Torstai 23.11.2017

Epidemia Satakunnassa? Neljä sairastunutta – ”Ajallinen yhteys”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.6.2012 17:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Satakunnan sairaalassa epäillään streptokokki-epidemiaa. Kuvan sairaala ei liity tapaukseen.
|

Satakunnan keskussairaalassa epäillään streptokokki-infektioepidemiaa. Yksi hiljattain synnyttänyt äiti kuoli infektion aiheuttamaan tulehdukseen ja neljällä on todettu tartunta sairaalassa. Vielä ei tiedetä, onko epidemia sairaalassa vai lähiympäristössä.

Infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo Uudelle Suomelle huomanneensa virheitä epidemiaa koskevassa uutisoinnissa muualla mediassa.

- On kerrottu, että useita äitejä olisi sairastunut. Se ei pidä paikkaansa. Sairastuneita äitejä on kaksi ja kaksi muuta sairastunutta on vastasyntyneitä lapsia, joista toinen on sairastuneen äidin vauva.

Infektioihin liittyy Uusitalo-Seppälän mukaan kolme synnytystä, joilla on ”ajallinen yhteys”.

- Synnytykset ovat tapahtuneet 6-7. kesäkuuta, mutta muuta yhteyttä niillä ei ole keskenään. Niissä oli aivan eri henkilökunta, eri sali ja eri huone.

Kummankin sairastuneen äidin kotona todettiin kaksi lievästi sairastunutta lasta. Toisessa perheessä myös isä oli saanut infektiotartunnan.

Perjantaina sairaalaan tullut hiljattain synnyttänyt nainen tuli Uusitalo-Seppälän mukaan hoitoon liian myöhään.

- Hänen lapsellaan oli streptokokki-infektio. Hän tuli sairaalaan huonokuntoisena ja menehtyi kahden tunnin jälkeen intensiivisestä hoidosta huolimatta.

Miten harvinaista on kuolla streptokokin aiheuttamaan infektioon?

– Valtaosa infektioista on lieväoireisia, eikä niihin kukaan kuole. Suomessa noin 100-300 tapausta vuodessa on sellaisia, joihin liittyy vakava kuoleman riski.

Uusitalo-Seppälän mukaan on tärkeää hakeutua hoitoon, jos huomaa infektio-oireita.

- Jos tulee äkillisesti korkea kuume, vointi menee yhtäkkiä huonoksi tai tulee kova kurkkukipu, pitää hakea hoitoa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: