref...

“The origins of my career as a peace mediator can be found from my childhood years. I was born in the city of Viipuri, then still part of Finland. We lost Viipuri when the Soviet Union attacked my country. Along with 400,000 fellow Karelians I became an eternally displaced person in the rest of Finland,” he said.

Valitettavasti Le Monde ja Saksalainen Frankfurter Allgemeine eivät ole tuota tietoa vielä julkaisseet.
http://www.lemonde.fr/europe/article/2008/10/10/le-nobel-de-la-paix-attr...
http://www.faz.net/s/RubDDBDABB9457A437BAA85A49C26FB23A0/Doc~E6743EDB9DD...

Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html