Perjantai 17.11.2017

Tutkija: Suomalaiset naiiveja – “Jäävät nuolemaan näppejään Venäjällä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.6.2012 19:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Venäjällä tapahtuva lahjonta on edelleen tabu Suomessa, kertoo korruptiota tutkinut valtiotieteiden tohtori ja Venäjän kaupan tradenomin Ilmari Larjavaara Uudelle Suomelle.

Hänen mielestään suomalaiset eivät pärjää Venäjän markkinoilla niin hyvin kuin olisi mahdollista. Suomalaisten pitäisi Larjavaaran mielestä hyväksyä, että korruptio voi Venäjällä kasvaa entisestään.

Verrattuna muihin suomalaiset ovat Larjavaaran mielestä liian ”naiiveja” ja jäävät siksi ”nuolemaan näppejään”.

– Esimerkiksi turkkilaiset ja korealaiset eivät yhtään siekaile ja siellä ymmärretään, että pitää käyttää kaikkia keinoja pärjätäkseen Venäjällä.

Suomalaisten pitäisi Larjavaaran mielestä hyväksyä, että korruptio ja lahjonta eivät ehkä ole vähentymässä Venäjällä.

– Putinin hallinnon aikana korruptio on paljolti vain lisääntynyt. Vaikka maa on joiltain osin modernisoitumassa, korruptiossa saatetaan mennä takapakkia.

Vaikka korruptio näyttäisi ajoittain vähenevän, se ei Larjavaaran mukaan osin katoa, vaan ”menee maan alle”.

Larjavaaran mielestä Suomen virallinen järjestelmä voisi toimia paremminkin Venäjän markkinoille yrittävien suomalaisten yritysten kannalta.

“Julkiset hankinnat ovat esimerkiksi sellaisia, joihin ei puhtailla menetelmillä pääsääntöisesti voi päästä sisään.”

– Pitäisi miettiä enemmän, minkälainen kokonaisstrategia pitäisi olla, jotta yritykset pärjäisivät mahdollisimman hyvin Venäjällä. Yrityksiä voisi valmentaa siihen, että ne osaisivat toimia mahdollisimman ennakkoluulottomasti.

Aihe on Larjavaaran mukaan edelleen ”melkoinen tabu”.

Suomessa on hänen mukaansa edelleen “hyvin vähän tietoa Venäjän oikeista valtarakenteista”.  Selityksiä sille, mitä venäläiset valtarakenteet ovat ja miten venäläisten kanssaan pitäisi toimia tuloksellisesti tai miksi joku tuotannollinen investointi epäonnistuu ja toinen onnistuu, ei Larjavaaran mukaan ole.

– Virallisissa oppilaitoksissa ja seminaareissa ei juuri opeteta, miten Venäjällä oikeasti voi onnistua. Toistetaan mekaanisesti, että Venäjällä on korruptiota ja rikollisuutta. Opetetaan suojautumista, ei mahdollisuuksien hyväksikäyttöä.

– Koska oikeista asioista ei voi puhua ääneen, Venäjä-osaajat menevät hautaan salaisuuksineen. He eivät voi koskaan kertoa jos ovat lahjoneet, koska se on rikos.

Lahjonta on Venäjällä laitonta, minkä takia se hoidetaankin Larjavaaran mukaan “ketjuttamalla” ja “ulkoistamalla”.

Tutkija kuitenkin korostaa, että Venäjällä voi pärjätä ilman lahjontaakin ja korruptio yritysten, alueiden ja toimialojen välillä vaihtelee.

– Julkiset hankinnat ovat esimerkiksi sellaisia, joihin ei puhtailla menetelmillä pääsääntöisesti voi päästä sisään.

Ilmari Larjavaaran Kymenlaakson ammattikorkeakoulun sarjassa julkaistu tutkimus ”Vaikutustapojen monimuotoisuus B-to-B-markkinoinnissa Venäjällä - lahjukset osana liiketoimintakulttuuria” kuvaa Venäjällä tapahtuvaa korruptiota ja lahjontaa.

Larjavaara kertoi ajatuksiaan Venäjällä tapahtuvasta lahjonnasta Kauppalehdelle tänään maanantaina julkaistussa paperilehdessä.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Joensuu

Tämä johtunee varmaan ainakin osaksi siitä että Suomessa on voimassa tämä omaan selkään puukottaminen.
Kuten nähtiin muutama vuosi sitten tapahtuneesta Patria tapauksessa.
Tai vaikka aiemmasta hiihtojutusta.
Varsinkin Suomalaisilla toimittajilla, sen lisäksi että yritetään kaivaa mahdollisemman negatiivisiä asioita, vaikuttaa olevan huippu juttu että voidaan sontia omaan pesään.
En ymmärrä tätä suomalais vihaa joka vaikuttaa olevan 'in' nykyään.

Tapani Raita

Tuppisuu taas laiminlyönyt työnsä, kun ei ole järjestänyt Lahjontakursseja Ulkomaankauppaliitolle. Aikansa tuhlaantunut korruption järkkäämiseen nato-ministereille Lapin joikhajaisissaan.

Ulkomaanlahjonnassa kilpailukykyisiä ovat olleet vain salakauppias Patria ja Wärtsilä. Euro sentään parantaa korruptiokykyämme Euroopan sisällä.

Vain ruotsinkieliset osaavat lahjoa Suomessa. Korruptioammattitaitoa ylläpitävät miljardisäätiöt.

Lääkkeeksi nimitettävä pari lahjontaprofessuuria kouluttamaan, miten valmistutaan kv. kaupan korruptiomaistereiksi pikahätäkoulutusohjelmasta. Aalto-huippuyliopistossa jo varattu pari kulmahuonetta tarkoitusta varten.

Lasse Lehmusto

Heh heh korruptiota ei voi hyväksyä missään vaiheessa, viisaamat oikeusoppineet sanovat, että kaksi sukupolvea menee ennen kuin Venäjä muuttuu kansainvälisesti hyväksityksi.
Olen samaa mieltä näiden oikeusoppineiden kanssa, mitään muutosta ei Venäjällä tule, kun elävät vielä siinä etupiirijaossa.

Veikko Saksi

Putinin aikana Venäjän korruptio on moninkertaistunut. Putin itse on saksalaisten lähteiden mukaan suurin korruption saaja. Tämä kertoo sen, ettei korruptiota tosissaan edes tulla kitkemään.

Ovatko Larjavaaran teesit sen pohjalta oikeita? Minusta ne ovat vääriä. Niiden tavoitteena on periaatteessa oma hyvä eli suomalaisten menetystyminen. Mutta ne opettavat toimimaan kansainvälisten sopimusten ja lakien vastaisesti.

Minusta tuolla tasolla ei enää pitäisi opettaa - eikä ajatella - jesuiittamaisesti. Miten Larjavaara arvelee, että korruptio Venäjällä koskaan loppuu, jos ulkomaiset yksi toisensa jälkeen vain lisäävät sitä? Ehdotettu menettely ei johda mihinkään positiiviseen tulokseen.

Kuvitellaan, että kaikki ottavat Larjavaaran opeista vaarin. Mitä siitä seuraa? Kaikki menettävät ja voittaja menettää eniten. Joten hänen on muutenkin pelattava epärehellisesti. Kovin lyhytnäköistä politiikkaa.

Venäjällä tulee menemään sukupolvia, ennen kuin korruptiolla on mahdollisuus loppua. Ensimmäinen ehto on vallan vertikaalin kukistuminen. Ennen sitä mikään ei todellisuudessa muutu.

Lasse Lehmusto

Kiitos Veikko, kirjoitin ennen eri nimimerkillä mut luulen että tiedät.Kaikissa asioissa mitä olet kirjoittanut , olen täysin samaa mieltä,se nuoleminen mitä Halonen teki rupesi minua ällöttämään.Putin on Jeltsinin tyhjästä vetämä kortti joka luulee olevansa suurvalta, mielestäni ei ainakaan vielä, se kommunismin lopetuskin teki ainakin 20 v siinä on kuromista moneksi vuodeksi.

Veikko Saksi

Kiitos, Lasse. En oikeastaan ole yrittänyt syventyä siihen, kuka nimimerkin takana on. Enemmänkin olen lukenut tekstiä ja koittanut vetää johtopäätöksiä siitä, mitä ja miten henkilö kustakin asiasta ajatelee.

Putin oli tosiaan Jeltsinin vaaraton kortti, josta tulikin hyvin vaarallinen. Taustalla on koko aika FSB ja muut turvallisuusorganisaatiot, joiden käsissä valta on. Mutta Venäjällä on jotain tapahtumassa. Se on turbulenttisessa vaiheessa ja sillä on pitkä tie todelliseen suurvalta-asemaan. Todennäköisesti Venäjä ei sitä tule saavuttamaan, paremminkin romahduksen Euroopan mukana.

Veikko Saksi
Vastaus kommenttiin #8

Olematta se viisas, jota kaipaat, mutta kirjoitan silti hypoteesin. Kun on myyty öljyä tai kaasua, käytetään väliyhtiöitä. Ne ovat sinänsä tarpeettomia, mutta niihin voidaan kumuloida erittäin merkittävä varallisuus välityspalkkioina.

Nämä väliyhtiöt ovat luonnollisesti ketjutettuja ja sijaitsevat offshore-veroparatiiseissa. Kun yhtiöllä on varallisuutta, rahoilla ostetaan osakkeita tai yhtiö tekee suunnatun osakeannin, jossa tämä veroparatiisiyhtiö saa merkitä osakkeita. Todennäköisesti menettely on monimutkaisempi, ettei se herätä huomiota.

Veikko Saksi

Niinpä. Korruptiolla on paljon muitakin vaikutuksia, jotka eivät ole kummallekaan osapuolelle positiivisia. Jos korruptio olisi posiitivinen liiketoimintakeino, sitä varmastikin suosittaisiin kansainvälisesissä sopimuksissa nimenomaisena ohjeena.

Lasse Lehmusto

Eihän tässä muu naurata, kun Putin sanoi kitkevänsä korruption Venäjällä,millähän konstilla korruptoitunut kitkee korruption.Suomalaisten suuri vika on se, että suurin osa ei tiedä mitään Putinista, Halonen yritti tehdä kaikkensa saadakseen huomiota Venäj'llä, no hän onnistui, mutta ei olisi pitänyt liikaa laverrella YK:ssa .Usa teki omat johtopäätökset eikä tullut aikaa koskaan muumimamman vierailulle.Nyt tilanne toivottavasti normalisoituu voidaan saada USA:n presidenttikin Suomeen, Halosen aikana se ei ollut mahdollista.Niinistölle kaikkea hyvää päästiin muumimammasta, se oli pahin 12v jota olen elänyt.

Veikko Saksi

Niinhän se useimmiten on, että suuret roistot pienempiä syyttävät ja tuhoavat. Putinin hampaissa on millisi, nykyinen poliisi. Se on hänen kannaltaan vaaraton kohde korruptiolle.

Wikileaks kertoi jo muutenkin tiedossa olevan asian, että kun Halosen läsnäollessa Putin puhui Karjalasta, niin Halonen kiirehti vakuuttamaan, ettei Suomella ole mitään vaatimuksia ja eikä ainakaan hän ole mitään sellaista vaatimusta tehnyt.

Ajatteles sitä, miten koulutettu vakooja, joka katsoo olevansa suurvallan suvereeni johtaja, tulee toimeen pienen maan etukäteen antautuvan ja eri arvomaailmaa edustavan presidentin kanssa? Halosella ei siinä hommass ollut minkäänlaista jakoa, minkä hyvin näki valokuvistakin.

Surkeaa aikaa Suomelle. Halosen aika ei ollut yhtä kallista suoranaisesti kuin Koiviston, jonka aika tuli tolkuttoman kalliiksi Suomelle. Mutta moraalisesti Halonen on ollut Suomen presidenteistä heikoin. Joten erittäin hyvä, kun ei enää valittu. Häpeän valinnasta saavat työntekijärjestön lisäksi kokoomuksen naiset.

Petri Suomi

Yksikään suomalainen, ei Presidentti eikä edes Perussuomalaiset saa korruptioa loppumaan Venäjältä, Espanjasta tai Kreikasta. Puhumatta Italiasta. Se on otettava lusikka kauniiseen käteen ja toimittava kuin tapana on. Koska niin tekevät kaikki, niin vaikka kuin korpee, niin on keksittävä se tapa miten hoitaa rumasti kutsuttu korruptio ja muuttaa se maan tavaksi.

Se ei ole sitä, että mennään viemään tarjousta kasa seteleitä kädessä. Se on taidetta eikä välttämättä edes mitään suurta ja kallista.

Esimerkki. Kaksi täyteen ahdettua rekkaa lähdössä Suomeen saatiin valtavan jonon ohi tullattua vain kahdella pienellä setillä Normarkin uistimia. Yleensä niin tarkka tullin esimies ei edes vilkaissut autoon, vaan läiski leimat bumakoihin ja toivotti hyvää matkaa. Minun piti vain ottaa selvää, että hän on innokas kalamies.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Perustin Transparency Internationalin Suomen osaston v. 2003 ja toimin järjestön ensimmäisenä puheenjohtajana muutaman vuoden ajan. Sen aikaisessa hallituksessamme yhtenä jäsenenä oli Jukka Hienonen, silloinen Stockmannin varatj. ja tavaratalotoiminnoista vastaava. Hänellä oli tosi pitkä kokemus kaupankäynnistä Venäjällä ja tiesi, mitä on perustaa tavarataloja mm. Venäjällä. Hän kertoi, että Stockmannin arvoihin kuuluu kieltäytyä kategorisesti kaikesta lahjonnasta ja vaikka yritys oli kohdannut tosi tiukkoja lahjusvaatimuksia viranomaisilta - kiertoteitse tietenkin - niin niihin ei oltu koskaan suostuttu. Se oli joskus hankaloittanut ja viivästyttänyt tilanteita, mutta loppujen lopuksi kaikki oli järjestynyt. Stockmann on tietysti suuryritys, jolla on mahdollisuus kattaa lahjomattomuudesta mahdollisesti aiheutuvia lisäkuluja. Pienyritykset ovat tiukemmassa tilanteessa. Kuitenkin lahjontatilanteessa on muistettava, että sen hyväksyessään tekee itsestään lainsuojattoman ja asettaa itsensä alttiiksi kiristykselle. Tästä on monia käytännön esimerkkejä. Ilmari Larjavaaralla on laaja ja varteenotettava kokemus ja tieto korruptiosta Venäjällä ja häntä on hyvä kuunnella tarkalla korvalla.
Globaalissa korruptionvastaisessa yhteisössä käydään keskustelua siitä, onko pienimuotoinen tai katukorruptio (petty corruption) vaarallisempaa kuin suuremmassa skaalassa harjoitettu (grand) korruptio. Minun näkemykseni on se, että jos kahdesta pahasta täytyy valita, niin bisnes- ja polittiisen eliitin harjoittama korruptio mädättää yhteiskuntaa rankemmin ja syvemmältä kuin muutaman uistimen tai taalan setelin lahjonta.

Ari Ojala

Eiköhän Stockmann aloittanut Venäjällä Joint Venture mallilla, nimi oli Kalinka-Stockmann. Mitä se Kalinka teki? Sai provision liikevaihdosta ja hoiti ongelmatapaukset.
"Niihin ei koskaan oltu suostuttu" on aika vahva väittämä.

Jouko Heyno

Larjavaaran "neuvot" ovat joko mustaa huumoria tai sitten todella vain irvokkaita. Suomalaisethan toimivat juuri Larjavaaran neuvomalla tavalla mm. Sloveniassa ja Egyptissä, kun tehtiin asekauppoja.

Ja miten kävi? Häkki heilui! Suomessa.

Veikko Mäkitalo

Puritaanien luvattu valtakunta ylenkatsoo ja sivuuttaa tosiasiasiat kansainvälisissä toimintavoissa ja toivoo kaiken olevan paremmin huomenna tai manjana. Sopiva agenda vasemmisto-vihreä akselilla rapauttaa yrityksiä 70-luvulta lähtien. Tampellaltakin kiellettiin asekaupat, jotka olisi menneet läntisiin maihin ja Lähi-Itään miten päin vain ( esim kranaatiheittimet silloin maailman huippuluokkaa. Sveitsi, Ranska, Ruotsi muidenmuassa kumarsivat ja kiittivät ajopuu Suomea. Mahtoi olla kabineteissä hörönauru herkässä. Viimeisen huipentuma oli ääridesanttien plutoona , Fasismi irti Suomesta ry:n halu saattaa virolaiset liettualaiset ja latvialaiset kapot ja muut ylemmät natsit oikeuteen Wiesenthalin jalanjäljissä, ainakin kääntäjä rantasella ja ja jollakin janilla ei pokka pettänyt kun loihe lausuivat ne uutisissa. Varoja kannattaa ehkä yrittää Arhinmäen ministeriön varoista, sillä tämähän on kulttuuriteko jos ei mikään.

Karri Meri

Venäjä on Putini aikana vajonnut syvemmälle korruption koukeroihin, ja se jos mikä vetää Venäjää syvemmälle lokaan. Täytyisi olla todellinen idiotti joka ei tuollaisilla luonnonvaroilla vautastuisi, muta nythän maassa vaurastuu vain pieni etuoikeutettujen ryhmä, muu kynnelle kykenevä kansa muuttaa (tai muuttaisi) länsimaihin. Oma on ansansa, mutta ei suomalaisten kannata mädännäisyyteen mennä sen syvemmälle mukaan, koska ei se ole liiketaloudellisestikaan järkevää, jos vaikka lyhytaikaisia etuja saavuttaisivatkin.

Ari Ojala

Ostamme miljardilla nyt vaikka hävittäjälentokoneita jos te ostatte meiltä miljardilla kaikennäköistä krääsää vaikka seuraavan viiden vuoden aikana. Se ei ole korruptiota, vaan vastakauppaa, joka on ihan ok kansainvälisien lakien mukaan. Tuollaista sopimusta on vääntämässä useita yritysjohtajia, jotka jonkun valtavan hankinnan kautta saavat miljoona optiot ja se on kaikkien mielestä hyväksyttävää.

Mitä alhaisemmalle tasolle mennään, sen helpompi on tuomita mahdollisen edun saaja, oli kyse pesäpalloottelun pääsylipuista tai jäätelöannoksesta. Toki siinä on joku rahallinen arvo määriteltynä, kuten Venäjällä yrityslahja saa maksaa korkeintaan 20 dollaria, muuten se katsotaan lahjukseksi.

Jarmo Holopainen

Tuollainen miete että vain korruptiolla pärjää on huono kun ajatellaan 10 vuoden säteellä. Lait ja tavat ovat muuttuvaisia ja tiedän että venäjällä on myös kasvavaa inhoa moista järjestelyä vastaan. Uskon että jo aika pian on eri ääni kellossa kun Venäjä asettuu WTO aikaan kunnolla. Nähtäväksi jää ennustanko oikein näistä tuulista..

Suomalainen pärjää sillä että tekee just niin oikein kun oma luonto on sen muokannut. Venäläiset asiakkaat arvostavat myös peräänantamatonta ja "hölmön" rehellistä asennetta. Tämä näkyy venäläisten matkailijoiden kasvussa. Kun toteutetaan mitä luvataan on suomi brandi parhaimillaan. Teknologian myynnissa se on arvaamattoma hyvä etu kauppapöydässa. Siinä on ostajan jolla on omistajavastuuta paikka. Nämä markkinat ovat niin suuret että suomalaisilla on paikkansa laatutuotteiden myynnissä.

Hannu Rautomäki

Larjavaara laukoo vain käytännön realiteetteja, joita monien on vaikea sulattaa.
Esimerkkinä sopii IKEA:n Kamprad, joka ennen IKEA:n Venäjälle menoa solmi suhteet Putiniin, ja suunnitelmien yhteydessä ilmoitti, että IKEA ei maksa lahjuksia.
Kuinka kävi? IKEA oli suunnattomissa vaikeuksissa uusissa Venäjän kohteissaan, kun kapuloita lensi rattaisiin jo ennen myymälöiden avaamista tavalla jos toisella, ja suunnalta jos toiselta. Luultavasti IKEA oppi läksyn.
Suomessa ei ole oikein ymmärretty sitäkään, että lahjukset sisällytetään kauppasopimuksien hintoihin, ja myyjä ei menetä mitään.
Alhaisemmilla sopimushinnoilla, mutta ilman lahjuksia kauppoja ei vain synny.
Täytyy vain tietää, kenelle maksaa.