Lauantai 25.5.2019

Uusi puolustusministeri lähetti terveiset Venäjälle: ”Suomi tekee omat päätöksensä”

Luotu: 
5.7.2012 13:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Tuore puolustusministeri Carl Haglund (r.) arkistokuvassa.

Venäläiskenraali Nikolai Makarovin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Nato-puheet osoittavat Suomelle, miten Venäjällä yhä ajatellaan, totesi tänään ministerinvalansa vannonut Carl Haglund (r.) ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan puolustusministerinä.

Haglundin mukaan Suomen täytyy päättää Nato-suhteestaan itse.

–Makarovin lausunto tuntui siltä kuin olisi mennyt 20–30 vuotta ajassa taaksepäin, Haglund sanoi.

–On tärkeää, että Suomi tekee omat päätöksensä huolimatta siitä, mitä Venäjällä ajatellaan.

Haglundin mielestä Putin käytti ”vanhanaikaista uhitteluretoriikkaa” todetessaan, että Venäjä ryhtyy tarvittaessa vastatoimiin, mikäli Suomi liittyisi sotilasliittoon.

Haglund kertoo, ettei hänellä ole Natosta ”mitään intohimoista kantaa suuntaan tai toiseen”.

– En vastusta Nato-jäsenyyttä, mutta en myöskään aja sitä aktiivisesti.

Lisäksi Haglund totesi, että Suomen tulisi syventää pohjoismaiden välistä sotilaallista yhteistyötä. Tästä ovat hänen mukaansa yhtä mieltä kaikki hallituspuolueet.

–Tässä on merkittäviä mahdollisuuksia. Voimme tehdä yhdessä konkreettisia hankkeita, Haglund arvioi.

Europarlamentaarikon tehtävistä luopunut Carl Haglund aloitti tänään torstaina Kataisen hallituksen puolustusministerinä. Puolustusministeri Haglund vannoi yleisistunnossa tuomarinvalan, jonka jälkeen valtioneuvosto määräsi ministerivaliokuntien jäsenyydet ja ministereiden sijaiset sekä vahvisti ministerin lomat.

Puolustusministeri Haglund on jäsen raha-asiainvaliokunnassa, ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa sekä talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Richard Jarnefelt

Eiköhän tämänkin sivarin olisi syytä muistella Paasikiven sanoja Suomen sijainnista maapallolla. Ruotsalaisia on ennenkin puolustettu suomalaisella verellä, ja suomenruotsalaisten soutupataljoonakin on tunnettu. Nato on sekä turha että turmiollinen!

Tapani Raita

Ei kai poju miehekästä sivaria ole käynyt? Broileri on Ahneidenmaan poikain kaltainen vapaasiipeilijä. Pojille vaan laajakaistaa ettei porno lopu.
Ja minä panen nuorukaiset heille päämiehiksi, ja pahankuriset hallitsevat heitä. Näin lausuu Jesaja

Jorma Kassinen

Minusta alkaa tuntua että siellä itärajalla on syytä alkaa pistämään kamppeita lähtökuntoon.
Huolivatkohan ruotsinkieliset tällä kertaa evakkoja omille mailleen vai hoidetaanko taas kerran suomenkielisten kesken omalla porukalla?

Erkki Hietalahti

Minkälaisilla valtuuksilla tämäkin sivari oikein suutaan soittaa. On se ihme ettei yhteinen 1300 km:n raja vaikuta uhoamiseen mitään. Täytyykö sitäkin odottaa, että asiat kerrotaan naapurista päin eikä oma arviointikyky riitä käsittämään tosiasioita. Kuitenkin EU:n taholta esitetyt unelmat ja haaveet jo aiheuttaa hysteeristä ilkamointia markan haudalla.

Hannu Rautomäki

"Haglundin mielestä Putin käytti ”vanhanaikaista uhitteluretoriikkaa” todetessaan, että Venäjä ryhtyy tarvittaessa vastatoimiin, mikäli Suomi liittyisi sotilasliittoon."

Voisiko Haglund kuvitella sellaista, että Putin onkin ihan tosissaan?

Olavi Nieminen

Johan on sytyttänyt?
Venäjä on aina venäjä vaikka voissa paistais. Tätä eivät suomettuneet usko vieläkään.
Viron x-pressa sanoi: Pahinta on, ettei Venäjään voi koskaan luottaa.

Suomessa on kansainvälisen yhteisen puolustuksen aika ja sen olemme allekirjoittaneet Lissabonin sopimukseen. Nyt on vain toimittava sen mukaisesti. Yksin ei Suomi pärjää suurvallan naapurina koskaan.

Olli Ripatti

Nyt meillä on sitten puolustusministeri joka saa näppyjä varusmiespalveluksesta. Silti voi helposti uskoa että vauhtia ja vaarallisia tilanteita (ulkopolitiikassa) tulee riittämään. Suomalainen ministereiden "perimisjärjestelmä" on aivan järkyttävä. Näköjään kuka vai pitäisikö tässä tapauksessa sanoa mikä tahansa puhuva pää voidaan valita ministeriksi. Voi tätä maata.

Pasi Käyhkö

Kyseisiä kommentteja lukiessani huomaan, että meillä suomalaisilla on vielä päällä sama härdelli seuraavasta; MITÄ MUUT AJATTELEVAT MEISTÄ? Jos naapurimaamme johto on jotakin mieltä asioista, niin se on heidän mielipiteensä. Meidän mielipiteemme ovat meidän. Eipä asia tarvitse enempää "läpänheittoa"

Pekka Roivanen

Suomen pitää tosiaan tehdä omat päätökset, mutta siihen ei mielestäni pienen vähemmistön edustaja pysty, koska rkp:llä on kielipoliittinen suomalaisvihamielinen ideologia.

Hagglundin sanomaksi sopii hyvin yhteistyön virittely muiden pohjoismaiden kanssa. Käytännössä sillä pyritään suomenruotsalaisten määräysvaltaan puolustuspolitiikassa.

Nostan syntilistalle vielä Dragsvikin. Sen säilyttäminen on rkp:n henkisen isän Freudenthalin pienen isänmaan ideologiaa. Se tarkoittaa, että rkp puolustaa Svenskfinlandia, johon Dragsvik kuuluu, eikä koko Suomea.

On selvää, että rkp:läinen puolustusministeri ei välitä suurimmasta osasta isänmaatamme, koska heidän isänmaansa on pieni kaistale rannikkoa.

Jali Raita

Suomen tasavallan ja Venäjän federaation välinen SOPIMUS suhteiden perusteista

4 artikla
Sopimuspuolet pidättyvät voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä toisen osapuolen alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan ja selvittävät keskinäiset riitansa rauhanomaisin keinoin YK:n peruskirjan ja ETYKin päätösasiakirjan sekä muiden ETYK-asiakirjojen mukaisesti.
Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.
Siinä tapauksessa, että Suomi tai Venäjä joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, toinen sopimuspuoli myötävaikuttaa ristiriidan selvittämiseen YK:n peruskirjan ja ETYKin asiakirjojen periaatteiden ja määräysten mukaisesti ja pidättyy sotilaallisen avun antamisesta hyökkääjälle.