Lauantai 21.10.2017

Oho – Postinjakajan kaatuminen tulee yllättävän kalliiksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.12.2008 11:26
  • Kuva: Itella / Mikko Käkelä
    Kuva

Marraskuun lopun hankalat keliolosuhteet aiheuttivat Itellassa 30 ylimääräistä työtapaturmaa. Kustannuksia ne aiheuttavat arviolta yhteensä peräti noin 120 000 euroa.

Normaaleissa marraskuun kelioloissa Itellassa tapahtuu keskimäärin noin seitsemän työtapaturmaa päivässä. Maanantaina 24.11. työtapaturmia oli 32 ja vielä tiistaina ja keskiviikkonakin yli 10.

Erityisesti tapaturmia sattui jakajille, ja tyypillisin tapaturma oli kaatuminen ulkona.

Vielä ei tiedetä, kuinka paljon kustannuksia tapaturmista kaikkiaan aiheutuu, koska hoitotoimenpiteet ovat vielä osalla kesken eikä työkyvyttömyyspäivien määrä ole vielä selvillä. Keskimäärin työtapaturman kustannus Itellalle on 3900 euroa tapaturmaa kohti. Näin ollen marraskuun lumipyryn kokonaiskustannukseksi arvioidaan 120 000 euroa.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ex-sanomalehtien jakaja

Aamuyöstä lehdenjakajat ovat liikkeellä, silloin on täysin pimeää, usein lumityötkin tehdään pyryn jälkeen vasta silloin, kun lehdenjakajat ovat jo lopettelemassa hommia.
Käytännössä lumi hidastaa työtä todella paljon. Koska työt pitää saada ajoissa valmiiksi, joudutaan ottamaan riskejäkin ja liikkumaan nopeammin kuin olisi turvallista. Rankka keli alkaa 3-4 tunnin tarpomisen jälkeen väsyttää ja keskittyminen herpaantuu. Sitten kolisee.
Jakotöissä joudutaan liikkumaan talosta taloon, rapusta rappuun, eli siellä lumessa joudutaan tarpomaan todella paljon. Liukuesteet kenkiin on periaatteessa hyvä asia, mutta niitä ei voi kerrostaloissa käyttää, koska aikaa kuluisi liikaa. Osa jakajista tekee työnsä omalla autolla ja liukuesteet raapivat auton pilalle.
Omalla muutaman vuoden ajallani jakotöissä parhaimmat "lipat" tulivat, kun lumen alla jalka osui lasten muoviseen lumilapioon. Uuden lumen alla piilossa olevat jäälaikut ovat myös hankalia havaita.
Jakohommissa aina raahataan jotain. Parhaimmillaan voi olla painava olkalaukku 25 lehden kanssa, lisää toisella käsivarrella ja avaimet sekä listat toisessa kädessä. Siinä on vielä tavallista hankalampaakin "kaatua turvallisesti".