Lauantai 21.10.2017

Tulkinta ulkomailla: ”Suomi varoitti voivansa erota eurosta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.7.2012 13:52
Päivitetty: 
6.7.2012 15:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) haastattelu nousi uutiseksi Britanniassa.
|

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) tulkitaan varoittaneen haastattelussa, että Suomi voi erota eurosta. Brittilehti Telegraph kirjoittaa Urpilaisen Kauppalehdelle antamasta haastattelusta eurokriisin ”liveseurannassaan”.

–Suomi varoitti voivansa erota eurosta velkojen yhteisvastuun vuoksi, Telegraph otsikoi etusivullaan.

Lehden liveseurannassa kerrotaan Urpilaisen sanoneen, että Suomi harkitsisi mieluummin euroryhmästä lähtemistä – ”repäisisi AAA-luokitellun maansa eurosta” – kuin alkaisi maksaa yhteisesti muiden euromaiden velkoja.

Lehti on kääntänyt lukijoilleen Kauppalehdessa perjantaina julkaistun haastattelun. Kauppalehti kirjoittaa jutussaan näin:

”Suomi on sitoutunut eurojäsenyyteen ja pitää euroa hyödyllisenä Suomelle. Silti Suomi ei hirttäydy euroon hinnalla millä hyvänsä ja kaikkiin tilanteisiin varaudutaan.

Näin sanoo valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd), jonka mukaan Suomi ei suostu sellaiseen integraatioon, jossa maat vastaavat toistensa veloista ja riskeistä.”

Linjaus ei ole suora lainaus Jutta Urpilaiselta. Omin sanoin hän sanoo näin:

–Kollektiivinen vastuu muiden maiden velasta, taloudenpidosta ja riskeistä, siihen meidän ei pidä olla valmiita, Urpilainen sanoo.

Lisäksi Kauppalehti kertoo kysyneensä Urpilaiselta ekonomistien ja professorien vaatimuksesta, että Suomen pitäisi selvittää eurosta eroamisen prosessia. ”Urpilaisen mukaan hallituksen suoranainen velvollisuus on tehdä erilaisia skenaarioita ja tulevaisuuspolkuja”, Kauppalehti kirjoittaa.

– Suomi on sitoutunut eurojäsenyyteen. Väitteet eurosta lähtemisestä eivät pidä paikkaansa, Urpilaisen erityisavustaja Matti Hirvola kommentoi Telegraphin uutista Uudelle Suomelle.

Hirvola kertoo välittäneensä saman viestin kansainvälisillekin lehdille tänään.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juri Virtanen

Mietin, mitä jos Suomi ahautuu kreikkalaiseen tilaan? Kuinka moni euromaa auttaisi? Kreikka nyt ei ainakaan, ei Espanja, Italia, Irlanti tai Portugalista ole avun antoon. Mutta voivat itse maansa tilaa kohentaa. Se parhain ja euroa vahvistava keino on oman maan itsensä nostaminen ja parantamalla omat sisäiset työttömyys asiat.

Jukka A Kilpiö

Alkaa kuuostaa hyvältä. Kannatin itsekin aikoinaan euroon siirtymistä, mutta eipä tullut mieleen minkänlaisia kepuleita tuli samoihin bileisiin. Noista juhlista on paras lähteä, vielä kerkiää ennen kuin joutuu kuittaamaan koko porukan drinkkilaskun.