Sunnuntai 26.5.2019

Korkein oikeus: Muslimipoikien ympärileikkaukset laillisia

Luotu: 
17.10.2008 18:09

Korkein oikeus (KKO) torjui perjantaina Tampereelta liikkeelle lähteneen laintulkinnan, jonka mukaan poikien ympärileikkaus olisi pahoinpitelyrikos.

KKO katsoi ennakkopäätöksessään, että muslimiäidin pojalleen vuonna 2004 teettämä ympärileikkaus ei ollut rangaistava teko. Toimenpiteen oli tehnyt lääkäri, ja siinä oli käytetty paikallispuudutusta.

Turun hovioikeus oli aiemmin asettunut samalle kannalle kuin KKO. Tampereen käräjäoikeus piti vuonna 2006 tekoa pahoinpitelynä, vaikkakaan ei langettanut äidille tuomiota.

Syyttäjä vaati äidille rangaistusta pahoinpitelystä ja vei asian KKO:n ratkaistavaksi.

KKO totesi, että poikien ympärileikkaus muilla kuin lääketieteellisillä perusteilla on maailmanlaajuinen ilmiö ja tavanomainen toimenpide uskontoon, kulttuuriin tai perinteisiin liittyvistä syistä. Viidennes maailman miespuolisesta väestöstä on ympärileikattu.

Suomessa uskonnolliseen perinteeseen liittyviä poikien ympärileikkauksia on tehty lähes kahden vuosisadan ajan. Niitä tehdään meillä vuosittain pari sataa.

Oikeuskiistassa oli kysymys neljä ja puolivuotiaan muslimipojan ympärileikkauksesta.

KKO muistutti, että muslimien keskuudessa poikien ympärileikkaus on vakiintunut, uskonnollisiin traditioihin nojautuva vanha perinne, joka on juurtunut syvälle ja koettu velvoittavaksi.

Ympärileikkaus tehdään muslimipojille 4–13 vuoden iässä. Ympärileikkaus on kiinteä osa yhteisön miespuolisten jäsenten identiteettiä, ja se liittää heidät uskonnolliseen ja sosiaaliseen yhteisöönsä.
KKO:n mukaan pojan ympärileikkaus on jokseenkin vaaraton toimenpide. Jos se tehdään asianmukaisesti ja kivunlievitystä käyttäen, kysymys on verraten vähäisestä puuttumisesta lapsen ruumiilliseen koskemattomuuteen.

Poikien ympärileikkauksessa poistetaan kappale esinahkaa. Tyttöjen ympärileikkaukseksi nimitetty sukuelinten silpominen on eri asia, eikä sitä KKO:n mukaan voi rikosoikeudellisessa arvioinnissa rinnastaa poikien ympärileikkaukseen.

KKO:n mukaan tyttöjen ympärileikkauksessa on kysymys lähinnä törkeäksi pahoinpitelyksi luokiteltavasta menettelystä, jota ei missään olosuhteissa voida oikeuttaa uskonnollisilla ja sosiaalisilla syillä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: