Tiistai 21.11.2017

Nokian irtisanottaville projekti? "Valtion tietojärjestelmät kuralla"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.6.2012 13:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Nokia ilmoitti irtisanovansa työntekijöitään myös Salon tehtaaltaan. Arkistokuva.
|

Suomen keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä esitti torstaisessa eduskunnan täysistunnossa ajatuksen, jonka mukaan Nokialta irtisanottavia IT-alan työntekijöitä voitaisiin värvätä uusimaan valtion tietojärjestelmiä.

-Eikö näitä kahta faktaa jotenkin voisi nyt tässä vaikeassa tilanteessa yhdistää ja käyttää niitä meidän hyviä osaajia laittamaan meidän terveydenhuollon ict-järjestelmät kuntoon?, Sipilä sanoi eduskunnan täysistunnon pöytäkirjan mukaan.

Valtion tietojärjestelmissä on tällä hetkellä Sipilän mukaan paljon kehitettävää.

-Suomi on tietotekniikan huippuosaaja, toisaalta meillä ovat julkisen talouden tietojärjestelmät, sanotaanko, kuralla, Sipilä totesi.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen oli Sipilän kanssa samoilla linjoilla nostaen esiin myös kuntauudistuksiin liittyvät tietojärjestelmät.

-Käynnissä olevassa kuntauudistuksessa tulee olemaan merkittävä rooli nimenomaan tietojärjestelmillä, niiden uusimisella, Virkkunen sanoi eduskunnan täysistunnossa.

Erikoistutkija Jouni Tuomisto kirjoitti Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että työmarkkinoille yhtäkkiä tulevien IT-alan ammattilaisten osaamista tulisi käyttää kaikkien yhteiseksi hyväksi.

-Nokiasta lähteviä ammattilaisia on värvättävä tekemään yleishyödyllisiä avoimen lähdekoodin tietokoneohjelmia ja järjestelmiä, Tuomisto kirjoittaa.

IT-konsultti Petteri Järvinen pitää kannanottoja Nokialta irtisanottavien työntekijöiden värväämisestä valtion palvelukseen erikoisina.

-Kuulostaa varsin ideologiselta, Järvinen kommentoi Uudelle Suomelle.

Valtion tarvitsisi perustaa tarkoitusta varten erillinen valtion ohjelmistoyritys, joka maksaisi työntekijöiden palkat ja ohjaisi heidän toimintaansa.

Järvisen mielestä irtisanotut henkilöt voisivat lähteä itse mukaan yritystoimintaan ja tarjota palveluitaan esimerkiksi kunnille sitä kautta.

-Toiminnan pitäisi lähteä heistä itsestään ja homman toimia liiketaloudelliselta pohjalta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Korhonen

Joo, ongelma vain on siinä, että ne 2-3 henkilöä, jotka tähän tehtävään (valtion tietojärjestelmien korjaaminen) tarvittaisiin, ovat jo rekrytoitu muualle. Entäs ne muut? Noh, katsokaa nyt missä tilassa ne tietojärjestelmät ovat. Tietotekniikassa ei oikeasti pärjää määrällä vaan laadulla.

Juha-Pekka Ääpälä

Ja hitto..antakaa minulle 50 miljoonaa € nappaan tuon porukan itselleni ja teen siitä semmoisen että nokia kalpenee, tuon tieto & taidon hylkääminen on melkein rikos...tuo sakki minulle olen ihan varma että meillä on sellainen "nyrkki" että muut kalpenee...btw..vertu kun joku selittäisi miten platina + timantit parantaa puhelimen tms. laitteen ominaisuuksia.:)

Veikko Vitikainen

Suurin ongelma tässä valtion tietojärjestelmän ylläpidossa on se, että tietojärjestelmien ylläpidosta ja kehityksestä päättää virkamies, joka ei osaa edes pelata tietokoneella pasianssia.
Tuo idea, että nyt Nokialta irtautuva ammattitaitoinen IT-väki kanavoidaan tämän ongelman syvälliseen tutkiskeluun, ja ongelmien poistamiseen, on erittäin hyvä.
Mutta tämähän ei tietenkään Kokoomukselle käy, koska idea on peräisin Kepun korkeimmalta taholta.

markku palonen

Kun tietokone tuli todella esimerkiksi teollisuuteen.Putosi suunnittelusta insinöörejä ja teknikoita (nykyisin insinöörejä) pois jopa 50 %.oli helppoa kopioida vanhoja piirustuksia ja lisätä osia uusiin.
Mutta saman-aikaisesti tuli kansanedustajille avustajat jotka osasivat käyttä joten kuten google hakuja ja kaivaa erillaisia tilastoja.Virkamiehet olivat näistä pihalla.
Jos yksityisellä firmalla ei koneiden yhteensovittaminen onnistunut ,putosi kylmästi kilpailusta pois ja naapuri vei urakan.
hyvä esimerkki on suomen laivanrakennusteollisuus joika on yhdistänyt useita tietokoneohjelmia eri alihankkijoilla.Tähän ei tunnu pystryvän edes vanhusten huolto ja sairaala tiedosto jossa jopa käsin kopioidaan tietoja ja joku saakelin hyssälä operoi kaljojen aamumyynti aikoijen , että pitää odottaa kello yhdeksään enenkuin voi mennä mökille ,laituria putsaamaan joutsenen paskoista.Sillai ja sitten odotetaan kaljan myyntilupaa 15 minuuttia .antaa auton käydä talvellakin että se pysyy lämpimänä ja kalja kylmänä.

Jussi Vaarala

mielipide: Luoko keskustan uusi puheenjohtaja aivan uuden poliittisen kulttuurin

Suomen keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä esitti torstaisessa eduskunnan täysistunnossa ajatuksen, jonka mukaan Nokialta irtisanottavia IT-alan työntekijöitä voitaisiin värvätä uusimaan valtion tietojärjestelmiä.

Mielenkiintoista nähdä kuinka käy poliitikon, puoluejohtajan ja puolueen joka rikkoo politiikalta suojakuoren piiloutua realismilta ja realistisilta ratkaisuilta.

Takaako tyypillinen poliitikko uransa sillä ettei ongelmat ratkea ne realismissa kohtaamalla - vaan että selittelyä riittää muttei hyviä ratkaisuehdotuksia.

Kun taas yritysjohtaja - jollainen keskustan puheenjohtaja Sipiläkin on - takaa uransa sillä että ongelmat ratkeavat. Sipilän ideahan on mitä oivallisin esimerkki parhaasta yritysjohtaja-ajattelusta.

Siitä jossa oivaltamalla huonojen puolien hyvän yhdistämisen suorastaan hypähdetään eteenpäin.

Nostaako keskusta Sipilän johdolla politiikkaan sellaisen kehitysaallon joka pyhkäisee koko poliittisen kentän uusiksi - kaataa suoja-aidan aikaansaamattomuuden politiikalta ja poliitikoilta.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

Petri Sakkinen

Minulla on idea! Jospa perustettaisiin valtion omistama tietotekniikkalaitos, joka hoitaisi tämän kuntoon; Sipiläkin myöntää, että yksityiset firmat eivät siihen kykene.

Laitoksen nimi voisi olla esim. Valtion tietokonekeskus, VTKK.

(Hyvä, että edes Sipilä on nähnyt valon!)

Olavi Nieminen

Ei valtiolle Mikromikko-insinöörejä tarvita vaan Apple- ja Linux- osaajia.
Nokia on ollut koko ajan väärällä ladulla ja Microsof on viimeinen niitti.

Palkatkaa esim. Torvalds ja valtio irti Microsoft-maailmasta.
Apple saisi ostaa Nokian ja nostaa jaloilleen.

Topi Rantakivi

Linux-järjestelmää voisi hyödyntää, Sillä jo Linuxin kautta pystyy käsittelemään MS:n käyttöjärjestelmän tiedostoja ja sen osioita.

Applea en suljettuna järjestelmänä suosittele yhtään. Valtio ei saa olla riippuvainen vain yhdestä toimijasta.

Petri Sakkinen

Tuota tuota... Valtion ja kuntien tietojärjestelmät ovat käsittääkseni jotain ihan muuta kuin jotain ”Windowsilla” tai ”Linuxilla” käsiteltävät ”MS:n käyttöjärjestelmän tiedostot.” Sano ”Oracle” niin olet edes oikeassa skaalassa ja ohjelmatyypissä.

Veikko Mäkitalo

Tanskassa toimii ja varmasti myös monessa muussa saman kokoluokan sivistysmaassa, joten hattu kouraan ja pyydetään pohjoismaista yhteistyötä ja hoidetaan homma. Täällä palkataan pudokkaat Backmanin tapaan Tietoenaattoreihin ja saa mitä tilataan, maakunnissa loput asemille jääneet osuuskaupan edustajiksi ABC-konsepti toimii kuin rasvattu salama.

Petri Lahtinen

Olen samoilla linjoilla Petteri Järvisen kanssa.

Miten tällainen tukityöllistäminen vaikuttaa alalla toimivien liikeyritysten toimintaan ? Tietääkseni esimerkiksi Tietoenator on jo joutunut vähentämään henkilökuntaansa. Tiedän myös eräillä muilla aloilla tällaisen sosiaalisen työllistämisen aiheuttaneen alalla toimiville liikeyrityksille taloudellisia hankaluuksia.

Yhteiskunnan tukityöllistäminen saattaa aina samalla alalla toimivat liikeyritykset epäterveelliseen kilpailutilanteeseen.

Keskustapuolueen edustajalta erittäin lyhytnäköinen kannanotto.

Erkki Hietalahti

Mitä ne alalla toimivat liikeyritykset ovat. "Tietoenaattori on joutunut vähentämään henkilökuntaansa", miksi? Niin mehän tiedämme sen. Jos siinä johonkin fantasia-maailmaan luiskahtanut "pelifirma" jotakin kärsii, niin lapsille se vain muuta puhastelua lisää.

Sipilän ehdotus on erittäin järkevä, mutta eihän se niin ole, että tehdään kilpailija jollekin joka osaamisellaan pystyisi tuosta uraksta suoritumaan, mutta jotenkin epäilyttää oisko sitä tahoa vielä ollenkaan Suomessa koska tietääkseni noita järjestelmiä on jo jonkunen vuosi hierottu ja miljoonat poltettu.

Järvisen microsoftia nuoleskelevat unelmat saa tuossa kuviossa täydellisesti unohtaa ja lähteä esimään asiaan kauaskantoisempia ratkaisuja joista voisi kehittyä jopa uusia Nokioita.

Seppo Järvinen

Turha se nyt on enään rypistellä, kun on jo housuissa. Nokialta pantiin osaavia johtajia pois ja tilalle on nostettu hallituksen suosikkeja, joilla on onneton tieto-taito. Hyvin johdettuna ja oikeat strategiat käyttöön otettuna nykyiseen jamaan ei olisi tultu.

Heli Turja

Valtionhallinnon tietotekniikassa olisi kyllä tekemistä, mutta muistuttaisin myös, kuinka helppoa on panna isoja kasoja rahaa menemään IT-projekteihin.

Ihan julkista tietoa on, että tämän vuoden helmikuussa Valtiovarainministeriö lopetetti Valda-nimisen palvelun kehittämisen. Projektin oli tarkoitus uudistaa valtiohallinnon asiakirjojen käsittelyä. Rahaa oli kulunut siinä vaiheessa 9 Milj. Mikä meni pieleen, sitä en tiedä. Sen verran olen perillä, että tätä voisi verrata vanhaan tarinaan, jossa räätälin piti tehdä kankaasta takki, mutta lopputulos oli tuluskukkaro.

Tietenkin valtionhallinnon IT-järjestelmiä pitää kehittää. En kuitenkaan jaksa uskoa mihinkään jättiprojektiin tai -hankkeeseen. Hyvien mallien kopiointi olisi tosiaan asia, jota lähtisin selvittämään. Kannattaa muistaa myös Viro, jossa on saatu paljon aikaan itsenäistymisen jälkeen.

Jorma Kivelä

Idea on muuten hyvä, mutta ei se taida toimia. Todennäköinen tulos olisi samaa luokkaa kuin takavuosien kuvaputkitehdas Valco-Salora. Paljon kuluja ja vähän villoja.

Uuden sukupolven terveydenhoidon tietojärjestelmien toteuttaminen vaatii ensimmäiseksi sen, että joku todella kokenut porukka mallintaa uudet toimintatavat. Siihen menee aikaa kun kuntauudistuskin sen takana oleva terveydenhoidon toimintamalli on aivan hakusalla. Vaatii kokemusta, kokemusta ja kokemusta. Kokemusta löytyy lähinnä konsulttitaloilta ja muutamalta jo olemassa olevalta yritykseltä.
Uuden järjestelmän arkkitehtuuria ei voi tehdä pystymetsästä, vaan se pitää perustua johonkin, jossa lastentaudit on jo podettu. Ei onnistu sekään ilman kokemusta juuri tällaisista järjestelmistä.
Varsinaisessa koodauksessa ja toteutuksessa uudesta ja hyvätasoisesta väestä voisi olla hyötyä, mutta yleensä isot hankkeet hajautetaan jo kaukoitään tehtäväksi.

Kansallinen terveysjärjestelmä olisi todella järkevä investointi, mutta sen valjastaminen työllistämistarkoituksiin voisi olla tuhoisaa. Se on tarpeeksi vaikeaa muutenkin. Vähän sama kuin pantaisiin kilpakanoottien ekspertit tekemään kylmiltään lentotukialusta, joka pitää pystyä ylläpitämään seuraavat sata vuotta.

Yksi mahdollisuus olisi tarkastella koko alaa kokonaisuutena siten, että kansallista järjestelmää tekisivät nimenomaan ne, joilla olisi siihen ennestään sopivaa kokemusta. Tämän seurauksena koko alan puitteissa voisi sitten löytyä ehkä mielekkäämpääkin työtä kilpakanoottien eksperteille.