Maanantai 20.5.2019

Nettikuplan pahin likapyykki pesty - kovat linnatuomiot

Luotu: 
15.1.2009 10:04

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut TJ Groupin entiset johtajat vankilaan.

Yhtiön entinen toimitusjohtaja Jyrki Salminen ja hallituksen puheenjohtaja Tuomo Tilman saivat molemmat kaksi vuotta ja neljä kuukautta ehdotonta vankeutta. Lisäksi he menettävät valtiolle rikoshyötynä kumpikin 7,8 miljoonaa euroa.

Jutussa oli kyse yhtiön osakeannista vuonna 2000, jonka yhteydessä kaksikko myi omistamiaan yhtiön osakkeita. Tuomio tuli törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä sekä kolmesta arvopaperimarkkinoita koskettavasta tiedottamisrikoksesta.

Helsingin hovioikeus oli aiemmin tuominnut miehet ehdolliseen vankeuteen. KKO perusteli rangaistuksen koventamista muun muassa rikosten suunnitelmallisuudella, suurella hyödyllä sekä sillä, että rikokset vaaransivat vakavasti luottamusta arvopaperimarkkinoihin.

Lisäksi KKO kaksinkertaisti TJ Groupille tuomitun yhteisösakon. Yhtiö toimii nykyisin nimellä Westend ICT, jolle mätkäistiin maksettavaa 100 000 euroa.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Luoma

[orig. keskiviikko, helmikuu 01, 2006]

Keskiviikko uutisoi vihdoin syyttäjän valittavan TJ tapauksesta hovioikeuteen. TJ-Group sai käräjiltä vapautuksen lähes kaikesta, mitä se teki 1999-2000 aikana, rahastaessaan 10.000:tta suomalaista. TJ-Groupin osake lensi taivaisiin tullakseen alas yhtä nopeasti; kansalaiset sijoittivat käyrän yläalueella. Aikaisemmin viime syksynä kansalaisluottamusta rapautti myös Fortum-ralli, kun Lilius ja kumppanit rahastivat "luontoilmiöistä ja Kiotosta" tähtitieteelliset optioedut realisoituen kohtuuttomuuteen.

Viime vuonna Suomessa virisi keskustelu palkkatasoalennuksista turvataksemme työllisen kilpailukykymme korkean laatumme johdattelemana. Keskustelu sai ikävän ja nolon lopun ahneuden, tolkuttomuuden ja ansiottomuuden paljastuessa johtokerroksista. Toisen iskun kansalaisluottamus sai TJ tapauksen käräjäoikeuskäsittelyn vapauttavasta tuomiosta.

Vuosituhannen vaihde oli salamarikastumisen, siis spekuloinnin aikaa, jossa kansalaiset jonottivat odotusansaintaa leipäjonomaisesti pankkien ovien takana. Tuolloin tehtailtiin toinen toistaan miehekkäämpää nousukulma-antiesitettä kansalaissijoittajien ohjaamiseksi. Vallalla oli usko kaiken hypetyksen muodostumisesta rikkaudeksi ja menestykseksi. Kuinka tarkka oli vastuullisuuden seula, se jää nyt hovioikeuden ratkaistavaksi. Herää väkisin ajatus tilanteen hyväksikäytöstä, siksi "keskeneräisiä" nämä vallankumouskeksinnöt listayhtiöissä olivat. Suomi kuvitteli olevansa tietotekniikan huipulla; Sonerakin maksoi enemmän, mitä koko Suomella oli kuulemma varaa maksaa.

Tilaisuus tekee varkaan ja ahneus kasvaa syödessä, ovat osuvia suomalaisia sananlaskuja, jotka kävivät kansalaisten lompakoille kalliiksi. Kuinka sinisilmäisenä sijoituksiin tottumatonta kansaa sai pitää, on nyt hovioikeuden ratkaistavissa. Olisi oletettavaa ja kohtuullista, että nimenomaan listausyhtiöt olisivat rahan ja sijoitusten ammattilaisina osanneet katsoa metsää puilta. Nyt kävi niin, että katsottiin puita, ... läpi sormien. Pelkät kauniit kiiltopaperiset antiesitteet eivät olleet vastuullista informaatiota tottumattomille "kuluttajille". Vastuullisuuden olisi pitänyt varovaistaa ehtoja ja merkintähintoja, mutta tuolloin iski vauhtisokeus niin listaajiin kuin merkitsijöihin. Kuningas Midas oli kulkeva läpi Aleksanterinkadun pankkiiriliikkeiden sikarintuoksuisten kulmahuoneistojen. Ja kansalaiset maksoivat.

Nyt menee hovikäsittelyyn TJ case, jossa mitataan uudelleen sisäpiirit ja annettu informaatio sekä huikeat asianajopalkkiot. Hovioikeuskäsittelyllä on nyt merkittävä vaikutus kansalaisluottamuksen palautukseen ja uskoon myös osakemarkkinoihin. Kuinka todellisuudessa kaikki 10.000 TJ-sijoittajaa saavat oikeutta saamalleen "rahatpoiskäsittelylle". Mikä on se keino, jossa he saavat hyvitystä hyvin todennäköisestä harhautuksesta sijoittaessaan 150 miljoonaa euroa yhtiöön, joka leipoi lähes heti "yllätystappiot" romahduttaen niin kurssin kuin uskon.

Pörssimaailman kuolematon virsi veisaa, että tappio tai voitto realisoituu vasta myynnin hetkellä. TJ-osakkeen noustessa satakertaiseksi, saa piensijoittajat rahansa takaisin, mikäli ostajat löytyvät. Sijoittaminen on aina riski, kuten tulevaisuuskin, mutta mitä on harhautus ja oleellisen tiedon mahdollinen pimitys? TJ-asiaa pitäisi käsitellä lähtökohdista, joissa osakkeiden ostajat ovat olleet liian hyväuskoisia ja luottavaisia rahamaailman tuolloisiin auktoriteetteihin. Tämä tekisi mahdolliset rangaistukset kovemman asteikon mukaisiksi, koska pelureiden vastinkappaleina ovat olleet asianharrastajat. Vanhan sanalaskun mukaisesti "pahan tulisi saada palkkansa". Voivatko yksittäiset piensijoittajat hakea oikeutta nyt ryhmänä tai yksilönä? Olisi kannustettavaa, että joku lakimies tekisi elämäntyön ja lähtisi ajamaan kaikkien 10.000:n etuutta TJ-asiassa. Projekti tuottaisi auttajalleen tulevaisuuden, sillä tapaukset eivät kesken lopu.

Saattoi presidentinvaalien äänestyskopeissa monille muistua mieliin nuo Fortum ja TJ, ja tuloksena piirtyi numero 9; ehkä Tarja edusti sittenkin sitä oikeudenmukaisuutta peruskansalaista kohtaan...

Ilkka Luoma

risto uoti

KKO:n linjaus on tervetullut. Ongelmaksi jää, kuinka tuhannet osakkeenmerkitsijät saisivat korvauksia ja saavatko he. Jäähän tuomituille kahdelle johtajalle vielä parisataa miljoonaa. Osakkeenmerkitsijöiden tulisi nostaa vahingonkorvausjuttuja, siihen harva haluaa ryhtyä koska kaikki kuitenkin maksaa ja velallispuolella on hyvää aikaa piilottaa rahansa.

Vieras

Tuo tuomio on typerä. Vankeus on ihan ok, siinä ei ole mitään. Mutta koko tämä suomalainen järjestelmä missä rahat menee aina valtiolle on uhrien ryöstämistä toiseen kertaan. Hehän ovat tässä rikoksen uhreja, ei valtio. He tekivät tuon sijoituspäätöksen näiden kahden huojarin toiminnan seurauksena ja menittivät siksi rahansa. Se että rahat menivät valtiolle takaa sen ettei heillä ole mitään mahdollisuutta ikinä saada mitään noilta takaisin. Lisäksi yhtiölle langetettu sakko on myös täydellistä typeryyttä. Tuo yhtiöhän siirtyi noiden kauppojen seurauksena näiden huijattujen omaisuudeksi. He joutuvat näin maksamaan saksoa siitä, että heitä huijattiin.

Ilkka Luoma

[orig. keskiviikko, lokakuu 05, 2005]
Vuosituhannen vaihteen osakehulabaloon jälkipyykki

Maanantaina 3.10. alkoi merkittävä oikeudenkäynti ns. teknohypeyhtiötä TJ Group:ia vastaan. Syyttäjän mielestä kyseessä oli harhautus, jolla mm. kansalaisilta rahastettiin väärällä informaatiolla kottikärryittäin rahaa. TJ:n väärän informaation syyte on yksi ilmiö; kaiken kaikkiaan voi myös muutakin jatkoselvityksissä löytyä. Samoin TJ ei liene ainut yhtiö, jossa tulevaisuus nähtiin kauniina ja strutsinsulkalöyhytyksen leppeänä menestystarinana.

Kansa kävi innolla hypetyspoikien mitä ihmeellisimpiin ideoihin ja innovaatioihin käsiksi osakeantien myötä. Yritysantijärjestelijät suunnittelivat kilpaa mitä suurinumeroisimpia antitähtisateita. Kahvikupin ääressä huomattu "idea" oli jotakin mystistä ja maailmanluokkaa; olimme tietotekniikan kolmannessa taivaassa.

Suomi oli tutkimuksissa maailman kärkimaa mobilepalveluissa ja -innovaatioissa. Yhtiöiden hypetysarvot olivat miljardeissa. Sittemmin nollia karisi pois kuin 1930-luvun Saksan inflaatiossa.

Kansa koki itselleen rikastumisen huumaa, pörssikurssit kohosivat miehekkäässä kulmassa kohti taivaita. Laskennallinen omaisuusmassa oli tuhti, kuten juuri nyt asuntojen osalta. Pörssiosakkeet kuten asunnotkin ovat rahaa vasta myydessä ja saatuun hintaan vaikuttaa kysyntä. Kansalaiset halusivat 1999 rikastua nopeasti, mutta onneksi se tehtiin omalla, ei lainarahalla kuten asunnot ym. hankinnat 1989-1990. Rikastuminen loppui kuin siivettömän lehmän lento 2000-01. Monet hypetysyhtiöt vaipuivat koomaan ja keksinnöt eivät olleetkaan likimainkaan maailmanluokkaa. Olimme niin hypeihmiset kuin sijoittajatkin euforisesti sijoituksen lumotussa maailmassa odotusarvolla nokkelien antiesitteiden luottamuksessa jostain ainutlaatuisesta, joka tekee meistä miljonäärejä. Tosiasiassa Suomessa ei tuolloin 1997-2001 keksitty juuri mitään kestävää ja ainutlaatuista. Vallalla oli infokratian esimarssi ja milloinkaan ennenkään uuden aallon ensirintamasta ei ole syntynyt merkittäviä käyttäjäsovelluksia.

Liiketoiminnan säännöt ovat nyt samat kuin aina ennenkin. Nyt olemme asemassamme maailmalla, emme ole ykkösenä, mutta olemme hyvissä valmiuksissa hypen toiseen aaltoon, jossa tulee markkinoille oikeita ja hyödyllisiä innovaatioita, keksintöjä ja ennenkaikkea lopputuotteita ja -sovelluksia, joista on käyttäjilleen hyötyä. Suomi ei enään elä siinä ainutlaatuisuuden harhassa kuin muutama vuosi sitten.

Rikastumiseen ei ole oikotietä, pääsääntö on maltti, huolellisuus, uteliaisuus ja ennenkaikkea henkilöstön ymmärrys asiakkaista ja heidän tarpeistaan. Me välillä hullaannumme spekulaatiorahaan, joka ei ole todellista; se on aina pois jostain ja viime kädessä tavallinen kansa jalkakäytävillä maksaa koko hulabaloon niin onnistuneista kuin epäonnistuneista yrityksistä ja rahastuksista. Pidetään kiinni lompakoistamme, sillä hype II lähestyy.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net