Torstai 23.11.2017

Surua Salossa: ”Väki lähtee, onneksi myytiin kämppä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.6.2012 18:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Tunnelma Salossa ei ole tänään korkealla. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
|

Tunnelma Salossa on tänään ollut apea Nokian kerrottua sulkevansa tehtaansa kaupungissa.

Tehtaan lopettaminen on ollut päivän puheenaihe salolaisessa parturi-kampaamo Tanglessa, kertoo parturi-kampaaja Mia Vuori Uudelle Suomelle.

- Yksi asiakas kuuli uutisen täällä kun eräs tuttu tuli kertomaan siitä. Hän oli aivan järkyttynyt ja piti sitä ihan kauheana.

Ihmiset ovat Vuoren mukaan olleet yllättyneitä ja jopa shokissa.

- Nokialta joutui jo helmikuussa lähtemään paljon ja nyt tämä. Kyllä tämä on päivien ja viikkojenkin puheenaihe.

Vuori ei usko, että tehtaan lopettamisen vaikutukset näkyvät heti, mutta ”ajan kanssa” ne voivat olla suuria.

– Jännittää, miten Salon käy.

Yrittäjänä toimiva Vuori pelkää, että ihmiset muuttavat pois kaupungista kun töitä ei ole.

”Työkkärissäkin sanottiin suoraan että Salossa ei ole töitä tarjolla”

– Kuinkahan paljon Salosta lähtee ihmisiä pois? Riittääkö asiakkaita vai ei?

Nokian alihankkijalla Foxconnilla työskennellyt salolainen Simo Valtanen sai kuukausi sitten kuulla, että työt loppuvat.

– Ei täällä ole mitään työtarjontaa. Työkkärissäkin sanottiin suoraan että Salossa ei ole töitä tarjolla, Valtanen  kommentoi Uudelle Suomelle.

Valtanen uskoo, että Nokian päätös lopettaa Salon tehdas ei tee hyvää asuntojen arvolle.

– Onneksi myytiin kämppä viime vuonna, hän toteaa.

Kuntosali KuntoPeimarin osakas Samuli Lindgren arvioi  Nokian Salon-tehtaan sulkemisella olevan merkittäviä vaikutuksia.

- Yleisesti elämään tulee varmasti vaikuttamaan, koska nuo aikaisemmat irtisanomiset vaikuttivat jo todella kovin. Huomaa, että kaupungilla ihmisten määrä on vähentynyt huolestuttavasti, hän kertoo Uudelle Suomelle.

Lindgren ”pelkää vahvasti”, että salolaiset yritykset joutuvat ”tosi tiukille”, kun ihmisillä ei ole enää rahaa kuluttaa.

- Omiin työkuvioihin on vaikuttanut jo sen verran, että liikunta-alalta vähennetään aina ostoja, koska sitä pidetään niin sanotusti turhana. Ihmiset masentuvat helposti, kun työpaikka lähtee ja siinä vaiheessa liikkuminen jää ensimmäisenä pois.

Lidgren haluaisi Salon kaupungilta vastauksen siihen, että yritetäänkö kaikki irtisanotut ihmiset saada siirtymään yksityisyrittäjiksi. Hänen mukaansa Nokia on tarjonnut helmikuussa Salon-tehtaalta irtisanotuille yrittäjäkoulutusta, johon osa hänen tutuistaan on jo mennyt.

KuntoPeimari toimii Paimiossa, mutta Lindgrenin mukaan vaikutukset kantautuvat pitkälle lähiympäristöön, koska monet tehtaan työntekijöistä asuvat lähialueen kunnissa.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jonne Jokinen

Jyrki Kataisen mielestä pakkoruotsi on valtava rikkaus ja voimavara, joten eihän se ole mitenkään mahdollista, että Salossa tai missään muuallakaan voisi rahasta ja hyvinvoinnista olla ikinä pulaa. Ehkäpä Saloon voitaisiin lisäksi perustaa uusi tehdas jalostamaan pakkoruotsia vientituotteeksi ulkomaille, jolloin pääsisimme jakamaan tätä valtavaa rikkauttamme myös muille!

Ja tämä sarkasmi on ajankohtainen asia juuri nyt, sillä tänä viikonloppuna Kokoomuksen puoluekokous äänestää pakkoruotsista, ja Jyrki tietysti haraa vastaan minkä pystyy.

Petri Suomi

Eihän minullakaan ole kuin muutama päivä ja palaan Suomeen. Lähdin silloin, vaimoni kanssa, kun duunia ei ollut. Ei voi uskoa, mutta Espanjaan päädyttiin kierroksella.

Nyt voi sanoa, että onneksi myytiin kämppä Espanjasta silloin kun niiden hinnoissa ei ollut tolkkua. Nyt palataan syntymämaahan. Nokialaisilla puhelimilla on pärjätty, mutta myötätunnosta en osta enää. Minusta tuli näiden vuosien aikana niin täydellinen suomalainen, suomalaisuuden kannattaja, nationalisti vaan ei rasisti eikä muiden saman tunteen omaan synnyinmaataan kohtaan tuntevien lannistaja.

Minä tiedän mitä on olla maahanmuuttaja. Mamu, joka tulee toimeen omillaan. Mamu joka ei häiritse ketään, ei vie naisia, ei työpaikkoja ja muuttuu maan kansalaiseksi omasta halustaan. Silti tulee lunta tupaan.

Tuleeko Suomessa? En usko. Kokeillaan. Köyhä suomalainen palaa kotimaahansa ja alkaa kalastajaksi. Torilla tavataan.