Keskiviikko 20.2.2019

Tässä keinot maahanmuuttajien kotouttamiseksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.1.2009 08:47
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Suomeen tuleville maahanmuuttajille pitäisi järjestää nykyistä nopeammin suomen kielen opetusta. Kaikille maahanmuuttajille tulisi myös jatkossa laatia kotoutumissuunnitelmat, ehdottaa maahanmuuttajien työllistämistä selvittänyt Pentti Arajärvi.

Hän luovutti raporttinsa maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille (r.) torstaina. Sisäministeriö aloittaa keväällä kotouttamista koskevan lainsäädännön uudistamisen, ja Arajärven ajatuksia käytetään siinä hyväksi.

Selvityksen mukaan kotouttamisen nopeutta tulee lisätä, eikä siinä saa olla pitkiä taukoja. Tällä hetkellä maahanmuuttaja saattaa odottaa useita kuukausia työvoimaviranomaisten tapaamista. Arajärven mukaan kotoutumissuunnitelmat tulee suunnitella yksilöllisesti, sillä kaikki maahanmuuttajat eivät tarvitse samanlaisia toimia.

Suomen opetuksessa pitäisi puolestaan tähdätä siihen, että kielitaito on riittävä, ei äidinkielentasoinen suomen kielen hallinta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Juuuust. Mitä jos kotoutettais ne takaisin niiden kotimaihinsa tai jos ei pysty, niin sitten takaisin kotimaan naapurimaahan, josta on sitten helpompi palata kotimaahan sodan/vainon loputtua. Suomi luonnollisesti maksaisi täysihoidon uudessa turvapaikkamaassa, joka varmasti maksaisi vähemmän kuin nykyinen tyyli asuttaa tulijat hotelleihin.

Vieras

Eihän tuossa puhuttu konkreettisista kotouttamistoimista ollenkaan, jollei suomenkielen osaamista lasketa.

Mistä moinen parku nyt yhtäkkiä, kun ei kotimaisiakaan syrjäytyneitä nuoria saada töihin tai oppisopimuskoulutukseen?

Ilmeisesti kyseessä on suojatyöpaikassa olevan nollatutkimus, jonka ainoa tarkoitus on kupata lisää rahaa mamujen kanssa työskenteliville tahoille. Järjen käyttö näissä asioissa ON muuten sallittua.

attila

Tutut nimet auttanevat esityksen etenemistä. Vähemmistövaltuutettukin kannattanee. Ja mikä merkittävintä: valtiovarainministeriö ei vastústane rahoitusta, edes nuukana tunnettu kansliapäällikkö.
Vielä löytyy myötätuulta oikeille esityksille.

Mikko M.

Miten mahtaa Thors suhtautua siihen, että näille maahanmuuttajille opetetaan nimenomaan suomea? Luulisi, että maahanmuuttajien tulevaisuutta ajatellen olisi parempi opettaa ruotsia, joka on sentään toinen kotimainen kielemme ja sen lisäksi kansainvälinen valtakieli. Vai onko suomenruotsi niin hienoa, että sitä ei tohdi opettaa kaiken värisille ja näköisille tulijoille?

Jouko Lilja

Rahanmenoa ei voi estää. Tulosvastuuta ei ole ollut tähän asti eikä tule olemaankaan näissä asioissa. Joten en usko minkään muuttuvan. Ainoastaan rahanjakokeskustelu kiihtyy. Hirvittää ajatella mistä nekin rahat revitään. Velkaa otetaan jo nyt entisen päälle aivan mahdottomasti. Maahnmuutto ja monikultturi tuntuvat olevan sellaisia asioita että niihin aina riittää täppiä. Valtion piiki on auki pysyvästi.

Vladimir

Maahanmuutosta ja maahanmuuttajista on minulla kokemusta kahdesta maasta. Mielestäni maahanmuuttajat jakautuvat hyvin selvästi kahteen ryhmään. Niihin, jotka haluavat tehdä työtä, sopeutua ja tulla omillaan toimeen ja niihin, jotka luokittelisin elintasopakolaisiksi. Nämä jälkimmäiset tuntuvat nauttivan niin Ruotsissa kun Suomessakin virkamiesten erityisestä suojeluksesta. On vain luonnollista, että maahanmuuttajalla olisi oltava joko työpaikka tai hänen on kyettävä osoittamaan, että tulee toimeen omillaan ennenkuin maahanmuuttajalle annetaan pysyvä oleskelulupa. Pakolaisten kohdalla voidaan vaatia pakollinen suomenkielen kurssi, mikä on läpäistävä määräajassa. Jos pakolainen ei opi välttävästi suomea ko. henkilö tulisi palauttaa kotimaahansa välittömästi kun ao. maan poliittinen tilanne sen mahdollistaa. Nykyisenlaista maahanmuuttopolitiikkaa tuntuvat kannattavan ihmiset, jotka näkevät siinä itselleen poliittista kannatusta tai hyvän työpaikan. Uutisesta päätellen suunnitteilla on taas lisää näitä työpaikkoja maahanmuuttajien kanssa puuhasteleville ja lisää byrokratiaa.