Perjantai 24.5.2019

Vaalipäätös tyrmistyttää – valitus tekeillä korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Luotu: 
29.1.2009 08:35
Päivitetty: 
29.1.2009 11:44
  • Kuva: Oikeusministeriö
    Kuva
    Sähköinen äänestyslaite.

Electronic Frontier Finland ry (Effi) kertoo olevansa tyrmistynyt Helsingin hallinto-oikeuden tämänpäiväisestä päätöksestä olla uusimatta kuntavaaleja Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa.

Effin mukaan Kauniaisissa vaaleista valittanut Jari Arkko aikoo valittaa päätöksestä.

- Perehdymme oikeuden päätökseen lähipäivien kuluessa, mutta olemme jo aiemmin pitäneet asiaa periaatteellisesti niin tärkeänä, että tässä on syytä hakea päätös korkeimmasta hallinto-oikeudesta, Arkko kommentoi lehdistötiedotteessa.

Vihdissä valittanut Tero Miettinen on samoilla linjoilla

Effi viittaa oikeuden perusteluihin, joiden mukaan "vähän yli kahden prosentin epäonnistumisten määrää ei sellaisenaan voida pitää osoituksena siitä, että vaaliviranomainen olisi menetellyt virheellisesti... Kynnyksen vaalien uudelleen toimittamiselle on oltava huomattava myös valtiollisten perusoikeuksien toteuttamisen kannalta."

Valittajien asiamiehenä toiminut lakimies Mikko Välimäki pitää oikeuden perusteluita kestämättöminä.

- Ongelmat ovat kiistämättömiä, eikä vaalien tulos ollut oikea. Hallinto-oikeuden linjaus nakertaa luottamusta suomalaiseen demokratiaan. Mihin unohtui 'vähän yli kahden prosentin' perusoikeudet? Välimäki kysyy lehdistötiedotteessa.

Kaikkiaan 232 ääntä jäi laskematta lokakuun kuntavaalien äänestystulokseen sähköisessä äänestyksessä tapahtuneen virheen takia.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Niinpä niin.Se siitä Suomen demokratiasta.Tällaiset päätökset ovat omiaan kannustamaan politiikan hylkäämiseen kansalaisten keskuudessa.Ääniä hylätään aina ja yleensä äänestäjä tekee virheen tahallaan,mutta tässähän ei näin käynyt.Tässä voisi verrata esim siihen,että vaalivirkailija ottaa äänestyslipun vastaan,mutta ei toimita sitä eteenpäin.

tapio_o_neva

Suomessa vaaleja ei järjestä erillinen valtakunnallinen vaalilautakunta, vaan oikeusministeriö. Näin ollen on Tuija Braxin vastuulla se, että TietoEnatorin onneton tekele otettiin käyttöön ja väärennettiin sillä kolmen kunnan vaalitulokset. Vähällä on toistaiseksi päässyt myös vaalipäällikkö Jääskeläinen (sd.), jota Alma Media, Yleisradio ja Sanoma tuntuu suojelevan asian tiimoilta.

Braxia ja oikeusmnisteriötä varoitettiin ennen vaaleja epäonnistumisesta, mutta koska hankintapäätökset oli tehty, piti virkamieskunnian vuoksi TietoEnatorin vuoksi turmella vaalitkin.

Kyseessä on hanke, jolla Suomi apinoi NATO-maa viroa "pysyäkseen kehityksessä mukana".

Kukaan oikea ATK-asiantuntija ei luovuta vaalitulosta ja vaalisalaisuutta ainakaan TietoEnatorin käsiin. TietoEnator on yhtä vaarallinen suomalaiselle kuin TeliaSonerakin.

tapio_o_neva

Pelle on myös Käpylän iltaylioppilas Eero Heinäluoma, joka järjesti surullisen kuuluisan ministerikierrätyksen päästäkseen Kalliomäen tilalle SDP:n puheenjohtajana valtiovaraiministeriksi, ja joka sorsalaisten oppien mukaan kierrätti Johannes Koskisen tunkiolle ja otti Leena Luhtasen, ainoan oikeusministerin, jolla ei ole ylempää oikeustieteellistä tutkintoa, oikeusministeriksi.

http://www.google.fi/search?hl=fi&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Afi%...

Brax on puolestaan naiskiintiössä parasta, mitä piskuisella Vihreällä liitolla on tarjota oikeusministeriksi.

Braxin imago on jo murentunut ennen Stubbin imagoa. Kekkonen noitui s-nan tunareita. 2000-luvulla heistä on tullut käytäntö.

SIMO PERTTULA

Mutta perustelut olivat huonot.Teen tässä oikein perustellun päätöksen:"Hallinto-oikeus katsoo äänestäjän itsensä valinneen äänestysmuodon vapaaehtoisesti.Hänen olisi pitänyt paremmin tutustua valitsemansa äänestystavan sääntöihin!Koska vaalipaikoilla oli mahdollisuus valita,myös perinteinen tapa,katsoo Hallinto-oikeus valitukset hylätyksi"!

tapio_o_neva

Missä tuo valinnan mahdollisuus oli mainittuna? Suomessahan toitotettiin, että kolme kuntaa siirtyvät sähköiseen äänestykseen.

Ilmeisesti TietoEnator ja hallinto-oikeus ovat siirtäneet tuotekehitysvastuun äänestäjälle, Tuija Brax parlamentaarisen vastuunsa ja Jääskeläinen virkavastuunsa.

Henkka--

Onko tämä äänestäminen nyt oikea paikka yritää säästää ja tehostaa toimintoja tietotekniikalla? Onko se äänestäminen ollut oikeasti niin vaivalloista ja tuskallista sillä perinteisellä lappumenetelmällä?

Ei näissä äänestyskoneissa ole mitään järkeä, koska näistä äänestystuloksista ei jää mitään paperijälkeä. Paperiäänestämiseen verrattuna jos tässä sähköisessä äänestämisessä menee jotain pieleen niin sitten se voikin mennä oikein reilusti metsään.