Tiistai 21.8.2018

Hampusta suomalainen vientituote? – ”Suomella kilpailuetu”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.7.2012 11:43
  • Kuva: MTT / Arjo Kangas
    Kuva
    Öljyhamppukasvusto MTT:n koetilalla Ylistarossa.
  • Kuva: MTT / Arjo Kangas
    Kuva
    Öljyhamppukasvusto MTT:n koetilalla Ylistarossa.
|

Viime vuonna EU:n maataloustukien piiriin päässeestä öljyhampusta toivotaan uutta vientituotetta suomalaiselle elintarviketeollisuudelle. Öljyhampun viljely on Suomessa vielä kokeiluasteella, mutta EU-maiden joukossa suomalaisilla viljelijöillä on tällä hetkellä hieman poikkeuksellinen etulyöntiasema.

Suomessa kehitetty öljyhamppulajike Finola otettiin viime vuonna ainoana öljyhamppuna EU:n tukikasvien listalle, kun Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tutkimus todisti, että sen huumausainepitoisuus jää EU:n rajojen alle. Tukioikeus myönnettiin kuitenkin poikkeuksellisesti vain suomalaisille viljelijöille.

–Mikä on mielestäni hieman erikoinen EU-päätös, sanoo MTT:n vanhempi tutkija Arjo Kangas Uudelle Suomelle.

–Mutta ilman muuta se antaa suomalaisille kilpailuetua. Jos ei tukia ole, niin se on semmoinen takamatka, että kukaan ei pysty silloin viljelemään.

MTT esitteli öljyhamppua suomalaisille viljelijöille viime syksynä EU-päätöksen jälkeen. Öljyhampun siemenistä saatavalla öljyllä uskotaan olevan potentiaalia niin elintarvikekäytössä – terveysvaikutteisena ruokaöljynä – kuin jopa farmaseuttisessakin käytössä.

Terveysvaikutukset perustuvat ihmiselle välttämättömiin monityydyttymättömiin rasvahappoihin, joita hamppuöljy sisältää monipuolisemmin kuin tavalliset kasviöljyt. Kuopion yliopiston kliinisessä ravitsemuskokeessa hamppuöljyn on todettu mahdollisesti lievittävän atooppisen ihottuman oireita. Siemenen valkuaisosaa – hamppuproteiinia – puolestaan voitaisiin käyttää soijan korvikkeena sekä ihmisten ravinnossa että rehuna.

–Itse asiassa hampun proteiini on helpommin imeytyvää kuin soijaproteiini, koska hamppuproteiini koostuu edestiinistä ja kanamunan valkuaisestakin löytyvästä albumiinista, kertoi tutkija Marja-Leena Laitinen Kuopion yliopiston farmaseuttisen kemian laitokselta taannoin elintarvikealan ammattilehti Kehittyvälle elintarvikkeelle.

Muun muassa Turun ammattikorkeakoulun Hampusta hyötyä -hankkeessa öljy- ja kuituhampun mahdollisuuksiin uskotaan niin vahvasti, että ”Suomella ei ole varaa jäädä kilpailusta ulos”.

MTT:n Arjo Kangas on maltillisempi. Nykyisestä muutaman sadan hehtaarin viljelyalasta on pitkä matka todellisen viljelyketjun rakentamiseen ja ennen kaikkea tuotteen kaupalliseen jalostukseen. Hänen mukaansa öljyhamppu on kuitenkin kasvina ”hyvin mielenkiintoinen”.

”Onhan se hankaluus ja rasittavaa, että asiaa joutuu aina selittämään”

Erityisen hyvin hamppu sopii luomuviljelyn ja ympäristöystävällisyyden ihanteisiin: MTT:n monivuotisessa kokeilussa ei ole huomattu tarvetta suojella öljyhamppua kasvinsuojeluainein. Sama koskee kuituhamppua, jota voidaan käyttää puuvillan korvikkeena.

–Öljyhamppu kasvaa niin voimakkaasti, että rikkaruohoille ei ole tilaa. Ei tarvita tuholais- eikä rikkakasvihävitteitä. Ravinteita kyllä tarvitaan tehokkaaseen kasvuun, Kangas kertoo.

Finola-lajike tukirahoineen on herättänyt niin suurta kiinnostusta, että öljyhamppua viljellään Suomessa jo enemmän kuin kuituhamppua. Tänä keväänä Finola-yhtiön yksinoikeudella myymä kylvösiemen loppui kesken.

–Kiinnostusta olisi ollut enemmänkin, sanoo Kangas.

–Olen aika varma, että ensi vuonna öljyhamppua viljellään nykyistä enemmän.

Finolaa myydään myös ulkomaille.

–Se herättää muissa maissa paljon kiinnostusta. Minuunkin on oltu yhteydessä Latviasta, Kangas kertoo.

Hamppuelintarvikkeiden markkina on maailmallakin vielä hyvin pieni, vaikkakin kasvussa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa hamppuruokaa myytiin noin 40 miljoonalla eurolla vuonna 2010.

Optimistisimmat viljelijät haaveilevat uudesta Nokiasta ja lukuisista menestystuotteista, joita hamppyöljystä ja kuituhampusta voisi kehittää. Arjo Kangas on iloinen, että visioita riittää.

–Aluksi pitää innovoida optimistisesti, aika sitten näyttää, mitä jää käteen. Todellisuus valkenee kyllä muutamassa vuodessa.

Hampunviljelijöitä harmittaa se, että viljelyyn kuitu- ja öljyhamppuun liitetään yhä ikävä mielikuva huumekasvista. Kuitu- ja öljyhamppulajit on kuitenkin jalostettu äärimmilleen tuottamaan maksimaalisesti joko kuitua tai öljyä sisältäviä siemeniä, ja ne sisältävät niin vähän narkoottisia kannabisyhdisteitä (THC), ettei huumaavaa vaikutusta ole.

–Onhan se hankaluus ja rasittavaa, että asiaa joutuu aina selittämään, sanoo myös Arjo Kangas.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

christinaholm

Aivan, ja tuskinpa kukaan edes ehtii ajella ristiin rastiin maaseutua kontrolloimassa mitä lajiketta (esimerkiksi suuren pellon keskiosassa) viljellään joten öljyhamppu saattaa hyvinkin lieveilmiönä kasvattaa huumemarkkinoita.

Johan Von

Heh tässä taas syy miten ajatus lentää. Ennen kuin edes ajatellaan alkaa viljeleen hamppukasvia jota jo ajat sitten on suomessakin viljelty. Niin jopas mietitään jospa joku voi sitä kumminkin väärin käyttää. vbaikka mitään näyttöä ei ole. Hirttoköytenä hamppuköysi oli hyvä kesti hyvin ja oli venymätön. Mutta peijakkaat kielsivät hirttämisen suomessa. ja sitten nuo muoviköydet valtasi markkinat.

Rene Korkeamäki

Tähän täytyy lisätä että kannabis PARANTAA tutkitusti syöpää! Kukaan ei ole IKINÄ kuollut kannabiksen takia! Paljonko ihmisiä kuolee tupakkaan ja alkoholiin vuodessa?

On aivan järkyttävää miten ihmisiä on johdettu tässä asiassa harhaan, siitä saamme kiittää eri teollisuuden aloja, joille hampun ja kannabiksen monikäyttöisyys on uhka. Tehkää ihmiset vähän omaa tutkimustyötä niin huomaatte että olen oikeassa.

Jaakko Mäki

Rudolf Diesel alunperin tarkoitti moottorinsa kasviöljyillä tai hiilipölyllä käyväksi, ja hän pyöritti itseasiassa moottoriaan maapähkinäöljyllä.*
Biodieseliä voidaan tehdä käytönnössä mistä tahansa orgaanisesta jos siinä vain on öljyä/rasvaa.. Grillien uppopaistorasvan jämät, teurasjätteet, kalanperkuut, pilaantuneet/ylimääräiset öljykasvierät.. Rypsi ja soija tietysti yleisimmät mutta dieseliä voi tehdä myös mm. sinapista, jojobasta, salicornia-kasveista(joita voidaan kastella suolavedellä), merilevästä ja tietysti myös hampusta monen muun ohella.

Eli kyllä joo jos se vaan on dieselivolvo.

* http://www.biodiesel.org/resources/reportsdatabase/reports/gen/20011101_...
** http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vegetable_oils#Oils_used_for_biofuel

Johan Von

Hamppu on vanha hyötykasvi jota viljeltiin aiemmin aika paljonkin. Kukaan ei silloin puhunutkaan eräiden hamppulajikkeiden huumaavista osasasita. Sen kuiduista valmistettiin köysiä. Purjelaivojen vähenemisen sekä keinokuitujen kehittymisen myötä hamppuköydet hävisivät markkinoilta. Vähän samoin kuin pellavakin jota sentään vielä viljellään. Lähinnä tehdään kangasta ja lankaa. Kaippa hamppua polttaakin voi viljeltiinhän suomessa sodan aika myös kessua. mutta melko turha kuvitella sitä sen korvaajaksi. Periaatrteessa monistakin kasveista saadaan uutettua tai muulla tavalla valmistettuja huumaavia aineita. Yleesä melkein kaikkia asioita voidaan käyttää myös lainvastaiseen tarkoitukseen. Eli ei kovin kannata vaukota mistään. Saa vain nähdä onko hamppu tarpeeksi taloudellista hyötykäyttöön enää.. siis vaikka biodiiseliksi. Sitähän voidaan valmistaa vaikka miten. samoin kuin alkoholia (etanolia) saadaan aikaan käymisprosessilla. sekin on huumaavaa ainetta. Mutta käy myös vallan hyvin polttoaineeksi.

Jouni Nordman

Oliskohan tossa samanlaine juttu, kun on kuminan kanssa. Että öljyn tuottamiseen tarvitaa mahdollisimma pitkät päivät, jotta saadaa siemeniin tarpeeki öljyä tuotettua.
Kumminkin hampun osalta Suomi on joskus aikanaa ollut suurin tuottaja, eli olisko oikeasti että sen viihtymine olisi näillä leveys asteilla sen kanalta parasta. Samalla kyllä kannattaisi silloin tutkia ton huume versionkin, että tuottaisiko se parenpi laatusta . Sillä lääketeolisuudella vois olla käyttöä sille.

Aki Airomaa

Tulipa tuossa monta hyvää kysymystä. FINOLAn sisältämä CBD tosiaan parantaa syöpää. Siemenissä on kaikki 20 aminohappoa, rautaa, sinkkiä, ja omega 3,6,9 rasvahapot. Kuidusta voi tehdä paperia, vaatteita ym. Laittakaa viljelijät viestiä [email protected] jos haluatte tietää lisää, neuvon mielelläni!

Timo Allan Tuovinen

Mut se on varmaa että suomessa virkavalta niittää aika suurella todennäköisyydellä kuitu- ja öljyhamppu pellon mitään kyselemättä. Sit kun selvitellään et mistä kasvista oli kyse, niin vahinko ja viljelijä pitää vahingon itsellään! Jo pelkästään oikeuden pöytäkirjoissa näkee kotikasvattajilta takavarikoiduista kasveista että lajin määrittely ei varmaankaan ole menneet ihan oikein. Cannabis sativa on varmaan yleisin nimitys, vaikka usein lajike on ollut Cannabis indica ja Cannabis ruderalis kasveja on niitetty...

Timo Allan Tuovinen

Suomessa ulkona kasvatettavissa hampuissa on yleensä aina venäläistä ruderalista joukossa. Suosituin lajike Suomessa on Finola. Kaikki alla olevat lajikkeet sisältävät alle 0,2% THC:tä, eli EU:n hyväksymän rajan. Niiden käyttö päihdyttävässä tarkoituksessa on mahdotonta.

Finola

jalostettu kahdesta venäläisestä maatiaishamppulajikkeesta.

Beniko
Fedora 17
Futura
Felina
Epsilon

Matti Uusimies

Hamppu on yhtä suomalaista kuin nauris ja sauna, punottakoon siitä sitten köyttä tai tehtäköön mitä tahansa - todella monikäyttöinen resurssi. Joten herättäkää nyt ihmeessä sellainen brändityöryhmä nostamaan hampun profiilia niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Hitti on ulottuvilla. (Huom. en tässä hae mitään Legalize the Herb-päihdemeininkiä...)

Jarmo Kanerva

Henry Ford teki hampusta auton, joka käytti hamppuöljyä. Aineet piti kasvattaa kotimaassa.

Auton koripellit olivat hampusta ja hartsista tehtyä komposiittimateriaalia, joka oli iskunkestävämpää kestävämää kuin teräs. Eikä ruostunut.
http://www.youtube.com/watch?v=y7BNp7rgnVQ&feature=related

Voisiko Suomesta syntyä Euroopan johtava hamppumaa ?
Suomi voisi olla EU:n johtava viinamaakin ?

Ennakkoluulot ja pelottelun vosi korvata tiedolla.
Etanolia saisi valmistettua vaikkapa paperiteollisuuden jäteliemistä bioteknisesti.

Puuvillantuottajat ja öljyteollisuus halusi kieltää hampun kasvatuksen maailmanlaajuisesti. 1900-alussa säädettiin monia ennakkoluuloisia kieltolakeja moraalisin ja talousperustein monia molekyylejä vastaan.

Muita käyttötapoja:
http://www.youtube.com/watch?v=wRtDh6YUt-0&NR=1&feature=endscreen
http://www.youtube.com/watch?v=2LTLqSDEhsM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=VakzRI8-hl4&feature=related

Johan Von

Tuotteista joista saa taloudellista hyötryä niin niiden vkasvatuksesta käydään katkeraa sotaa maailmalla. Turha kuvitella, Että esim suomi saisi mahdollisuuden tähän hampun viljelyyn jos sillä voitaisiin häiritä kansainvälisiä biodiisel valmistajia. Jo nimen perstella voidaa iskeä riittävästi. Ei sillä ole merkitystä voisiko siitä löytyä myos huumausaineen valmistukseen käytettäviä osia. Eihän suomi saa edes turpeesta valmistaa diiseliä. vaan soita on suojeltava. ei edes sitä määrää voi käyttää polttoaineeksi mitä turvetta vuosittain syntyy.