Keskiviikko 16.1.2019

Tuhannet pelkäävät kunniaväkivaltaa Suomessa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.3.2009 08:58

Suomessa tuhannet tytöt ja naiset elävät kunniaväkivallan uhan alla, arvioi Turun Naiskeskuksen johtaja Raija Ala-Lipasti. Hän on ollut mukana piilottamassa muutamaa kymmentä kunniaväkivallan uhria sukunsa jäseniltä, kertoo Turun Sanomat.

Perheiden kunnianormien puolustaminen ja kunnia-ajattelu on Ala-Lipastin mukaan tiiviisti kytköksissä seksiin. Pakkoavioliitosta kieltäytyminen, suhde vääränlaisen henkilön kanssa, sopimaton käytös, avieroaikeet tai pelkästään huhu voi laukaista väkivallan kierteen. Pojatkin voivat olla kohteena, etenkin homoseksuaalisuuden vuoksi.

Suomessa kunniaväkivallan laajuudesta ei ole tarkkaa kuvaa, mutta poliisin tietojen mukaan kunniamurhia ei täällä ole tehty. Ala-Lipasti ei tähän täysin usko. Turussa hän on myös tavannut tyttöjä, jotka perheen halveksunnan vuoksi ovat yrittäneet itsemurhaa.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Stonewall

Älä ole huolissasi tällaisesta uutisoinnista. YK:ssa ajettaneen läpi vaatimus, jonka mukaan jokaisen valtion on kiellettävä tällaisen asian kritisoimisen. Sitten jokainen mies pääsee kouluttamaan kurittomia naissukulaisiaan medialta piilossa.

Aila Niinimaa-Keppo

Miten niin, aiheettomia? Kirjoitat fraasien tasolla. Siis sinun mielestäsi ei saisi uutisoida henkensä puolesta pelkäävistä nuorista tytöistä? Sellainen kulttuuri, joka sallii "kunniamurhat", ansaitsee kaikki mahdolliset ennakkoluulot ja yleisen, rankan tuomitsemisen.

Minun mielestäni oikeus ja kohtuus olisi, että sellaiset maahanmuuttajat, ennen muuta turvapaikan hakijat, jotka uhkaavat toisten henkeä, tulee välittömästi poistaa maasta. Kyllä lakien tulee koskea kaikkia, myös ulkomaalaisia, tulivatpa he mistä kulttuurista tahansa.

Ne isät, sedät, enot, serkut ja veljet, jotka tekevät nuoren tytön elämän helvetiksi, usein omilla rahoillamme toimien, eivät ansaitse minkäänlaista turvapaikkaa, ainakaan terveen järjen hallitsemassa Suomessa.

Entäpä kun meilläkin alkaa tapahtua murhia? Oletko taas ensimmäisten joukossa puolustamassa väkivaltarikollisten barbaarimaista kulttuuria ja sen sallimaa tasa-arvon irvokasta polkemista?

Globalisaattori

On ymmärrettävää, että maahanmuuttajat vaativat oman ryhmänsä naisia menemään naimisiin oman ryhmän miesten kanssa.

Lähes kaikissa maailman kulttuureissa naisilla on toiseksi tärkein kriteeri miestä valittaessa miehen varallisuus ja tulot. Jos maahanmuuttajanaiset saisivat vapaasti valita puolisonsa, he valitsisivat suomalaisia miehiä, sillä tyypillisellä suomalaisella miehellä on parempi koulutus ja huomattavasti paremmat tulot. Maahanmuuttajamiehet työskentelevät melkein aina matalapalkka-aloilla tai ovat työttömiä.

On tavallaan väärin, että naiset myyvät itsensä, ja jättävät köyhät miehet ilman puolisoa. Naisten rahan perässä avioituminen on kuitenkin perinne, jota ei helposti kitketä naisten mielestä.

Aseta itsesi köyhän maahanmuuttajamiehen asemaan. Miltä sinusta tuntuisi tietää, että et tule koskaan elämässäsi saamaan seksiä, koska naiset hylkivät sinua köyhyytesi takia? Puolustaisitko sinä itseäsi ja oikeuttasi seksiin ja avioliittoon?

armas

Suomen yhteiskunta on mennyt kukkahattutätien ja vihreävasemmiston (sama asia käytännössä) lepsun maahanmuuttopolitiikan ansiosta päin v....a. Alistun asiaan ja muutan eräkämpälleni elämäni lopuksi ajaksi. Mutta jos näen yhdenkään kyseistä ajattelutapaa ajavan ihmisen tilani rajoilla suunnittelemassa vastaanottokeskukselle uutta paikkaa, aktivoidun uudestaan ja käyn katkaisemassa sen kukan varren tädin hatusta.

Boris M

(sydsvenskan.se) laaja kuvallinen artikkeli kunniaväkivallan kasvusta Pakistanissa.
Talibanit ovat viime vuosina hävittäneet, räjäyttäneet ja polttaneet 200 koulua, joissa on annettu opetusta myös tytöille.
Pakistanin hallitus on taipunut muslimien vaatimukseen sharia-lain voimaantulosta luoteisen Swatlaakson provinssissa.
Asiantuntijat pelkäävät, että tämä on alkua ydinasevaltio Pakistanin talibanisoitumiselle.

semi

Toteamalla että Suomessakin on jopa tuhansia kunnia väkivaltaa pelkääviä ihmisiä, myös poikia mistä ei usein kuule eikä välttämättä tule miettineeksi.

Me tiedämme että myös Suomalaisilla on taipumusta koti väkivaltaan ja käsittelemme asiaa säännöllisen välein. Koska toivomme että saisimme kitkettyä sellaisen ulos tuhoamasta perheiden ja lasten hyvinvointia.
Jos en nyt ihan väärin tulkitse, muslimien keskuudessa ja monien muidenkin kulttuurien ongelma on puhumattomuus. Johtuuko kunniasta vai häpeästä jossa syvällä sisimässä tiedetään että väärin toimitaan.

Valtaosa tuntuu olevan sitä mieltä että juuri muslimien puhumattomuus ja vaikeisiin asioihin kantaa ottamattomuus on syvästi meitä Länsimaisia loukkaava kohta. Heillä tuntuu olevan koodisto jolla omaa pesää ei liata vaikka se olisi jo täynnä likaa. heiltä puuttuu yleiset julistukset ja ongelmien pohdinta on lapsenkengissä, juuri oikeuksien osalta ja myös koulutuksen saralla. vaikka muslimit eivät olisikaan suuremmalta osin fanaattisia uskovaisia se maallistunut osa joutuu kuitenkin elämään imaamien vallan alla. Salman Rushdien tappo tuomio on sellainen esimerkki oppimisen ja keskustelun tukahduttamisesta että kuinka silloin päästään oikeasti eteenpäin. Eurooppalaisten muslimien julistus Iranille että tappo tuomio on väärä ja vaatimus sen purkamiseta pitäisi olla väkevä ja ehdoton.

Se mitä me kaiketti kaipaamme olisi että he ajattelisivat itse syy ja seuraus suhdetta. Tänä päivänä me joudumme tekemään sen heidän puolestaan, muslimeilla ei ole voimaa eikä taida olla edes halua puolustaa toisiaan mielivaltaa ja tyranniaa vastaan joka on lähtöisin heistä itsestään. me Länsimaissa emme käsitä sitä että he hyväksyvät mitä pöyristyttävämpiä lakeja riistämään itseään nousematta vastarintaan.

Allekirjoittanut

Lopettakaa "kunniaväkivalta" ja "kunniamurha" termien käyttö, koska sanat sopivat harvinaisen huonosti suomenkieleen. Ei naisten mukiloimisessa ja tappamisessa ole mitään kunniallista.

Parempia termejä ovat "häpeäväkivalta" ja "häpeämurha", koska pohjimmiltaan on kyse perheen tuntemasta häpeästä ja väkivalta ja murhat ovat vain seurausta tästä häpeäntunteesta.

Häpeäväkivalta sopii terminä paremmin myös niihin tapauksiin, jossa on esim. tapettu muslimitytön "vääräuskoinen" poikaystävä esim. autolla yliajamalla. Ruotsissahan on muutemia tällaisia selvittämättömiä yliajoja.

Pentti Ristaniemi

Kielenkäytössä pitäisi luopua kunnia- sanan käytöstä. Ei siis kunniaväkivaltaa tai kunniamurhia. Niiden sijälle häpeä. Siis häpeäväkivalta tai häpeämurha. Eihän tällaisessa tilanteessa mistään kunniasta ole kysymys. Kyse on kuvitellusta häpeästä, joka muka koituu asianomaiseen sukuun tai perheeseen.

Thammadaa

Pelkkää spekulointia ja mustamaalamista.

Onko kyseinen lausunnonantaja "halla-aholaisia"? Ainakin perussuomalainen hänen täytyy olla.
Tällaiset uutiset ovat tarkoitushakuista ulkomaalaisvastaisuutta ja ruokkivat ennakkoluuloja ja kasvattavat rasistisia asenteita.

Lopputili moiselle "mokukriittiselle". Johan Vanhanenkin on tuominnut kaikenlaisen rasismin ja mitäs muuta tällaiset valheet ovat?

Aila Niinimaaa-Keppo

Keksit syyttää perussuomalaisia spekuloinnista ja mustamaalaamisesta, koska ns. kunniamurhasta kertova artikkeli muka on tarkoitushakuista ulkomaalaisvastaisuutta. Olet pahan kerran hakoteillä.

Perussuomalaiset ovat rehellisiä ihmisiä, eivät kaltaisiasi tarkoitushakuisia, harhaanjohdettuja hurskastelijoita, joitten mielestä tyttöjen ja äitien murhaaminen on hyväksyttävää ja kulttuuriin kuuluvaa, eikä muslimien harjoittamasta väkivallasta saisi puhua ääneen.

Mikä uutisoinnissa siis oli valhetta?

Väitän, ettei tietenkään mikään. Muualla, mm. Ruotsissa, näitä häpeämurhia on jo tehty ja tekijät tuomittu. Jos paremmin tiedät, todista oma väitteesi.

Filosofi Immanuel Kant tapasi kertoa, kuinka hänelle tuottaa vaikeuksia saada järkensä sekaan hieman tunnetta. Sinulle ehdotan, että yrittäisit tunkea tunteittesi sekaan edes hivenen järkeä.

Hannes M.

Kannattaa katsoa mitä kuuluu nyt Malmön Rosengårdin asuinalueelle
CBN New 5 min uutislähetys
http://www.youtube.com/watch?v=l0nKZg4u6Eo , eihän sama kehitys voi tulla Suomeen esim. Turun Varissuolle?

Tai miten Saksassa on jo kolmannen polven maahanmuuttajat sopeutuneet ja integroituneet saksalaiseen yhteiskuntan?
Yle Radio Peli 5.9.2008 lähetys Berliinistä
http://www.youtube.com/watch?v=XNDvoa2ABNQ