Torstai 19.10.2017

”Olut on Suomen keskeinen alkoholiongelma”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.7.2012 10:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pekka Puska kannustaa suomalaisia kakkosoluen juomiseen.
|

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Pekka Puska iloitsee alkoholimarkkinoilla tapahtuneesta ”merkittävästä käänteestä”. Kyse on niin sanotusta kakkosoluesta, jota suomalaiset suurpanimot ovat viime aikoina tuoneet kauppoihin.

– Minua tämä uutinen ilahduttaa. Toivoin jo useita vuosia sitten panimoteollisuudelta uutta olutvaihtoehtoa. Juuri panimoteollisuuden haluttomuus tuoda uusi, miedompi olut markkinoille on johtanut vaatimuksiin säätää asiasta lailla, Puska sanoi puhuessaan Savonlinnan Oopperajuhlien toritapahtumassa torstaina.

Alkoholinkulutus on nelinkertaistunut Suomessa viime vuosikymmeninä. Pekka Puskan mukaan suomalaiset alkoholisoituvat yhä enemmän mietoja juomia juomalla. Suomalaiset juovat yli kolme neljäsosaa alkoholistaan mietoina juomina, ja lähes puolet kaikesta alkoholistaan oluena. Takavuosina suomalaisen pään sekoitti yleensä väkevä viina.

– Elimistö ei tee eroa, mistä juomasta alkoholi tulee, Puska sanoo.

– Olutta, toisin kuin väkeviä ja viinejä, myydään massatuotteina vähittäiskaupoista, kioskeista ja huoltoasemilta. Olutta myös markkinoidaan rajusti. Siksi olut on tällä hetkellä suomalaisen alkoholipolitiikan keskeinen ongelma.

Puskan mukaan oluen kulutuksen laskua ei ole näköpiirissä. Siksi vaikuttavin terveyttä edistävä ratkaisu olisi hänen mukaansa alentaa kaupassa myytävän oluen alkoholipitoisuutta, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on esittänyt. Tämä on THL:n mukaan toiminut Ruotsissa, ja Ruotsin alkoholinkulutuksen taso onkin juuri miedon oluen ansiosta paljon pienempi kuin Suomessa.

Nyt, kun kakkosolutta on kaupoissa, tilanne on Puskan mukaan ”kuluttajien käsissä”.

–Mitä suuremman suosion II-olut saa, sitä pienempi on paine alentaa lailla kauppojen oluen alkoholipitoisuutta. Toivon, että suomalaiset kuluttajat löytäisivät II-oluen ja hyväksyisivät sen yleisesti miedommaksi vaihtoehdokseen – aivan samalla tavalla kuin he siirtyivät massiivisesti IV-oluesta III-olueen, Puska sanoo ja toivoo panimoiden panostavan kakkosoluen markkinoimiseen.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Keijo Räävi

Suomalaiset alkoholisoituvat II-oluestakin joten itse ongelmaa oluen laimentaminen ei ratkaise.

Alkoholiongelmat ratkeavat kuin itsestään kun siirrytään täysin päihteettömälle tielle. Samalla ratkeaa monet muutkin ongelmat.

Raittius on täsmäase.

Jouko Heyno

Taas samaa tuttua sosiaalitanttapuppua!

Suomalaisten merkittävin alkoholiongelma EI ole olut, vaan hirvittävä v*tutus. Maassa on noin 750 000 päivittäistyötöntä ja noin 400 000 toimeentulotuen varassa elävää. Ihmisiä, joilta on tulevaisuuden toivo mennyt/viety, ja joilla ei oikeastaan ole enää muuta tekemistä kuin tappaa aikaa ja odottaa omia hautajaisiaan.

Tilanne voisi olla toisinkin, jos haluttaisiin, mutta kun ne, joilla on mahdollisuus tehdä jotain, eivät halua, niin eipä mitään tapahdukaan.

Kaarlo Hedström

Komppaan Joukoa.
Noin asia on. Ei suomessa juoda viinaa kuin alle euroopan keskiarvon. Näin kertoo EU-tilastot. Halvan viinan maissa, kuten Espanjassa, Ranskassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa juodaan enemmän, eikä niissä maissa ole alkoholiongelmia. Suomestakin "alkoholiongelmat" eli ongelma mistä löytää rahaa viinaan poistuisi jos viinan hinta laskettaisiin vaikkapa vain Viron tasolle.

Ero on siinä, että Suomessa juodaan suruun ja v*tutukseen. Muualla juodaan lähinnä iloon ja hauskaan yhdessäoloon. Suomessa ei ole alkoholiongelmaa, suomessa on suuri yhteiskunnallinen epätasa-arvon, työttömyyden ja tulevaisuuden puuttumisen ongelma.

Sami Rinne

Pekka Puska on ongelma.

Olut on parhaimman makuista noin 4,8% vahvuisena, ei siis sen laimeampana jolloin maku muistuttaa tiskivettä eikä vahvempana, jolloin sen maku on lähinnä epämiellyttävä.

En ole koskaan kuullut, että oluen laimeus tai vahvuus olisi estänyt kunnon juoppoa tulemasta känniin. Tämä ajattelu joutaa sinne romukoppaan, minne kaikki muukin holhous. Asiallista tietoa ihmisille ja syyllistäminen pois. Omalla vastuulla elämässä muutenkin mennään eikä tarvita näitä puskistahuutelijoita tai päänsä puskiin pistäjiä.

Veli Pesonen

Puskan luulisi lääkärinä tietävän että kulutuksen ohjaaminen mietoihin juomiin poispäin väkevistä vähentää alkoholin aiheuttamia terveyshaittoja väestötasolla. Suomen verouudistus vuonna 2004 aiheutti kulutuksen siirtymistä väkeviin tuotteisiin eikä verotuskäytäntö ole tänäkään päivänä mietoja suosivaa. Jos yhteiskuntaa vaivaa alkoholiongelma ja samaan aikaan valtio verotuksen keinoin suuntaa kulutusta väkeviin tuotteisiin jotka aiheuttavat enemmän ongelmia, eivät miedot alkoholijuomat voi mitenkään olla "keskeinen alkoholiongelma".

Atte Peltomäki

"Juuri panimoteollisuuden haluttomuus tuoda uusi, miedompi olut markkinoille on johtanut vaatimuksiin säätää asiasta lailla, Puska sanoi puhuessaan Savonlinnan Oopperajuhlien toritapahtumassa torstaina."

Miksei tätä asiaa ole koskaan ennen tuotu julkisuudessa esiin?

Eipä siinä. Itsekin valitsen nykyään monesti kolmosta miedompia (4.0%, 3.7%) vaihtoehtoja arki-illoille, kun olutta tekee mieli. Eipähän tarvitse krapulaa pelätä.

Veli Pesonen

Entinen veroluokka III käsitti oluet alkoholipitoisuudeltaan 3,8...4,7 tilavuusprosenttia laitimmaiset arvot mukaanlukien. 90-luvun alkupuoliskolla Sinebrychoff toi kauppoihin 3,8-prosenttiset oluet nimikkeillä Lager ja Ale, eivätkä ne minusta edes olleet huonoja ja olivatpa muita keskioluita edullisempiakin, mutteivät saavuttaneet suosiota. Muutenkin näyttäisivät selvästi alle 4,5-prosenttiset oluet jäävän Suomessa marginaalituotteiksi, joten panimoteollisuutta ei voi aiheesta syyttää, eihän ketään valmistajaa voi velvoittaa panostamaan tuotteisiin jotka eivät mene kaupaksi.

Timo Nenonen

– Olutta, toisin kuin väkeviä ja viinejä, myydään massatuotteina vähittäiskaupoista, kioskeista ja huoltoasemilta. Olutta myös markkinoidaan rajusti. Siksi olut on tällä hetkellä suomalaisen alkoholipolitiikan keskeinen ongelma.

Suomalaisen alkoholipolitiikan keskeinen ongelma on liian kallis hinta. Eu-äänestykseesä aikanaan suurin syy jaa-ääneen, että hinnat harmonisoituisiat samalle tasolle kuin muualla Euroopassa. Poliitikot pettivät äänestäjät jo silloin , meillä bisse maksaa aivan törkeästi verrattuna vaikka Saksaan, vaikka palkat siellä ovat korkeampia.

Juha Uronen

Se on nyt sitten sillä tavalla että...
Puska kun avaa suunsa niin minä avaan oluttölkin...naps...nami nami

Kävi nimittäin niin että Puska lisäsi juuri alkoholinkäyttöäni
En olisi ottanut mutta kun sattui olemaan ja ihan vain sen kunniaksi että Puskassa lymyävä kaikenkieltäjä Puska haluaa kieltää niin minä juon pois ennekuin ehtivät kieltää...Perkele enkä edes erityisemmin pidä III kaljasta vaan yleensä juon vahvempaa...Nyt pistän tupakiksi vielä...Noiiin ja taidan ottaa lisää ihanaa karjalanpaistia...Voimakasuolaista sellaista...Ai ai ai + leivän päälle voita