Maanantai 17.6.2019

Puolustusvoimat ”laiminlyö turvallisuutta” – räjähteitä säilytetään väärin

Luotu: 
15.1.2009 07:45
  • Kuva: Puolustusvoimat / Terhi Pelkonen
    Kuva
    Miinan haravointia.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt moittii Helsingin Sanomissa puolustusvoimien räjähdeturvallisuutta. Lindstedtin mukaan armeija on laiminlyönyt turvallisuussääntöjä räjähteiden varastoinnissa.

Armeijalla on satoja heikkokuntoisia varastorakennuksia, joissa säilytetään muun muassa patruunoita, kranaatteja, miinoja ja ohjuksia.

Lindstedtin mukaan vanhentuneiden räjähteiden hävittämistä ei ole myöskään saatu järjestettyä kunnolla.

Puolustusvoimien mukaan turvallisuutta on jo alettu kohentaa.

Apulaisoikeusasiamiehen lausunto on vastaus kanteluun, jonka teki vuonna 2006 pääesikunnan teknillisen tarkastusosaston päällikkö.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Millään harjoituksilla ei saa kulutettua valtavia määriä räjähteitä, joille kaikille ei edes enää ole aseita.

Entä hankinnat?

"Räjähdeturvallisuuden johtaminen on usein sattumanvaraista ja usein myös asiantuntematonta, ja uusien räjähteiden hankinnassa toistetaan kerta toisensa jälkeen samat virheet ja laiminlyönnit" (HS)

Juhani Putkinen

Harjoituksissa voidaan ja tulee käyttää kaikenlaisia ammuksia ja räjähteitä.

Esimerkiksi harjoitellaan räjäyttää siltarumpu ilmaan vihollisen kolonnan alta. Ja sitten pioneerit harjoittelevat tehdä sillan sen aukon ylitse.

Vieras

Ohessa suora lainaus hesarin jutusta:

"Räjähdeturvallisuuden johtaminen on sattumanvaraista ja usein myös asiantuntematonta ja uusien räjähteiden hankinnassa toistetaan kerta toisensa jälkeen samat virheet ja laiminlyönnit.

Raketinheitin?

Vanhoja räjähteitä lienee sadoissa varastoissa. Ei niitä pysty hävittämään ampumalla!

jotos

Koko hässäkän tarkoituksena on ollut kiinnittää huomiota puolustusvoimien rahoitukseen.Tuskin armeijalla on pulaa osaamisesta asioiden hoitamisessa ,vaan rahasta.Vanhaa tavaraa ei kannata hävittää,kun uutta ei saada.
Hätätilassa vanhakin toimii.

Juhani Putkinen

"Vanhaa tavaraa ei kannata hävittää,kun uutta ei saada.
Hätätilassa vanhakin toimii."

Valitettavasti vaan täysin käyttökelpoista puolustusmateriaalia on jo hävitetty suuria määriä - ja hävitetään edelleen. Kohta ollaan taas samassa tilassa kuin juuri ennen Talvisotaa - pitää sotia malli "Cajanderissa".