Lauantai 19.1.2019

Tv-kuvan uusi uhka: Energiansäästölamput

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.2.2009 07:52
  • Kuva: Creative Commons / Fotologic
    Kuva

Energiansäästölamppujen tekniset puutteet saattavat aiheuttaa häiriöitä televisiovastaanottoon tai radiopuhelinverkkoon.

– Oikeastaan kaikki uudentyyppiset energiansäästölamput ja loisteputkilamput voivat aiheuttaa häiriöitä; häiriöalttius kasvaa lampun iän myötä, kertoo Viestintäviraston radiotarkastusyksikön päällikkö Pentti Lindfors sanoo Turun Sanomien haastattelussa.

Yksikkö pyrkii selvittämään syitä radioliikenteen ja television häiriöihin.

Lindforsin mukaan yleinen ja helposti selviävä häiriöiden syy on talouden sähkölaitteessa, kännykkälaturissa, jääkaapin termostaatissa.

Lindforsin mukaan klassinen sähköt pois –kikka on tehokas.

- Ensimmäiseksi neuvomme ottamaan sähköt pois epäillystä laitteesta. Jos häiriö häviää, on sen syy löytynyt. Toinen hyvä konsti selvittää häiriön laatua ja laajuutta on kysellä ensin naapureilta, onko heillä samaa ongelmaa.

Jos ongelma ei tällä selvitä, lähtee Viestintäviraston kenttäpartio selvitysmatkalle.

Jaa artikkeli:

Kommentit

asa

Hehkulampun tilalle ruuvattavat energiansäästölamput sisältävät aina halvalla tehdyn elektronisen osan, jonka loisteputki tarvitsee toimiakseen. Halvalla tehdyt laitteet säteilevät radioaaltoja, joita kukkahattutädit ovat myös "kännykkäsäteilyksi" nimittäneet. Tämä säteily on ympäristösaastetta, koska valon tuottamiseksi ei tarvita radiolähetettä. Tämä radiotaajuinen säteily kuluttaa rajallista luonnonvaraa ja häiritsee radiotaajuuksilla toimivia laitteita, kuten TV, kännykkä, itkuhälytin, auton oven avaus jne. Ei siinä mikään antennin vaihtaminen juuri auta. Jos energiansäästölamput yleistyvät kovasti, summautuu niiden saaste aivan tolkuttoman suureksi saasteeksi ja vesittää rajallisen luonnonvaran - radiotaajuuksien järkevän käytön.

Toivottavasti energiansäästölamput kielletään heti ja ryhdytään myymään vain tarkoituksenmukaisia valaisimia. Ulkokäyttöön suurpainenatrium- tai monimetallilampuille tarkoitettuja valaisimia, jotka itsessään sisältävät polttimon lampun tarvitsemat oheislaitteet - häiriösuojatusti.

Seuraavaksi pitäisi ohjata sisävalaisimien malleja. Melkein kaikki valaisimet olisi toteutettavissa siten että ne käyttäisivät loisteputkea ja sisältäisivät loisteputken vaatimat laadukkaasti häiriösuojatut oheislaitteet. Tämmöiset valaisimet ovat hankintahinnaltaan hivenen kalliimpia, joten esimerkiksi verotuksellisesti pitäisi tehdä loisteputkivalaisimen hankkimisesta kannattavampaa, kuin hehkulamppuvalaisimen. Toki on edelleen kohteita, joissa hehkulamppu on edelleen ainoa järkevästi toimiva, kuten sauna. Suoran sähkölämmityksen taloissa ei sähkölamppujen energiatehokkuudella ole juuri merkitystä, koska se on aivan sama että tuotetaanko lämpö hehkulampulla vai sähköpatterilla. Vähän juhannuksen kahta puolta ei toki ole lämmitystarvetta, mutta eipä silloin ole juuri tarvetta valojen polttamiseenkaan.

asa

Vedetään kaapeli kaikkiin ambulansseihin ja poliisiautoihin sekä laivoihin. Samoin avaruuden tutkiminen on kätevämpää hoitaa vetämällä piuha maailmankaikkeuden raunalla oleviin taivaankappaleisiin.

Vesa Linja-aho

Energiansäästölampuissa (niissä mitä olen purkanut) ei ole kuristin&sytytin-pakettia, vaan elektroniikka, joka:
- tasasuuntaa verkkosähkön
- vaihtosuuntaa sen uudestaan korkeataajuiseksi
- syöttää sen muuntajan läpi loisteputkelle

Korkean taajuuden idea on, että silloin riittää pienikokoinen muuntaja (ja elekroniikka saadaan mahtumaan lampun kantaan). Valitettavasti tasasuuntaus-vaihtosuuntaus tuottaa erittäin paljon häiriöitä, jos tekniikka on suunniteltu kieli poskella (niin kuin se halvoissa energiansäästölampuissa on).

asa

Radioaalloilla toimii muukin, kuin vain se oma telkkari. Telkkarin saattaa saada toimimaan paremmin jollain antennimuutoksella, mutta montaa muuta sähkömagneettisilla aalloilla toimivaa asiaa ei voi parantaa. Esimerkiksi sairaalassa mitataan ihmisten sydämen ja aivojen lähettämää heikkoa sähkömagneettista signaalia. Sydämelle ja aivoille on aika vaikeaa sanoa että lisätkää tehoa jotta päihitätte tarpeettoman saasteen ja EKG-mittauset saadaan tehtyä oikein. Joka tapauksessa turha saastuttaminen on hölmöä, vaikka saaste onkin paljaalla silmällä näkymätöntä. On aivan älyvapaata tuottaa valoa siten että saastutetaan rajallinen luonnonvara, vaikka se ei ole mitenkään välttämätöntä valon tuottamiseksi.
Jos energiansäästölampuilla nostetaan häiriötasoa, saatetaan joutua rakentamaan matkapuhelintukiasemia tiuhempaan ja lataamaan kännyköiden akkuja tiuhempaan. Marginaalinen nettosäästö valaistuksessa saatetaan syödä moninkertaisesti sitten toisaalla.
Radioastronomialle koituvaa vahinkoa on vaikea edes ymmärtää, jos ei ole sillä alalla töissä.

Joni Nevalainen

Energiansäästölampuilla tarkoitetaan uutisessa loisteputkia, jotka perustuvat riittävän tiheään salamointiin putken sisällä (josta seuraava laajakaistainen radiosäteily muunnetaan fosforipinnoitteella näkyväksi valoksi).

LED-valoissa tällaista radiotaajuista häirintää ei pääse syntymään, ja ovat vielä energiatehokkaampia kuin loisteputket. Kaiken lisäksi LED-lamput voi poistaa sekajätteeseen kuten hehkulamputkin, koska eivät sisällä elohopeakaasua loisteputkien tapaan.

Vieras

Kun lämmin matalaenergialamppu rikkoutuu.

1.Sulje ovi huoneeseen, jossa lamppu meni rikki.
2.Tuuleta huone ja poistu sieltä puoleksi tunniksi.
3.Kerää myöhemmin lampun jätteet esim. pahviin ja pyyhi lattia kostealla rätillä.
4.Laite jätteet ja rätti lasipurkkiin, sulje kansi ja merkitse purkki tekstillä "Voi sisältää elohopeaa matalaenergialampusta".
5.Vie purkki ympäristölle vaarallisille aineille tarkoitettuun palautuspisteeseen.

Obs. Älä käytä pölynimuria. On riski, että imuri hienontaa ja kaasuunnuttaa elohopeapisaroita ja levittää ne hengitysilmaan.

marttirokka

1800 luvun puolivälin tienoilla lääkärit väittivät ihmisaivojen vaurioituvan junan matkustajina, koska radan varren puut ja aidanseipäät vilisevät näkökentässä. Nyt hypokondriaa sairastavat saavat uuden pelonkohteen ja taudin aiheuttajan. Kännykkä, loisteputki ym. säteilylähteet saivat uuden lisän. Nyt herää kysymys. Mitä tekee sähkönsäästökampanja EU:ssa? Takaisinko hehkulamppuihin?

asa

Uutisessa puhuttiin säästölamppujen aiheuttaman radiotaajuisen saasteen haittaavan radiotaajuuksien käyttöä siihen tarkoitukseen, kuin niitä on fiksua käyttää, kuten TV ja radiopuhelimet. Terveyshaitoista ei puhuttu mitään.
Kyse on vastaavasta asiasta kuin että esimerkiksi mopoissa on suojattu tulpan hattu ja muu sytytysjärjestelmä että ne eivät säteilisi radiotaajuuksilla ja pakoputkessa on äänenvaimennin jotta ne eivät tuottaisi tarpeetonta äänitaajuutta ainakaan kohtuuttomasti.

Nykyiset energiansäästölamput ovat vähän sama asia, kuin ajelisi mopolla ilman äänenvaimenninta. Yksi mopo ei tuota kauheasti vielä äänisaastetta, mutta jos vaikka 10 miljoonaa mopoa pörisisi ilman äänenvaimmenninta Suomessa, niin melu olisi aika valtava.
Mopon tehtävä on kuljettaa henkilö paikasta toiseen eikä tuottaa melua. Mopotehtaat ovat tämän huomanneet ja rakentavat äänenvaimentimet.
Energiansäästölampu tehtävä on tuottaa valoa eikä radiosaastetta. Valitettavasti lampputehtaat eivät panosta sen saasteen suodattamiseen. Se saaste kun ei näy tai kuulu paljaalla korvalla tai ole haistettavissa, niin siihen ei suuri yleisö puutu.

Vieras

siksi en tulekaan vaihtamaan hehkulamppuja vielä pitkään aikaan energiansäästölamppuihin.
.
En ainakaan ennen kuin noihin energiansäästölamppuihin tulee parasta ennen päiväys ja siihenn saakka lamput sitten voi kaupassa vaihtaa uusiin jos ennen hajoaa.

Nyky hinnalla lampun pitäisi kestää muutama vuosi käytössä joten sen mukaan tulisi niihin sitä aikaa myös leimata..
Kauppa sopikoon maahantuojien ja valmistajien kanssa siitä sitten kuka nuo hajoneet omistaa ja kuka näin vastaa vaihdossa annetun kustanuksista..

Nykyisin nuo lamput kestävät parhaimilaan jopa 3 kk mutta eleisimmin alle 1 kk joten niiden käyttö on todella kallista..

Vieras

Soveltuvat vain käyttöön jossa palamisaika on pitkäkö ja ei katkeile. Siis ei porrasvaloautomaatin perään,mutta normaali kotikäytöön ja pihavalaistukseen hyvä ja halvempi ratkaisu. Hävitetään ongelmajätteiden mukana,Ruotsalaisten ohje rikkoontuneiden osalta on käyttökelpoinen, mutta voi olla hiukan liioiteltu. Tärkeintä on ostaa LAADUKKAITA esimerkiksi GE:n lamppuja.

asa

Asian pitäisi olla mielessä jo valaisinta hankittaessa. Kannattaa hankkia semmoinen valaisin, joka toimii suoraan loisteputkella. Esimerkiski pöytävalaisin:

Loiteputkelle,sisältäen loisteputken: 59 euroa: http://www.lamppukauppa.fi/dyn/showProduct?categoryid=12&productid=768&i...

Hehkulampulle, johon voi laittaa ns. energiansäästölampun/polttimon, 65 euroa + polttimo: http://www.lamppukauppa.fi/dyn/showProduct?categoryid=12&productid=70&in...

Varaloisteputki 3,95 euroa: http://www.lamppukauppa.fi/dyn/showProduct?categoryid=14&productid=525&i...

Hehkulampun tilalle asennettavat säästölamput/polttimot: 3,50 - 9,90 euroa.
Valaisin + polttimo on ensihankintahinnaltaan loisteputkiversiona 9,50-15,90 euroa halvempi, kuin hehkulampulle tarkoitettu, johon asennetaan säästölamppu/polttimo.

Loiteputken elinikä on vielä pidempi, kuin säästölampulla/polttimolla, joten säästöä syntyy jatkossakin ja mikä tärkeintä - ei saastuteta luontoa radiotaajuisella häiriöllä ja jokaisen säästölampun sisältämällä kertakäyttöelektroniikalla.