Lauantai 23.9.2017

Urpilainen Ylelle: ”Ei vielä valoa tunnelin päässä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.7.2012 07:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ei uskalla vielä iloita vakuuksien saamisesta.
|

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) kertoi keskiviikkona Ylen A-studion haastattelussa, että Suomi hakee Espanjalta vakuuksia samankokoiselle osuudelle tukilainaa kuin Kreikan vakuusratkaisusssa.

Suomen osuus Kreikan tukilainasta oli 2,2 miljardia euroa. Vakuudet saatiin 40 prosentille Suomen laskennallisesta lainaosuudesta eli 880 miljoonalle eurolle.

– Samaa lähtökohtaa noudatamme myös Espanjan kohdalla, Urpilainen sanoi Ylelle.

Vastaavasta järjestelystä neuvotellaan nyt Espanjan kanssa kiireellisesti, sillä Espanjalle pyritään jo heinäkuun aikana myöntämään tukipaketin ensimmäinen 30 miljardin euron erä. Tämän jälkeen vakuussopimus vaatii muiden euromaiden hyväksynnän.

– Ei tässä kyllä vielä valoa tunnelin päässä ole. Neuvottelu on hyvin kesken, ja mahdotonta arvioida, että milloin päästäisiin tulokseen, Urpilainen sanoi Ylelle.

– Muut euromaat tietävät, että Suomi ei ole mukana tukipaketeissa ilman vakuuksia, joten muilla mailla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä Suomen vaatimukset.

Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos kertoi eilen, että Suomi oli ainoa euromaa, joka hakee vakuuksia. Hänen mukaansa sopimusta ei välttämättä tehdä Espanjan valtion kanssa. Suomalaiskollega Urpilaisen mukaan onkin pohdittu, että Espanjan vakuudet voisivat olla esimerkiksi pankkiosakkeita.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Varsio

Jutan aika menee valtiovarainministerinä lähinnä matkusteluun ja yhteydenpitoon kolleegojensa ja median kanssa. Viimekädessä hän tietenkin vastaa neuvottelujen lopputuloksesta eduskunnalle ja Suomen kansalle. Siihen ei sääliä tarvita. Se on ministerin tehtävä.

Varsinaiset vakuusneuvottelut hoidetaan amerikkalaisten luokituslaitosten ja investointipankkien välityksellä. Kalliista palvelusta huolimatta pankkilakimiehillä on asiantuntemus neuvottelujen läpiviemiseen.

Juhani Vinberg

Siis ei saatu #täysiä takuita# Kreikan lainoille - rouva valtionvarainministeri on kuin VAKoskenniemen runossa, unessa useasti näillä talouden poluilla, eikä alakoulun opettajan resursseilla ole näköjään kykyä ymmärtää taloudenpitoa. Oliivivyöhyke vie nyt euroaluetta kuin piraijalauma lehmää, kohta paljaat luut vain huuhtoutuvat verisessä vedessä. "Elämme kovia aikoja" sanoi puhuva koira Aku Ankalle. Tosi on.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Tunnen kyllä jonkinlaista sympatiaa Urpilaista kohtaan tässä kovassa myllytyksessä, mutta totuushan on se, että hän on halunnut ministeriyden vapaaehtoisesti. Vähän tuntuu nyt siltä, että Urpilaiselta rupeaa veto loppumaan ja ehkä siksi hän suostuu Espanjan ehdottamaan vakuuspelleilyyn. Hänen pitäisi vaatia reaalivakuuksia eikä pankkien osakkeita. Pankithan tässä juuri ovat ongelmissa ja voivat kaatua milloin tahansa. Urpilaisen pitäisi pelata samaa kovaa peliä kuin Espanja - jos reaalivakuuksia ei tule, Suomi ei osallistu lainoitukseen. Yksinkertaista, rakas Watson, mutta ah, niin vaikeaa poliitikon toteuttaa. Rehnin peräänkuuluttamaa eurovaltioiden välistä luottamusta ei rakenneta tyhjillä lupauksilla vaan rankoilla realiteeteilla. On hölmöä ja Suomen maineen kannalta pahasta ensin vaatia tiukasti vakuuksia, mutta sitten myöntyä ihan mihin tahansa pilipalitarjoukseen. Espanjan ei pitäisi olla se, joka sanelee ehdot, vaan Suomi. Jutta Urpilaisesta ei vain näytä olevan, pohjalaisesta jääräpäisyydestään huolimatta Suomen etujen tiukaksi turvaajaksi.

Timo Nenonen

Heh, heh, uskooko Urpolainen, että näihin "vakuuksiin" uskoo enää kukaan, kun kreku-vakuudetkin olivat niin surkeat ja alle arvostelun, ettei niitä ole edes iljetty julkaista, vaan piti julistaa salaisiksi, jotta demareiden vaalipetos ei näkyisi niin selvästi. Vaalipetos= ennen vaaleja rääkyivät naama punaisena tukipaketteja vastaa ja heti hallitukseen päästyään äänestivät Portugalin tukipaketin puolesta, kuten myös EVM:n puolesta.

Kyseessä on kokoluokaltaan ja seurauksiltaan historiallinen petos, jota tämä blondi yrittää peitellä kohkaamalla liki olemattomilla vakuuksilla, jotke krekujen tapausessakin realisoituvat VASTA 30 vuoden kuluttua, ja eivät ole edes 100%, kuten ennen vaaleja rääkyivät. Täydellistä huijausta.