Sunnuntai 21.4.2019

Varoitus: Suomessa myyty vaarallista ravintolisää – ”Amfetamiinin sukuinen aines”

Luotu: 
18.6.2012 13:29
  • Kuva: Evira
    Kuva

Suomessa on myyty ravintolisää, joka sisältää mahdollisesti ihmiselle vaarallista 1,3 dimetyyliamylamiinia (DMAA), varoittaa Evira. Tieto tuli Euroopan RASFF-järjestelmän kautta.

DMAA on amfetamiinin sukuinen keskushermostoa stimuloiva aine, jonka turvallisuutta ihmiskäytössä ei ole todettu.

–Useita vakavia haittavaikutuksia sydämen (Salinger et al. 2011) ja aivojen (Gee et al. 2010) toimintaan on raportoitu, erityisesti kofeiinin yhteisvaikutuksesta, mikä osoittaa DMAA:n aiheuttavan vakavaa terveysvaaraa, Evira tiedottaa.

Tanskan ja Ruotsin elintarviketurvallisuusviranomaisten tekemien riskinarviointien mukaan DMAA ei sovellu ihmisravinnoksi siihen liittyvien terveysriskien vuoksi. Myös Yhdysvalloissa the American Food and Drug Administration on varoittanut DMAA:ta sisältävistä ravintolisistä sekä rajoittanut niiden käyttöä.

Suomeen on tuotu ainakin tuotetta nimeltä Jack3D, jota on markkinoitu erityisesti voimailun harrastajille. Eviran tiedossa on kolme maahantuojaa; I & P Service Oy/ PPS-Shop/ ipsport, Espoo, Mass Nutrition, Haukipudas ja Fitnesstukku.fi.

–Edellä mainitut maahantuojat ovat vetäneet tuotteen myynnistä ja mahdollisuuksiensa mukaan ottaneet ostajiin suoraan yhteyttä (internet-ostajat). Tuotteet tullaan hävittämään tai palauttamaan valmistajalle, Evira kertoo.

Takaisinveto koskee kaikkia makuja.

Todennäköisesti tuotetta myydään tai on myyty myyntipisteistä tai internetin välityksellä myös muiden maahantuojien toimesta.

Eviran tiedossa on, että kyseistä 1,3 dimetyyliamylamiinia (DMAA) sisältäviä ravintolisiä on myynnissä muillakin tuotemerkeillä. Takaisinveto tulee seuraavaksi laajenemaan näihin tuotteisiin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Koo

Samalla logiikalla myös energiajuomissa käytettävä tauriini on amfetamiinin sukuinen aine.
Iltapäivälehtien sensaatiohakuisia lööppejä nuorten stimulanttiriippuvuudesta odotellen.

p.s.
Miksei tässä jo mainita designhuumetta, vaikka DMAA sellainen keltaisen lehdistön logiikalla onkin?
Onko syy siinä, että tuotetta myydään ihan suoraan kaupoista?