Perjantai 19.7.2019

Tervon vitsi suomalaisten Venäjä-pelosta nauratti

Luotu: 
23.10.2008 17:59
 • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
  Kuva
  Kirjamessujen Venäjä-keskustelua seuranneilta kysyttiin, pelkäätkö Venäjää. Kyllä- ja ei-äänet menivät suurin piirtein tasan.
 • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
  Kuva
  Jari Tervo.
 • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
  Kuva
  Alex Stubb.

Helsingin kirjamessuilla käydyssä Venäjä-keskustelussa yleisöä pyydettiin äänestämään siitä, kuinka moni pelkää Venäjää. Keskustelua vetäneen Jukka Petäjän arvion mukaan kyllä- ja ei-äänet menivät aikalailla tasan 50-50.

Samassa suhteessa eri mieltä olivat myös Venäjä-keskustelun päätähdet, kirjailija Jari Tervo ja ulkoministeri Alexander Stubb.

Stubbin mielestä suomalaisilla on asennevamma venäläisiä kohtaan, josta tulisi päästä eroon.

-Tarkoittaako asenne samaa kuin kokemus, Tervo kysyi naurattaen yleisöä.

Tervo sai Stubbinkin nauramaan.

-Aika sanaseppo tuo Tervo.

Tervo perusteli venäläisvarauksiaan historialla.

-Venäjässä on ollut aina eräs huolestuttava piirre, messiaanisuus. Venäjä on läpi vuosisatojen ollut sitä mieltä, että heillä on joku tehtävä tai sanoma muille, Tervo ilmoitti.

Tervon mielestä maailmanpolitiikassa on merkitystä sillä, miten iso valtio messiaanista sanomaa muille tyrkyttää. Hänen mukaansa esimerkiksi Belgia ei aiheuta samanlaisia ongelmia kuin entinen Neuvostoliitto kommunismia levittäessään.

Kymmenen minuuttia myöhemmin keskustelussa toimittaja Pekka Hakala huomautti Tervolle, että tämä oli nostamassa Suomea messiaaniseen asemaan sananvapausasioista puhuessaan.

-Ei Suomella voi olla messiastehtävää, mutta minulla voi, Tervo lohkaisi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ola

Kokemuksesta ja tämän päivän toimenpiteistä me tunnemme Venäjän. Gogolin kuolleet Sielut on opas venäläiseen luonteeseen. Ei se ole miksikään muuttunut vuosisatojen saati vuosikymmenien saatossa. Politiikot ovat sitä vielä jalostaneet.

jk

Koska se hyvä mikä on tullut Venäjältä oltaisiin aina voitu korvata tuomalla se jostain muualta, kuten neuvostokaupan romahduksen suht nopea elpyminen vientinä muualle osoitti.

Kenenkään muun turvallisuus, suurvalta, tai vain sula hulluus ei ole ollut Suomelle yhtä kohtalokasta. Hyvin voi väittää että isovihan aikana suomalainen yhteiskunta olisi voinut tuhoutua kokonaan. Venäjä on suuri maa ja sen ongelmat voivat koitua pienen Suomen kohtaloksi.

kaartilainen

olisiko valtio statuskin tuotu jostain muualta.mikäli suomi olisi jäänyt ruotsin yhteyteen olisiko itsenäisyyttä ja jos olisi niin raja kulkisi kymijoella.neuvosto kaupan romahdus näkyy pitkä aikais työttöminä vieläkin sekä ainakin tekstiili teollisuuden katoamisena suomesta.
yit,nokian renkaat ynnä muut firmat tuskin voivat korvat venäjää nytkään.

jk

nationalimi kehittyi 1800-luvun lopussa, itsenisen valtion satuksen sain Norjakin.

Yksittäisten yritysten tai alojen kohtalo voi olla kova muutoksessa, johtui se mistä tahansa. Kuitenkin suomalisen kulttuuri on aina selättänyt onglmansa, ainakin tähän asti, eikä se musta oo ensisijaiseti vänäläisten ansiota. pikemminkin niiden toilailusta huolimatta.

semi

Löytyy molemmin puolin rajaa, niin idästä kuin lännestä. tervo voisi katsoa kuinka paljon rakas naapurimme Ruotsi opettaa muuta maailmaa. Se lista on loputon ja siihen opetettavien joukkoon ei pääse yksistään Suomi vaan ihan kaikki paitsi tietysti Ruotsi itse.
Venäjä perusti Suomeen postin, ahvenanmaalle tietenkin, paljon positiivista on tullut ja negatiivista. Idästä ja lännestä, ihan tasapuolisesti, se että Suomessa unohdetaan historia ennen 2 maailmansotaa on jotenkin traagista. Jos kaikki perimätieto ja kokemus tiivistetään ainoastaan tuohon ja sen jälkeiseen aikaan ei ehkä koko kuvaa tule ajatelleeksi. Toimeen on joka tapauksessa tultava, Suomi ei ole yksin tilanteensa kanssa ja pieni suuren naapurissa. Tanskalaiset ovat saksan kyljessä ja hyvin monet siellä ovat aina varpaillaan, Saksa on saksa vaikka kaasussa paistaisi. Vaikka Norjalaiset pitävät/inhoavat Ruotsia se on aina se Ruotsi, jossa kaarle 12 mellasti ja iso tekijä jonka kanssa on oltava varovainen. Viimeisin huono kokemus Norjalla on samasta maailmansodasta, Ruotsin tuntuu olevan vaikea saada anteeksi kuten saksankin.

jk

Suomi taantui autonomian aikana verrattuna Ruotsiin. Lainsäädäntöä ei voitu uudistaa, koska valtiopäiviä ei järjestetty, ja teollistuminen viivästyi vuosikymmeniä. Asiaa hidasti tsaristinen hallinto, jos tsaari kerran hylkäsi ehdotuksen sitä ei enää voitu hänelle uudelleen esittää. Ruotsissa ja muualla lännessä kehitys oli dynaamisempaa.

Hyvää autonomian ajassa oli etteivät Venäläiset hyökänneet kimppuun.

Juhani Putkinen

Venäjä on ollut imperialistinen roistovaltio jo noin 500 vuotta, on sitä nyt ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulee olemaan sitä myös tulevaisuudessa - sillä venäläiset ovat isovenäläisiä sovinisteja.

Siksi Venäjän naapureiden ja muidenkin on varustauduttava torjumaan Venäjän aseeliset hyökkäykset.

Juhani Putkinen

"Mukava kun Suomi tukee Georgiaa, jonka presidentti pommittaa omaa maataan."

Suomi EI saa missään tapauksessa tukea KGB-diktatuuria Venäjää, joka <a href="http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Tshetshenian_valirauha.htm">räjäyttelee</a> omia kansalaisiaan ilmaan saadakseen tekosyyn <a href="http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Toinen_Tshetshenian_sota.ht...ökätä</a> naapurivaltion kimppuun ja käy imperialistisia <a href="http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Georgian_sota_2008.htm">hyökkäyssotia</a>.