Torstai 19.10.2017

Uudelle tv-maksuidealle tyrmäys: ”Järjetöntä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.10.2008 15:52
Päivitetty: 
22.10.2008 16:59
  • Kuva: Ossi Kurki-Suonio/Uusi Suomi
    Kuva

Kristillisten Bjarne Kalliksen ideoimaksi väitetty uudenlainen tv-lupamaksu on saanut kovan tyrmäyksen Uuden Suomen blogipalvelussa.

Perussuomalaisten keravalaisehdokkaan Juha Laavolan mielestä ajatus sitoa tv-lupamaksu yhtiövastikkeeseen tai vuokraan on järjetön.

- Minusta olisi parempi vaihtoehto se, että tv-maksut maksettaisiin verovaroista, jolloin asumiskustannukset eivät nousisi. Kalliksen ideoimassa mallissa pieni ja heikko-osaisten maksurasitus nousisi kohtuuttomaksi vuokrien osalta, Laavola kertoo Uuden Suomen kuntavaaliblogissaan.

Helsingin Sanomissa tänään kerrotun idean järjettömyydestä on samaa mieltä myös espoolainen Marjo Väre (vihr.). Hän kuitenkin ehdottaa, että tv-maksu perustuisi katseluun verraten tv:tä puhelimeen.

- Sen joka ei puhelinta omista ei myöskään tarvitse maksaa mitään. Eikö samanlainen systeemi voisi olla hyvä TV:katselun kanssa. Maksat siitä määrästä mitä katsot. Tämä olisi kaikille tasapuolista.

Jopa Kalliksen puoluetoveri, helsinkiläinen Santeri Kyröhonka vastustaa mallia.

- Onko tämä Bjarne sinusta oikein? Tovi meni ennen kuin uskoin, että oman puolueeni eduskuntaryhmän puheenjohtaja esittää pienituloisten ja pienyrittäjien kyykyttämistä, hämmästelee Kyröhonka blogissaan, joka on otsikoitu: "Ei todellakaan näin, Bjarne".

Uuden Suomen lukijakyselyssä vain viisi prosenttia vastanneista kannattaa asuntokohtaista tv-maksumallia. Verovaroin ylläpidettyä Yleisradiota kannattaa peräti yli puolet - 53 prosenttia. Keskiviikkona iltapäivällä kyselyyn oli vastannut yli 500 lukijaa.

Bjarne Kallis on tänään ihmetellyt julkisesti, että uusi tv-maksumalli on pantu hänen nimiinsä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

virtuaalikätyri

Tässä maassa on todellakin asioita jotka tulee saattaa ensin kuntoon. Mitä tulee tv-luvan sitomiseen vuokraan niin taitaa tuokin olla vain "vaalipuhetta". Tuskinpa Kalliskaan on niin naiivi että tuota ehdoitustaan tosissaan ajaa läpi.

Kusputka

"Minä en halua että minua verotetaan idioottimaisista tv-ohjelmista, koska en telkkaria edes omista! "

Minäkään en käy teatterissa enkä oopperassa, silti verovarojani ohjataan näihin. On se niin väärin! Autoakaan en omista, silti vakuutusmaksuistani menee rahaa tumpeloille jotka kolaroi. On se niin väärin.

Haamu

Kaikki kanavat voisivat mennä kortin taakse. Katsoo niitä, joita haluaa katsoa ja maksaa. Se olisi oikeudenmukaista kaikkia kohtaan. Itseäni Ylen ohjelmat eivät kiinnosta. Jos haluan oikeaa tietoa, haen sen joko netistä tai kirjoista. Telkusta katselen viihdettä ja rentoudun työpäivän jälkeen.

Lumisade, eikö susta verovarojen käyttö ja asumiskustannukset ole tärkeitä asioita? Kyllä mun mielestä ainakin. Joka euro merkkaa.

TV-luvan maksaja

TV-lupamaksun sisällyttäminen asumiskustannuksiin on hyvä idea. Vähävaraiset, asumistukea saavat eivät rasitu kustannuksista yhtään nykyistä enempää.
Yhteiskunnallemme on kasvava ongelma hoitaa maksupinnarit takaisin ruotuun. Nämä yhteiskunnan mätäpaiseet ovat valmiita lintsaamaan kaikista mahdollisista veroluontoisista ja lakisääteisistä maksuista.
Nykyinen lainsäädäntö vain rohkaisee pienine rangaistuksineen tämänkaltaisen vilpin yrittämiseen.

Vieras

Jos YLE:n TV-ohjelmat saisi katsottavaksi maksukortilla TV-luvan suoritettuaan, niin lintsausongelma ratkeaisi. YLE:lle todelliseksi ongelmaksi taitaisikin muodostua se, että monelle riittäisi aivan mainiosti jokin "plus-tv-viihdepaketti". Ymmärrän että asia huolettaa, jos olet YLE:ssä töissä.

Szissus sentään

Kerrankin tuli asiaa näin vaalien alla.Jos et omista autoa,maksat silti autoveron.Et polta tupakkaa,maksat asiaankuuluvan veron.samoin alkoholiveron.Milloin SUOMEEN saadaan todella asiallinen veroprosentti.Määrältään joku kevyt 120-150% tuloista,että saadaan päättäjät tyytyväiseksi.Ja hei jos asut maalla et sitte muuta minnekään vaan käytät julkisia jotka käy 2krt.viikossa toleranssilla +- 2 tuntia.Muuten maailma tuhoutuu.

balidomi

Kannatan ehdottomasti kortti systeemiä. Kortti lukee mitä ohjelmaa/kanavaa katselet. Sinne tule mennä myös maksamani lupamaksu. En todellakaan haluaisi maksaa roskasta, jota ohjelmista nykyisin on noin 85%.
Jos jotakin kiinnostaa BB, huippumallit ja pelkokertoimet, niin siitä vaan. Halvalla menee, mutta tällaisia ohjelmia lähettävät kanavat tietävät itsekin ohjelman tason. Häpeävätkö ? Empä usko. Nyt ne kuitenkin voivat tuputtaa tuollaista roskaa ja kansa maksaa kun muutakaan systemiä ei ole.

Vierailija

BB:stä, idolsista ja muusta vastaavasta roskasta maksat kaupan kassalla, siltä et voi välttyä, vaikka et tv:tä omistaisikaan, ne tunkevat pääosin mainorahoitteisilta kanavilta. TV-lupa maksetaan vain ylen kanavista, siltä voi välttyä, kun ei omista koko laitetta.

abc

Kristillisten Bjarne Kalliksen ideoimaksi väitetty uudenlainen tv-lupamaksu:
Tämä on vain alkua kristillisten salajuonelle. Kun tv-maksu on saatu pakolliseksi kaikille riippumatta siitä, katsooko televisiota vai ei, ne jumalan valitut alkavat ajaa kirkollisveron sitomista vuokriin. Nythän siitä pääsevät kavalasti luistamaan kirkkoon kuulumattomat.

Hubert

Ethän kaupassakaan joudu maksamaa tuotteesta vaikka sitä hypistelet(esim: katson telkku comista, tarjontaa), klikkaamalla kanavan auki saisin nähdä 15 sekunnin demon ja automaattisesti jos jatkan katselua se maksaisi. Tämä olisi oikeudemmukaista, maksat vain siitä mitä katsot.

kasarmi

Kaapelikanavat ja antennikanavat sekä maksullisten että maksuttomien osalta eriarvoisessa asemassa. TV-lupamaksu kuitenkin saman suuruinen kummallakin. Kaapelikanavilla kanavien valintamahdollisuudet ovat huomattavasti monipuolisemmat ja runsaammat kuin antennikanavilla.

Antennikanavien käyttäjien tulisi saada alennusta lupamaksuihin, jotta maksut vastaisivat siitä saatavaa palvelua.

Minulle on antennilähetysten tuottaja ilmoittanut, ettei antennikanavilla kapasitetti riitä. Jos ei kapasitetti riitä niin ei pitäisi periä myöskään samaa lupamaksua mitä kaapelikanavilla. Ylen eli valtion tulisi kohtuulistaa antennitv:n lupamaksuja niiden yhtiöiden kautta, jotka noita palveluja välittävät.

Tasa-arvoa ainakin tässä asiassa tavalla tai toisella.

Niin

Johtuu vain vaalien läheisyydestä. Kun ne on ohi ei noista kukaan enää välitä tippaakaan kunhan vaan kansalaiset saadaan pakotettua maksamaan se. Tuo on aivan sama juttu kuin Fortumin optiotkin. Ennen vaaleja poliitikot jaksoivat meluta noista, mutta heti vaalien jälkeen Pekkarinen hyväksyi ne ensi töinään.

erkkilintunen

Welho-kaapeli-TV on maksanut jo pitkään taloyhtiöille. Taloyhtiömaksulla Welho-kaapelista tulee vain peruskanavat, joista maksetaan toisen kerran tv-luvassa. Jos haluaa jonkin kanavan, pitää ostaa kanava-paketti, jossa onkin sitten jo paljon muutakin josta ei vättämättä haluaisi maksaa.

Meidän taloyhtiössä kaapelista maksetaan vuodessa 77 senttiä/m2 eli 100 m2 asunnossa 77 euroa/vuosi. TV-lupa maksaa 224 euroa/vuosi. Tähän vaikkapa MTV-kanavapaketti päälle n. 15 euroa/kk eli 180 euroa/vuosi niin TV-katselun hinta vuodessa on 481 euroa. Nekin jotka eivät maksa tv-lupamaksua syystä tai toisesta, maksavat jokatapauksessa kaapelista. Perin nerokas tämä taloyhtiömaksu.

Miksi tätä ei voida sallia YLE:lle kun sitä tekee jo ainakin yksi TV-kanavien jakelija?

Periaatteessa vastustan kaikkia lakisääteisiä maksuja, jotka menevät yksittäisen henkilön suoran vaikutusvallan ulkopuolelle.

tha

"Maksat siitä määrästä mitä katsot."

Mutta kun ei ilmeisesti voi... Jostain syystä laitteiden omistus ei vaan ole tasa-arvoista. Siitä ei tarvitse maksaa erikseen, että omistaa puhelimen, käytöstä maksaminen riittää. Voisi muuten tehdä Suomeen sellaisen pölynimurimaksun; kaikkien joilta ko. laite löytyy täytyy maksaa x euroa vuosittain sitä laitetta potentiaalisesti hyväksikäyttävälle valtion omistamalle siivouspalveluyhtiölle riippumatta siitä käyttääkö loppuasiakas sen palveluita tai ei. Onhan se nyt oikeus ja kohtuus...

Eiköhän se olisi selkeintä, että YLE:lle sitten budjetista fyrkkaa. Ei kai sitä, jo ko. lafkan historiaan perustuen, nytkään kukaan oikeasti sen objektiivisemmaksi kuin mitään muutakaan mediaa usko? Paitsi tietysti vasemmistolaiset.

jepajep

Onhan tuo nyt naurettavaa, pistetään vuokraan vielä soneran, dna:n ja elisan tileille meneviä "Piilomaksuja" ku varmaan löytyy tämmösiä pinnareita mitkä käyttää kännykkää esim mp3 soittimena eivätkä puhu ja saa siitä laskua ollenkaan :o
En omista enää telkkaria, nyky tv:n uusinnoista pitäs vielä maksaa? Jeaaap, älkää naurattako.
Urheilut, mitä seuraan, näen aina kavereiden luona kuitenkin.

ollil

Koskahan tajutaan etta tv-lupa on jaanne Kekkosen ajalta ja tulee vakisin jaamaan historiaan melko pian. Tulevaisuudessa kun youtubet sun muut hoitavat tv tarjonnan ja saatavana on koko mailman ohjelmat, joista osa ilmaiseksi, tv ja tietokone ovat integroituneet yhdeksi laitteeksi, tulee tv-luvan maksaminen mahdottomaksi perustella.
Mielestani keskustelun lahtokohdat ovat vaaria, lahes kukaan ei nae metsaa puilta. Mika on YLE:n tehtava? Pitaisiko sen tuottaa kaikenlaista ohjelmaa monelle kanavalle? Kuka haluaa rahoittaa puolueitten suojatyopaikkaa? Ainakin takavuosina toiminta oli hyvinkin tehotonta ja kallista (kuten julkisella alalla usein).
Eiko riita etta YLE antaa toisen nakokannan ajankohtaisin ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin ja ilmioihin mainosrahoitteisten kanavien vastapainoksi, tarvitseeko siella esittaa myos kaikenlaista homppaa ja kilpailla kaupallisten kanavien kanssa?
Kun Sahkoisen viestinnan rakenne tulee muuttumaan lahitulevaisuudessa, nama ovat vakisinkin kysymyksia joihin asia tulee tiivistymaan. Lupamaksu keskustelu on stalinistisen systeemin viimeisia kuolinkouristeluja.

Rosendahl M

Maksan tulevaisuudessa samasta huoneistossa kahta maksua omaa ja virman siis noin 700 euroa. Naapuri tekee yrityksenä siivoojan töitä ansiot noin 4000 euroa vuosi siitä se yli 500 ottaa yle. Nuorten pikku jäätelömyynti maksaa siis yli 500 euroa vaikka heidän liikevaihto on kesässä noin 600 euroa, eipä ainakaan yrittäjyyttä kannusteta. Metsuri joka tekee yrittäjänä metsätöitä maksaa myös yli 700 euroa vuodessa.