Lauantai 18.8.2018

Ampujasta ei enää vaaraa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.11.2007 15:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Ampujasta ei ole enää vaaraa, tiedottaa Yleisradio. Tilanne on vähitellen ratkeamassa.

Ylen mukaan ampuja oli tiedon mukaan ampunut ovien läpi luokkiin. Hänellä kerrottiin olevan mieltymyksiä äärinationalistisiin aatteisiin. Ampuja oli myös antanut viestiä YouTubeen ja kirjoittanut asiasta IRC-galleriaan.

Ampumahetkellä koulussa oli meneillään ruokatunti, joten suurin osa oppilaista oli koulun alakerrassa ja näin he pääsivät koulusta ulos, kertoo Yle ja jatkaa:

Ampujan luokkalaiset olivat maanneet luokan lattialla ja vasta poliisin tullessa päässeet ulos. Useat henkilöt ovat saaneet haavoja lasinsirpaleista. Kymmenen hengen sanotaan loukkaantuneen lievästi.

Uusisuomi.fi:n tavoittama Tuusulan kunnanjohtaja Hannu Joensivu ei vahvista Jokelan koulukeskuksen rehtorin kuolemaa, eikä myöskään tiedä Jokelan koulun tämänhetkistä tilannetta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

SrbTYC66gav7xWvYT87zLkirID

MILLÄ ihmeen "irc-sivustoilla". IRC on reaaliaikachatti. Ei sivusto. Sekoittaakohan asiantunteva toimittajamme Päivi Nikkilä IRC:n ja naamagalleriat? Oikoluetaan ne uutiset ja tarkistetaan lähteet, jookosta?

tapioneva

PasiN: Varmaan todella tärkeä pointti tässä vaiheessa miettiä mikä on IRC tai naamagalleria, tai joku muu.

* Tietenkin on! Kustantajat ovat sitoutuneet <strong>hyvään lehtimiestapaan</strong>, jota valvoo Julkisen sanan neuvosto. Lehti palvelee lukijaa ja kertoo linkkivihjeet niille, jotka eivät osaa hakea: siis keskivertolukijalle. Näin ei voida haastaa julkisen sanan neuvostoon eikä oikeuteen ammattietiikan murenemisesta, mutta toisaalta ei syötetä clichéitä, jotka ärsyttävät. Lukijoiden suorittamat tutkimukset etenevät verkossa, joten edes kaikkia kommentteja tai tulkintoja ei tarvitse lukea iltapäivälehdistä.

M Eiramaa - tutkija - KNFIJV

Tehtaankadulla ennen juhlittua Lokakuun suurta vallankumouspäivää juhlitaan nyt pienemmin elkein, mutta vähintäin yhtä tuomittavin.

Ampumisen motiivit ovat poliittiset:
http://www.kauppalehti.fi/4/0x20/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=7441

MTV3:n saamien tietojen mukaan ampuja on Jokela High School Massacre -11/7/2007 -videon YouTubessa julkaissut 18-vuotias "Sturmgeist89".

" MTV:n uutisten haastattelema ampujan luokkatoverin mukaan ampujaa on aina pidetty erikoisena persoonana. Hän on ollut innostunut ääriliikkeistä ja niiden opeista. Ampuja oli muun muassa kertonut ihailevansa Hitleriä ja Stalinia "

Ihaili Hitleriä ja Stalinia. Nyt on 7.11. eli lokakuun suuren vallankumouksen päivä eli Stalinin kannattajien suuri juhlapäivä. Tuttu päivä suurille teoille, joissa ei ole mitään puolusteltavaa.

Koululaisen kuvaus päivän tapahtumista:
" Yhtäkin osu jalkaan luoti, ku ne vaan paukutti ovea "Helvetti avatkaa se ovi!" ja sit alko luoteja tuleen oven läpi. Reksi oli kuulemma maannu vaan kuolleena maassa. :// Sit ne oli kuulemma kans jotain sekoillu, että "TÄÄ ON VALLANKUMOUS, ME OLLAAN VAPAITA!!!!!". Yks niistä oli meiän lukiosta, ja kaks muuta jostain muualta. Netissä suunniteltu juttu ."
YLE

tapioneva

Mistä MTV3 keksi tuo Stalinin? Mistään verkkoviitteistä ei ilmene, että ampuja olisi venäjänkielentaitoinen tai ihaillut Stalinia. Lähinnä saksalaiset verkkokaverit eivät tosiaankaan ihaile Stalinia, joka pani kansallissosialistisen Saksan matalaksi.

Ruotsalaisomisteinen MTV3 tuntuu korostavan sitä, että Venäjä on jopa paikallisesti Suomelle Stalinin haamun muodossa turvallisuuspoliittinen haaste. On todella surullista nähdä, ettei tästä traagisesta tapauksesta puutu edes Venäjän pelkoon liittyvä vedätys.

Jerome

Tuusulan Jokelan koulun tapahtumat olisivat voineet sattua missä tahansa Suomen lukiossa tai korkeakoulussa. Korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa psyykkisiä ongelmia on naisilla 30 prosenttia ja miehillä 19 prosenttia. Päivittäin psyykkisiä ongelmia on 15 prosentilla naisopiskelijoista ja 9 prosentilla miesopiskelijoista. Näiden lukujen valossa on selvä, että väkivallan tekoja tapahtuu ennen pitkää kouluissa.

Mediaympäristömme on nykyään niin avoin ja kaikkiarvoinen (moniarvoisuuden sijaan), että siitä saa myös haitallisia ja kielteisiä virikkeitä, jotka niille alttiita ovat. Ja ketkä nyt olisivatkaan altiimpia kuin ne, joilla on mielenterveyden häiriöitä, psyykkisiä ongelmia tai alkava mielisairaus.

Pidän käsittämättömänä, ettei kukaan ole ilmoittanut poliisille eikä koulun rehtorille oppilaan videoista, jossa hän videossa hän esittelee asettaan ja ampuu sillä. Henkilöllisyys on kolmessa videossa selvästi tunnistettavissa.

Yhdessä videossa esitellään Jokelan koulun massamurhaa päivämäärällä 7.11.2007. Vihjeet ovat niin selviä, että kai siihen nyt joku suomalainenkin on osunut eilisen päivän aikana.

Meillä kaikilla pitäisi olla myös kollektiivisen vastuuntunto, jonka pohjalta puututaan uhkaaviin tilanteisiin ja otetaan yhteyttä viranomaisiin ennen kuin on liian myöhäistä.

Paheksun myös sitä, ettei Youtube.com ei mitenkään kontrolloi siellä ilmestyviä videoita. Sama ilmiö toistuu Myspacessa ja Facebookissa sekä Googlen kehitysvaiheessa olevilla sivuilla. Kai nyt jonkinlainen kontrolli pitäisi niissäkin olla?

Mistä 18-vuotias lukiolainen on saanut käsiaseen? Ampuma-aseen hankkimislupa voidaan myöntää vain 18 vuotta täyttäneelle henkilölle. Ampuma-aseen hankkimislupa voidaan myöntää vain sellaiselle henkilölle, joka on terveydentilansa ja käyttäytymisensä puolesta sopiva pitämään hallussaan ampuma-asetta ja aseen osaa. 15 vuotta täyttäneelle voidaan antaa lupa huoltajien suostumuksella metsästystä ja tarkkuusammuntaa varten, jos alaikäinen muuten täyttää hankkimisluvan saajaa koskevat edellytykset. Mikä on lukiolaispojan vanhempien vastuu tässä asiassa?

Voimme vain kuvitella, minkälaisia psyykkisiä ongelmia tästä on tullut monelle koululaiselle ja lukioilaiselle. Pelko siitä, että sama sattuu uudestaan hallitsee monen nuoren ajatuksia pitkään aikaa tämän ampumiskohtauksen jälkeen. Tarvitaan valtavasti aikaa ja terapiaistuntoja, että kouluympäristö saadaan oppilaiden ja opettajien mielissä turvalliseksi.