Lauantai 19.1.2019

Kansanmurhasta epäilty jää sittenkin Suomeen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.2.2009 12:38

Suomi ei luovuta kansanmurhasta epäiltyä miestä Ruandaan. Oikeusministeriö perustaa päätöksensä muun muassa YK:n Ruanda-tuomioistuimen kantaan, jonka mukaan mies ei saisi Ruandassa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Mies on ollut rikosepäilyjen vuoksi vangittuna Suomessa toissa vuoden huhtikuusta. Epäilyt ovat parhaillaan syyteharkinnassa.

Suomi sai miestä koskevan luovutuspyynnön Ruandalta vuosi sitten keväällä.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Minttuli

Jos kansanmurhasta epäilty jää Suomeen, saa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin, todetaan syylliseksi.. Henkilöhän saa Suomen lain mukaisen tuomion, viettää teosta maksimirangaistuksen (Suomen naurettavan elinkautisen kai?) Suomessa lähes hotelliolosuhteita vastaavissa oloissa ja sen jälkeen elää sosiaalituella elämänsä loppuun saakka ja saa lisäksi tukea kulttuuriin ja normaalielämään sopeutumisessa unohtamatta koulutusta, psykologisia palveluita..?

En tunne elämää Ruandassa, mutta väitän, että syyllisenä henkilö saa aika lottovoiton.

qlight

Näppäintuntumalta "oikea" tuomio reilussa oikeusistuimessa olisi elinkautinen, siis loppuelämä eristettynä varsinaiseen tuotannolliseen toimintaan osallistuvista ihmisistä ja eläimistä. (joskus jopa kasveista).

Media sumuttaa ja salaa taas, etteivät köyhät voisi osallistua keskusteluun. Teillä on kuitenkin joku salainen ussecretanus.anus jossain jota me köyhät ei saada nähä. Hyvää iltapäivää ja tervetuloa Marriott Hotelliin!!!!!1!!1nine!

seppoilmari

Jos löytyy enemmänkin massamurhaajia suomesta piileksimästä sovelletaanko samaa tuomiota.
Mielenkiintoista seurata oikeudenkäyntiä todistajat täytynee hakea ruandasta.
Mitä suomen lain pykälää sovelletaan tähän todennäköiseen massamurhaajaan.
Rahaa palaa varmaa satojatuhansia euroja tähän juttuun, en viitsisi veronmakajana osallistua.
Maksettakoon jostakin kehitysapu varoista onhan tässä jokin asiayhteys.

Iloinen elättäjä

On hienoa osallistua tämän rakkauden täyttämän,mitä suurimman inhimillisyyden ruumiillistuman, pelokkaan ihmispoloison elättämiseen.

Hienoa taas tilipäivänä kun katson maksettua veron määrää ja samalla ymmärrän, kuinka hienosti ja tärkeisiin asioihin niitä käytetään.Nyt ymmärrän miksi veroasteemme on maailman huippuluokkaa.
Tottakai haluan tukea tälläistä humanismia.

hartsahoo

Ja minä luulen että tämänkaltainen humanismi tulee lisääntymään. Ja sitten saamme kuulla eduskunnan kyselytunnilla Tabermannin visioita rakkauden ja anteeksiannon maasta, joka näin tulee maailmankuuluksi ja tekee sillä hirmusti rahaa. Ja jos ei tee, mitä väliä. Kansa sen kuitenkin maksaa.
Ja kassan kautta ulos. Kiitos!

pekkapoeka

Tuomitaanko siellä Haagissa vain suuria sotarikosherroja ja poliitikkoja? Eikö se olisi oikea paikka myös tälle Suomessa pidätetylle kansanmurhaan osallistuneelle? Ellei olisi, niin ainakaan Suomen oikeuslaitokselle tämä asia ei enää kuulu. Ukko on täällä pidätetty ja kun Ruanda on esittänyt luovutuspyynnön, siihen pitäisi tietenkin suostua. Ruandassa on paras asiantuntemus siitä, mihin kyseinen mies on syyllistynyt. Tämähän on Suomen harjoittamaa rasismia! Eikö muka afrikkalainen valtio voi tuomita omaa kansalaistaan omassa asiassaan, pitääkö jonkin EU:n pikkuvaltion olla tässäkin päällepäsmärinä?

Lainoppinut

Syyttäjä on käyttänyt oman käden oikeutta ryhtyessään syyttämään vieraan valtion asioita Suomessa.

Asia ei kuulu Suomen oikeusjärjestelmälle ja näin syyttäjä on anastanut oikeuden.

Syyttäjä pitää saattaa vaikka henkilökohtaiseen vastuuseen oikeusjärjestelmän ja lakien väärinkäyttämisestä.

Tuo ulkomaalainen pitää heti lähettää YK:n jäsenmaahan ilman suomalaisia tulkintoja ko. valtion oikeusjärjestelmästä.

Tanka

”Tuomitaanko siellä Haagissa vain suuria sotarikosherroja ja poliitikkoja? Eikö se olisi oikea paikka myös tälle Suomessa pidätetylle kansanmurhaan osallistuneelle?”

=> Ruandan kansanmurhaa varten perustettiin vuonna 1994 oma sotarikostuomioistuin (ICTR) eikä oikeustapauksia näin ollen käsitellä Haagissa. Kansainvälisen oikeuden eteen saapuvat tosin ainoastaan ”eliittirikolliset”, murhan suunnittelijat ja johtajat, eivät käskyjen toimeenpanijat.

Oikeuden jakaminen on tunnetusti hidasta. ICTR:ssä on saatu päätökseen viimeisen 14 vuoden aikana vasta kolmisenkymmentä casea (tarkemmat tiedot linkistä).

http://69.94.11.53/default.htm

”Ellei olisi, niin ainakaan Suomen oikeuslaitokselle tämä asia ei enää kuulu”.

Miksi Suomen rikoslaissa on kohta joukotuhonta? Eikö lait ole tarkoitettu noudatettaviksi?

”Ruandassa on paras asiantuntemus siitä, mihin kyseinen mies on syyllistynyt. Tämähän on Suomen harjoittamaa rasismia! Eikö muka afrikkalainen valtio voi tuomita omaa kansalaistaan omassa asiassaan, pitääkö jonkin EU:n pikkuvaltion olla tässäkin päällepäsmärinä?”

=> Ruandan oman oikeuslaitoksen toimintakyky on aika kaukana kansainvälisesti hyväksyttävästä tasosta. Tuomioistuimilla ei ole myöskään resursseja selvitä mittavasta työtaakasta: tutkintapyyntöjä on tehty noin 800 000 ruandalaisesta ja vankiloissa odottaa vieläkin tapaustensa tutkimista noin 50 000 epäiltyä. Urakka on suorastaan toivoton!

pekkapoeka

mutta tappaminen kävi aikoinaan niin nopeasti, ettei länsimaisten rauhanturvaajien komentaja ehtinyt kunnolla kaivella hampaitaan, kun viidakkoveitset jo heiluivat. Länsimaiden onneton jahkailu jatkuu sitten nimim. Tankan tietoiskun mukaan ihan vasiten perustetussa tuomioistuimessa. Nekin voimavarat olisi pitänyt käyttää Ruandassa auttaen sikäläistä oikeuslaitosta ja järjestysvaltaa toimimaan. Ei Ruandassa murhatuilta sadoiltatuhansilta siviileiltäkään kysytty, haluavatko he tulla tapetuiksi, missä ja millä tavalla. Lisäksi monet tiemmä silvottiin ja jätettiin kitumaan. Ruanda on itsenäinen valtio, eikä Afrikan maita tarvitse aina olla paapomassa ja rahan voimalla määräilemässä, vaan niiden pitäisi antaa itse päättää omista asioistaan, siinäpähän kehittyisivät vähitellen. Rikollisille, kuten Ruandan murhaajille ja nyt esim. Mugabelle ei länsi kuitenkaan voi ajoissa mitään. Länsimaiden asenteissa on edelleen paljon vialla.

Tanka

”mutta tappaminen kävi aikoinaan niin nopeasti, ettei länsimaisten rauhanturvaajien komentaja ehtinyt kunnolla kaivella hampaitaan, kun viidakkoveitset jo heiluivat”.

YK:n turvallisuusneuvostossa ryhdyttiin pohtimaan (lue: POHTIMAAN) kansanmurhan mahdollisuutta kun reilut 500 000 ruandalaista oli jo murhattu. Kiellettyä k-sanaa vältettiin tietoisesti koska YK:n vuonna 1948 hyväksymä yleissopimus kansanmurhan ehkäisemiseksi ja rankaisemiseksi olisi velvoittanut jäsenmaita toimimaan aktiivisesti tragedian välttämiseksi.

http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1999/17.joulukuu/ruan5099.htm

http://www.un.org/News/dh/latest/rwanda.htm

”Nekin voimavarat olisi pitänyt käyttää Ruandassa auttaen sikäläistä oikeuslaitosta ja järjestysvaltaa toimimaan”.

Kaunis ajatus mutta käytännössä mahdoton toteutettavaksi. Vuonna 1997 ensimmäisten kansanmurhaoikeudenkäyntien alkaessa Ruandassa oli vain parisenkymmentä juristia ja useat heistä olivat ymmärrettävistä syistä hyvin haluttomia osallistumaan koko prosessiin. Ammattitaitoisten henkilöiden kouluttamiseen ulkomailla olisi uponnut useita vuosia ja tämä olisi hidastanut merkittävästi oikeuden toteutumista.

”Ruanda on itsenäinen valtio, eikä Afrikan maita tarvitse aina olla paapomassa ja rahan voimalla määräilemässä, vaan niiden pitäisi antaa itse päättää omista asioistaan, siinäpähän kehittyisivät vähitellen”.

Vallitsevan doktriinin mukaan törkeisiin ihmisoikeusloukkauksiin tulee ja pitää puuttua valtiosuvereniteetin sitä estämättä.