Lauantai 25.11.2017

Lapseton kertoo: “Meitä haukutaan hirviöiksi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.7.2012 18:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva

Vapaaehtoisesti lapsettomat jotuvat kokemaan vähättelyä ja arvostelua, kertoo Vapaaehtoisesti lapsettomat ry:n puheenjohtaja Mira Tiirikainen.

Tiirikaisen mukaan vapaaehtoinen lapsettomuus mielletään viaksi tai mielenhäiriöksi, usein heidän ajatellaan vihaavan lapsia.

– Onpa vapaaehtoisesti lapsettomia haukuttu hirviöiksikin, Tiirikainen kirjoittaa Vapaavuoro-blogissaan.

Tiirikainen ihmettelee sitä, että vapaaehtoisesti lapseton joutuu selittämään ja olemaan tilivelvollinen lapsettomuutensa syistä jopa ventovieraille ihmisille.

– Selittävätkö lapsiperheiden vanhemmat miksi ovat halunneet tehdä lapsensa?

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Helena Eronen

Juu, tuo on jotain, mitä olen ihmetellyt. Minusta tuntuu, että vanhemmat ovat jotenkin vähän kateellisia lapsettomien vapaudesta. Minullakin on pari tuttua nuorehkoa naista, jotka ovat ihan omasta halustaan lapsettomia ja haluavat sellaisina pysyäkin, ja ymmärrän heitä aivan täysin. Kyllä se oma vapaus on jotain sellaista, mistä ei ainakaan joskuns kolmekymppisenä ole enää helppoa luopua. Minä ainakin kannusta naisia olemaan ennemmin lapsettomia kuin tekemään lapsia siksi, että muut olettavat sen olevan jotain, mitä pitää tehdä.

Joonas Renberg

Vähän kuulostaa ahtaalta tämä todellinen elämä, jos lähtökohtana on pitää kaikkia lapsettomia säälittävinä uhreina. Toisaalta onhan siinä puolensa, että kaikki biologiset edellytykset omaavat ihmiset puskevat otsa hiessä lapsia bulkkina maailmaan.

Ei jää nimittäin tulevaisuudessakaan Darwin Award jakamatta tai sodat sotimatta, kun edes pieni osa oppii tämän ahtaan asenteen muita ihmisiä kohtaan.

Petri Suomi

Minulla ei ole ollut koskaan mitään harmia asiasta, koska päätin itse olenko sopiva isä.
Minua on yritetty syyllistää ja lyödä "raamatulla päähän", vaikka en vain tuntemattomien kanssa asiasta edes puhu. Se tulkitaan aina tietenkin niin, että en pidä lapsista ja olen lapseton. Mitä ihmettä se kellekkään kuuluu onko minulla ja vaimollani lapsia vai ei? Kysyttäen olen kysynyt vastakysymyksen tuntemattomilta, joka lopttaa aiheesta keskutelun siihen paikkaan.

Kaarlo Hedström

Kolme lasta on kasvatettu aikuisiksi tähän maailmaan. Mutta en tällä hetkellä suosittele kenellekään lasten tekemistä. Suomi ei ole ansainnut uusia veronmaksajia ja joka tapauksessa kolmas maailmansota on edessä parin vuoden sisällä. Silloin maailman väkiluku atomipommitetaan noin miljardiin.

Kaisa Jalis

Itse en nuorena halunnut tehdä lapsia siksi, että ihmisiä on jo liikaa. Myöhemmin myös huomasin, etten jaksaisi sitä, että joku on riippuvainen minusta koko ajan. Nyt 4-kymppisenä voisin olla kypsä vanhemmuuteen, koska en ota maailmaa enää niin tosissaan, mutta on liian myöhäistä. Ihan ok, koska kyllä lapsia tässä maailmassa riittää. Eläinlapsetkin ovat ihania. Ei minua kukaan ole arvostellut. Työpaikalla normielämää elävät saattavat ihmetellä ja epäillä lesboksi, mutta so what?