Perjantai 19.7.2019

WinCapita-usko vieläkin näin sokeaa, tuore kommentti paljastaa

Luotu: 
9.2.2009 07:41
Päivitetty: 
9.2.2009 14:32
  • Kuva: KRP
    Kuva
    Hannu Kailajärvi

WinCapita-pyramidihuijauksen uhrien tuoreet kommentit paljastavat, että moni klubilaisista uskoo yhä klubin toiminnan olleen rehellistä. Seinäjoella pidettiin eilen salainen WinCapita-osakkaiden kokous, johon osallistui Ilkka-lehden mukaan noin 200 ihmistä.

Tilaisuutta varjeltiin visusti medialta, mutta Kaleva onnistui saamaan kommentit yhdeltä tilaisuuteen osallistuneista. Kommentit paljastavat, että ikävien tosiasioiden kieltäminen on yhä päällä huijattujen piirissä.

– Sanoisin, että tässä on kyse ajojahdista. WinCapita on toiminut rehellisesti, toisin kuin eräät muut tahot, Luumäeltä kotoisin oleva Kari Lahtinen sanoi lehdelle.

Lahtinen kertoi kokouksen pyrkivän selvittämään jäsenkunnalle, missä tällä hetkellä mennään.

Kommentti tuntuu oudolta sen valossa, että tammikuun loppupuolella KRP tiedotti esitutkinnassa varmistuneen, ettei WinCapita ole käynyt valuuttakauppaa. Myös WinCapita-huijauksen pääepäilty Hannu Kailajärvi myönsi poliisille, ettei klubilaisten käyttämä ohjelma ole osoittanut todellisia valuuttakauppoja.

Lahtinen totesi kokouksen sujuneen turvatoimien ansiosta rauhallisesti.

– Seinäjoki valittiin kokoontumispaikaksi, koska tällä seudulla WinCapita -toiminta on ollut hyvin aktiivista. Edellinen tilaisuus pidettiin Kouvolassa muutama viikko sitten. Tuolloin paikalla oli myös Yle kameroineen. Ohjelma tuli siinä määrin leikeltynä ulos, että katsoimme nyt parhaaksi kokoustaa ilman julkista sanaa, Lahtinen sanoi lehdelle.

Tähän mennessä poliisi on saanut WinCapita-huijauksen vahingonkärsijöiltä noin 1 300 rikosilmoitusta, joista Uudeltamaalta on tullut 18 prosenttia, Pohjois-Savosta 17 prosenttia ja Pohjois-Pohjanmaalta 13 prosenttia.

Päätekijänä pidetty Hannu Kailajärvi pidätettiin Ruotsissa 12. joulukuuta. Kailajärvi istuu parhaillaan vangittuna Oulun vankilassa.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lose your money

Voiko ihmiset oikeasti olla noin tyhmiä ja huijattavissa? Ilmeisesti.

Hei, te WinCapitaan uskovat: minä perustan lähiaikoina uuden pyram.., tarkoitan sijoitussivuston, LoseCap. Tulee upeat softat yms. mistä voi seurata "kaupankäyntiä". Ihan oikeasti, eiks jeh.

Verccomaha

Näitä verkostohuijauksia ihmetellessä on kiinnitettävä huomiota ilmiöön nimeltä myyntilahko. Myyntilahko nimitystä on käyttänyt ruotsalainen lahkotutkija teologi Nylund. Tällä saralla olisi suomessakin tutkittavaa.

Hurmahenkinen nousukausi, pelin leviämien ja rahan palvominen aiheuttaa karismaattisen uskonnon tunteet. Mahtipontisuuden väreet käyvät kehon läpi kun Hannu puhuu. Kaikkien uskoa ei kaada sitten mikään. Ei edes Hannun paljastuttua huijariksi.

Laajalle levitessään pyramidihuijaus on äärimmäisen vahingollinen.
Se vahingoittaa yhteisöjä, johon se pääsee. Nähty on.

Nykyinen lain tulkinta suosii pyramidihuijausakatemiaa,
josta nämä myyntilahkojohtajat nousevat -
jäsenhankintaan painottuneita verkostomarkkinointeja, jossa pyramidipeliä ikään kuin pelataan tuotemyynnin ohessa. Tuotemyynti tekee niistä, kumma kyllä, sinänsä laillisen. Pyramidihuijaus on silloin onnistunut huijaamaan yhteiskuntaa.
Moni on siirtynytkin siltä saralta kokeilemaan "vahvempia pelejä".

Yksi tapa on tehdä niin, että huijaus lopetetaan johonkin tekosyyhyn, ja sijoittajat vähin äänin mutisten tyytyvät kohtaloonsa. Kukapa meteliä pitää laittomasta uhkapelistä. Yhteiskunta ei huomaa puuttua.

Joskus huijaukset kompastuvat pyörittäjän ahneuteen ja pyramidipelin karkaamiseen liiallisiin mittasuhteisiin.

Wincapitan huijaus olisi saattanut onnistua paljon pahemmin vahinkoa aiheuttaen, jos se olisi tajunut tehdä osittaista valuuttakauppaa.
Oltaisiko silloin sokeasti katsottu siihen silmän lumeeksi tehtyyn valuuttakauppaan?

Aappo

Käsittämätöntä!

Huijauksen päätekijä on myöntänyt petoksen.

KRP ilmoittaa selväsanaisesti todisteista, joiden perusteella ei jää mitään epäselvää, onko toiminta ollut rehellistä vai ei.

SILTI sadat ihmiset puhisevat, että nyt rehellistä liiketoimintaa vääryydellä sorsitaan!?!?

Jos noille piruparoille samat psykot väittäisivät, että pilaantunut maito on terveellistä, sen juomisesta aiheutuvat vatsavaivat olisivat varmaan kateellisten muodostaman salaliiton lopputuote...

Vieras

Kaippa se todellisuus on niin vi...nen ettei nuo halua uskoa sitä. Tuosta kärsityt tappiot, kun on vasta alkua noille. Seuraavaksi valtio tulee viemään kaikki noilta takavarikoidut rahat itselleen. Ton jälkeen omien rahojen takasinsaanti on tietenkin aika epätodennäköistä. Tuohan ei tietenkään estä osaa noista yrittämästä. Etenkin, jos siltä tuohon houkuttelijalta löytyy omaisuutta, niin kiusaus voi olla aika iso. Tietysi, mitä ylempänä olit pyrämidissä, sitä varmempaa nuo korvausvaateet on ja samalla sitä heikommat mahdollisuudet sulla itselläsi on saada ylempänä olijoilta mitään takaisin. Ne kun taitaa vielä joutua vankilaankin ja tuskin niillä edes on tuollaisi rahoja. Tuskaa lisää tietenkin vielä se, että tuo oikeuteen viejä on mitä todennäkösemmin sun hyvä ex-kaveri tai sukulainen tms.

pselenius

Helppo ymmärtää, että muita mukaan houkutelleet yrittävät edelleen ylläpitää käsitystä vilpittömästä toiminnasta. Jos tunnustat tienneesi missä mennän, niin siitä ei ehkä hyvä seuraa. Jos sanot, että sinua huijattiin ja hyvässä uskossa houkuttelit muita, niin olet menettänyt kasvosi. Mitä vaihtoehtoja siinä sitten jää jäljelle kuin mustan peseminen valkoiseksi.

Hannu_Mikael

Wincapita-hierarkiassa paljon tuttavia, ystäviä ja sukulaisia pyramidiin mukaan värvänneet sponsorit ovat aikamoisessa välikädessä. Sijoituksiin mukaan lähtenyt lähipiiri kyselee rahojensa perään, joten mitä muuta värvääjillä on enää tehtävissä, kuin hätäpäissään ylläpitää myyttiä viranomaisvainosta "rehellistä" Wincapitaa kohtaan?
Näillä kokoustamisilla yritetään pitää kulissia pystyssä viimeiseen asti, jotta syyllisyystaakkaa voitaisiin vierittää itsestä pois. Epätoivoista.

Säälittävän Wincapitan julkisuuskäsittely on kuitenkin varsin yksisilmäistä kautta linjan.
Suuri joukko viimeistään puoli vuotta ennen sivuston sulkeutumista sijoittaneita ja rahat pyramidista ulos ottaneita kääräisivät rahoilleen todella muhevat voitot.
Näppejään jäivät nuolemaan liian myöhään mukaan tulleet.
Voittajat ovat hiljaa..

Kakku

...on. Oletteko huomanneet, että kaikissa talouden parissa toimivissa oppilaitoksissa opiskellaan pelaamalla talouden pelejä virtuaalisesti. Perustetaan yrityksiä, leikitään niillä oikeata talouselämää. Kuinkahan monella valmistuneella jää hämäräksi, mikä ero on elämällä ja talouspelimaailmalla.

Matti vaan

Itse ymmärrän tiettyyn rajaan näitä Wincapitaan höyrähtäneitä.

Minut on kahdesti höynäytetty verkostomarkkinointitilaisuuteen. Ensimmäisellä kerralla olin jopa vähällä lähteä hommaan mukaan, kun en nuorena jolppina tiennyt asiasta sen kummemmin taustoja. Kuvitelkaa nyt itsekin; Pätevän oloinen siisti, asiansa osaava ja vakuuttavan oloinen businesmies pitää hotellin edustustiloissa luentoa dataprojektorin kanssa. Tuotteet esitellään seikkaperäisesti. Kahvipöydän tarjoukset on runsaat. Minut paikalle kutsunut kaveri supattelee korvaani miten hieno mahdollisuus on kyseessä ja maanittelee mukaan menestymään yhdessä samana tiiminä. Hän auttaisi alkuun. Hänellä on kuulemma mennyt viime aikoina todella hyvin! Vieressä moni tarttui tilanteeseen saaden muilta markkinojilta veljellisen vastaanoton. Tilanteeseen olisi pitänyt tarttua HETI! Jotkin hälytyskellot kilkatteli silti vaimeasti päässäni. En siis lähtenyt mukaan, mutta velvollisuudentunnosta kaveria kohtaan maksoin parin kympin kannatusjäsenmaksun. Jälkikäteen taputin kyllä itseäni selkään, että selvisin niin vähällä.

Toinen verkostomarkkinointitilaisuus, johon muinoin osallistuin, oli suorastaan kämäinen. Läksin muutenkin alkumetreillä pois, kun tällä kertaa tiesin mitä olisi luvassa. Siihenkin yksi tuttu minut huijasi.

Tuossa ekassa tapauksessa kaverini pääsi markkinoille mukaan aikaisessa vaiheessa ja taisi jopa jäädä plussan puolella verkostomarkkinoinnissa(taisi tuntipalkka silti jäädä aika köykäiseksi).. kunnes homma kuivui kasaan, kuten ko. busineksella on tapana. Uskoa riitti kuitenkin useamman vuoden. Eritoten voitolle jääneillä pyramidipelureilla on varmasti kova usko siihen, että "heidän viisas sijoituksensa" on rehellisesti hankittu.

Wincapitan toiminnassa mukana olleella ns. vyölaukkumiehellä oli muuten vankka kokemus verkostomarkkinoijana toimimisesta.

On helppo leimata mukaan lähtijä jälkikäteen hölmöksi. Itse paikan päällä ja tilanteessa sisällä tilanne on todella intensiivinen. Se on ulkopuolisen ihmisen vaikea käsittää.

Vieras

Monta monta vuotta sitten eräs puolituttu pienyrittäjä tuli minulle kertomaan ilosanomaa Win-jostain, ilmeisesti tämän Win-Capitan edeltäjästä.

Kuuntelin kohteliaasti myyntipuheen ja ihmettelin, että mitään ei ole näyttää paperilla. Ei saa kuulemma tehdä edes perusesittelypaperia, vaan kaiken on toimittava suullisesti. Alkoi vähän ihmetyttämään.

Tarkentavien kysymysten jälkeen ja asiantilan jäädessä yhä enemmän hämärän peittoon käytin runsaasti aikaa vakuutteluun, että hommaan ei kenenkään kannata ryhtyä ja ko. suosittelijan tulisi heti irtautua siitä. Tämä suosittelija ainakin näytti älyävän, ettei kaikki lakiasiat ole kunnossa, mutta hän ei pitänyt sitä ongelmana, kun isoja rahoja oli luvassa. Hän varmaankin ajatteli, että hommaan mukaan rupeaminen on pikkuvilppi ja jos huonosti käy, ei ongelma häntä koske, vaan isompia tekijöitä. Tämä on tietysti spekulaatiota.

Riskibisnes mikä riskibisnes? Ei, sillä riskibisnes tarkoittaa tahallista suuren riskin ottamista sijoituksessaan tietäen, että tulos voi olla joko tosi hyvä tai tosi huono. Mutta silloin kun puhutaan riskibisneksestä, on kyse rehellistä bisneksestä tai rehellisestä sijoittamisesta. Tarjosin WC:n kaupustelijalle harkittavaksi muita hyviä sijoituskohteita, joissa hän olisi pärjännyt hyvin. Ei kelvannut. Usko oli vahva.

Ainakin allekirjoittaneelle Win-jotain kaupannut näytti tietävän, ettei kyse ollut rehellisestä bisneksestä, vaan jostain, jonka pohjimmaisesta olemuksesta hänellä ei näyttänyt olevan parempaa ymmärrystä.

Hän ainakin oli tehnyt moraalisen valinnan, jossa vilpistely voitti rehellisyyden. Hän ilmeisesti jatkoi pyramidin levittämistä, vaikka allekirjoittaneen saarnan jälkeen varmasti tiesi, että liikkuu heikoilla jäillä.

En tiedä, miten hänelle on tässä seikkailussa käynyt. Ei ole miestä näkynyt. Toivottavasti hän saa ansaitsemansa rangaistuksen, joko pienen rahasumman menetyksen tai jos toiminnallaan laajamittaisesti yllytti muita menettämään rahansa, rikossyytteen.

Toisaalta tunnen sääliä häntä ja hänen heikkouttaan kohtaan.

Vielä enemmän tunnen myötätuntoa niitä kohtaan, joilla ei syystä tai toisesta varoituslamppu syttynyt palamaan, vaan lähti mukaan kuvioon ja tuli huijatuksi.

Jälkikäteen ajatellen olisi tietenkin pitänyt tuoda asia poliisin tietoon jo silloin vuosia sitten, mutta kun asia oli niin epämääräinen ja ainakin minulle jäi kuva, että kyse on jostain pienen duunariporukan muutaman satasen tai tonnin per hlö -sijoituspiiristä, niin en nähnyt asiaa tarpeelliseksi. Vaikka homma haiskahti, niin mitään rikostutkintapyyntöön riittävää ei silloin yksinkertaisesti ollut. Jälkikäteen kuulin, että rahastoidenkin osalta on olemassa tietyt säännöt, jotka estävät persaukisia perustamasta niitä, joten peruste olisi kyllä ollut olemassa, jos olisin siitä silloin tiennyt. En tiennyt.

Jutun laajuus kyllä jälkikäteen yllätti totaalisesti. Siis totaalisesti. Silloin kun minulle tätä "sijoitusta" tarjottiin, luulin asian olevan ehkä parinkymmenen henkilön laajuinen kuvio. Että voikin olla hyväuskoisia hölmöjä ja pikkuvilpistelijöitä Suomen maa pullollaan. Paitsi että hyväuskoisen hölmön teoriaan en oikein jaksa uskoa, kuin vain hyvin hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa.

No nyt sitten WC-toimijat joko kaikki joukolla hankkimaan idiootin papereita tai opiskelemaan moraalifilosofiaa ja laittamaan arvot uusiksi. Suosittelen jälkimmäistä.

Löysässä hirressä roikkuville voisi olla parempi ottaa itseään niskasta kiinni ja myöntää ensin itselleen että tuli tehtyä väärin. Sen jälkeen voi myöntää sitten (vahvassa uskossa ehkä osittain tahtomattaan) huijaamilleen, että on tehnyt väärin. Anteeksianto on aina mahdollista, mutta pitää myös olla valmis ottamaan vastaan, mitä seuraamuksia väärinteosta tulee.

Sen jälkeen voikin jo katsoa elämässä eteenpäin hyvällä omallatunnolla - oppirahat maksaneena. Mikä ei tapa, vahvistaa. Ja jos prosessi on johtanut moraaliseen parannukseen, niin koko jutustahan on yksilön kannalta pelkästään hyötyä. Raha on vain rahaa, vaihdon välineitä, mutta elämän perusjutut ihan muualla.