Perjantai 24.5.2019

Valitus vaalimokasta nurin – oikeus myönsi puutteet

Luotu: 
29.1.2009 08:25
Päivitetty: 
29.1.2009 08:43
  • Kuva: Oikeusministeriö
    Kuva
    Sähköinen äänestyslaite.

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt sähköisestä äänestyksestä tehdyt valitukset. Oikeuden mukaan lokakuun kuntavaaleja ei toimitettu vaalilain tarkoittamassa virheellisessä järjestyksessä tai lainvastaisesti Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa.

Oikeus kuitenkin myönsi, että sähköisen äänestyksen ohjeistuksessa sekä äänestysjärjestelmän suunnittelussa, toteutuksessa ja toimivuudessa oli ollut puutteita. Äänestäjien ohjeistus ei kuitenkaan oikeuden mukaan ollut virheellistä, vaikka siinä oli selkeyttämisen ja yhtenäistämisen varaa.

Kaikkiaan 232 ääntä jäi laskematta mukaan kuntavaalien tulokseen äänestysjärjestelmän virheen takia. Eniten ääniä jäi rekisteröimättä Vihdissä, 122. Sillä äänimäärällä olisi ainakin teoriassa jo päässyt Vihdin kunnanvaltuustoon, sillä alin läpipääsyyn oikeuttanut äänimäärä oli 77.
Hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kaikkiaan 232 ääntä jäi laskematta lokakuun kuntavaalien äänestystulokseen sähköisessä äänestyksessä tapahtuneen virheen takia.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tommi Vainikainen

Näillä perusteilla myös Afrikan dikaattorien järjestämät "vaalit" olisivat ihan kelvollisia.

Lienee ollut kova painostus tuomareita kohtaan, kun tuomioistuinten rahoitus tulee Oikeusministeriön alta, joka järjestää myös vaalit.

Vieras

Ihan oikein päätös oli, koska äänestysongelmat johtuivat kuitenkin vain ja ainoastaan äänestäjistä. Sähköisellä systeemillä äänestäneet eivät osaneet käyttää laitetta (eivät käyttäneet laitetta ohjeen mukaan).

Elektroninen äänestysvirhe on sama kuin olisi perinteiseen äänestyslippuun kirjoittanut ehdokkaan nimen kirjaimin. Eli äänestäjän (tahaton) virhe.