Torstai 15.11.2018

Näkökulma: Salon ”kännykkäpaja” – 11 vuoden pelko toteutui tänään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.6.2012 20:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Nokian Salon tehtaalta lähteviä työntekijöitä on noin 850. Tänään tehtaan portilla seisoi poikkeuksellisesti vartijoita.
|

”Tiesitte varmaan että tuossa toisella puolella tietä on sellainen pieni kännykkäpaja” sanoi historian opettajani salolaisessa lukiossa vuonna 2001.

Silloin Salo oli vielä vilkas pikkukaupunki, jossa aasialaisten pukumiesten ryhmät olivat katukuvassa arkipäivää. Jokainen salolainen tunsi jonkun, joka työskenteli Nokialla.

Tuolloin historian opettajani maalaili uhkakuvia siitä, mitä tapahtuisi, jos Nokian tehdas lopetettaisi Salosta. Taantuisiko kaupunki samaksi pikkukyläksi, jota se oli ennen Nokiaa? Se olisi loppu kaikelle, mihin olimme tottuneet: ei enää kaupungin kustantamia ilmaiskonsertteja torilla ja pieniä putiikkeja ja ihmisten vilinää.

Vuonna 2010 palasin Saloon asuttuani muualla kuusi vuotta. Sinä kesänä Nokia järkytti päätöksellään olla palkkaamatta yhtään kesätyöntekijää. Katukuvasta näki selvästi, miten nuorten aikuisten ikäryhmä oli kutistunut lähes olemattomaksi. Enää ei kaupungissa näkynyt Nokian hyvin pukeutuvia vieraita.

Tänään Salo sai uutisen, jota se on pelännyt ainakin yli 10 vuotta. Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko kommentoi tilannetta "hirveäksi menetykseksi koko seudulle" Salon Seudun Sanomissa. Nokia-kriitikko Eldar Murtazin arvioi, että Nokiaa kohtaa "totaalinen tuho". Nokian Salon tehtaalla työskentelee enää noin 850 ihmistä, jotka nyt saavat mennä työttömyyskortistoon kun tehdas suljetaan.

Vaikka kyse on ”vain yhdestä pienestä kännykkäpajasta”, sen vaikutukset ovat valtavia. Salolaiset kertoivat tänään kaupungin toivottomasta tilanteesta: töitä ei ole, ihmiset muuttavat pois ja asuntojen arvo laskee. Ei olisi uskonut 11 vuotta sitten.

Näin tänään eduskunnassa elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen (kok.) ja kysyin häneltä kuinka laaja merkitys Nokian Salon tehtaan lakkauttamisella on.

- Nokiahan on ollut kasvun veturi ja silloin kun veturi horjuu, sillä on henkisesti suuri merkitys. Suomi on ollut Nokia-maa ja näiden päätösten jälkeen se on pienempi Nokia-maa, Häkämies vastasi.

Mitä Nokiasta sitten jää Suomeen? Siihen vastasi tänään Elinkeinoelämän tutkimusjohtaja Pekka Ylä-Anttila, joka uskoo Nokian tulevaisuuden olevan "yhden kortin varassa".

 

Yritykset: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Ahlava

Salo rakensi vastikään uuden byrokratiapalatsin 60 miljoonalla eurolla. Se otettiin käyttöön vuodenvaihteessa. Olisi kannattanut miettiä vähän kaupungin tulevaisuutta. Hyvä yrityskään ei jätä toimintaansa yhden asiakkaan varaan.

Samuli Lindgren

Onneksi ei taida olla kaupungintalo rakennettu Nokian varaan. Kyllä sillä rakennuksella oli tarkoitus yhdistää kaikkien kaupungin vuokratilojen henkilöt yhden katon alle.

Nokian merkitys Salon verotuloissa on jo tähän asti pienentynyt aikaisemmasta valtavasti, toki tämä vaikuttaa vielä lisää, mutta ei varmasti ole se asia, joka yksinomaan kaataa kaupungin talouden. Tai muuttaisi sitä faktaa, että tuo rakennus oltaisiin rakennettu.. Mutta se on vain minun mielipide ^^