Sunnuntai 26.5.2019

HS: Konsulttiyhtiöllä omituinen kaksoisrooli – Accenturella ja Epicillä kytköksiä

Luotu: 
8.7.2012 10:39

Suomeen tulossa olevan potilastietojärjestelmän konsultoinnissa käytetyn konsultointiyhtiö Accenturen kaksoisrooli on aiheuttanut hämmennystä, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Accenturelta tilattiin Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran potilastietojärjestelmän valintaa varten käynnistämän Sirius-projektin toimesta selvitys siitä, mikä tietojärjestelmä sopisi Suomeen parhaiten. 

Yhtiö suositteli kahta järjestelmää, yhdysvaltalaista Cerneriä ja Epiciä, arvioiden Epicin parhaaksi. Selvityksen jälkeen tuli kuitenkin esiin, että Accenturella ja Epicillä on yhteisiä kytköksiä.

-Accenture on muun muassa Epic-järjestelmän suunnittelija ja toteuttaja Suomessa. Sitralla ei ollut kytkösestä tietoa, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

HS:n mukaan Accenturen johto kieltäytyi vastaamasta asian tiimoilta sille esitettyyn kysymykseen.

Accenturen ja Epicin mukaan niiden yhteistyö alkoi helmikuussa 2012, kun taas Sirius-projekti päättyi jo tammikuussa 2011.

-Yhteistyö näyttää silti alkaneen aiemmin, HS kirjoittaa.

Epicin markkinointitilaisuudessa marraskuussa 2011 paikalla ollut kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok.) näytti HS:n pyynnöstä alkuperäisen kutsun Epicin esittelytilaisuuteen. Kutsuja oli HS:n mukaan Accenture.

-Uutta lausuntoa pyydettäessä Accenture kertoi kierrelleensä markkinoimassa Epiciä ja Cerneriä keväästä 2011 ja ryhtyneensä "tavoittelemaan yhteistyötä Epicin kanssa" toukokokuun 2011 jälkeen, HS kirjoittaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Heikinaro

Eikö jo vihdon voitaisi laittaa Accenture pannaan ja kiellettyjen firmojen listoille. Accenture toimii todella hämäräperäisesti ja hyödyntää kansainvälistä verokeinottelua veroparatiiseissa.

Suomalainen pikkufirma tekee parempaa softaa kuin Accenture, mutta Accenturella on mukavat korruptiovälineet ja tutustumismatkoja kaukomaihin sekä muuta mukavaa tarjottavaa virkamiehille. Ja suomalainen pikkufirma ei lahjo virkamiehiä. Kas siinä syy miksi Accenture on suosittu.

Chi Peng

En tiedä onko Accenture niin paha kuin kohu antaa ymmärtää, mutta olen samaa mieltä että suomalaiset pikkufirmat pitäisi ottaa mukaan kehittämään julkishallinnon palveluita (muutenkin kuin alihankkijan roolissa), koska ovat monta kertaa pätevämpiä ja ketterämpiä toteuttamaan projekteja kuin isot integraattorit. Luulenpa että pikkufirmat olisivat myös parempia tunnistamaan paikallisia tarpeita ja ratkomaan jokapäiväisiä ongelmia kuin isot kvartaalitaloudessa elävät yritykset.

Toivottavasti jonain päivänä pikkufirmat voisivat käyttää julkishallinnon tarjoamia rajapintoja sovelluskehitykseen ilman suurta byrokratiaa. Pieniä sovellusprojekteja tehtäisiin nopeasti pienellä budjetilla oikeisiin tarpeisiin, ja Sitra/Tekes tukisi onnistuneiden projektien jatkokehitystä verovaroin.

Pikkufirmat toisivat tottakai uudenlaisia riskejä julkishallinon projekteille, mutta koska nykyinen isoja toimijoita suosiva hankintajärjestelmä tuottaa jatkuvasti epäonnistuneita hankintoja, olisi hyvä aika ottaa harkittu riski pikkufirmojen suuntaan.

Tässä yksi aiheeseen liittyvä TED Talk: Jennifer Pahlka: Coding a better government http://www.youtube.com/watch?v=n4EhJ898r-k

Pekka Roivanen

Erilliser sirpaleet ovatkin se ongelma. Erilaiset ohjelmat eivät keskustele keskenään.

Olin vähän mukana 1998 hankkeessa, jossa olit tarkoitus kehittää yhteistä järjestelmää. Viranomaiset käyttivät satoja miljoonia hankkeeseen, mutta eivät saaneet mitään aikaiseksi.

Kaarle Akkanen

Tilataanko taas sutta ja sekundaa! Olisiko aika kuunnella asiantuntijoita; käyttäjäportaan lääkäreitä!!! Heillä on näkemys ja tieto. Se ei ehkä kuitenkaan mene yksiin suunnitellun bisneksen so. rahastuksen kanssa!? Aika näyttää, mutta pelkään pahinta! Epäpätevät tai korruptoituneet päättäjät ovat taas ison rahan "vietävissä"!? Onko näin?