Sunnuntai 19.11.2017

Jutta Urpilainen esitteli Suomen 3 ehtoa – ”Ajetaan alas”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.6.2012 13:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) eduskunnassa tänään.
|

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan Suomella on kolme ehtoa Espanjan enintään 100 miljardin euron lainapaketin myöntämiselle. Suomi vaatii muun muassa elinkelvottomien espanjalaispankkien kaatamista ja tuen myöntämistä vain elinkelpoisille pankeille.

Urpilainen listasi Suomen ehdot tänään eduskunnassa käytyään ensin selvittämässä euroryhmän lauantain päätöstä suurelle valiokunnalle.

–Ensimmäinen tärkeä ehto on se, että tuo laina myönnetään todella valtiolle eikä pankeille. Toinen on se, että pankkien omistajat kantavat oman vastuunsa. Kolmas on se, että pystymme aidosti uudelleenjärjestelemään pankit niin, että elinkelvottomat pankit ajetaan alas ja katsotaan, mitkä ovat elinkelpoisia pankkeja, joita voidaan tukea, Urpilainen sanoi tiedotusvälineille.

–Tuelle pitää saada myöskin vastiketta.

Oppositiota Suomen ehdot eivät vakuuta. Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) kuvasi Espanjan tukemista ”loputtomaksi tieksi”, jota pitkin Suomen rahat valuvat eurooppalaisille pankeille.

–Kaiken lisäksi ollaan välillisesti auttamassa ranskalaisia, saksalaisia ja yhdysvaltalaisia pankkeja. Meidän rahat ei siihen riitä, sanoi Pekkarinen.

”Suomen vastuut olisivat pienemmät pysyvässä mekanismissa”

–Tämä on loputon tie ja tämä tie pitäisi kertakaikkiaan suomalaisten katkaista.

Pekkarisen mielestä Espanjan asuntokuplan synnyttäneiden pankkien vastuun pitää olla ”radikaalisti suurempi”.

–Espanjan pitää pääomittaa pankkinsa mutta meidän ei pidä olla tässä mukana, tyrmäsi myös perussuomalaisten Timo Soini.

Suomen vastuita lainapaketista on vielä mahdoton arvioida, sillä paketin koko ja yksityiskohdat ovat neuvottelematta. Jos paketti on 100 miljardia euroa, on Suomen osuus miljardin luokkaa.

–Suomen vastuiden summa tiedetään vasta, kun kokonaissumma selviää, Urpilainen sanoi.

Suomen vastuut eivät periaatteessa lisäänny, sillä Suomelta Espanjan lainaan tarvittava raha on jo sidottu väliaikaiseen ERRV-rahastoon. Suomi on sitoutunut pääomittamaan myös kesällä perustettavaa pysyvää vakausmekanismia 1,4 miljardilla eurolla.

Vielä ei tiedetä, kumpaa rahastoa tullaan käyttämään Espanjan lainaan. Suomi on EVM:n kannalla, jos se ehditään perustaa ajoissa.

–Meidän arviomme on, että Suomen vastuut olisivat pienemmät pysyvässä mekanismissa, Urpilainen sanoo.

Urpilainen kertoi korostaneensa valiokunnalle, että tilanne on vakava. Erityisen vakava se on Suomen kannalta siksi, että Suomi on vientiriippuvainen maa, jonka talouteen Euroopan velkakriisin laajeminen vaikuttaisi heti merkittävästi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Roivanen

Yksi tapa saada rahalle vastinetta on se, että Suomi saa tuettavien pankkien osakkeita omistukseensa ja vanhat omistajat menettävät omistuksensa.

Käytännössä ongelmapankit sosialisoitaisiin euro-maiden haltuun.

Aikanaan pankkien tervehdyttyä omistukset voidaan myydä ja saada mahdollisesti jopa voittoa.

Tuon kuvion vuoksi Ruotsin valtio on edelleen Nordean suuri omistaja.

Reijo Holopainen

"Tuen myöntäminen vain elinkelpoisille pankeille", tarkoittaa myös takausta, ja koska pankki ei voine taata itse itseään, on se takuuvastuu Espanjan valtiolla.
Pankin osake panttauksena edustaa aikamoiseen suohon sitoutumista, kun kutenkin on vain rimpuilevan rahalaitoksen tase tiedossa - virallinen tieto roskalainojen määrästä ym., voi olla tiukassa.

Pekka Roivanen

Pankkeja ei pelasteta lainaamalla niille rahaa vaan pääomittamalla.

Suunniteltu kuvio näyttää olevan, että Suomi lainaa Espanjan valtiolle, luonnollisesti pienellä korolla rahaa, ja rahan Espanjan valtio sijoittaa pankkien pääomittamiseen.

Vaihtoehto on, että Suomen valtio sijoittaa suoraan pankkeihin pääomaa ja tulee pankin omistajaksi.

Mauno Strandén

Urpilainen voi pyörtää lupauksensa aivan millä hetkellä hyvänsä, en luota häneen sentin vertaa, poista kuvainnolisesti varmistimen!
Pankkien osakkeita, jotka on kaatumassa??
HS mielipiteessä oli, että parasta olisi ostaa halvalla niitä asuntoja, vuokrata ne ja nousun kunnolla alettua myydä ne kalliilla, mutta eihän se käy näille tollukoille! Olisi liian helppoa, kun raha täytyy saada hukkumaan sinne lopullisesti!

Jussi Vaarala

Tilaisuus vahvistaa reaalitalouden terveitä lainoja

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan Suomella on kolme ehtoa Espanjan enintään 100 miljardin euron lainapaketin myöntämiselle. Suomi vaatii muun muassa elinkelvottomien espanjalaispankkien kaatamista ja tuen myöntämistä vain elinkelpoisille pankeille.

Tuon linjan sijaan olisi nyt oiva tilaisuus ruokkia reaalitaloutta taivastalouden sijaan siten että ei katsotakaan asioita pankkien tasolla vaan lainojen tasolla - siten että jos joku on ottanut lainaa heikoilla takuilla ja pankki myöntänyt sellaista lainaa niin se törky pitää kaataa noiden tahojen niskaan - eikä piilottaa asiaa pankkien sisäiseksi asiaksi - tuossa pankkitason tukitoiminnassa kun on ilmeinen vaara että pankki kertoo tilanteensa olevan huonomman kuin onkaan - vain saadakseen osansa pankkituista..

Näin on hyvä tilaisuus ruokkia reaalitaloutta sen terveiden lainojen kautta.

Ei ole mitään syytä hyvien lainanantojen "lasta" pesuveden mukana kun lainanantopolitiikkaa pankeissa pestään.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

Jukka Mikkola

”Baari on auki, mutta piikki on kiinni”, totesi Timo Soini täysin oikein tv:ssä. Urpilaisen ehdot ovat puhdasta toiveajattelua. Kuka ja miten tällaisia ehtoja muka valvotaan? Niitä ei valvota mitenkään, ei ainakaan Suomesta käsin. Tämä on puhdasta utopiaa.

Espanjan osalta näyttää siltä, että tuki ei rajoitu Suomen 2 %:n osuudella 100 miljardin euron tukipaketilla 2000 miljoonaan euroon. Se voi nousta 249 miljardin euron tukipaketilla jopa 4980 miljoonaan euroon, kuten kirjoitetaan Taloussanomissa. Kysymys on silloin lähes viisi kilometriä korkeasta pinosta sileitä 100 euron seteleitä.

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2012/06/11/100-miljardia-ei-riitaka...

Heinolan reumasairaala suljettiin konkurssimenettelyn kautta kahden miljoonan euron takia.

Seppo Rajala

Toivotaan että Jutta on sanansamittainen. Ne kaksi pankkia jotka kuvissa ovat "kallelleen
jo rakennettu joutaa kaatumaan. Missä se oikea kapitalismi luuraa kun markkinatalous ei tunnu toimivan. Pankkien haltuunotto ja omistus ohjaus keskuspankeille.