Torstai 23.5.2019

Viimeinen sisällissodan veteraani kuoli 111-vuotiaana

Luotu: 
16.1.2009 14:09
  • Kuva: Wikimedia Commons / Seppo Linnaluoto
    Kuva
    Aarne Arvonen kuoli Suomen vanhimpana miehenä 111-vuotiaana.

Suomen vanhin asukas Aarne Arvonen on kuollut 111-vuotiaana. Hän kuoli vuoden ensimmäisenä päivänä Järvenpäässä.

Arvonen oli syntynyt 4.8. 1897 Helsingissä.

Arvonen oli sisällissodassa punaisten puolella Helsingin punakaartin III rykmentin sotilaana ja joutui Tammisaaren vankileirille. Hän oli viimeinen elossa oleva sisällissodan veteraani.

Arvonen tuli viimeisinä vuosinaan tunnetuksi poikkeuksellisen virkeänä vanhuksena. Julkisuus seurasi tiivisti esimerkiksi Arvosen 110-vuotispäivän viettoa paikallisessa pubissa. Elämänmyönteisyys oli niukoista oloista lähteneen Arvosen valttikortti.

Suomen vanhin ihminen on nyt 107-vuotias mies.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

onko uusi suomi kommunistilehti?

miten vapaussota on muuttunut sisällissodaksi?

kun suomalaiset taistelevat venäjää vastaan oman itsenäisyyden puolesta, kyseessä on vapaussota, ei sisällissota, vaikka osa kommunisteista olikin valloittajan puolella.

eikö toimittajilla ole alkeellisimpaakaan käsitystä suomen historiasta?

Vieras

Eikö nyt pitäisi vasemmistopuolue(id)en (onko niitä enää?) järjestää juhlalliset hautajaiset TODELLISELLE työväenpuolueen veteraanille joka on pitänyt takkinsa värin näkyvissä? Aarne oli niin harvinainen otos Suomen kansasta että jopa valtion osuus pitäisi näkyä näissä hautajaisissa.

Juhani Putkinen

Vuonna 1918 oli Suomen ja Venäjän välinen <a href="http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Vapaussota.htm">Vapaussota</a> ja sen lisäksi osa punaisista nousi KAPINAAN Suomen vapailla vaaleilla valittua eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan suorittaen siten MAANPETOKSEN.

Sota Suomen ja Venäjän välillä päättyi Tarton <a href="http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Vapaussodan_rauhansopimus.h....

tapio_o_neva

Vaikka käsite veljessota, jossa "turvauduttiin vieraiden apuun", olisi suomen kielen kannalta maistuvin, on tietenkin muistettava, miten se kääntyisi esimerkiksi englanniksi 1:1 :een. Veljessodista tulee mieleen Vanhan testamentin ja Englannin perimyssodat, vaikka sisällissodassa oikeastaan taistelivat keskenään kaksi tasavaltaa: eduskunnan tasavalta ja työväen pääneuvoston kansantasavalta, jonka perustuslakiesitys ei ollut mitenkään stalinistinen.

Veikko

Aarne Arvonen ei tainnut koskaan ajatella loppuun asti minkä puolesta 1918 soti.

Punaisethan eivät koskaan luvanneet torppareille oikeutta lunastaa torppiensa maita omikseen.

Käsittääkseni torpparit kuitenkin sotivat saadakseen torppiensa maat omikseen.

Eli torpparien kapina olisi saattanut jatkua punaisten voiton jälkeen.Siitä olisi seurannut yhtä paha nälänhätä kuin Venäjällä maanviljelijöiden kapinaa seurasi.

Voittaneet valkoiset toteuttivat jo ennen kapinaa eduskunnalle annetun torpparilain.

Torpparit saivat edullisin ehdoin lunastaa torppiensa maat omikseen.

tapio_o_neva

Sotaan eivät osallistuneet pääasiassa vuokraviljelijät, vaan nimenomaan rengit ja ne, joilla ei ollut edes torpan suullista vuokrasopimusta.

Suomen työväen pääneuvostolla ei ollut selkeää kantaa maanomistukseen, mutta mitään stalinistista ohjelmaa ei kansanvaltuuskunnalla voinut olla, kun se Neuvostoliitossakin alkoi vasta 1930-luvun alussa.

Ei kannattaisi antaa väärää todistusta hävinneennkään tilasta tammi-toukokuulta 1918.

Veikko

Venäjällä maanviljelivät kapinoivat 1921-1922 bolsevikkien tekemiä elintarvikkeiden pakko-ottoja vastaan, mistä seurasi 1-5 miljoonan ihmisen nälkäkuolema.Vilja mieluummin poltettiin kuin annettiin bolsevikeille.

Sama olisi saattanut seurata Suomessakin ,jos punaiset eivät voittaessaan olisikaan antaneet torppareille oikeutta lunastaa torppiensa maita omikseen.

Vieras

Vuonna 1918 pettua syötiin Suomessa paremmissakin pöydissä. Elintarvikkeiden ylimääräiset pakko-otot olisivat johtaneet todelliseen nälänhätään.

Torpat olisi voinut punaisessa Suomessa mitä ilmeisimmin lunastaa, mutta pian olisi ollut edessä liittyminen kolhoosijärjestelmään. Ulkopuolelle jääneet tai jätetyt olisivat joutuneet uusien paikallisviranomaisten määräämän mielivaltaisen verotuksen ja pakkotyön oravanpyörään, kunnes valittuihin kuulumattomien matka olisi päätynyt leireille taikka suoraan teloituksiin.

Suomen punainen ja harvainvaltainen järjestelmä olisi ollut hyvin uskollinen suurelle itäiselle esikuvalleen. Suomi olisi hyvin pian integroitu jälleen takaisin suureen emomaahansa.

tapio_o_neva

Kaikki pikkuporvarilliset ja liberaalit uudistukset oli hyväksyttä torpparien vapautuksesta ja kunnallishallinnon uudistukseen jo syksyllä 1917.

Tätä nyt vain ei SDP:n piirissä muistella eikä SDP:n vastustajien piirissä riittävän aktiivisesti muisteta.

SDP:kin on niin eurottunut ja tannerilainen, ettei kukaan ylipainoinen punaprofessorikaan tarkenna syksyn 1917 eduskunnan hankkeita eikä väärinkäsityksiä, jotka koskevat Suoman kansanvaltuuskunnan tavoitteita valtiosäännön osalta.

tapio_o_neva

Siksi ei voidakaan osoittaa, että Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen tavoitteena keväällä 1918 olisi varmasti ollut vuosien 1932-1933 kaltainen pakkokollektivisointi.

Tämä näkemys perustunee ohueeseen tietämykseen Venäjän sosialistisen federaation -1922 ja Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton politiikasta 1922-1928 saakka.

Jotenkin SDP:n tavoitteet 1918 sekoitetaan Neuvostoliitossa 1928 alkaneeseen "sosialismia yhdessä maassa" -tavoitteeseen.

tapio_o_neva

Tammisaaressa on kasvanut monia ministeritason maistereita aivan vain kansakoulupohjalta. Oikeastaan Tammisaaren keskitysleiri on suomalaisen aikuiskoulutuksen merkkilaitos niin kuin muutkin kansalais- ja työväenopistot.

En usko, että Helsingin yliopiston valtiotieteellinen on resurssointiinsa nähden yhtä tehokas kuin RuK tai Tammisaaren keskitysleiri.

Matti_4

Aivan uskomatonta ja samalla järkyttävän älytöntä kommentointia tässäkin uutisessa.

Onko todellakin aivan pakko hakemalla hakea tähänkin uutiseen poliittista väriä yhden sanan perusteella? Sanan jonka tämänkaltaista johdattelua toimittaja ei ole voinut edes kuvitella.

Kasvaisitteko mahdollisesti aikuisiksi?

tapio_o_neva

Tuo on melko mahdoton vaatimus postmodernismissa, missä pitää repiä tikusta asiaa klikkausten maksimoimiseksi tapahtumat ja lähdeviitteet unohtaen - aktiivisesti.

Kaiken politisoiminen on yksi kansalaistaidoista. Koskahan muuten puna-Arskan hautajaiset ovat? On jotenkin kohtalon ivaa, että kansanvaltuuskunnan sotilas eli vanhimmaksi ja pidempään kuin kukaan suojeluskuntien tai jääkäreiden edustajista.

Lenin elää, Guevara elää, Lennon elää, Elvis elää, Kekkonen elää ja Arska eli pisimpään.

Vieras

Vuoden 1918 tapahtumien jälkeen Suomi siirtyi natsiaikakauteen 1918-1944.

Maan virallisen mielipiteen lisäksi ei ollut muita mielipiteitä.

Pelon ilmapiiri vallitsi Suomessa.

- - - - - - - - - - - - - -

Jatkosodan loppuvaiheesta Paavo Haavikon kertomaa:

Puna-armeijan hyökkäys eteni kesäkuussa 1944 Kannaksella. Viipuria puolustamaan tuotiin Syväriltä 20. Prikaati, joka luopui Karjalan pääkaupungista muutaman tunnin taistelun jälkeen 20.6.1944.

Prikaatista kaatui ja haavoittui 91 miestä, mutta noin 1 300 jäi niinä päivinä kateisiin. Osa heistä todennäköisesti palasi myöhemmin joukko-osastoonsa ja osa jäi vihollisen vangiksi, mutta Haavikko epäilee että satoja karkureita on teloitettu Lappeenrannan Huhtiniemessä.

Kadonneiksi jääneiden sotilaiden omaisille lähetettiin kirje:

"Teidän pojallenne sota kävi valitettavasti liian raskaaksi, mutta emme pysty toimittamaan hänen ruumistaan kotiin, vaan hänet on haudattu sotatoimialueelle."

Lappeenranta oli sotatoimialuetta.

- - - - - - - - - - -

Sota-ajan kuolleiden tietokannasta voit tarkistaa kuolinsyyn.

http://kronos.narc.fi/menehtyneet/

Veikko

"Vuoden 1918 tapahtumien jälkeen Suomi siirtyi natsiaikakauteen 1918-1944."

Mitä on ajateltava siitä mitä ainoa läsnä ollut sos.dem edustaja Matti Paasivuori lausui 9.7.1918 kun eduskunnassa käsiteltiin torpparilakia ,jolla torpparit saivat oikeuden lunastaa torppien maat omikseen.

"Minun pitäisi sosialistina äänestää tätä ehdotusta vastaan,koska nyt uskotaan,että tämä reformi vähentää sosialistien ääniä.Kuitenkin äänestän lakiehdotuksen puolesta,sillä jos sosialistien äänimäärä vähenee,niin vähäpä sillä on väliä kunhan uudistuksia ja parannuksia saadaan aikaan köyhälistön oloihin"

Paasivuori paljastaa ilmeisesti tahtomattaan ,että torppariasiaa ajateltiin vasemmiston leirissä vain ääntenkalasteluvälineenä.

tapio_o_neva

Veikko ei ole ymmärtänyt, etteivät bernstainilaiset koskaan pyrkineet omistamaan ja johtamaan, vaan ainoastaan verottamaan ja hallinnoimaan.

"Minun pitäisi sosialistina äänestää tätä ehdotusta vastaan,koska nyt uskotaan,että tämä reformi vähentää sosialistien ääniä.Kuitenkin äänestän lakiehdotuksen puolesta,sillä jos sosialistien äänimäärä vähenee,niin vähäpä sillä on väliä kunhan uudistuksia ja parannuksia saadaan aikaan köyhälistön oloihin."

Tietenkin Matti Paasivuori ymmärsi, että torppareiden vapautus oli porvarillinen reformi, jolla luotiin tuhansia ja tuhansia maalaisliittolaisia ja vennamolaisia maanomistajia, ja joka oli niin neuvosto- kuin eurostomaataloudenkin tavoitteiden vastaista.

Yleensä tästä marxilaisesta näkökannasta lähtien on jotenkin niin virkamieskokomuslaisen kuin eurososialidemokraatinkin mahd

tapio_o_neva

Tietenkin Paasivuori ymmärsi, että torppareiden vapautus suurmaanomistajista on porvarillinen ja siis neuvosto- ja eurostomaatalouden vastainen toimi, mutta Veikko ei ole käsittänyt, että bernteinilainen sosialidemokraatti ei pyrikään omistamaan eikä johtamaan, vaan ainoastaan hallinnoimaan ja verottamaan.

Euro(sto)sosialidemokraatin lisäksi myös virkamieskokoomuslaiselta puuttuu ytimenjatkeesta palanen, joka ymmärtäisi kapitalismista omistamisen ensisijaisuuden ja samalla esimerkiksi tannerilaisen edistyksellisen osuuskauppaliikkeen kuin myös keskustalaisen pellervolaisen osuustoimintaliikkeen. Osa kokdemeista ei ymmärrä, miksi valtion, ja joskus kunnankin, pitää olla yrittäjä ja kapitalismi. Kuitenkin kehitysalueille suon ja hallapellon laidalla tämä on itsestään selvää: keräilemällä ja metsästämällä ei voi elättää rajatonta lapsikatrasta, vaan kapitaali on koottavat tarvittaessa vaikka valtioon ja/tai kuntaan.

Ymmärrystä parantaisi ehkä Tradekan Bonus-kortti tai osuuskauppojen S-etukortti.

Tiukassa paikassa perussuomalaisten ja maalaisliittoisten lisäksi konservatiivikokoomuslaiset ja kommunistit ymmärtävät omistamisen välttämättömyyttä paljon paremmin kuin eurokokdemit.

SKP muuten oli Suomen ensimmäinen puolue, joka meni Helsingin arvopaperipörssiin Kuusinen Oy:nä. Tätä ei kapitalistinen tiedemies kovin hanakasti muistele, vaikka siinä on myös tragikoomisia piirteitä.

Kippari

Edesmenneen asianajajan Matti Wuoren (ehkä parhaiten tunnettu Greenpeace yhteydestään) setä Eero Wuori oli aikoinaan punaisten johtohenkilöitä ja pääsikin sitten sisällissodan jälkeen ansioistaan Kakolan vankilaan. Vankilassa Eero sai työn vankilan kirjastosta, jossa keskittyi kielten opiskeluun. Eero oppi kieliä niin hyvin, että osasi lopulta sujuvasti seitsemää kieltä.
Kun toinen maailmansota sittemmin loppui ja kommunistitkin pääsivät pannastaan, nimitettiin Eero Wuori Suomen suurlähettilääksi Lontooseen. Eero saavutti pian mainetta korkeasta sivistyksestään ja laajasta kielitaidostaan. Kun Eerolta sitten tiedusteltiin että missä yliopistossa hän on oikein opiskellut, kun omaa niin laajat tiedot, oli Eero vastannut että The Kakola universityssä.
Suomen ulkoministeriö sai sitten myöhemmin Englannin ulkoministeriöstä virallisen kirjeen, jossa eräs korkea-arvoinen virkamies tiedusteli, että missä tälläinen Kakola University oikein sijaitsee, kuinka kalliit ovat lukukausimaksut ja onko sinne vaikeakin päästä opiskelemaan, kun pitäisi etsiä tyttärelle hyvä opiskelupaikka.
Niin suuren vaikutuksen oli Eero tehnyt.

Vieras

Taisi se Aarne lopulta sopeutua yhteiskuntaan, jota vastaan aikanaan lähti pyssysille. Ei kai muuten noin iäkkääksi olisi elänyt. Itse olen kiitollinen valkokaarille, että onnistuivat kukistamaan kapinan.
Uuden Suomen paperiversiossa aikanaan oli suojeluskuntapatsas-logo. Ja muistaakseni jossakin vaiheessa vielä tässä nettiversiossakin. Nyt en löydä tästä? Alkaako turha korrektius vaivata lehteä?

tapio_o_neva

On tietenkin selvää, että naiset, sosialidemokraatit, ruotsalaiset ja liberaalikokoomuslaiset eivät ymmärrä, miten arvokas osa Uuden Suomen alkuperäistä logoa oli sotilaspoika.

Nykyään on kuitenkin poliittisen korrektiuden vaatimus niin ankara, ettei sirppiä ja vasaraa tai sotilaspoikaa saa pitää logoissa, koska muuten kävelee joku demarisyyttäjä sisään kokoomuspoliisin avulla ja alkaa syyttämään kiihottamisesta tai avunannosta johonkin Eurostoliitossa ilkeään.

Suomessa on paljon historiattomia ihmisiä, jotka eivät ymmärrä kansakulttuuria: lahtari- ja punikki tai AKS- tai kd-perinnettä. Tämä johtunee siitä, että historianopettajat ovat sosialidemokratisoituneet eikä heissä ole yhtään kiintiökommunistia pippurina pohjalla.

Kun Uuden Suomen piti suomettarelaisesti viljellä ja varjella suomen kieltä, on tässä ruotsinkielinen runo, joka on käännetty suomeksi, ja joka liittyy sotilaspoikalogoon.

http://fi.wikisource.org/wiki/Vänrikki_Stoolin_tarinat#Sotilaspoika

Liike

Kyselit kai retorisesti: "Alkaako turha korrektius vaivata lehteä?".

Vastaan kuitenkin. Luulen perinteisen logon ja samalla perinteisen Uuden Suomen osaidean tuhoamisen johtuneen korrektiuden tavoittelun sijasta yhtäältä mahdollisimman monen suomalaisen mainosklikkauksen tavoittelusta sekä toisaalta nykyisen päätoimittajan ilmeisestä kädettömyydestä aseisiin suhtautumisessa.

Markku tuntuu ymmärtävän talousasioista jotakin, mutta on lähtenyt mukaan ruutiaseita vastustavalle tietämättömien ristiretkelle kuin satojen vuosien takaiset ranskalaislapset niin sanotulle lasten ristiretkelle.

laurimunkisto

"Taisi se Aarne lopulta sopeutua yhteiskuntaan, jota vastaan aikanaan lähti pyssysille"

Taisi ennemminkin käydä niin, että yhteiskunta sopeutui Aarneen: tuli työväenliikkeen vahva asema, sosiaaliturvan rakentaminen, nykyään kokoomus ylläpitää korkeampaa verotusta kuin mitä SDP vaati vuonna 1918.. Yhteiskunnan ja Aarnen kitkakohdassa yhteiskunta jousti, Aarne voitti.

Sulo Hytonen

Tunnustus Uudelle Suomelle, että jaksaa muistuttaa meitä historiallisista tapahtumista. Vuoden 18 tapahtumat ja niitten aiheuttamat ovat edelleen liian lähellä ja kuumia, jotta niistä voitaisiin keskustella ilman , että veri nousisi päähän. Näyttää myös siltä että vaikka tapahtumia on paljon tutkittu, niin paljon on vielä selvitettävääkin -kuten minkälainen oli sotaan osallistujien sosiaalinen jakautuma molemmilla puolin rintamaa. Voittajat elättävät edelleen legendaa valkoisesta talonpoikaisarmeijasta, tarkoittaen lähinnä pohjanmaan ja sisäsuomen vapaa-ehtoisista. Totuus lienee , että vallankin pojanmaalta osallistui sotaan huomattavan paljon renkimiehiä ja muita palkollisia, joilla ei ollut edes teoreettista mahdollisuutta saada torppaa lunastetuksi. Mm. anoppini isä joka osallistui Tampereen valtaukseen oli joskus sanonut joutuneensa renkimiehenä ikään kuin isännän edustajana ja saaneensa siitä hyvästä jopa "hyvänmiehen lisää". Olipa hän arvellut ettei isännän luonne muutenkaan olisi sopinut sotahommiin.

Ilkka Luoma

Hiljaisen kansan suuria arkipäivän tekoja
(Kansalainen Johan Ebenhard Venninen [1909 - 2008] eli ja kuoli juuri siinä identiteetissä, jolla Suomen kansa on itsensä suosta nostanut ja itsenäisyytensä säilyttänyt - YLE TV 1 30.12.2008 1/)

[ ... 99 vuotias, kokonaan sokea vanhus oli elänyt elämänsä omin avuin ja katseli itse tekemässään luolastossa jäätymätöntä kaivoa, joka oli hänen ennustuksen mukaisesti täyttynyt puhtaalla vedellä. Katsoessaan hän myös totesi, että sauna sekä pukuhuone ovat vielä kesken ja pitää pesuhuoneen kynnystä korottaa, ettei vesi pääse pukuhuoneen puolelle ... ]

Kansakunta ihmisinä on juuri niin vahva kuin se itse päättää. Johan Venninen eli työtä tehden. Johan järjesti vieä 90-vuotiaana kaiken työn ja tekemisen. Venninen ei valittanut kohtaloaan, vaikka oli sokeutunut kokonaan jo 50 vuotta aikaiemmin. Johan uskoi itseensä ja teki kaiken sen omin avuin, mitä näki tarpeelliseksi.

YLE:n lähettämät kaksi dokumenttia Johan Vennisestä liikuttivat katsojansa hiljaisiksi. Tuli olo, jossa ei olisi iljennyt omia pieniä vaivojaan valitella. Johanin mennessä yksin kalaan merelle, heräsi jo epäusko rohkeudesta ja varmuudesta, jossa Johan osasi kotirantaan jopa kuuden kilometrin souturupeaman jälkeen - täysin sokeana.

Tänään meillä on muualta maailmasta tullut talouskriisi. Tänään meillä on epäusko kulutustalouteen. Kansakunta ei jaksa loputtomiin ostaa, ja osoittaa näyttötaloutta - kun huoli ympäristöstäkin on herännyt. Johan Venninen teki kaiken tarpeellisen itse, hitsasi, höyläsi, porasi, siirsi ja rakensi. Johan eli luonnon ehdoilla - hän oli puhdas kasvissyöjä sekä eli harmoniassa ruoka-aittansa kanssa.

Johan Vennisen ruokaresepti oli yksinkertainen. Johan keräsi tarvittavat vihanneksen kotipihasta, nokkosen ja koivun lehtiä, voikukkaa ja muuta ruohoa, jotka tehosekoitti banaanien kanssa. Johan Vennisellä ei ollut paino-ongelmia. Ruumiinkunnosta kertoo hyvin se, että hän ei tarvinnut yli 90-vuotiaanakaan mitään apua omaan kulkemiseensa - kuin oman sokean keppinsä, jolla hän johdatteli kulkuaan.

Johan oli nokkela ja innokas kalamies. Hän modifioi oman kaikuluotaimen, suuntimaradion "silmikseen" ja äänilaitteen, jotta osaisi souduiltaan kotirantaan. Yleensä soutumatka oli noin 12 kilometrin mittainen, merellä - hänen omatekoinen merikorttinsa oli kohokuvioinen, jotta sormenpää karikot ja kivet tunnistaisivat.

Kalansaaliit olivat yleensä mukavat ja rannassa perkuujätteet saivat syöjänsä lokeista, Vännisen ystävistä. Kalaa Johan ei syönyt, koska katsoi sen olevan vastoin vihannessyöntiään. Peratut kalat menivät kyllä hyvin eteenpäin - siivotuille kaloille oli ottajansa.

Johan menetti lapsena toisen silmänsä omatekoisen räjähteen myötä - Johanin isä oli kivimies ja poika halusi oppia isän salat. Lopullinen näkö meni työonnettomuudessa, jossa hänen päänsä puristui koneiden väliin ja verkkokalvo repesi irti, vieden lopullisesti valon. Vänninen jatkoi työtään sokeudestaan huolimatta - oman sisäisen valon johdattamana.

Johan Venninen oli tunnettu hieroja ja helpotti satojen asiakkaidensa vaivoja, joilta oppi myös kasvissyönnin. Johanin kädet auttoivat monia ihmisiä työhönsä helpottaen milloin minkäkin lihaksen toimintaa. Auttavainen Johan eli työllä, ja toisten auttamisesta. Itse hän ei apua pyytänyt. Johan eli työtä tehden loppuun saakka.

YLE osasi ajoittaa dokumenttinsa vuoden loppuun, sen vuoden, jossa Suomi meni kohti lamaa, surkua ja parkua huomisesta. Johan Venninen eli 99 vuotta, aloittaen työn sen ainoan kansakouluvuoden jälkeen jo 9- vuotiaana. Tämän jälkeen hän oli työssä kuolinvuoteelle saakka.

Johan "säästyi" kansakuntaa ravistelleelta sodalta näkökyvyttömyytensä vuoksi, sanoi sen säästäneen hänen henkensä. Olisikin voinut ajatella, että auttavainen ja uhrautuvainen Johan olisi ollut vaarassa kaatua tovereitaan auttaessaan. Auttaminen oli Johanilla sydämessä ja hänen henki oli selviytyminen itse.

Suurimman ihmetyksen herätti Johanin kyky ja taito räjäyttää tontilleen suuri luolasto, johon oli ensin vain tarkoitus tehdä kaivo, joka ei jäätyisi talvella. Työteliäänä miehenä Johan rakensi kokonaisen luolaston, joka jäi hänen töistään ainoana kesken. Luolasto oli hiljainen kunnianosoitus isälle, joka oli ollut kivimies.

Johanin ikä painoi. Taitoa ja halua olisi ollut, mutta vieteristä oli veto loppumassa, kuten hän kuolinvuoteellaan hiljaa sanoi lähimmäisilleen.

Johan poistui täysin työtä tehneenä, ketään vahingoittamatta, luontoa arvostaen ja lähimmäistään kunnioittaen yhtä hiljaisena kuin oli työnsä koko pitkän ikänsä tehnyt. Johan nukkui lopulliseen lepoonsa lääkärin mukaan rauhallisesti ja saappaat jalassa. Johan Venninen kuoli kuten oli elänytkin - ääntä itsestään pitämättä, huolehtien loppuun saakka itsestään, olematta kenellekkään rasitteeksi.

Suomalainen identiteetti on löytänyt väkevimmän esikuvansa urheudesta, ahkeruudesta ja valittamattomuudesta. Johanin kaltaisella hengellä Suomi on itsenäisyytensä säilyttänyt, lamansa selättänyt ja vaikeutensa voittanut - niin kuten nytkin tulee tapahtumaan. Kansa on juuri niin vahva kuin yhteinen henki kestää. Johan kesti ja jätti perinnön, joka hiljensi katsojansa.

Linkit
--- http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=2&t=340&a=3529 --- 1/
--- http://www.telkku.com/?oid=2008123011550&autoload=true ---
--- http://www.telkku.com/?oid=2008123020000&autoload=true ---
--- http://fi.wikipedia.org/wiki/Johan_Venninen ---

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.vuodatus.net

Ilkka Luoma

...niin punaiset kuin valkoiset rintarinnan taistelivat todellisessa maaottelussa itsenäisyydestämme Talvisodan paukkupakkasissa rintama piti estäen massa-armejan vyörymisen kotimaahamme. Ei siellä poterossa kysytty veljesssotamme rintamaväriä, vaan yhdessä torjuttiin ulkoinen uhka, joka oli tullut ottamaan väkisin itsenäisyytemme. Hangille jäi venäläinen veri hyytyneenä - Suomen mies niin Karjalasta kuin Pohjanmaalta ja kaikkialta koko valtakunnasta puolusti kotiaan, isänmaataan ja uskoaan huomiseen, yhdessä - veljet olivat löytäneet hädän hetkellä toisensa.