Tiistai 26.9.2017

Suomalaisten pelottava epätoivo: ”Olemme voimattomia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.7.2012 10:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaiset pelkäävät joutuvansa väkivallan uhriksi.
|

Faktakulma

Sisäministeriön tilaaman pelkotutkimuksen verkkokysely tehtiin 21.5.-4.6. Kyselyyn vastasi 1 210 henkilöä.

Kyselyn aikana tapahtui Hyvinkään ampumatapaus, jossa kuoli kaksi ihmistä. Tapaus ei tutkijoiden mukaan vaikuttanut vastauksiin juuri lainkaan.

Suomalaiset kokevat olevansa voimattomia vaikuttamaan asioihin ympärillään. Samaan aikaan vastuu yhteisistä asioista ulkoistetaan yhteiskunnalle.

Vastuu esimerkiksi lasten hyvinvoinnista ei suomalaisten mielestä ole pelkästään yksilöillä, vaan myös yhteiskunnalla.

Sisäministeriön teettämän tutkimuksen tulokset suomalaisten huolista ja murheista sekä niihin vaikuttamisesta antaa kuvan huolen painamasta ja voimattomasta kansasta.

– On aika yllättävää, ettemme tunne voivamme vaikuttaa asioihin, vaan annamme kaiken vastuun yhteiskunnalle. Vaikuttaa siltä, että olemme ulkoistaneet vastuun turvallisuudesta ja hyvinvoinnista yhteiskunnalle, tutkija Leena Ilmola kertoo.

– Emme pelkää, mutta olemme huolissamme turvallisen yhteiskunnan perustuksien säilymisestä. Tunnemme itsemme voimattomiksi. Pieni ihminen on yksin huolinensa eikä voi tilanteeseensa vaikuttaa.

Ilmola tutki kesällä suomalaisten pelkoja ja murheita. Yleisin pelko oli eriarvoisuuden lisääntyminen Suomessa, yksinäisyys ja irrallisuus yhteisöstä.

Konkreettisista uhista vakavin oli vastaajien mukaan ydinvoimalaonnettomuus, jonka mainitsi yli puolet. Myös tietoverkkojen lamautuminen ja suuronnettomuus merellä oli joka toisen vastaan mielessä uhkakuvana.

Yksilöön kohdistuvista uhista eniten ahdistusta herätti väkivallan uhriksi joutuminen (46 prosenttia), terveyden menettäminen (48 prosenttia) ja liikenneonnettomuus (22 prosenttia).

Mitä sinä pelkäät? Osallistu keskusteluun Uuden Suomen kommenteissa.

Faktakulma

Sisäministeriön tilaaman pelkotutkimuksen verkkokysely tehtiin 21.5.-4.6. Kyselyyn vastasi 1 210 henkilöä.

Kyselyn aikana tapahtui Hyvinkään ampumatapaus, jossa kuoli kaksi ihmistä. Tapaus ei tutkijoiden mukaan vaikuttanut vastauksiin juuri lainkaan.

Koetko voivasi vaikuttaa tapahtumiin ympärilläsi?

839 ääntä annettu
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Benny Jukkala

Hyvinvointivaltion suuri riski on siinä itsessään. Kun valtio ottaa yhä useammalla alueella vastuun kansalaisen elämästä, huolehtii hänestä kehdosta hautaan, huolehtii toimeentulosta, liikkumisesta, työstä, koulutuksesta, terveydestä ja mistä kaikesta, niin se samalla vapauttaa yksilön sitoutumasta yhteisöönsä – ja tällöin menettää paljon niin yksilö kuin yhteisökin… Monet kokevat yhteiskunnan vastuunoton signaaliksi yksilölle vastuusta vapautumisesta… Hyvää tarkoittavakin lainsäädäntö – ja usein vielä hyviä tuloksiakin tuottava lainsäädäntö – tuo usein mukanaan seurauksia, joita ei aavistettu eikä missään tapauksessa tavoiteltu. - Kalevi Sorsa

Johan Von

Tästähän on kysymys. Mutaa pittää myös lukea mitä tähän on kirjoitettu. Tässä tarkoitetaan, etti avuttomia hylätä. Että myös rahattomat ja kaikki jotka todella haluavat saavat koulutusta. Ja, että myöskin rahattomien terveydestä huolehditaan. Mutta pitää valvoa, että sitä ei käytetä ainoastaan omaksi hyödyksi. Siksi tarvitaan sellainen lainsäädäntö joka toteuttaa tämän. ja varoittaa siitä, että ana lakia yritetään kääntää pelkästään omaksi eduksi. Vai luitkos sinä tästä muuta. Maailma on täynnä rikollisia jotka kaikin keinoin yrittävät saada hyödyn itselleen. Sorsa oli viisa mies.

Pohjan Akka

Benny Jukkala puhuu asiaa.

Kun luin tutkimustuloksesta, tulivat mieleen Alzheimerin taudin oireet:
Alkuvaiheessa tyypillistä on vetäytyminen ja alakulo. Sairauden edetessä esimerkiksi epäluulot ja käyttäytymisen muutokset saattavat olla tyypillisiä oireita, joita ei osata yhdistää muistisairauteen. Oirekuvaan kuuluu myös toiminnan ohjauksen heikentyminen, mikä ilmenee organisointikyvyn heikentymisenä sekä toiminnan suunnittelun, aloittamisen ja toteuttamisen vaikeutena.

Kansakunnassa on puhjennut laaja-alainen dementia.

Pekka Roivanen

Yksi vaikuttamisen keino olisi äänestäminen, mutta kuten tiedämme, ei sillä ole oikeasti merkitystä.

Suomalainen on voimaton jopa sellaisen pienen asian suhteen kuten pakkoruotsi.

Poliitikot pelkäävät kansanäänestyksiä kuin ruttoa. Vallanpitäjät pelkäävät nettikeskusteluja ja haluavat ne kuriin.

Suomen historiassa ei ole mitään perinnettä kuunnella kansalaisia ja toimia kansalaisten etujen mukaisesti.

Hallintomme perinne muistuttaa Venäjän hallintoa, jonka osa me olimmekin, mutta säväyksellä ruotsalaisen virkamiesvähemmistön diktatuuria, joka ilmenee nykypäivänä rkp:n ikuisena hallitusasemana.

Johan Von

ivan ihmeelinen ajatus. Jos äänetän jotain tarkoitan sillä että uskon hänen tekevän niinkuin minä itse tahdon. Jos näin ei ole selvitän kyllä välini hänen kanssaan. Eli on aivan sama päätäkö minä vai hän.

Timo Nenonen

"Suomen historiassa ei ole mitään perinnettä kuunnella kansalaisia ja toimia kansalaisten etujen mukaisesti."

Kokoomus ja rkp ovat kansalaisten enemmistön tahdon vastaisia politiikassaan. Kaikissa kyselyissä, mitä nettilehdissä on ollut, 9/10 ihmisistä vastustaa näitä tukipaketteja ja EVM:ää. Mikä hinku näillä kahdella puolueella plus neljällä muulla hallituspuolueella on antaa tukensa näille. Millä nuo puolueet on saatu korruptoitua????? Niilläkö jättimäisillä pankkituilla?????

Johan Von

Eihän nämä vastaa kansaa. Vaan joitain jotka vastaavat keltä kysytään. Järjestetyt kyselyt pitää jättää omaan arvoon. Esim eduskunta vastaa suomen kansan ajattelutapaa. Mut jos kysytään persuilta (sitä ei tarvi mainita) kaikki on eri mieltä. Sit huudetaan kuorossa tää on kansan mielipide

Tuomas Sikander

Tottakai vastuu lasten ympäristöstä on myös yhteiskunnalla.
Yksi nykymaailman vitsauksista ovat kirjaviisaat ja usein nuorehkot naispuoliset jupit joilla ei ole käytännön kokemusta mistään, vain ääretön luottamus itseen ja omiin kykyihin.
Käsillään ne eivät yleensä osaa tehdä mitään hyödyllistä, hyvä jos saavat hanurinsa pyyhittyä ja pakkelit levitettyä aamusella kyyniselle naamalleen.

Uudelleenkoulutusleireille vaan koko porukka, ahkerasti piiskaamalla ja sosiaalisella tapakasvatuksella voisi monestakin saada ulos niissä piilevän luontaisen karjakon. ;- )

Pekka Manner

Kun poliisi ja oikeuslaitos on enemmän kiinnostunut nettikirjoitteluista ja ovat myös teostojen alamaisia niin ei ihme että ihmiset ovat turhautuneet.

Kohta ainoa vaihtoehto on oman käden oikeus väkivallan torjumisessa.

Johan Von

Älä nyt Simo uhoo. Eivät ne ole alakynnessä vaan. Oike EU on mahdollisuus ei se vielä hukassa ole. Ja neuvostoliittoa joka oli liittovaltio, ei ole USA on. Nyt entisen neuvostoliiton pikkuvaltioilla on ihanat olot. Huuda hurraata niille. Niiden maailmasta voidaan keskustella enemmänkin. Jopa verrata niiden elämää venäjään. Ja jopa entiseen neuvostoliittoon. En silti koskaan ihallut Stalinia enkä hnen koplansa hallintoa.

Harri Ikonen

Pitäkää vaan hyvänänne tämä turvakahvayhteiskunta, demarit, vasurit, kokoomus ja kommarit, keskusta mukaan lukien. Voikohan siitä vielä Vennamojakin syyttää? Hyvin on opetettu koko kansa lähes ilmaiseen palveluun.
40 vuotta sitten tuli ensimmäisen kerran mieleen, ettei tästä hyvä seuraa. Ei edes hampaita kannata pestä, kun yhteiskunta hoitaa nekin kuntoon. Ja kuis kävi, onko kukaan tyytyväinen, - eipä siltä näytä. Palkoista on kerätty isot rahat yhteiseen pussiin, eikä siitä riitä kuitenkaan edes poliisin tyydyttävään toimintaan. Kuka tai mikä on se käenpoika, joka kuppaa kassastamme? Vai onko niin, että prosentti kansasta huutaa suu ammolla enemmän kuin 99% ehtii lapioda.

Pekka Porkka

Tämän saa, kun enemmistö äänestää sortajiaan valtaan. Enemmistö ei halua oppia omistaan/päättäjien virheistä, kritisoida niistä kunnolla, eikä laittaa väärintekijöitä vastuuseen.

On turha ruikuttaa, jos äänestää ketään nykyisistä valtapuolueista, tai Keskustaa. Sortajapoliitikot nauravat maskinsa takana räkäisesti enemmistön tyhmyydelle ja hölmöt kansalaiset luulevat pääsevänsä taivaaseen, kun tekevät omasta ja toisten elämästä turhaan hankalampaa.

Tärkeintä olisi viedä vanhoilta puolueilta valta pysyvästä ja äänestää vaikka jotain uutta, tai nykyistä marginaalipuoluetta.

Ilkka Luoma

Kansastaan kaikonnut Katainen

Perussuomalaisten edustajat kuvastavat enemmän tavallista kansaa kuin muiden perinteellisten puolueiden kansanedustajat. Persut eivät ole vielä "oppineet" eduskuntatalon tavoille, ja siksikin arkikansalaiset saavat asioitansa kuuluviin - tutkimusten mukaan mm. hallitsematon maahanmuutto on on eräs suurista peloista, mitä tavallinen kansa kokee.

Toinen ja kolmas vakava asia tutkimusten mukaan kansakunnan suunnasta on nuorison hätä, työttömyys ja kadoksissa olo huomisen osalta sekä eriarvoisuuden lisääntyminen. Näitä asioita ei juurikaan Kataisen hallituksessa pohdita.

Mitä tulee eurooppakriisiin, on persujen esitys reviiripuolustuksellinen, jossa enemmän keskityttäisiin tavallisen suomalaisen arjen asioiden auttamiseen - eikä niinkään uskota, että Espanjasta mitään dominopeliä käynnistyisi.

Timo Soini peräänkuulutti laajaa kansalaiskeskustelua eurosta ja hallituksen kanssa yhteistyössä analyysia euron ominaisuuksista kansantalouteemme

Timo Soinin ehdotus laajasta parlamentaarisesti suoritettavasta euroanalyysista oli hyvä ja tämän tavallinen kansa ymmärtää hyvin, mutta miksi hallitus ja hallituspuolueet eivät tätä oivaltaneet? Hallitusväki Kataisen johdolla vain ilkkui, ettei persuilla ole omaa mielipidettä eurosta, kun Soini olisi vain halunnut että kaikki yhdessä tekevät tuon eurohyötyjen ja -haittojen tutkimuksen! ...

Hallituksen linja on auttaa euroeurooppaa ja EU:ta pärjäämään maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa - ymmärtämättä itse asiaa. Tämän sijasta on ymmärretty rahan ja ostovoimanjako omasta syystään "pulaan joutuneille".

Kataisen tahaton ja osaamattomuuden virhe!

Muistamme Jyrki Kataisen onnettomat lauseet joululta 2007, kunka hän vakuutteli untuvikkovaltiovarainministerinä, että sub-prime- ja sen johdannaisten kriisin ohittavan Suomen, vahvojen pankkien ja vakaan valtiontalouden vuoksi *] - Kokoomus on itse laskenut tuon 2008 "laman" hinnaksi Suomelle noin 30 mrd euroa ja bkt:n laskuksi kahdeksan prosenttia!

Miksi muuten Katainen ei kuunnellut samaisena jouluna 2007 Suomen Pankin vakavaa julkista varoitusta tästä sub-primekriisin laukeamisesta suomalaisten silmille, mm. alentuvana vientinä, joka onkin juuri Kataisen aikana ulkomaankauppavajeena koko ajan lisääntynyt.

Kataisen lääke oli alentaa tuloverotusta, jotta kotimainen kulutus lisääntyisi - ei lisääntynyt, vaan työttömyys kasvoi ja ne joilla oli vakaa työ ja muutoinkin varallisuutta - jemmasivat tai sijoitivat nuo Kataisen tuloveroalentamisen varat - eivät laittaneet niitä kulutukseen.

Mikä tai mitkä ovat Kataisen ja tämän hallituksen seuraavat kohtalokkaat virheet?

Onko Suomen kansakunnalla varaa ylläpitää Kataisen hallitusta, ja saako arkikansa eteensä pian ennenaikaiset eduskuntavaalit?

Ilkka Luoma

*]

Nuo kuuluisat lauseet ovat YLE:n uutisarkistoista saatavilla. Kuriositeettina mainittakoon, että eilen "kesälomaistunnossa" eduskunnassa esitettiin tuo lausunto edellisestä edellisen pääministerin Matti Vanhasen suuhun.

Johan Von

Lueppa kansallissosialismin maailmasta. Sehän on kuin sana sanasta persujen historia. ja heidän aatteensa. Jossa ensin ei mikään ole hyvin, ainoastaa on yksi puhdas maailma jota ei muut hallitse. Mehän tiedämme sen tuloksen sitäkö haluamme.