Maanantai 20.5.2019

Professori: "Sterilointia pidettiin sosiaalisena reformiohjelmana"

Luotu: 
10.1.2009 09:13

Suomessa on sterilisoitu tuhansia ihmisiä rotuhygieenisten syiden takia. Näistä steriloinneista luovuttiin vasta vuonna 1969.

–Pohjoismaissa rotuhygieniaa pidettiin sosiaalisena reformiohjelmana, kertoi yleisen historian professori Marjatta Hietala Tieteen päivillä.

Sterilisointilakeja sovellettiin meillä ja muualla Pohjolassa muun muassa rikollisiin, vähä- eli vajaamielisiin ja jopa koulukotikasvatteihin. Suomessa vuoden 1935 sterilisaatiolaki hyväksyttiin suurella äänten enemmistöllä, sillä vastaan äänesti vain toistakymmentä vasemmiston edustajaa.

–Vuosina 1935–1970 meillä steriloitiin yli 7500 ihmistä rotuhygieenisten, noin 43000 lääketieteellisten, yli 3000 sosiaalisten ja parisataa muiden syiden perusteella. Valtaosa steriloiduista oli naisia, joista osalla oli jo aviottomia lapsia, Hietala huomautti.

Rotuhygieniaa eli eugeniikkaa kannattavat pelkäsivät ihmiskunnan rappeutumista. Heitä huoletti se, että "huonomman" perinnöllisen aineksen omaavat ihmiset saivat lisääntyä rajoituksetta, kun sitä vastoin syntyvyys ylempien yhteiskuntaluokkien keskuudessa näytti laskevan.

Rotuhygienian taustalla vaikutti uskomus, että kaikki ihmisen ominaisuudet, myös huonot, johtuvat hänen perimästään.

Monissa maissa toimi 1920-luvulta lähtien rotuhygieniaan keskittyviä tutkimuslaitoksia. Esimerkiksi Ruotsiin laitos perustettiin vuonna 1921 ja Saksaan 1927. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että yhdysvaltalainen Rockefeller-säätiö rahoitti rotuhygieenisiä tutkimuksia Saksassa 1930-luvulla.

Lisäksi jo ennen ensimmäistä maailmansotaa oli Yhdysvalloissa yhdessätoista osavaltiossa laadittu sterilisaatiolakeja. Pisimmälle mentiin kuitenkin natsi-Saksassa, jossa tuhottiin miljoonia juutalaisia ja vähemmistön edustajia rotuhygieenisin perustein.

Kunnat eivät halunneet holhokkeja

Myös Suomessa suunniteltiin vuonna 1942 rotuhygieenisen laitoksen perustamista Helsingin yliopiston anatomian laitoksen yhteyteen. Haluttiin selvittää suomensukuisten kansojen rotuaines sekä laatia kortisto perinnöllisesti sairaista. Lisäksi ajateltiin antaa ihmisille neuvoja oikean aviopuolison valitsemiseksi.

–Saksan sotamenestyksen käänne huonompaan esti kuitenkin Suomen laitoksen toiminnan, Hietala kertoi.

Suomessa rotuhygienian alalla luotettiin asiantuntijoihin sekä älykkyystesteihin ja kaksostutkimuksiin. Taloudellisessa ahdingossa kunnat olivat Hietalan mukaan myös valmiita ehdottamaan köyhäintalojen hoidokkien steriloimista. Tulilinjalle joutuivat esimerkiksi aviottomat äidit, koska ei haluttu lisää köyhäinhoidon holhokkeja.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tapio_o_neva

Jotenkin vaikuttaa näpertelyltä. Kansallissosialistisessa Saksassa pyrittiin sterioimaan kansallisuuksia ihmiskunnasta: juutalaisista on puhuttu paljon, mutta romaneista, joita saattoi kuolla enemmän kuin juutalaisia, ei ole puhuttu mitään. Ehkä siksi, että heillä ei ole ollut edustajaa Metro-Golwyn-Meyerissa.

On mainiota, että huippusosialidemokraattinen ihmiskunnan parantaminen otetaan esille. Kannattaisi kaivaa hieman syvemmältä ja palata 1890-luvun Englantiin.

Ehkäpä joku kaivaa vanhan lain esille ja ehdottaa - ei päihdeäitien pakkohoitoa - vaan sterilointia.

Aviottomia lapsia hankkineiden avoliittolaisten äitien steriloiminen voisi olla ehkä liian radikaali toimenpide, joka vaikuttaisi jo suurten puolueiden kannatukseenkin, ja josta tulisi turhaa parkua Euroopan neuvoston ihmisoikeustuomioistuimeen.

Jos halutaan tehdä tutkivaa journalismia, kannattaisi kaivaa eduskunnan äänestyskartta ja samalla hankkeen johtolääkärit esille.

Pekka Siikala

Professori Marjatta Hietala on nostanut esiin kovin monen tunteman totuuden, totuuden josta mieluusti vaietaan, koska juuri tämä totuus ei oikein istu siihen kuvaan, jonka olemme pohjosmaisuudesta ja suomalaisuudesta antaneet itsellemme luoda.

Olisi hyvin mielenkiintoista kuulla maahanmuuttokriittisten perussuomalaisten kanta näihin sterilonteihin; koetaanko ne yhä tarpeellisiksi, ja keinoksi suojella suomalaisuutta?

pekkapoeka

oli nykyisen yleisen ymmärryksen mukaan tämmöinen vaivaisten hoito. Entä sitten lobotomia ja sähköshokit? Jälkimmäisellä on vieläkin kannattajansa. Menneisyyden kauhistelun sijasta pitäisi kai miettiä sitä, mitä nykyisin tehdään väärin. Veikkaan, että nykyistä massiivista ihmisten lääkitsemistä pidetään tulevaisuudessa yhtä törkeänä kuin me pidämme esim. pakkosterilointeja. Tietenkin lääkkeitä tarvitaan, mutta onko oikein turruttaa ja hiljaa kuihduttaa esim. vanhuksia ja lievistä nuppiongelmista kärsiviä hurjilla lääkeannoksilla. Moni syö päivässä "kourallisen" erilaisia psyykenlääkkeitä. Eikä "ryynejä" tarvitse edes huuhtoa kaljalla alas, nuppi menee muutenkin pillereistä ihan kunnolla sekaisin. Eikä kukaan tiedä lääkkeiden täsmällisiä- tai yhteisvaikutuksia. No, mutta lääkärit niitä määräävät ja yhteiskunta ne ilmaiset pöhnät pitkälti maksaa. Niin, että murskutus loppuu tähän, koska eihän lääkäriä, valtiovaltaa ja jahvea saa tavis arvostella.

juhopaavola

<i> Rotuhygieniaa eli eugeniikkaa kannattavat pelkäsivät ihmiskunnan rappeutumista. Heitä huoletti se, että "huonomman" perinnöllisen aineksen omaavat ihmiset saivat lisääntyä rajoituksetta, kun sitä vastoin syntyvyys ylempien yhteiskuntaluokkien keskuudessa näytti laskevan. </i>

Itse asiassa tämä on totta tänä päivänäkin, ikävät faktat kun eivät muutu vaikka politiikka muuttuisikin.. Esimerkiksi Kaukoidässä tämän "huonomman" perintöaineksen omaajilla on huonommat mahdollisuudet lisääntyä kuin sillä "paremman" aineksen. Tästä on seurauksena keskimäärääisen ÄO hidas kasvu, meillä kehitys on päinvastaista. Siis vielä X määrä sukupolvia ja me kaikki marssimme plakaattien kanssa keskellä työpäivää nyrkkiä puiden. Näin ovat johtajamme päättäneet.

Martin Stenberg

Todelliset syyt ovat syvemmällä evoluution ja sosiaalidarvinismin perusteissa, joissa
ihmistäkin pidetään vain kasana materiaa. Kun poliitikot vaativat anteeksipyyntöä valtiotaholta, olisi ehdottomasti anteeksipyytäjien joukkoon liitettävä nykyiset naturalistisen tieteen suurisuiset populistit, jotka vieläkin levittävät omaa piiloateistista agendaansa. Ja meno valitettavasti jatkuu peruskoulussakin edelleen, jossa evoluutiota opetetaan edelleen täysin kritiikittömästi johtaen koulujärjestelmän rapautumiseen.

Hege

Ruotsi oli se pohjoismaa,jossa eugeniikkaa ja massamittaisia mm. mielisairaiden ja kehitysvammaisten pakkosterilisaatioita kaikkein laajimmin 1930-1970 luvuilla toteutettiin.
Eugeniikka oli keskeinen osa Ruotsin sosialidemokraattien kansankoti-ideologiaa.
Puolueen pääideologi, sosiologi ja mm. ministeri Gunnar Myrdal julkaisi eugeniikkaopin mm. yhdessä vaimonsa Alvan kanssa kirjoittamassaan kirjassa "Kris i befolkningsfråga" v.1934.(jostain syystä suomenkielinen wikipedia ei mainitse asiasta halaistua sanaa).
Koska Ruotsi,toisin kuin natsi-Saksa,ei hävinnyt sotaa, toiminta sai keskeytyksettä jatkua.Pakkosterilisaatiolait kumottiin Ruotsissa vasta 1975 porvarien valtaantulon jälkeen.
Gunnar Myrdal sai taloustieteen Nobelin 1974 kostona Milton Friedmanin palkitsemisesta aiemmin.