Tiistai 16.7.2019

Synkkä tilasto: Näihin asioihin työikäinen suomalainen kuolee

Luotu: 
4.12.2008 09:12
Päivitetty: 
4.12.2008 09:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Faktakulma

Työikäisten miesten yleisimmät kuolinsyyt 2007:

1. Alkoholi 18,7 prosenttia
2. Sepelvaltimotauti 15,9 prosenttia
3. Tapaturmat 12,4 prosenttia
4. Itsemurhat 8,1 prosenttia
5. Keuhkosyöpä 5,2 prosenttia
6. Aivoverenkierron sairaus 4,1 prosenttia

Työikäisten naisten yleisimmät kuolinsyyt 2007:

1. Alkoholi 11,5 prosenttia
2. Rintasyöpä 10,3 prosenttia
3. Tapaturmat 7,5 prosenttia
4. Sepelvaltimotauti 6,4 prosenttia
5. Itsemurhat 6,2 prosenttia
6. Keuhkosyöpä 5,9 prosenttia

Vuonna 2007 työiässä eli 15-64-vuotiaana kuoli 7 629 miestä ja 3 219 naista, mikä oli 218 enemmän kuin edellisenä vuonna, kertoo Tilastokeskus.

Työiässä kuolleiden yleisin kuolemansyy oli sekä miehillä että naisilla alkoholiperäinen tauti tai tapaturmainen alkoholimyrkytys. Vuonna 2007 alkoholin käytön suoranaisiin seurauksiin kuoli työikäisenä 1 796 henkilöä ja eläkeikäisenä (yli 64-vuotiaana) 371 henkilöä. Työikäisten alkoholikuolemien määrä kasvoi edellisestä vuodesta 8,6 prosenttia.

Työiässä kuolleiden toiseksi yleisin kuolemansyy oli miehillä sepelvaltimotauti ja naisilla rintasyöpä.

Vuonna 2007 Suomessa teki yhteensä 995 henkilöä itsemurhan, näistä 817 työiässä.

Kolme neljännestä itsemurhan tehneistä oli miehiä. Itsemurhakuolemien määrä on vähentynyt kolmanneksen itsemurhien huippuvuodesta 1990, jolloin Suomessa tehtiin yhteensä 1 520 itsemurhaa, Tilastokeskus kertoo.

Vuonna 2007 sattui yhteensä 3 052 kuolemaan johtanutta tapaturmaa, joista puolet sattui työikäisille ja puolet eläkeikäisille. Joka neljäs tapaturma sattui kotona.

Faktakulma

Työikäisten miesten yleisimmät kuolinsyyt 2007:

1. Alkoholi 18,7 prosenttia
2. Sepelvaltimotauti 15,9 prosenttia
3. Tapaturmat 12,4 prosenttia
4. Itsemurhat 8,1 prosenttia
5. Keuhkosyöpä 5,2 prosenttia
6. Aivoverenkierron sairaus 4,1 prosenttia

Työikäisten naisten yleisimmät kuolinsyyt 2007:

1. Alkoholi 11,5 prosenttia
2. Rintasyöpä 10,3 prosenttia
3. Tapaturmat 7,5 prosenttia
4. Sepelvaltimotauti 6,4 prosenttia
5. Itsemurhat 6,2 prosenttia
6. Keuhkosyöpä 5,9 prosenttia

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Luoma

[orig. lauantai, lokakuu 21, 2006]

Tilastokeskus kertoo joka kolmannen kuoleman kohtaavan alkoholisyistä 45-49 vuotiaissa miehissä. Vuonna 2004 alkoholikuolema kutsui 1.860 suomalaista, joista työikäisiä (15-64-vuotiaita) oli 1.545. Sukupuolen mukaan jakauma työikäisissä kaikissa kuolemansyissä on miesten tappioksi 7.541 / 3.282. Luvut ovat tylyjä miehille.

Keitä he ovat? Nämä ennen aikojaan parhaassa työiässä menehtyneet miehet syntyivät 1955 - 1959. He kävivät kansakoulun ja jatkoivat, kuka jatkoi - kuka ei, keskikouluun, osa vieläkin ylemmäksi, kokien hiukan liian myöhään tietokoneet, jotka ovat nyt hallitsevassa asemassa koko yhteiskunnassa. He eivät kuulu suuriin ikäluokkiin. Heille sälyttyi nykyajan pahin lama juuri parhaassa työiässä 1990-luvun alussa, he olivat tuolloin noin 33-37 vuotiaita. Puhutaan liian monista itsemurhista pankin viedessä kaiken, mm. vakuuksia myyden pilkkahintaan lähipiireille.

Tämän päivän viisikymppiset ovat vaaravyöhykkeessä ja monissa 'pysähtyneissä' kaupungeissa ja kunnissa kuolema niittää satoaan suhteellisesti vieläkin tiuhemmin, mitä nämä koko maan keskiarvoluvut puhuvat. Kyseessä on suuri ongelma. Kuntakohtaiset tilastot saa vain rahaa vastaan Tilastokeskuksesta.

Vuodessa syntyy näinä vuosina korvaukseksi huomiselle keskimäärin 28.000 poikalasta, kuolleiden työiässä olevien miesten liian aikainen lähtö on tuosta syntyvien poikien määrästä 27%! Tilastoissa ei tapahdu vuosittain kovinkaan suuria muutoksia, eli jatkumo on ikävänlainen.

1990-luvun alun lama jätti pitkät jäljet. Tänään liian moni on siipirikkona työttömänä, työkyvyttömänä ja lopullisesti masentuneena yrittämisen tuhansina rintamamiehinä - voimat loppuneena ja useasti kaikkensa antaneena.

Tuon paljon puhutun laman syyt tunnetaan hyvin; ahneus, kähmintä, lasikiiltoinen voitonkatse silmissä ja usko loputtomaan kasvuun johti syihin, joissa mm. asuntojen hinnat ja vakuusarvot romahtivat. Työttömyys räjähti pilviin, tuoden valtion velkaan jättiläismäisen nousun, jota nyt kiivaasti maksetaan häpeänä monista virhepäätöksistä.

Suomen valtio on velkaa 38% BKT:sta. Velkaa suomalaisilla kotitalouksilla on 80% vuosituloistaan, kun esim. tanskalaisilla sama prosentti on 260. Pitikö valtion maksaa omaa velkaansa näin kiihkeästi? Suomi mm. maltillisten tuloratkaisujen ansiosta on rypenyt vientiylijäämässä yli 10 vuotta. Suuret yritykset ovat käärineet suuret voitot, työllisyyden silti kasvaessa hyvin hitaasti viimeisten reilu 10 vuoden aikana. Nämä voitot ovat valuneet ulkomaalaisille omistajille ja investointeina mm. kaukoitään. Valtio osin antoi tämän mahdollisuuden. Jäikö rahaa ja huolehdintaa liian vähän puurtaneille raaja-rikoille, jotka hävisivät 'elämänsä' 90-luvun laman puristuksissa? Toisaalta arkipäiväevoluutio ei tue häviäjiä, vaan vahvempi, ovelampi, sitkeämpi ja itsekkäämpi voittaa. Äiti Teresoita tämä kulutusjuhlatalous ei helli.

Keski-ikäiset miehet kantavat nyt suuren vastuun ja hinnan tapahtuneista. Nyt asunnot ovat samassa tapissa kuin juuri ennen 90-luvun laman alkua. Lainojen lyhennysvapaiden pyynnöt pankeista kasvavat, korko on alhaalla, mutta nousee hitaasti, mutta vakaasti. Kurkistaako seuraava hyökyaalto nurkan takana?

Ovatko seuraavassa alamäessä vaaravyöhykkeessä jälleen 35-39 vuotiaat miehet? Mainittakoon, että juuri tänään eniten velkaantuneet ovat ryhmässä 35-44 vuotiaat, jotka elävät velkoihinsa nähden yli varojen (106% kokonaisvelkaa vuotuisista tuloista, koko otoksen ollessa 67%. Velkaa koko Suomessa on 53%:lla kotitalouksista).

Viimeisen 10 vuoden aikana sosiaalipalveluiden työllisyys on noussut 1995:n 130.000:sta vuoden 2005 195.000 henkilöön. Työpaikkoja on syntynyt, mutta mistä syystä me tarvitsemme yhä enemmän sosiaalisia palveluita? Hoidon tarve lisääntyy, hoitokustannukset kasvavat, eliniänodote nousee. Rahaa tarvitaan yhä enemmän ja myös odotusten alla olevat perinnöt suurenevat, mutta tarvitsevatko vanhuksemme nämä perintöön tarkoitetut varat omaan huolehdintaan kustannusten noustessa. Valtio ei kykene kattamaan kaikkia tarvittavia palveluita verovaroista.

Alkoholi tekee työtään, moni vielä vaaravyöhykkeessä oleva poistuu ennen eläkeikää ja niinpä näitä vanhuuskustannuksia tältä osin ei tule jakoon. Tässäkin suhteessa, niin kornilta kuin se tuntuukaan, nämä keski-ikäiset miehet kantavat 'vastuuta' eliminoitumalla kustannuksettomien tilikirjoihin.

Kun menetämme eräästä ikäluokasta enemmän kuin keskimääräisyys edellyttäisi, niin oppina siitä pitäisi olla vähintään kyky huolehtia nyt, niin perheissä, suvuissa kuin yhteiskunnassakin nämä parhaassa työiässä olevat. Suomessa ei tarvitse enää tehdä niitä virheitä, mihin 1950-luvun puolivälin jälkeen syntyneet miehet joutuivat. Suomi ei kestä yhtään 'ylimääräistä ja ennenaikaista' veronmaksukykyisen poistumaa muonavahvuudesta.

Tilastot: Suomen Pankki / http://www.bof.fi , Euro & Talous 3-2006 ja http://tilastokeskus.fi/til/ksyyt/2004/ksyyt_2004_2005-10-31_tie_001.html + http://tilastokeskus.fi/til/synt/2005/synt_2005_2006-05-05_kuv_001.html

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net

onSlow

Hieno kommentinpätkä Luomalta, realismia ja runollisuutta samassa:
"1990-luvun alun lama jätti pitkät jäljet. Tänään liian moni on siipirikkona työttömänä, työkyvyttömänä ja lopullisesti masentuneena yrittämisen tuhansina rintamamiehinä - voimat loppuneena ja useasti kaikkensa antaneena."

Samalla se kertoo ketkä ovat suurimmat maksumiehet tässäkin myllerryksessä. Hieman armoa toivoisi niiltä, ketkä turhaan lisäävät näiden aikamme taistelijoiden kuormaa turhilla vaatimuksillaan.

Suomi-kotiamme yritetään muuttaa entisestä perheen keskeisestä rentoutumispaikasta moderniksi kansainväliseksi näyttäytymiskahvilaksi. Maksajana kuten aina - keski-ikäinen Suomen mies. Kiitos ei uusille verhoille ja tapeteille kun perustus pitäisi ojittaa; kosteus uhkaa mädättää kodin.

Suomen mies rakentaa, tekee, korjaa, touhuaa, maksaa veroja, juo murheeseensa ja kuolee ennenaikaisesti eläkekassoja rasittamatta. Jotta toiset voivat toteuttaa kulloisiakin mielihalujaan.

Mikko Lahti

Viina, tapaturmat,sepelvaltimotauti,itsemurhat.

Pahoivointiyhteiskunnassa kuollaan ja ns.hyvinvointiyhteiskunnassa yritetään unohtaa kuolema jakatoavaisuus.

Ajatellaanpa vaikkapa heikkomoraalisia hallituksiamme? Nehän ovat vuosien ajan sorvanneet jumalattomia lakeja (mm. kauppojen sunnuntaiaukiolo, aborttilainsäädäntö,seksinosto –ja hedelmöityshoitolaki) kansalaisten ristiksi melkein yhtä innokkaasti kuin ulkokullattu yritysjohtaja tai sijoittaja ansaitsemattomia optioetuja itselleen. Ilmeisesti seteliselkärankaiset mammonanpalvojat luulevat elävänsä aina ja iankaikkisesti.

Vaan eipä mammonan ja vieraan vaimon/miehen perässä hyppelehtivä rivikansalainenkaan kunnioita Herramme 1. käskyä:"Minä olen Herra, sinun Jumalasi, älä pidä muita jumalia".

Paha meno moraalirappion luvatussa maassa näkyy ja kuuluu.Nythän löysämoraalinen hallituksemme on vapauttamassa kauppojen sunnuntaiaukioloa vaikka muutama oikeamielinen huudahtaakin:”Kaupat kiinni sunnuntaisin!,ks

http://www.hs.fi/keskustelu/message.jspa?messageID=2274565

Kaikkialla rehottava ja suvaitsevaisuuden nimissä tarjottava pornosaasta,halpaviina ja hillitön seksitulva mediassa, jolla revitään vääriä voittoja syntisestä lihasta, tuottavat Jeesuksen mainitsemia myllynkivi-ihmisiä,ks. Matt. 18:6. He houkuttelevat myös netissä pieniä lapsiakin samaan riettauden lätäkköön jossa itse porskuttelevat.

Lisäksi television,peliohjelmien ja elokuvien vuodesta toiseen raaistuva väkivaltamässäily sekä mammonaa kumartavien ja kiireisten vanhempien tylsyys ja välinpitämättömyys lapsistaan lisäävät masennusta sekä haistattelevan ja synteihinsä eksyneen ns. kadotetun sukupolven syvenevää tapainturmelusta.

Syntielämästämme meidän on tehtävä tili Herralle. Siksi onkin kysyttävä:
”Mitä sinulle tai minulle tapahtuu kuolemamme jälkeen?”

Raamatun mukaan, jos uskon Jeesukseen syntieni sovittajana ja kuolleista herättäjänä, niin kuollessani ruumiini painuu maahan. Mutta sieluni,tuo ihmisessä elävä iankaikkisuusolento, siirtyy paratiisin riemuun. Sinne mihin Jeesuksen Herraksi tunnustanut ristinryövärikin pääsi, ks. Luuk.23:39-43.Uskovien lopullinen asuinpaikka on Jumalan luoma uusi taivas ja uusi maa,eli uusi Jerusalem, ks. Ilm. 21. Siellä ei ole enää kuolemaa eikä murhetta eikä parkua, sillä kaikki entinen on mennyt. ”Katso, uudeksi minä teen kaikki” ,sanoo Herra omilleen.

Jos taas kuolen epäuskoisena jumalattomana, ts en ole koskaan maan päällä ottanut Jeesusta vastaan syntieni sovittajana, niin ruumiini painuu multaan,mutta sieluni viedään tuonelan vaivaan.

Tuonela on jumalattomina kuolleiden ihmisten väliaikainen ja tuskallinen majapaikka. Siellä nämä parannuksen tekemättömät ihmiset odottavat Jumalan ns. viimeistä tuomiota, ks. Ilm.20:11-15.Viimeisen tuomion tapahduttua nämä tuonelassa (kreik. haades) elävät ihmiset heitetään tulikivijärveen (kreik. gehenna).

Se on heidän lopullinen asuinpaikkansa.

Mikko Lahti
saarnaaja
http://www.pp.kpnet.fi/mila

Sami Mäkelä

Mitä kukaan yksityishenkilö tekee liian voimakkaalla viinalla? Viina pitäisi säilyttää ravintoloissa tai seuroissa, jottei viinaa tulisi otettua pikaistuksissaan.

Ei vaan Vanhanen tai Brax halua tarttua oikeisiin ongelmiin, vaan puuhastelevat ampuma-aseiden ja muun näpertelyn parissa (alkolukot jne.). Kertoo paljon näistä kahdesta "visionääristä".