Maanantai 20.5.2019

USA:n suurlähettiläs ihmettelee suomalaisia

Luotu: 
12.1.2009 17:58
Päivitetty: 
12.1.2009 20:08
  • Kuva: Yhdysvaltain suurlähetystö
    Kuva
    Yhdysvaltain suurlähettiläs Barbara Barrett lensi suomalaisella Hornet-hävittäjällä.

Washingtonissa 20. tammikuuta tapahtuvan vallanvaihdoksen vuoksi kotimatkalle pakkaava Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Barbara Barrett asettuu jonon jatkoksi niiden ulkomaalaisvaikuttajien joukkoon, jotka ihmettelevät suomalaisten kykyä kehittää maailmanluokan tuotteita ja järjestelmiä ja kynemättömyytta markkinoida niitä kansainvälisesti.

Vahvan business-taustan omaava Barrett totesi tavatessaan joukon toimittajia läksiäistensä merkeissä, ettei Suomessa osata vieläkään markkinointia. Kun Barrett on ehtinyt kahlata läpi suomalaiset tutkimus- ja kehitysyhteisöt, hänen voi olettaa tietävän mistä puhuu.

Barrett saapui nykyiselle lähettiläspostilleen vasta viime toukokuussa, mutta hänen kahdeksan kuukauden lähettiläspostille mahtuu enemmän saavutuksia kuin jenkkilähettiläillä Helsingissä yhteensä presidentti George W. Bushin kahdeksan vuoden hallintokaudella: ulkoministeri Alexander Stubb vieraili viime kesänä tuoreena ulkoministerinä Washingtonissa kollegansa Condoleeza Ricen luona ja maiden suhteet saatiin vihdoin tasolle, jota luonnehditaan "paremmaksi kuin koskaan". Ehtivä Barrett on häärinyt kaikessa taustalla.

Barrett kertaa viisi pääkohtaa Yhdysvaltain Helsingin lähetystön toiminnassa: terrorismin vastainen toiminta, Euroopan alueellinen vakaus, energia ja ympäristö, kauppasuhteet ja arkidiplomatia.

Amerikkalaisagendan pääkohtiin Suomessa ei ennakoida juuri muutoksia senkään jälkeen, kun uusi presidentti Barack Obama on nimittänyt oman lähettiläänsä Helsinkiin. Barrett on poliittiselta taustaltaan niin reilusti republikaani, ettei hänestä ollut enää Obaman hallinnon lipunkantajaksi.

Barrettin salainen ase, myös diplomaattisissa myrkyissä, on mittarilentäjän luvat. Hän on yltänyt harrastuksessaan F-18-hävittäjän puikkoihin, kaartanut sen 7,4 G:n kiihtyvyyteen ja laskeutunut sillä lentotukialukselle ensimmäisenä naisena Yhdysvalloissa. Temppu vetää kateelliseksi kenet tahansa suomalaisen lentoharrastajan, sillä se on kovaa valuuttaa ilmailupiireissä missä tahansa.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Se on kiihtyvyys, mitä ilmoitetaan painovoimakertoimella G.

1 G on normaali dallailupaino. Kun kiihtyvyys on 7,14 niin ihminen painaa 7,14 kertaa oman painonsa.

Suomalaiset osaavat markkinoida aivan riittävästi. Ei kaikkea tarvitse myydä maailmalle muutamasta eurosta tai dollarista.

Penttijuhani

jotakin päätellä. Lentäjät ovat usein itseensä luottavia ja suorapuheisia. Hän on esim. oppinut diplomatiaa ja nopeasti, jos ajatelee, mitä kaikkea muuta USA:n lähettiläs olisi voinut sanoa mutta jättää tässä sanomatta. USA:n edustusto on hyvin informoitu. Eli kiitos kohteliaisuudesta!

tapio_o_neva

Uskon, että tieto Stubbin lausunnosta, jossa epäiltiin Yhdysvaltain Irakin sodan onnistumista, ilmiannettiin valonnopeudella Condoleezza Ricelle Yhdysvaltain Suomen suurl lähetystöstä, jolloin Condoleezza Rice välittömästä rankaisi Stubbia niskoittelemalla 1 1/2 -tunnin golf-kierroksesta.

Kokoomuksen länsi-imago on yhtä hauras kuin Ukrainan oranssien tai Saakashvilin.

Suomi käyttäytyy kuin tyypillinen neuvostotasavalta onnen kerjäläisenä eikä pidä arvovallan rippeistä kiinni tapakulttuurissaan kuin Paasikivi, Mannerheim ja Kekkonen, jotka pysyivät asiassa eivätkä ryhtyneet naurettaviksi julkisuudessa valvontakomissionkaan edessä.

Amerikkalaiset akat ovat ehdollistananeet "mukavan ja pätevän sekä kielitaitoisen tohtori Stubbin" tossun alleen.

Taustalla Damokleen miekkana on tietenkin Yhdysvaltain ilmatuki Suomelle ja Hornetien keskikäyttövälin päivitys. Toisin sanoen on Stubbin rähmäilyssä jokin järkikin.

Venäläiset kommunistit ovat Yhtenäisen Venäjän kokoomuslaisia, amerikkalaiset suurlähettiläät ovat piinkovia liikenaisia, vain suomalaiset kokoomuslaiset ovat pienestä päänsilityksestä haltioutuvia demareita.

Jos haetaan suomalaista suorapuheista miestä diplomaatin tehtäviin niin ehdotan entistä kansanedustaja Tony Halmetta Suomen Washington DC:n suurlähettilääksi. Halmeen selkeä ulosanti ja nopea kirkas äly kirkastaisivat Suomi-kuvan hetkessä - koko maailmalle. Äänestäjänkään ei yhtään tarvitisis arvailla, missä on Suomen linja. Moskovaan ehdostan suurlähettilääksi toista kansainvälistä kokemusta hankkinutta reilua suomalaismiestä, Matti Nykästä.

Lentäjät ja merimiehet ovat toiminnanmiehiä. Suosikkilogistiikka-alanhenkilöni on merikapteeni Martti Järviharju. Hänkin kertoo asiat selkeästi.

Stonewall

Koska myynti/markkinointi ei ole vahvuuksiani, vedän nämä lyhyet analyysit per...hatustani.

- Suomalaiset ovat ujoja eivätkä usko tuotteidensa olevan mistään kotoisin. "Ne on vaan kohteliaita ja kehuu meidän romuja ettei me pahoteta mieltä".

- Neuvostoajan ryypiskelymarkkinointimatkat opettivat huonoille tavoille? "Missä viinat ja naiset, härmän häjyt tuli myymään teille ulkomaan tolloille roipetta!!!".

- Sales-porukoiden koulutus alusta pitäen kehnoa? "Älkää te insinöörit puuttuko tähän, me tiedetään miten tavara myydään näille punaniskoille ja r*ttipäille!".

Ilkka Luoma

[orig. torstai, joulukuu 20, 2007]
Vastuu ympäristöstä nostaa meille huomisen menestyksen

Suomalainen uusi menestystarina - Ympäristöteollisuus

------------------
(Maailma käy Indonesian Balilla vuoropuhelua ilmastosta unohtamalla, että meillä on vain ympäristö - ei pelkkä ilmasto)

[ ... suomalaiset ovat kiistatta maailman parhaita loistoristeilijöiden rakentajia [Turku]. Suomalaiset ovat tehneet maailman parhaat ja tehokkaimmat paperikoneet [Metso] - lisäksi osaamme logistiikan vailla vertaa, esimerkiksi käykööt Nokia ... ]

Länsimainen markkinatalous, elin- ja kulutustason nousu sekä kehitysmaiden raaka-aineryöstö ovat aikaansaaneet ympäristökriisin juuri meille, ja heti perään kehittyviin maihin ja lopuksi kehitysmaihin, kun he yrittävät rämpiä samoille alaoksille, missä olimme 1970- ja -80-luvuilla.

USA on yksin käyttänyt miltei puolet maapallon resursseista viimeisten 100 vuoden aikana. George W. Bush ei ole toistaiseksi allekirjoittanut Kioto-sopimusta. Kiina on maapallon toiseksi suurin hiilidioksidin päästäjä, mutta valitettavasti myös muutakin - Kiinassa luonto saastuu nopeammin kuin missään muuaalla (Intia?).

Suomalaiset kykenevät projektoimaan maapallon suurimman loistoristeilijän rakentamisen ja siihen liittyvän logistiikan. Genesis alusta Suomen Turussa rakentaa yli 600 alihankkijayritystä - se on alallansa ennätys ja kuvastaa verkostoitunutta maailmaa. Työt jakaantuvat myös Nokialla yli koko maapallon. Logistiikka on tehoa, mutta se on myös kiihtyvää energian käyttöä.

Ympäristö on huomisen toimiala. Ympäristöosaajien kysyntä kasvaa joka vuosi. Tarvitaan ympäristöteknologiaan liittyviä insinöörejä, logistikkoja, analysoijia, tutkijoita, koordinaattoreita ja ympäristön sosiaalisia vaikutuksia hallitsevia ammattilaisia. Suomi voi olla huomisen ympäristökoordinaattori ja erityisesti metsäammattilainen, sillä metsien vaikutusta koko elokehään ympäristöllisesti ei ole vielä kokonaisvaltaisesti selvitetty. Suomalaisten on aika koota voimat ja keskittää kaiken ympäristöosaamisensa yhteiseen jäsenneltyyn osaamispankkiin. Taidoillemme on jo kysyntä olemassa.

Suomi oli viime keväänä lähempänä kuin koskaan onnistumista ympäristöprojektissa Kiinassa, josta noin kaksi viikkoa sitten julkaistiin yksi maailman suurimmista ympäristösopimuksista. Kaupan nimi oli Eco-City, sen saivat singaporelaiset. Suomalaiset pitivät juuri samasta aiheesta Kiinan ensimmäisen kokonaisvaltaisen seminaarin - mutta nyt Kiinan 4. suurin kauppakumppani Singapore oli toistaiseksi nopeampi itse kaupankäynnissä. Kaupan (jv-sopimus) arvo oli miltei yhtä suuri kuin Suomen valtion vuosibudjetti.

Suomi sai Formula 1 kisoissa kaudella 2007 enemmän pisteitä kuin mikään formuloiden suurmaa. Suomalaiselle syntyi rauhallisella harkitsevalla osaamisella myös F-1 maailmanmestaruus. Mestaruutta ja suomalaista ajo-osaamista ihmetellään. Samalla tavalla on suomalainen ympäristöosaaminen maailman maineessa, erityisesti Kiinassa ja Venäjällä. Ympäristöteollisuus on Suomen huomisen uusi "nokia".

Me osaamme suunnitella, me osaamme koordinoida ja me osaamme olla luotettavia. Me emme osaa kaikissa tilanteissa markkinoida, me emme ole riittävän "itsekkäitä" - me turhaan kainostelemme osaamistamme, jonka mm. Nokia, jo edesmenneen vuorineuvos Kari Kairamon aikana, herätti henkiin luoden jopa ihailua tahdonvoimasta mm. Kiinassa. Mainittakoon, että Nokia tekee suurimmat voitot ja kasvukäyränousut juuri Kiinassa.

Mitä meidän täytyy tehdä ympäristöosaamisellemme, jotta se olisi takaamassa osaltansa suotuisan positiivisen vientitaseen, joka on aina ollut viime kädessä hyvinvointimme lähtökohta jo kohta 60 vuotta. Ratkaisu on yksinkertainen. Me aloitamme sen hiilen etsinnän, johon osaamme yhdessä puhaltaa. Perin selvästi juonikas keskinäiskyräily poistetaan ja logistisesti rakennamme verkoston vailla vertaa. Esimerkeiksi ja oppimalleiksi käyvät Turun telakan Genesis alihankkijaverkoston hallintana ja maailman suurin mobiiliteknologian verkosto - Nokia.

Oli selvää, että Suomi ei voinut vielä saada Kiinan Tianjinin eco-city jv*) -sopimusta - sen sai Singapore. Seuraava projekti voi olla meidän. Lisäksi voi olla todennäköistä, että singaporelainen Keppel Corporation**) tarvitsee suomalaista osaamista. Näyttö osaamisestamme annettiin jo ensimmäisessä integroidussa ympäristön teknologisen ajattelufilosofian esittelyssä huhtikuussa 2007 kiinan Tianjinissa VTT:n järjestämänä.

Logistiset integroidut ympäristölliset systeemitoimitukset kokonaisvastuuajattelulla leviävät niin Kiinassa kuin Venäjällä - se onkin itseasiassa jo hiljainen pakko. Kiinassa loppuu puhdas vesi. Moskovassa ja Pietarissa loppuvat kadut maastureiden alta. Kiinassa loppuu hedelmällinen maaperä ja Venäjällä paljastuu tuhansien hehtaarien öljyllä saastuneet maaperät, puhumattakaan ikiroudan sulamisen ongelmat Siperiassa.

Työtä riittää suomalaisille - me tarvitsemme mukaan Euroopan talous- ja tekniikkaveturin Saksan, jonka ympäristöteknologia on laajaa, syvällistä ja uskottavaa suurien taustaresurssien vuoksi. Päämäärähakuisesti toimien Suomi hankkiutuu Kiinan ja Venäjän markkinoille ja rakentaa teknologia-allianssin saksalaisten kanssa. Niin Suomi kuin Saksa ovat insinöörimaita - ehkä hiukan pragmaattisia, mutta sanansa pitäviä.

Varmistaaksemme kaupankäynnin riittävällä tahdolla, sinnikkyydellä ja osaamisella pitää suomalaisten valmistella ympäristöosaamisen lobbaus- ja edunvalvontamobilisaatio, joka on valmis mille markkinoille tahansa tuomaan suomalaista osaamista esille.

Seuraava kiinalainen eco-city onkin sitten meidän ja jokainen kauppa on aina suurempi kuin mikään yksittäinen laiva, laite tms. operaatio - sillä toimitukset ovat aina yhteen nitoutuneita järjestelmiä, joiden toteutukseen osallistuu satoja alihankkijoita ja toimittajia.

Ympäristöteollisuus on huomisen takuumies menestyksekkäälle vientitoiminnalla, jonka Suomi ehdottomasti tarvitsee. Sen sijaan itse ympäristöä ei pelasteta pelkästään teknologioille, vaan kuluttajien vastuulla omastansa - mitä tehdään, miten tehdään, missä tehdään ja kuinka paljon. Vastuu on meidän käsissä.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net

*)
jv - joint venture ~ yhteisyritys, yleensä ja tässä tapauksessa kahden eri maan yrityksiä yhdessä omistajina yhtiössä/ projektissa.

**) LINKKI
http://www.mnd.gov.sg/Newsroom/newsreleases/2007/news181107.htm

Asiasta lisää tietoa hakukoneelta hakusanayhdistelmällä:
Sino-Singapore Tianjin Eco-city

_______________________________
Kirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan mielipidekirjoituksen yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma 2007]

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/6444286 ---

Teksti
Ympäristö toimii aina ehdoillansa, joita sinänsä ei ole. Luonto on anarkistinen järjestelmä, jossa rajoja ylitetään varoen. Kaikilla on paikkansa - silti jatkuvasti on käynnissä taistelu elämästä. Ihmisen kaukaiset esi-isät nousivat vedestä maalle, ja alkoi luonnon valloitus. Ihminen ylitti rajansa ja nyt elämme itse luomiemme ongelmien keskellä.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/6444305 ---

Teksti
Eco-City kaupungeissa talot saattavat näyttää tältä, ollen kuitenkin pienempiä ja huomattavasti vähemmän energiaa kuluttavia. Suomessa rakentaminen on haaste suurten lämpötilaerojen takia, ainakin toistaiseksi. Ilmasto lämpenee ja Suomen kasvukausi pitenee - mitä seuraa sitten, onkin pimennossa...

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/6444328 ---

Teksti
Joukko eri ikäisiä lapsia, jotka ovat täysin syyttömiä nyky-ympäristön tilaan, josta heidän tulisi ammentaa elämänsä ja toimeentulonsa - sitten myöhemmin. Millainen ympäristö heitä odottaa, kun he astuvat itse jatkamaan sukua?

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/6444350 ---

Teksti
Kiina nousee uudeksi "Yhdysvallaksi". Kiinan kasvu on hengästyttävää ja kiire kasvaa. Haasteet ovat miltei käsittämättömät, ...jos ajatus on nostaa 1.345.000.000 ihmistä samaan materiaalisen elintason tilaan kuin USA:ssa ollaan nyt, tai Suomessa. Kiina satsaa avaruuteen, armeijaan, mutta eniten ympäristöönsä. Miksi kuitenkin USA sai käyttää koko maapallon resursseista yli puolet viimeisen 100 vuoden aikana?

Kuva 5
--- http://www.panoramio.com/photo/6444383 ---

Teksti
Luonnossa sattuvasti oksalle istahtanut orava katsoo suoraan kuvaajaa silmiin - herää kysymys, mikä olisi sen viesti, jos me ymmärtäisimme vain mitä se tarkoitti.

Kuva 6
--- http://www.panoramio.com/photo/6444421 ---

Teksti
Espoo on yksi Suomen rikkaimmista kaupungeista. Pohjois-Tapiola on yksi Espoon arvostetuista asuinalueista. Mihin on jäänyt kuntalaisen vastuu ympäristöstä? Kuvan kaatopaikka on laiton ja aivan siistien omakotitalojen vieressä, joiden pihoilla kiiltelevät Suomen kimaltelevimmat autot.

Kuva 7
--- http://www.panoramio.com/photo/6444445 ---

Teksti
Huomisen ympäristöarvoiset kaupungit eivät todennäköisesti näytä tältä. Eurooppalaiset kaupungit ovat ajautuneet toivottomiin ruuhkiin, meluun ja katupölyyn sekä päästösaasteisiin. Kiinassa on solmittu ensimmäinen eco-city jv-sopimus marraskuussa 2007. Tuo kauppa oli myös suomalaisten huulilla, ehkä seuraava...?

Kuva 8
--- http://www.panoramio.com/photo/6444462 ---

Teksti
Hiukan epäselvä Vanhanen II hallitusohjelma ei sisällä suuntausta mitä olisi ympäristöpolitiikka itse työntekona Suomen menestykseksi vientitoiminnassa. Ympäristöteollisuus tarvitsee täyden ja yhtenäisen tuen maan hallitukselta. Edellisen hallituksen aikana Katainen, ollessaan Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja, oli haikaillut kuulopuheiden mukaan uudesta "nokiasta" - eräs professori [EP] oli ilmeisesti kertonut ympäristöosaamisen voivan olla sitä... (?)

Gesär

Ei se estä, mutta pakkoruotsiin käytetyt tunnit ovat pois muusta tärkeämmästä, kuten englannin puhekielen opiskelusta.

Maailman mittakaavassa ruotsin kieli on aivan yhtä mitätön kuin omammekin. On järjettömyyttä laittaa se espanjan, portugalin, saksan, ranskan, venäjän, kiinan (mandarin), japanin jne. edelle. Etenkin kun ruotsalaisten kanssa voimme kommunikoida englanniksi.

Historianopettaja

Kun on kyse Suomalaisten kyvystä markkinoida tuotteitaan maailmalla tai mistä hyvänsä heikkoudesta, luuserit ottavat heti syyksi toisen kotimaisen kielen opiskelupakon.

Tosiasia lienee, että kyse on kieltenopiskelun laiskuudesta. Vaikka ruotsinkieli poistettaisiin koko Suomen opetussuunnitelmasta, nämä lusmut eivät opiskelisi yhtään sen enempää englantia kuin vaikkapa saksaakaan.

Kyse on pullamössöporukan kyvyttömyydestä olla omatoiminen oman menestyksensä suhteen.

Poistetaan vain ruotsinkieli, mutta laiskuus ei sillä parane, eikä markkinointikaan.

Ope puhuu niin totta

Aivan, ruotsinkieli on vain keppihevonen sille, että luuserit eivät pärjää.

Todellisuudessa ne, jotka ovat kielellisesti lahjakkaita ja motivoituneita, oppivat HELPOSTI useita kieliä. Ruotsin kieli saksan ja englannin sukulaiskielenä uppoaa kaaliin ilman suurempaa ponnistelua niille,joissa on potentiaalia.

Yksi lapsistani on tällainen kielinero.

Eipä näytä ruotsinkieli paljoa vauhtia hidastavan koulussa. Hanskassa on suomen lisäksi englanti (osaa jo keskustella syntyperäisten kanssa, ikää 11 v), espanjan alkeet ja rååtsi siinä sivussa. Rååtsia tosin oppi jo kielikylvyssä eskarissa.

Tosiasia on, että mikä tahansa kieli varhain aloitettuna laajentaa aivojen kielikeskuksen prosessointitehoa. Suomessa on helppo saada lapselle kunnollista ruåtsinkylvetystä (puhujien pitää puhua sitä äidinkielenään). Muukin kieli käy, mutta saatavuus on luonnollisesti heikompaa valtakunnassa.

Luusereita ja vähälahjaisia rååtsi varmasti hidastaa, mutta nuo tollot tuskin oppivat mitään muutakaan vierasta kieltä. Varatkaa noille tolloille vaan ne peräkammarinpoikien paikat. Tarvitaanhan me insinöörejäkin. Myyjiä tulee näistä superlahjakkaista, jotka jotain osaavatkin.

Myyjä

Voisiko se johtua siitä, että Suomalaiset ei osta suomessa kehitettyä uutta tuotetta. Kaiken täytyy tulla ensin ulkomailta, että tuulipukukansa ymmärtää sen olevan hyvä. Ja Tekesit sun muut tukirahainstanssit tunkevat rahaa kehittämiseen, ei tuotteen markkinointiin ja myymiseen. Siellä on inssiajattelua rahoista päättävillä. Suomalaisten keksintönä Sauvakävelynkin piti ensin tulla hitiksi euroopassa, vasta sitten suomalaisetkin kehtasi ryhtyä moiseen puuhaan.

Jape

Erittäin moni ulkomaille lähetetyistä myyntihenkilöistä on insinöörejä. Eikä aikaisempina vuosina muita ollutkaan. Kuviteltiin (edelleenkin?) että vain insinööri tuntee tuotteet teknisesti niin hyvin että pystyy myymään sitä. Ja, kuviteltiin (edelleenkin?) että myynti on tuotteiden ominaisuuksien esittelyä jonka insinööri suorittaa tankeroenglannilla ilman päivänkään kaupallista koulustusta.

Toinen asia on suomalainen kaupallinen koulutus. Se tähtää käytännössä vain talousasioiden hallinnolliseen osaamiseen.

Myyjien koulutuksen pitäisi lähteä käytännöstä. Jotta edes pääsisi korkeamman luokan myynti-/kaupalliseen koulutukseen, tulisi elättää itsensä oveltaovelle kirjamyyjänä, pölyimurikauppiaana tms. parin vuoden ajan. Lisäksi tulisi hankkia hyvä käytännön kielitaito, Asiakkaan omalla äidinkielellä. Olen muutaman kerran kuullut kun insinööri sönkkää tönkköenglantia ruotsalaiselle Asiakkaalle ja arvatkaa syntyikö kauppoja?

Onneksi nykyään näkyy jo hieman valoa tunnelin päässä. Suomalaisistakin löytyy jokusia kielitaitoisia, sosiaalisia sekä Asiakkaitaan arvostavia myyjiä. Toivotaan että heidän taitojaan osataan arvostaa riittävästi. Hyvä myyjä on yrityksellä paljon tärkeämpi kuin toimitusjohtaja / kaupallinen johtaja jne. ja sen pitää näkyä myös palkkauksessa ym. eduissa.

Holotna Pravda

Suomalaisen teknologiateollisuuden helmasyntejä ovat usko siihen että hyvä tuote myy itsensä ja kyvyttömyys selvittää asiakkaan todellisia tarpeita. Japen havainto myyntitouhun insinöörivetoisuudesta pitää täysin paikkansa, mutta suurempi haitta on johtoportaan insinööreistä jotka rakastavat teknologiaa. Siksi myynti-insinööriparka heitetään kylmiltään maailmalle myymään tuotetta joka on ladattu täyteen maailman edistyksellisimpiä ominaisuuksia joita kukaan ei tarvitse ja joka on tuplasti pahinta kilpailijaa kalliimpi. Maailma pitäisi valloittaa heti ja pikkurahalla! Oikea työ on semmoista missä hiki virtaa ja p*ska haisee. Koska markkinointi ei ole semmoista, siihen ei panosteta.

Onhan meillä maailmanluokan tuotteitakin jotka myyvät melkein itse itsensä. Yksi piirre noilla ikävä kyllä näyttää olevan se, että ne ovat olleet jo pitkään ulkomaalaisomistuksessa. Muuten meidän teollisuutemme näyttää keskittyvän tuotteisiin joissa ainoa myyntiargumentti on halpa hinta.

Ilkka Luoma

[orig. torstai, marraskuu 30, 2006]
Asumisen ja työnteon uusia muotoja - irtiottoa ruuhkista ja kiireen sairaudesta nähden metsää ja luontoa

[Laajalevikkisessä kolumnissa 25.11. VTT:n toimitusjohtaja Jouko Suokas peräänkuulutti: "Suomi voi luoda osaamisesta uuden talouskasvun moottorin" - http://www.vtt.fi ]

Ihmiskunta kasautuu ja sikiää itsensä kiireen lapsiksi ilman aikaa itsensä tutkiskeluun. Olemme sisuksissamme tuntemattomia päättymättömyyden juoksijoita ilman merkittävää päämäärää. Meidät on markkinamekanismissa opetettu olemaan tehokkaita, nopeita ja aikaansaavia. Rakensimme muistomerkeiksemme huomiselle jättiläiskaupungit jättiläismäisin ongelmin.

Tänään jokaisen maan vaurauden mitta on suuri, laaja ja kiihkeä pääkaupunki. Helsinki on halukas kasvamaan, kuin myös kaikki muutkin kasvukeskukset - jo nimensä mukaisestikin. Kasvu ulos, alas ja ylös on mittari, jolle arvostus, ylpeys ja maallisen tunnusmerkistön kasaamisen kunnia ynnäytyvät. Samalla hengenahdistusvedolla kiroamme ruuhkia, stressiä, kiirettä, ehtimättömyyttä ja sfääreihin kasvaneita ja kasautuneita ympäristöongelmia. Ihminen on kuluttamassa elämänsä lähtökohdat loppuun maanpäällisenä juurettomuutena ja nimettömänä kasvomerenä tihentymissä, joissa ihmiset ovat yksinäisempiä kuin koskaan.

Suomalaisen professorin idea syntymättömien sukupolvien huomisesta lähti käyntiin jo yli kymmenen vuotta sitten. Biosfäärin kestävyystaloudellinen ymmärrys synnytti intellektuellin päässä näkemystä luontaisesta asumiskulttuurista pienyhteisöinä riittoisina energiasta, kulkemisesta, asumisesta ja työnteosta lomittain vapaa-ajan kanssa.

Ihminen on koko historiastaan 80% asunut pienyhteisöllisesti suojellen tietoisesti itseään ja tiedostamattaan ympäröivää luontoaan. Laina luonnosta on ollut vain hengissäpysymisen vertaista. Ihmisryhmät olivat itsenäisiä yksiköitä hajallaan ilman tiiviimpää ryhmäkommunikaatiota siellä, missä metsästäjä ja metsästettävä kohtasivat. Vaistojen varassa haettiin aika-ajoin geenitäydennystä naapurikylistä epämuodostumien ja vajavaisuuksien välttämiseksi.

Vähän yli vuosi sitten syntymättömien puolesta avautui tuo kymmenvuotinen idea vastuuksi tehdä jotain. Tunnettu suomalainen viherprofessori käännätti 1996 julkaisemansa kirjan kiinaksi ja julisti maailman suurimmilla markkinoilla yliopistojen kampuksilla ja lehtereillä modernin luontoa huomioivan asumiskulttuurin uudesti syntyä - näin moderni parasta osaamista sisältävä ekokylä ja pienekokaupunki ajatuksina ja mielikuvina saivat siivet selkäänsä.

Professori kiitää nyt Afrikassa ja tekee tutkimuksiaan maanosassa, jossa luontaistalous pienryhmineen on lähempänä alkuperäistään, kuin meillä kiihkeän markkinamekanismin pyörteissä asuva eurooppalainen toivottomissa suurkaupunkiruuhkissa.

Kiinalainen käännös kirjasta syntymättömien huomisesta sai sekin siivet ja maailman väkirikkain maa odottaa nyt ensi vuodelle suomalaista tämän päivän ratkaisutaitoa, osaamista, keksintöjä, innovaatioita, ideoita ja huomisen näkemyksiä ihmisläheisemmästä asumisen ja työnteon ympäristöstä. Suomi saa nyt siivet uuden luojana.

Suomessa on maailmanlaajuisesti oraalla kehitysnäkymä, josta kasvaa meidän oma menestys. Visio on muuntunut missioksi. Professorin puhe muuttuu käytännöksi. Käytäntö kulminoituu ihmisille puhtaampana kierrättyvämpänä ympäristönä, hyötysuhteellisempana energiakäyttönä ja autonomisena pienkaupunkiasumisena, jossa työ, vapaa-aika, yhteisöllisyys, maaseutu ja kaupunkikulttuuri kohtaavat.

Suomalainen suunnitelma yhteisö- ja pienasumisena avaavat tietä ymmärrykselle elämisemme lähtökohtien itsestäänselvälle huolehtimisymmärrykselle. Jättiläismäisten umpeen ruuhkautuneiden metropolien kaikki kestokyvyt ylittävä markkinamekanistinen ylipaisumus on saamassa päätepisteensä seuraavan 50-150 vuoden aikana.

Eilisen ekokylät rakentuivat ajatukseen paluusta menneille vuosisadoille. Professorin idea on koostaa tämä vuosisataisuus moderneimpaan teknologiaan luonnolle ehdollistettuna, jossa kierrätys, hyötysuhde, alueellisuus ja paikallisuus kohtaavat. Tämän päivän sirpaleinen teknologia innovaatioina, myös ideoina yhdistetään käsittämään kokonaisuus, josta syntyy tuote, missä projektoinnilla ja metsän näkeminen puilta luo osaamiskeskittymän.

Otamme eittämättömän maapalloistuneen kilpailun työnteon- ja osallistumisen mahdollisuuksista vastaan tuoden synkronoitua työllisyyttä, menestystä ja henkistä hyvinvointia kyvystä nähdä tämän päivän mahdottomuus huomisen ymmärryksen irtiotolle kierteestä, jossa hälyttävät tunnusmerkit ovat jo kaikkien näköpiirissä.

Ekovallankumous taloudellisesti asumisen uudelleenjärjestelyissä tulee olemaan suomalainen uusi menestystarina - ja se voi olla nopea. Kukaan ei ymmärtänyt vuonna 1991, jolloin Nokia hoippui vararikon partaalle, että se on tämän päivän alansa maailman ykkönen. Suomalaiset osaavat rakentaa menestystä, kun he sitä haluavat ... ja on pakko. Professorin visio kääntyy osaamiseksi ja menestykseksi Suomelle, kun vain synnytetään yhteinen halu. Olemme riittävän pieniä pärjätäksemme yhdessä. Nyt on mobilisoitumisen aika. Huomisen lupaukset menestyksestä perustuvat itään, jossa talouden napaisuutta käännetään vinhaa vauhtia.

Uteliaisuuslinkit:

Syntymättömien sukupolvien Eurooppa
http://www.eeropaloheimo.fi/eurooppa.html
ja ei niin tieteellisesti, pienellä osallistumishuumorilla, mutta kuitenkin vakavuudella:
http://www.tampereenkaupunki.net/ekotallaaja/

Ilkka Luoma

Kuva:
B0004609.JPG. 4. marraskuuta 2004. Copyright by Ilkka Luoma 2004. Kuvaa saa käyttää yllä olevan kirjoituksen kanssa vapasti.

Kuvateksti:
Nykyiset jättiläiskaupungit kautta maailman kylpevät savusumussa hallitsemattoman kasvun kourissa. Kuvassa Kielletty kaupunki keisareiden ajoilta Pekingissä. Kiina etsii uusia kaupunkiratkaisuja -- tässä piilee suomalaisen keskitetyn ympäristö- ja ekoteknologian huomisen menestyssiemen. Kiinassa järjestetään merkittävän laaja EcoCity seminaari keväällä 2007 suomalaisia voimin.

Ekonoomi

Hyvä huomio, että myös kaupallisen koulutuksen saaneet henkilöt ovat usein lähinnä "talousinsinööreiksi" leivottuja jäykkäkäytöksisiä harmaita kirjanpitäjähiirulaisia.

Ei semmoiset mitään saa myytyä.

NaurettavaAnalyysi

Suomalaisten saavutukset ovat varsin suuria kaupallisella alalla. Täytyy ottaa huomioon että Suomessa on vain 5 miljoonaa asukasta. Lisäksi Suomi ei toimi kuten Amerikka, eli emme pysty kiristämään asiakasta ostamaan tuotettamme.

Iso osa Amerikkalaisten bisneksistä perustuu kiristykseen ja asiakkaan hönäyttämiseen.

Coca-Cola
tappaa diabetekseen, syö hampaat, ja muutenkin epäterveellistä

McDonalds
katso yllä ja tuhoaa paikallisen ruokakulttuurin.

Microsoft
varmasti saat viiruksia. Ei toimi koskaan kunnolla ja ylläpito maksaa.

Näiden myyntiä on aina harjoitettu kovalla painostuksella ja jos Amerikka ei olisi siinä asemassa missä on, en usko että kukaan ostaisi.

onnellinen

Kannataa katsoa Muppet Sanomat YouTubesta. Siinä Jaakko Rauramo ja Hannu Syrjänen lähettää upeat jouluterveiset. Tehkää johtopäätös itse. Itse tein sen jo viisitoista vuotta sitten ja lähdin veks Suomesta kokonaan. Olen onnellinen.

Holotna Pravda

Strömbergin sähkökäytöt - nykyään ABB:llä
Hollmingin potkurilaitteistot - nykyään Rolls Royce
Tampellan lukit - nykyään kalmar
Nautorin purjeveneet - nykyään italialaisilla
Nokian kaapelit - nykyään pirelli
Valmetin metsäkoneet - nykyään John Deere
Valmetin traktorit - nykyään AGCO
SAKO:n aseet - nykyään beretta
Lynx moottorikelkat - nykyään bombardier
Instrumentariumin magneettikuvauslaitteet - nykyään GE

Sitten on lääketiedettä, kemian teollisuutta, bioteollisuutta, elintarviketeollisuutta etc. Niin kuin ylläolevasta listasta näkee, parhaille suomalaistuotteille maailma avautuu ulkomaalaisomistajan sylissä.

Holotna Pravda

Onko Nokia mielestäsi yhdysvaltalainen koska suurin osa sen omistajista löytyy kyseisestä maasta?

Jos jaksat googlettaa ensimmäistä osumaa pidemmälle niin ehkäpä sinullekin selviää kalmar-nimisen firman historia ja mihin maahan tuo nimi liittyy. Miksi muuten mielestäsi lukkien kyljessä lukee tänään Kalmar eikä Tampella? Oliskohan markkinoinnilla jotain tekemistä tämän kanssa?

Holotna Pravda

Menneiltä ajoilta muistuu mieleen mm. Hollmingin kehittämä itsekantavalla korilla varustettu säiliöauto ja toisena Rauma Repolan syvänmeren sukellusteknologia. Nykypäivää on esimerkiksi arktisten alueiden merenkulkuteknologia ja militariapuolelta patrian AMV, amos ja nemo joiden markkinoinnin rattaisiin työnnetään kapulaa oikein urakalla lähinnä punavihreän vasemmiston toimesta.

Pahin kanto kaskessa tässä markkinointihommassa ovat juuri tällaiset Igrohit jotka varmaan pyrkivät lääkitsemään omaa pienuuttaan vähättelemällä ja mtätöimällä toisten tekemisiä.

Jos et huomannut tuota edellisen viestini pointtia niin se on tämä: Kaikki mainitut menestystuotteet ovat ulkomaalaisomistuksessa ja näiden omistajien rasitteena ei ole sinun edustamasi itsesääliä tihkuva alemmuuskompelksi.

Ekonomi-opiskelija

Suomessa insinööriä pidetään yhäkin kaupallisen alan taitajana, mikä varsinkin myyntihommissa on täysin ristiriidassa todellisuuden kanssa. Insinöörihän on se nörtti, jolle juhlissakin maistuu enemmän viina kuin naiset. Laita sellainen sitten myymään jotain...

Vakiintuneita käytäntöjä on vaikeaa muuttaa. Jenkeissä markkinointipäällikkö kuuluu yleensä ylempään keskijohtoon. Suomessa hyvin harvan yrityksen markkinointipäällikkö kuuluu edes keskijohtoon.

Opiskelen kauppakorkeassa ensimmäistä vuotta. Vappuna pitäisi päättää pääaine, eikä se tule olemaan markkinointi, koska sitä ei Suomessa arvosteta.

Lunastaja

Suurlähettiläs Barrett on aivan oikeassa, mitä tulee suomalaisten itseluottamukseen. Meidät on niin moneen kertaan piesty ja alistettu tuhatvuotisen vasalliuden aikana, ettei ole ihme kun ei kaiken lisäksi järjestelmään pesiytyneiden kommarien sekä Venäjän takia uskalleta vieläkään elää ja arvostaa työtämme eikä elämäämme.

camunen

-Mannerheim, sanoo Renny Harlin, asuinmaa USA
-Bo Carpelan, sanoo Paavo Lipponen, kotoisin kaikkialta

Aki Kaurismäki (Brasilia) sopisi oikeastaan Harlinia paremmin Marski-filmin ohjaajaksi: Mies ilman menneisyyttä, rasvainen tukka ja tupakka tai sikari koko ajan suupielessä.

tapio_o_neva

"Barrett saapui nykyiselle lähettiläspostilleen vasta viime toukokuussa, mutta hänen kahdeksan kuukauden lähettiläspostille mahtuu enemmän saavutuksia kuin jenkkilähettiläillä Helsingissä yhteensä presidentti George W. Bushin kahdeksan vuoden hallintokaudella: ulkoministeri Alexander Stubb vieraili viime kesänä tuoreena ulkoministerinä Washingtonissa kollegansa Condoleeza Ricen luona ja maiden suhteet saatiin vihdoin tasolle, jota luonnehditaan "paremmaksi kuin koskaan"."

Tuollaista kieltä olisi odottanut vain Neuvostoliiton ja Suomen välisistä suhteista sen jälkeen, kun Suomi olisi saavuttanut jälleen torjuntavoiton kommunikeaneuvotteluissa.

Kannattaa muistaa, että Alexander Stubb oli pääsemässä pelaamaan 1 1/2 tuntia golfia Ricen kanssa, mutta erehtyi epäilemään Irakin sodan mielekkyyttä. Rice kosti näyttävästi heti ja myönsi vain 45 minuutin kuivan työtapaamisen.

Toisin sanoen Stubbille ei riittänyt Ricen suosioon pääsemiseksi se, että hän ajoi Yhdysvaltain ja Georgian vuoksi Etyj:n karille Suomen puheenjohtajakaudella.

Jäämme odottamaan, millaiset rähmälläänolokilpailut Hillary Clintonin ollessa ulkoasiainministerinä Suomessa järjestetään Sanoman yllytyksestä.

Tepa

Sitä en tiedä kuinka vakava Condin ehdotus golfkierroksesta oli alun perinkään (Suomessa ei oikein tunneta amerikkalaista kommunikaatiokultturia), mutta Condilla oli kyllä vierailun aikaan muitakin menoja, joita ei voinut kovin paljoa aiemmin tietää, kuten hautajaiset

http://www.nationalshrine.com/site/pp.asp?c=etITK6OTG&b=4345771

http://www.state.gov/r/pa/prs/appt/2008/07/107096.htm

tapaamisia http://www.state.gov/r/pa/prs/appt/2008/07/107183.htm

sekä ilmeisesti lähtö ulkomaille.

Stubbin syyllisyydestä Etyj:n karilleajoon voidaan olla montaa mieltä. Tuosta näkökulmasta katsoen väitetyn karilleajon välttämiseksi ainoa mahdollisuus olisi ilmeisesti ollut ryhtyä Etyj:n puheenjohtajana Kremlin juoksupojaksi.

Ehkä Alex voisi ehdottaa Hillarylle vaikka yhteistä sikarituokiota lähemmän tuttavuuden tekemiseksi?

tapio_o_neva

Alexander IV:n kannattaisi aina välillä katsoa tilinauhaansa ja tarkistaa sieltä työnantajan nimi. Yleisen käsityksen mukaan Santerin päätoimi on Suomen tasavallan ulkoasiainministeri ja muut toimet ovat sivutoimia, vaikka siinä sivussa konsultoisi amerikkalaisia ahtisaarelaiseen tapaan. Kekkoslovakiassa ulkoasiainministeri olisi eronnut terveydellisistä syistä yöpakkasministerinä tai hallitus olisi jättänyt eroanomuksensa jostain mitättömästä työmarkkinakysymyksestä.

Erkki Tuomioja hankki Etyj-puheenjohtajuuden ja vuoden 2008 tarkoituksena oli pitää Etyj pinnalla eikä hankkia sille karkoitusta Georgiasta.

Eivät jotkut moraaliset suomalaiset Etyj-tarkkailijat tai suurlähettiläs Terhi Hakala voi sille mitään, että osa NATO-maista lähetetyistä Etyj-tarkkailijoista vakoilee Georgian armeijan piikkiin.

Stubb kompromettoi itsensä ottamalla väärän kannan tapahtuneeseen ja salaamalla osan Etyj-tarkkailijoiden raporteista.

Edes suomalaiset kokeneet diplomaatit eivät kykene korjaamaan vahinkoja, mitä heidän päällikkönsä ulkoasiainministeri hallitusvallallaan kykenee saamaan aikaan.

Paras ulkoasiainministeri Kokoomukselle olisi ollut vain maltillinen natottaja, entinen suurlähettiläs ja Kokoomuksen puheenjohtaja sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen. Kuitenkaan setä Salolainen ei Kataiselle olisi käynyt, vaan piti keksiä golffari Stubb ulkoasiainhallinnon ulkopuolelta.

Kokoomukselle pitää saada lisää poliittisia virkanimityksiä, kuten Vilén Unkariin tai aikoinaan Salolainen Lontooseen. Muutoin Kokoomuksessa ei ole ulkopoliittisia reserviupseereita, joilla on ulkoasiainhallinnon kokemus ja ulkoasiainministeriä vie Yhdysvallat kuin kuoriämpäriä.

tapio_o_neva

Tuomioja ei ole koskaan Ricelta vongannutkaan niin kuin Stubb eikä nähnyt unelmia tämän sääristä tai ei ole koskaan julistanut Finnairin asiakaslehdessä haluavansa golffata alasti.

Yleensä Tuomioja ei ole esittänyt mitään perversioita poliittisen ohjelmansa tueksi, onhan vain hieman yksinkertaisempia ylenkatsova hengen aristokraatti.

Kyllä nöyrtyminen kuuluu yleensä vonkaajien osaan. Sama koskee niin Kanervaa kuin Stubbiakin.

Ricella on paljon tärkeämpääkin tekemistä kuin kehittää Stubbin ja Vanhasen gallup-kannatusta Suomessa. Pitäisi olla joku roti vonkaamisen ja kuolaamisen osalla. Ulkomailla on tärkeitä ja kiireisiä ihmisiä, joilla on aivan oikeita ongelmia ratkaistavanaan.

Eiköhän sovita, että Kokoomukselle hankitana lisää naisia, joilla saa naistenlehtijulkisuuden ilman, että isketään hampaat kiinni jonkin suuren maan ulkoasiainministerein reiteen?

Uskoisin, että jos Stubb tai Vanhanen ryhtyvät liehakoimaan Hillary Clintonia, tulee musta silmä niin kuin Bill Clintonillekin siitä, että on ollut Camel bootsit jalassa ja on kuljettu omia polkuja...

Ilkka Luoma

[orig. tiistai, lokakuu 04, 2005]
Nokia on valmis "suureen harppaukseen"

Reilu vuosi sitten ns. Nokia notkahduksen aikoihin moni oli lynkkaamassa Nokiaa, kun se ei osannut tehdä läppäpuhelimia. Nokialla on erittäin vahva tuotekehityskoneisto ja jotkut uskoivat kesällä 2004 Nokian ottavan notkahduksen tosissaan ja korjaavan tilanteen ja näin on käynytkin. Bob Iannuccin ilmoitus "suuresta harppauksesta" oli odotettu (kiinalaiset käyttivät muuten samaa sanaa jo 1960-luvulla/ "suuri harppaus").

Kännykkä ei ole kohta kuin pieneltä osin puhelin; se on/ tulee olemaan paikannin, musiikkitoistin, kamera/video, sanelin, lähikontaktointilaite, "luottokortti/pankkikortti", siis loppujen lopuksi mitä vain, mitä meillä housun- tai takin taskuissa on ollut, jopa "Nokia monitoimilaite" voisi olla integroitu avain peukalo- tai silmän iiristunnisteella (toivottavasti peukalo- ja iirisvarkaudet eivät lisäänny :) Nokian kannattaisi lanseerata kännykälle uusi termi, koska kännykkä muistuttaa pelkästään puhelimesta.

Nokialle on etu, että monitoimilaite tekee muutakin kuin laskua operaattorille, sillä kytkös maailman operaattoreihin on tulevaisuuden rasite. Nurkan takana siintää WIMAX/WI-FI järjestelyt, jolloin "bittitie" maailmanverkkoon tapahtuu jopa "alkumetreiltään" ilman perinteellistä operaattoria.

Nokia voisi suunnitella monitoimilaitteestaan komponenttilaitetta, johon kuluttaja/ käyttäjä voi ostaa tarvitsemiaan lisäpaloja moduleina (GPS, elektroninen avain, pankkikortti varmenteineen, etälukulaite, viivakoodi, henkilötunniste, yhteys auto- ja kotilaitteisiin, äänestysjärjestelmä, henkilökortti, passi jne...). Jossain vaiheessa myös käyttäjä pääsee itse ohjelmoimaan tarvitsemiaan sovelluksia monitoimilaitteeseensa.

Viimeiseksi huoleksi jääkin se, kuinka hyvin suomalaiset saavat hankittua takaisin menettämänsä Nokia omistuksen Suomeen. Hankkeesta pitäisi laajeta kansalaisliike, koska langattomuus ja kommunikointi on tulevaisuuden avainala ja nyt meillä on vielä toistaiseksi Nokia "hallussa" ylimmän johdon ollessa Suomessa, mutta aika kuluu nopeasti...

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.com

Gesär

"Viimeiseksi huoleksi jääkin se, kuinka hyvin suomalaiset saavat hankittua takaisin menettämänsä Nokia omistuksen Suomeen. Hankkeesta pitäisi laajeta kansalaisliike..."

Miksi pitäisi saada? Ei Nokia ole mikään ikuinen rahasampo. Parempi laittaa rahat uuden kehittämiseen. Se kansalaisliike tarvitaan raskaan julkisen sektorin alasajamiseen, niin että ihmisten ostovoima saadaan länsieurooppalaiselle tasolle. Julkisen sektorin sopeuttaminen järkevän kokoiseksi mahdollistaa myös pääomaverotuksen alentamisen. Korkea pääomaverotus on Suomen pääomaköyhyyden ja riskirahan puuttumisen perussyy.

joukahinen

suomalaisten palkkajohtajien huippupalkat ja palkkiot?
Väkee irtisanotaan, tulosvaroituksia satelee, tehtaita suljetaan,
ulkomaan bisnekset ( tehtaat) toistuvasti menee päin P:eetä.
Milloin näitä perusteettomia ökypalkkoja leikataan? Olis jo aika.

Missä muuten viipyy tutkimus ulkomaille ulkomaisiin yrityksiin
siirtyneistä suomalaisjohtajista? Onko heitä olemassakaan?
Yks ainoa Jorma Ollila tuskin riittää syyksi muitten huippupalkkoihin.

Sitä kun puhutaan "aivoviennistä", johtajien kohdalla ollut aika minimaalista vientiä. Tunkua varmaan onkin muttei imua- ei kelpaa
moiset pilipalijohtajat muualle...

Kake

Uskon helposti tuon insinöörimarkkinoinnin kaatuvan ensimmäiseen tervetuliaisryyppyyn.

Kaveri tietää (inssi) myyvänsä maailman parasta tuotetta joten tuote myy itsensä kun hän vain kertoo sen ominaisuuksista.

Pitäisi pystyä nielemään epäkohteliaisuudet ja epäluulot vahvuuksiksi. Pitäisi oppia kehittämään käyttäjäystävällisiä käyttöliittymiä joiden esittely ei jätä jossittelulle sijaa. Pitäisi kaikenlaista.

Ongelma ei ole pelkästään ns. apinaenglanti joka ei haittaa jos esiintyjä osaa ottaa yleisönsä. Sen sijaan jos haudanvakava kaveri latoo tuotteen ominaisuudet jonoon ja jää odottamaan tilauksia ollaan kyllä haudan partaalla.

Voisin koska vaan lähteä valloittamaan maailmaa kielitaitoisena ja myyntihhenkisenä edustajana, mutten ole nörtti enkä inssi vaan pätevä joten en kelpaa siihen hommaan. Suomessa tarvitaan aina sopivia kavereita joilla on jonkun mielestä käypä tutkinto tai joka on sukua oikeille pampuille. Myös lipominen auttaa moneen vaivaan.

joukahinen

palkkajohtajien suuria palkkoja ja palkkioita.
Mihin ne perustuu?? Vastuuseen? ammattitaitoon?
Porukkaa potkitaan jatkuvasti pihalle enenevässä määrin
( vastuunkantajina siis työläiset ei johtajat)
tulosvaroituksia satelee. Johtajien palkat senkun suurenee...
Ulkomaan toiminnot menneet lähes säännönmukaisesti päin P.eetä.

Missä viipyy tutkimus ( tilastot) suomalaisista yritysjohtajista ulkomailla ulkomaisissa yrityksissä? Onko heitä olemassakaan?
Ei taida tilastoaineisto riittää.

Puheet aivoviennistä palkkajohtajien kohdalla omahyväistä liiottelua-
ei onnettomat pilipalijohtajat pärjää kansainvälisessä kilpailussa.

Yritysten tulosten myötä myös johtajien palkkojen joustettava - ALASPÄIN!
Kannustaa yrittämään monin verroin enemmän kuin yli suuret optiot hyvinä aikoina konsaan.

Gagarin

... pitäähän suomalaisten häntä uskoa, kun hän esittelee Suomi-tietouttaan. Eivätkö suomalaiset jo vihdoinkin voisi uskoa, että me itse olemme parhaita asiantuntijoita omasta itsestämme?
Voiko sanoa, että Suomi ei ole pystynyt markkinoimaan tuottamiaan tuotteita, jos vaikkapa UPM:n Kiinan paperitehtaalla on Metson koneet, Konecransin kuljettimet, Neleksen automaatio, Kemiran kemikaalit, ABB:n entisestä Strömbergistä tulevat laitteet ja kaikki puhuvat lisäksi Nokian kännyköihin?
Suomen väkiluku on keskikokoisen kaupungin luokkaa maailman mittapuussa. Kuinka hyvin maailmalla ovat menestyneet chicagolaiset, nanjingilaiset, fortalezalaiset tai vaikkapa madridilaiset tuotteet verrattuna suomalaisiin tuotteisiin? Uskallan väittää, että joitakin öljylilliputteja lukuunottamatta Suomen painoarvo maailmantaloudessa väkilukuun suhteutettuna saa hakea kilpailijaansa vain Sveitsistä.

Veikko

Keksimistä sinänsä kyllä ihaillaan täällä ,mutta keksinnön muuttamista rahaksi paheksutaan.Fiksu saa olla, muttei rikastua fiksuudellaan.

Suomalaiset eivät koskaan joutuneet elämään kommunismissa,joten usko kommunistiseen paratiisiin on täällä vielä ehkä vahvinta koko maailmassa.

Huomaahan sen näidenkin palstojen monista kirjoittajista.

Veikko

EI EI EEC Halosen suosio selittyy ehkä sekin kansan syvien rivien alitajuisella Neuvostoliiton kaipuulla.

Kuva kommunistisesta paratiisista on lähtemättömästi piirtynyt monen suomalaisen alitajuntaan.

Tämän mahdollisti se,ettei siinä jouduttu elämään.

Kommunismista vapautunut Itä-Eurooppa valitsi aivan toisenlaiset johtajat.

Lunastaja

olisi aikoinaan lähtenyt luomaan entistä Neuvostoliittoa (mikäli olisi elänyt kyseisenä aikana) tai vaihtoehtoisesti eläessään Suomen liitettyä Neuvostoliittoon myös tämän itsensäkin tahdosta, olisi hän kummassakin tapauksessa ilmeisesti menettänyt henkensä tai ihmisarvoisen elämän sekä tilanteesta riippuen perheensä koska ensimmäisessä vaihtoehdossa tuo olisi joutunut Stalinin vainojen kohteeksi kuten muutkin entistä Neuvostoliittoa rakentamaan lähteneet suomalaiset ja toisessa vaihtoehdossa tämän NATO-oven raottamisen ja markkinatalouden kanssa vehkeilyn takia, kommunismin vastustajana ja Neuvostoliitolle vihamielisenä toverina.

Vieras

"...Barbara Barrett asettuu jonon jatkoksi niiden ulkomaalaisvaikuttajien joukkoon, jotka ihmettelevät suomalaisten kykyä kehittää maailmanluokan tuotteita ja järjestelmiä ja kykenemättömyytta markkinoida niitä kansainvälisesti."

Niin totta.

Ruusureppu

Joku lohkaisi asiasta ytimen jossakin: suomalaisten pitäisi tehdä enemmän pohjoismaista yhteistyötä. Suomessa ollaan hyviä keksimään tuotteita, Ruotsissa taas hyviä myymään niitä ja Norjassa kuulemma hyviä ostamaan.

Ei insinööri myy. Insinööri kehittää ja on ylpeä teelmästään eikä arvosta pätkääkään myyntiväihkösiä jotka osaa myydä ja tehdä sillä rahaa. Kun ne ei Ymmärrä hänen Tuotettaan nippeliä ja napiskaa myöten.. Me tarvitaan molempia joten lakataan palvomasta yksin insinööriä.

pakista

Täytyy myös ihmetellä Amerikan markkinoinnin saavutuksia, jotka ovat johtaneet valtion Kiinan luotonantajien syliin ja kansalaiset suuriin
korttiluotto- ja asuntovelkoihin, joiden pelätään häätävän lähitulevaisuusessa seuraavat miljoonan asukasta kodeistaan.

Varjeltakoon meidät tämänlaatuisilta markkinointisaavutuksilta.

Vieras

Ei kielitaito riitä, jos ei ole tapoja. Eikö niitä kunnollisia esiintymistaitoja ja käytöstapoja voisi opettaa ja harjoitella jo koulussa, jos suurin osa kodeista ei näytä siihen pystyvän? Oikeanlaista tervehtimistä ja silmiin katsomista ja selkeää puhumista voi vaikka harjoitella luokassa. Eikö koulun tehtävä ole myös kasvattaa ja sivistää eikä vain kaataa knoppitietoa päähän? Edes yksi jakso tähänkin ennen kuin viimeinenkin säie eurooppalaiseen tapakulttuuriin on katkennut näiltä punkerosössöttäjiltä? Vai löytyykö enää edes opettajia? Jos myyntimies mumisee ja vilkuilee lattiaa silmiin katsomatta, vääntelehtii, sinuttelee asiakasta ja jos hän samalla vaikuttaa mammanpojalta, joka on päästetty ensimmäistä kertaa kaupunkiin ryyppäämään pieneksi jäänyt rippipuku päällä, mursuviikset nenän alla ja hilsetta kauluksella, ei tarvitse ihmetellä, jos kaupat jäävät tekemättä. Katsokaa miten muut tekevät ja miltä muut näyttävät. Katsokaa peiliin ja sitten silmiin ja puhukaa ääneen selkein sanoin ja ystävällisin kasvoin. Suomalaisten avuton käytös ja huolimaton ulkoasu ja esiintyminen herättävät sekä hilpeyttä että ihmetystä. Kaksikymmentä vuotta eri Euroopan maisssa asuneena olen usein joutunut häpeämään suomalaisten takia. Luulisi että kaikesta huolimatta yleisesti fiksuina pidetyt PISA-menestyjät olisivat todella sen verran fiksuja, että menisivät nöyrän asiallisesti itseensä ja tekisivät asialle jotakin. Brändityöllä ei ole mielekkyyttä, jos se jää tavat jo osaavan pikkueliitin puuhamaaksi ja samalla muu joukko käy munaamassa kaiken mennen tullen. Moukkana pysyy se, joka ei ole tullut ajatelleeksi voivansa sitä olla. Olkaa tarkkana!

tapio_o_neva

On tietenkin niin, että mutkattomissa maissa on vaikea harjoittaa aristokraattista tapakulttuuria. Näkeehän sen jo pääministeristäkin, joka tarjoilee koko Euroopalla vihkimätöntä naista puolisonaan.

Ketkä sitten vaikuttavat tapakulttuuriin? Lastentarhanopettajat, opettajat, tutkijat, poliitikot, papit, johtavat kunnallisvirkamiehet ja valtion virkamiehet jne.

Yleisesti ehkä ainoa ryhmä, joka on esiintymisessään noussut EU-jäsenyyden ja NATO-rauhankumppanuuden aikana kokonaan uudelle tasolle ovat upseerit. No miksi? No siksi, että briefing PowerPointilla on välttämättömyys. Esimerkiksi poliisijohtajien ja upseereiden sulavuudessa esittämisen kohdalla on ammottava kuilu sen takia, että poliisit ovat edelleen kotimarkkinaväkeä.

Ei joku Lenita Airistokaan ole saanut Suomeen uutta esiintymiskulttuuria ajettua niin tehokkaasti kuin NATO.

Hyviä tapoja voi ajaa kurilla tai tyylillä. Ellei aikaa tai sivistystä hyvien tapojen opettamiseksi ole, voi yrittää (koulu)kurilla.

Itse olisi sitä mieltä, että porvarillisten puolueiden ministerit saisivat hieman hillitä 50-vuoden ja 60-vuoden villitystään ja hoitaa asioitaan hieman pöydän alla, Seiskan, Iltalehden ja Ilta-Sanomien katveessa, ei julkeasti. Näin voitaisiin hillittömän rappioliberalismin jälkeen pitää julkisivu siistinä ja uudelleen brändätä porvariston hillitty charmi, jonka kyllä ymmärtää kansallinen arvokonservatiivi, mutta ei mitään poninhäntäinen euroliberaali.

Myös akateemisten tieteenharjoittajien pitäisi parantaa. Jyrki Kasvi voisi lyhentää poninhäntäänsä ja panna välillä vaikka suorat housut jalkaan, ellei se oli Coca-Colalla käyvän ja flipperiä pelaavan kännykkäpeliohjelmoijan tavaramerkki. Eduskunnan estottomat naiskansanedustajat voisivat ehkä hieman pienentää kaula-aukkojaan niin eivät ahdistelijamiehet hississä kävisi rintoihin tai pakaroihin kiinni niin kuin nyt.

Minusta vanha rippipukutyyli ei ollut kovin huono käytöksen yhdenmukaistaja, kun mentiin vieraisille ja nähtiin sivistyneitä ihmisiä.

Jos nyt tapakulttuuria haetaan niin ajanmukaisin malli on kansainvälisissä tehtävissä toimivilla upseereilla: asioihin yleensä perehdytään jonkin verran ennen kuin mennään tekemään briefingiä PowerPointilla.

Olin eilen uimassa. Uimahallin saunassa oli ruuhkaa iltasella. Länsimainen yksilöllisyys oli tunkenut tajuntaan eikä lauteille oikein yksityisyyden kunnioituksesta oikeun pakkauduttu tiiviisti. Tuloksena oli ruuhka, jossa osa aikamiehistäkin joutui istumaan häpeällisesti alemmille lauteille: ei osattu istua lyhyemmän aikaa tai tehdä riittävästi tilaa tuleville. Saunassa oli ylemmillä lauteilla myös nuoria isiä alle kouluikäisine lapsineen.

Ratkaisuksi ruuhkaan keksittiin vanha sivistymätön keino. Yksi heiman pitkätukkainen 50-vuotias mies otti sikalinjan ja ryhtyi heittämään löylyä ankarasti pakottaakseen lapsiaan sauankulttuuriin opettavat nuoret isät ylälauteilta pois.

Tuossa tuli mieleen kaksi suomalaisen kulttuurin piirrettä: omasta ylälauteilla istumisajasta pidetään kiinni niin kuin tosiyksilön tuleekin ottamatta ruuhkaa huomioon. Toinen on sitten primitiivinen ongelmanratkaisu ryhtymällä kovaan löylyn heittämiseen, jotta saataisiin lapset isineen ulos.

camunen

Kun Barack Obama kysyi opiskelijana mistä saisi värikkäitä vaatteita koska hän ei halua näyttää suomalaiselta, hänelle vastattiin etteivät ne kuulu mustille.

Matti Vanhanen seuraa Tarja Halosta, Sauli Niinistö nuorempaa polvea, Jyrki Katainen kysyy äidiltä ja Jutta Urpilaiselle haetaan linjaa iltapäivälehdistä.