Torstai 23.11.2017

AL: Miehet kokevat selvää epätasa-arvoa Suomessa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.7.2012 07:44
  • Kuva: Creative Commons - KeithBurtis
    Kuva

Miehet tuomitaan väkivaltarikoksista keskimäärin pidempiin tuomioihin kuin naiset, kirjoittaa Aamulehti. Naisten saamat väkivaltatuomiot ovat lehden selvityksen mukaan useita kuukausia lyhyempiä kuin miesten.

Aamulehden selvityksessä tarkasteltiin vuosia 2005-2010. Esimerkiksi taposta nainen tuomittiin keskimäärin kahdeksan kuukautta lyhyempiin rangaistuksiin kuin mies.

Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kiistatonta on, että naiset saavat lyhyempiä tuomioita oikeudessa. Syistä ei ole täyttä selvyyttä.

Useasti miesten rikostausta on naisia monipuolisempi, mikä vaikuttaa tuomioiden kovuuteen. Suomalaisten tutkijoiden mukaan pelkkä sukupuoli vaikuttaa tuomareihin ja lautamiehiin niin, että he rankaisevat naisia lepsummin kuin miehiä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Paavo Ronkainen

Miten asia korjataan? Korjataanko annetut tuomiot nyt samanpituisiksi kaikille miehille ja naisille? Tullaanko tuomioiden tasapuolisuutta valvomaan tästä eteenpäin tarkemmin ja miten valvonta totetutetaan?

Oikeuslaitokselle tasa-arvon pitäisi olla itsestäänselvyys, yksi "peruspilari", mutta miksi tälläisestä epätasa-arvosta on sitten havaittavaa tutkimustietoa? Onko kyseessä vielä jonkinlainen vanhoillinen asenne, missä mies on jo alkuoletuksena "syyllisempi" ja näin saa kovemman tuomion samasta teosta?

Miusa U

Suomessa naiset myös tekevät suurimman osan perhesurmista, parisuhdeväkivallasta ja lapsiin kohdistuvasta väkivallasta ja kaikkein suurin tämä sukupuoliero on nuorissa. Naisten tuntipalkat ovat samat kuin miehen, vaikka miehet uhraavat enemmän uransa eteen. Naiset vain tekevät vähemmän työtunteja.

Ilkka Kahila

Olavi Gavrilov:
"No muttakun se naisen euro!"

Kyllä kyllä, juuri näinhän se menee. Vähitellen alkaa tosin sekin asia tulla tutuksi, kuinka tuo käsite "naisen euro" onkin täyttä propagandaa vailla minkäänlaista epätasa-arvosta kertovaa sisältöä.

Tässä "naisen euro" -asiassa kannattaa tutustua Pauli Sumasen tutkimuksiin: http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/95605-pauli-sumanen-teesini...

"Kun teemme tasa-arvoisen palkkavertailun samanarvoista tehtyä vuosityötuntia kohden, naiset saavat enemmän palkkaa kuin miehet."