Torstai 23.11.2017

Huolestui suomalaisesta maidosta: ”EHEC, kampylo, listeria,…”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.7.2012 09:08
Päivitetty: 
19.7.2012 09:14
|

Elintarvikkeiden turvallisuutta valvova Evira aikoo selvittää, kuinka suomalaisen raakamaidon turvallisuutta voitaisiin parantaa.

Eviran selvityksen mukaan jälleenmyyjät ja maidontuottajat luottavat meijerien testaavan raakamaidon turvallisuuden. Selvityksessä kävi kuitenkin ilmi, että meijerit kokeilevat lähinnä maidon laatua eivätkä esimerkiksi biologista turvallisuutta.

- Suomessa tärkeimmät raakamaidon elintarviketurvallisuutta vaarantavat biologiset riskit eli tauteja aiheuttavat bakteerit ovat EHEC-, kampylo-, Listeria monocytogenes- ja salmonellabakteerit, jotka voivat aiheuttaa vakavia seurauksia ihmisen terveydelle, Evira listaa tiedotteessaan.

Raakamaito on pastöroimatonta maitoa, jonka kulutus Suomessa on noin prosentin luokkaa. Kaikkiaan Suomessa kuluu vuosittain noin 2 miljardia litraa raakamaitoa vuodessa. Pääosa raakamaidosta käytetään maitotilallisten kotona.

Koska raakamaidon biologista turvallisuutta ei Suomessa testata juuri millään tavalla, maa- ja metsätalousministeriö on aloittanut laki- ja säädösmuutosten valmistelun.

Kuluttajille raakamaito päätyy muutamalta maitotilalta. Eviran selvityksessä raakamaitoa käyttää moninainen kuluttajajoukko, mukana myös ns. riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä kuten pikkulapsia, raskaana olevia, iäkkäitä ja vakavasti sairaita. Evira suosittelee, etteivät nämä riskiryhmiin kuuluvat käyttäisi raakamaitoa.

Tutustu Eviran tietopakettiin raakamaidosta.

Käytätkö raakamaitoa?

219 ääntä annettu
Jaa artikkeli: