Perjantai 24.11.2017

Suomelta tulossa vaatimus Espanjalle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.6.2012 15:05
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) Brysselissä eilen.
|

Suomi vaatii Espanjalta vakuuksia vastineena maan tukipaketin siitä osasta, joka annetaan väliaikaisen vakausrahaston (ERVV) varoista. Uuden Suomen tietojen mukaan Suomi edellyttää näiden vakuuksien pysyvän voimassa myös kyseisen velan siirtyessä pysyvän vakausmekanismin (EVM) nimiin.

Euromaat vahvistivat tänään tiedotteessaan, että Espanja tulee saamaan tukipakettinsa ensimmäiset erät ERVV:ltä. Hämmennystä on Suomessa aiheuttanut maininta, jonka mukaan nämä lainat siirtyvät myöhemmin EVM:n hoidettaviksi, mutta eivät saa niin sanottua ensisijaisen velkojan asemaa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ja pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat korostaneet EVM:n olevan Suomen kannalta parempi lainoitusväline muun muassa siksi, että se on ensisijainen velkoja, ERVV ei. Tämän takia Suomi ei vaadi EVM:n lainoista samanlaisia vakuuksia kuin Kreikalta.

Espanja vaati yön kokouksessa EVM:n aseman kumoamista. Pääministeri Kataisen mukaan vaatimus ei kuitenkaan mennyt läpi kuin ERVV:stä siirtyvän osuuden osalta. Itse antamissaan lainoissa EVM on ensisijainen velkoja.

Jos taas Espanjan pankkeja tuetaan EU:n väliaikaisesta kriisirahastosta, vaatii Suomi vakuudet Espanjalta, sanoo Katainen Ylelle. Tätä vaatii Suomen hallitusohjelmakin.

– Se tuli kaikille selväksi eilen, Katainen sanoo Ylen mukaan.

Kokouslähteet kuvailevat Uudelle Suomelle huippukokousta torjuntataisteluksi, jossa kriisimaat ja tiukkaa talouskuria vaativa Saksan ja Suomen ryhmittymä kumosivat toistensa vaatimuksia. Espanja ei saanut läpi EVM-vaatimustaan, Italian vaatimus maan velkakirjojen jälkimarkkinaostoista kumottiin samaten.

Saksa ja Suomi puolestaan joutuivat antamaan periksi ja hyväksymään pankkien suoran pääomittamisen. Tämä tapahtuu kuitenkin vasta, kun on saatu perustettua EVM sekä euromaiden yhteinen pankkivalvontaelin, jonka perustamisesta päätettiin eilen.

Suomalaiset neuvottelijat vakuuttavatkin, että tämä voi lopulta jopa hyödyttää Suomea: EU:n yhteinen pankkivalvoja tulee olemaan luotettavampi kuin Espanjan viranomaiset.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Järvinen

Kyllä tässä nyt vaan on selittelyn makua. Joka kerta Jygä ja Juttis on ollut "neuvottelemassa" niin kyllä siellä ollaan ihan rähmällään oltu.
Suomi on hieno maa, mutta mikä hitonmoinen kiire mennä pilaamaan se?!!!

Kaarlo Hedström

Suomi on jo tuhottu. Suomesta on myyty lähes kaikki kansallisomaisuus. Yrittäminen on tehty mahdottomaksi Suomessa. Suomi on euroopan kallein maa ja suomen palkkataso on alle euroopan keskitason. Ja nyt sitten eilisen Brysselin kokouksen jälkeen lähti suomen korkotaso voimakkaaseen kasvuun.

Katainen on tehnyt valtiopetoksen, rikoksen, valehtelemalla ja kertomalla koko ajan muunneltua totuutta ja ylittämällä toimivaltuudet. Näin kommentoi jopa yliopiston oikeustieteen professori. Mutta me kaikki tiedämme, että suomalainen oikeuslaitos ei ole oikeutta jakava tasapuolinen tuomioistuin vaan julkisen sektorin ja suuryritysten puolestapuhuja.

Kaarlo Hedström

Minulla satuu olemaan arvostettu taloustoimittajaystävä kreikassa. Olen tästä kirjoittanut aikaisemminkin. Totuus on se, että suomi ei ole saanut mitään vakuuksia kreikasta, ei reaalivakuuksia eikä muitakaan vakuuksia. Näin asian tulkitsee kreikkalaiset. Siis suomella ei ole mitään tosiasiallisia vakuuksia.

Kreikka on ainoastaan antanut kirjata "me (Kreikka) kaikella vakavuudella pyrimme hoitamaan velkamme..." ja tämä on tosi. Jos tämä ei pidä paikkaansa niin, esitettäköön vakuuspaperi täällä.

jesse puro

Suomenssa on kaksi erivaihtoehdota. Molemmat kurjia mutta välttämättömiä.
1. Siirrymme liittovaltioon ja valitsemme eliiitin joka hallitse ilman vaaleja suomalaisia. Tässä tulee kysymuksessä Kuvernööri tyyppinen miehitysvaltio kaikkine pakkokeinoineen.
2. Suomessa hallitus kaatuu ja perustetaan uusi kansallinen hätätilahallitus joka ottaa raskaan askeleen kohti Eurosta irtautumista.

Kumman haluat itse.

Pentti Juhani Järvinen

Tuohon ratifioinnin, laillisen pätevyyden puutteeseen villakoiran ydin kätkeytyy. Kun koira on myös karannut, jutun tarkistaminen on vaikeaa. Mutta Saksa ei ole aivan ainoa paikka, jossa touhujen tuloksi - ta tuloksien puutetta - voidaan ryhtyä pohtimaan peruslain tasolla. Tai EU:n omien sekavien "sopimusten" tasolla.

Juuri nyt juttu on kiinni siitäkin, että sosialistisen presidentin Hollanden valinta siirsi Ranskan "runsaamman rahan" politiikan taakse. Sen tulisi saada oma taloutensa elvytetyksi, mutteivat senkään pankit ole ihan huippukunnossa. Kansleri Merkel on nyt yksin EUROn neljän (suuren) koplassa tiukan politiikan kannalla.

Mutta verrattuna Englantiin ja USA:han, eli Puntaan ja Dollariin, EURO on yhä aika vahva. Sitä rahan "lisää painoa" voisi vähän löystää, jos sen pystyy kontrolloimaan. Sitä ei nykysysteemi tee poliittisella tasolla, mihin tarkoitukseen perustettiin siis taas uusi byrokratia. Mutta sekään ei ole "valmis." Vain EKP voi yritttää pitää EUROa kurissa.

Juuri nyt sekä USA:ssa että Englannissa suuret pankit ovat nousevan kritiikin kohteita, myös "oikeudessa" molemmissa maissa - ml. rikosoikeudessa. EUROn alueella tätä tarvittaisiin myös, ei pelkkästään pankkeja vastaan, vaan myös tilastojen ja budjettien "väärentämisistä." Eli loppu lässytyksille ja muutama pahimmista huijareista oikeuteen!

Marja Kallio

Ajattelevan kansalaisen sisällä kiehuu. Kaikenlaista on kuultu Kataisen suusta, yksi uskottelu joka on jäänyt soimaan korviini; eihän se suomea koske. Uskovatko he jo itse juttujaan ? Onko heidän silmänsä sokaistu ?Miksi he eivät voi myöntää, että suohon mennään ja vauhdilla. Jokainen tietää, että tämä piina jatkuu hamaan tulevaisuuteen, jos ei kenelläkään riitä rohkeutta hypätä tuosta uppoavasta EU- laivasta pois.
Tilanne on pahempi kuin kriittinen, vielä voisi ehtiä pelastautumaan. Aikaa ei ole hukattavissa. Rohkeus rokan syö.
Kun luen paikallisia lehtiä, tulen yhä vakuuttuneemmaksi EU.n umpisolmuista. Niitä solmuja ei pysty EU- maat yhdessä aukaisemaan, vaan jokainen maa itse.

Raimo Nurmi

Siis mikä valvoja?

Suomalaiset ovat jo tehneet itsensä kusipäiksi omilla ratkaisuillaan.

Lahjoitettu on jo joitakin miljardeja tai biljardeja ja valtionvarainministeri kertoo takuuksista. Piti elää yheksänkymppiseksi nähdäkseen isänmaan myynnin.

Antti Kostet

On surullista todeta Suomen taipuneen kiristäjien ja huijareiden edessä.
EU:n pankkivalvojasta tulee yhtä luotettava kuppani kuin Kreikan, Italian ja Espanjan raprtit omasta taloudestaan ja pankkiensa tilasta.
Nyt kun jälleen uusi portti on auki maksaminen jatkuu hamaan tappiin asti.
Katainen varmarmaankin tumii - tulipa taas hyvä pisnes jolla me tinataan.

Raimo Nurmi

Hyvä Jarmo

Tämä yrjöttävyys on yhteistä.

Itse rauhanturvaajana olleena ja kaksikymmentä vuotta ennen Ahtisaarata Nobelin palkinnon saaneena, totean Suomen luhistuneen kekkoslaiseen ideologiaan. Uskoin aikoinaan homman loppuneen, mutta näyttääkin homma jatkuvan. Ennustus kapinasta on ihka oikea. Kapina alkaa, aika nopeasti, ja olen siinä mukana Suposta huolimatta. Homma on läpikorruptoitunut.

Jarmo Lauros

Kataisen ja Urpilaisen tavoin ei rahojaan levittele kuin umpi humalaiset.
Humalaisen eduksi on sanottava, että hän levittelee omiaan, ei verorahojamme. rahojaan.
Ovatko ministerimme todellakin olleet selvinpäin maatkoillaan?

Pekka Toivonen

Jotenkin vaikuttaa siltä, että eilisen EU-johtajien kriisikokouksen jälkeinen kokous on jäänyt ainakin pääministeri Kataiselta väliin. Jälkikokoushan oli kutsuttu koolle, kun selvisi, ettei ollut selvää, mitä oli sovittu. Epäilen vahvasti , että pääministeri Katainen unohdettiin nukkumaan syvää unta hotellihuoneessaan tuon jälkimmäisen, päätöksiä tehneen kokouksen aikana.

Sirpa Abdallah

Kataisesta otettu kuva on hyvin sopivan oloinen. Hätääntynyt katse ja punaiset posket kuvastavat sitä tunnetta että mitähän menin tekemään? Mitähän kuuluukaan perästä kotiin kun pääsen? Sitähän sitä sopiikin ajatella vielä unissaankin.

Entäpä hyväksyvätkö muut hallituspuolueet Kataisen hyväksymät toimet Suomen puolesta? Katainenhan ylitti selvästi hänelle annetut neuvotteluvaltuudet niin Pekkarisen, Soinin kuin Sipilän mukaan. He ovat edellyttäneet eduskunnan kutsuttavaksi koolle pikaisesti. EVM on eduskunnassa hyväksytty vain antamaan tukea maille ei pankeille, jonka Katainen on ollut hyvöksymässä. Myöskään ERVV:n kautta ei ole voinut tukea suoraan pankkeja ja senkin Katainen on hyväksynyt vaikkakin vakuuksia vaatien, joka ei pelasta valtuutuksien ylittämisestä.

Nyt on niin mones kerta kun neuvottelija on ylittänyt valtuutensa että on korkea aika pistää Katainen vastuuseen teostaan.

Raimo Nurmi

On tässä surullista todeta, että Suomen eduskunta on luovuttanut päätösvaltansa pois. Ryhmäkuri, joka on perustuslain vastainen ilmiö, on kaadettava. Demokratuuri ei ole suomalainen elämänmuoto, vaikka monet ääripuolueet näin ajattelevat.

Ilmmoittaudun vapaaehtoisesti kapinaan, Suposta huolimatta.

Kenneth Waris

"Euroopan kriisi ei poistu tukitoimin. Jokaisen maan on korjattava rakenteelliset virheensä. Pankkien ja pankkiirien pelastaminen tavallisten, köyhien kansalaisten kukkarosta pakko-otetuilla varoilla on silkkaa rosvoutta. Korruptoituneet pankkiirit ovat ottaneet kokonaisia kansakuntia panttivangeikseen.

Kuinka kauan me suomalaiset tyydymme vain toteamaan tilanteen?

Joidenkin kymmenien tuhansien eurojen verorästeistä suomalaisia on kovina aikoina ajettu loppuelämäksi mieronteille ja heidän työn hiessä hankittu omaisuus viety roskapankkeihin. Miljardeja hukanneet sen sijaan palkitaan tarkoitushakuisesta edesvastuuttomuudestansa ja köyhiltä mankeloidaan viimeiset rovot miljonäärien pelastamiseksi.
Lukittujen ovien takana ministeritasoisissa salaseuroissa jaetaan omaisuuksia ja osuuksia ja ohjelmoidaan sukupolvemme taloudellista kaappausta uuteen kansainväliseen (666-)talousjärjestelmään.

Tähän Urpilainen ja kumppanit hallituksessa ovat viemässä teuraseläintä, nimeltä Suomi - tuoretta opastusta ministeri Urpilainen kävi hakemassa Bilderberg-kokouksesta Virginiassa. Härskintä tässä ekskursiossa oli se, että Urpilainen maksatti kulunsa salaseuran menoihin osallistumisesta veronmaksajilla. Eli: maksamme itse köyden, jolla meidät kuristetaan.

Taitavat edesmenneet punalippujen heiluttajat sosdemien tuonelassa kääntyä ja väännellä seuratessaan mallia Lipponen ja Urpilainen ja kumppanit olevien "tovereitten" suorittamaa työväen ja sorrettujen kavallusta.

Kersti Rajala

Nyt tulee väistämättä sellainen olo, että olemme joutuneet mafian kiristyksen kohteeksi. Näinkö tässä sitten kävi. Virheitä ei rohjeta tunnustaa ja siksi upotaan yhä syvemmälle järjettömyyden suohon. Viisainta olisi tehdä pohjoismainen rahaliitto, johon kuuluisivat maat, joissa ei ole ollut koskaan orjuutta: Suomi, Ruotsi ja Norja.
Ps. Missäs muuten luuraa se kaikkien ytimien isä, Böö-mies?

Pekka Toivonen

Historiallinen fakta on, että meillä 1930-luvun alussa toimi Lapuan liike, joka torppasi kommunismin leviämisen maassamme.
Mikä on oleva sen liikkeen nimi, joka torppaa EU:n mädännyttävän vaikutuksen isänmaahamme, on toisarvoista. Tärkeintä on, että se syntyy nykyhetken tarpeesta ja elää ja saa voimansa uskosta Suomeen ja suomalaisuuteen.

Pekka Toivonen

Historiallinen fakta on, että meillä 1930-luvun alussa toimi Lapuan liike, joka torppasi kommunismin leviämisen maassamme.
Mikä on oleva sen liikkeen nimi, joka torppaa EU:n mädännyttävän vaikutuksen isänmaahamme, on toisarvoista. Tärkeintä on, että se syntyy nykyhetken tarpeesta ja elää ja saa voimansa uskosta Suomeen ja suomalaisuuteen.

Heikki Karjalainen

... ovela sivujuonne? Välimeren maat ovat vedättäneet meitä näillä asioilla jo 2 vuotta. Miten nyt, kun taas on suurien päätösten aika, se ajoittuu kesälle- parlamentien loma-ajaksi. Meitä hyväuskoisia kusetetaan mennen tullen tavalla jos toisella. Mitään päätösvaltaa en antaisi suurelle valiokunnalle tai eduskunnalle tai hallitukselle ilman kansanäänestystä näistä tukiasioista. Selitykseksi ei riitä se, että asiat ovat niin monimutkaisia, että niitä ei ymmärrä edes eppunormaali. Olemme eppunormaaleja kaikki ,Katainenkn etunenässä.