Torstai 19.10.2017

Eduskunnassa 213 suunvuoroa – Iso päätös tänään kello 10.00

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.7.2012 08:06
  • Eduskunnan täysistunto alkaa tänään kello 10. Istunnossa käsitellään Suomen osallistumista Espanjan pankkisektorin tukemiseen.
|

Eduskunta päättää tänään kello 10 alkavassa istunnossaan Suomen osallistumisesta Espanjan rahoitusmarkkinoille annettavaan tukipakettiin.

Äänestys toimitetaan täysistunnossa, jonka Yle näyttää suorana verkkosivuillaan.

Eilinen keskustelu valtioneuvoston tiedonannosta kävi erittäin kuumana eduskunnassa. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vaati oppositiolta selkeitä vaihtoehtoja Espanjan tukemiselle.

Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Timo Soini (ps.) vastasi, että euroeron vaihtoehto tulisi selvittää.

Vaatimuksia eurosta eroamisen ja euroalueen hajoamisen vaikutusten selvittämisestä on kuultu aiemminkin. EU-tasolla selvitykset on tyrmännyt muun muassa talouskomissaari Olli Rehn.

Keskustelu eduskunnassa oli poikkeuksellisen aktiivista ja suuressa salissa kuultiin kaikkiaan 213 puheenvuoroa.

Samaan aikaan Espanjassa kymmenet tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään maan hallituksen toteuttamia julkisen talouden leikkauksia vastaan.

Uutislähteiden mukaan poliisi avasi eilen illalla Madridissa tulen kumiluodein mielenosoittajia kohti.

Euroopan velkakriisin poliittiset ratkaisut ovat herättäneet paljon keskustelua myös Uuden Suomen blogeissa. Toimitus kokosi kiinnostavimmat blogikirjoitukset alle.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Sjöstedt

Sopimuksistahan on pidettävä kiinni. Jos ken sitoutuu puheenjohtajaansa Urpilainen tai Katainen, lienee pakko äänestää nokka-huilun merkistä. Tästä eroamista ei kuitenkaan tuomioistuin ota käsitelläkseen eikä poliisi voimakeinoin tule nappisormea pakottamaan. Itsestään selvää ? Ei lainkaan, ja eriseuraisuudesta onkin joukkokurin toteensaattamia seuraamuksia. Voisi silti olla hyvä jos Espanjan paketti tänään äänestettäisiin nurin.

Bernanke ja Geithner kerkesivät palvella jo Bushia kurimuksen iskiessä 2008 ja jatkoivat Obaman nimittäminä. Amerikassa on toteutettu syvältä leikkaava finanssireformi, mitä isosti on auttanut reaalitalouden firmojen selänkääntö pankkiireilleen.

Mitt Romney tuskin nimittäisi, mutta Bernanke tietty jatkaisi kautensa loppuun. Ja palaisiko Geithner NY Fediin, tuskin on millään virkavapaalla, kuten Kannuksen elinkeinoasiamies (E.Aho) tai Mäntän kauppaopiston rehtori (J.Laine) roikkuivat vuositolkulla pikkupalkkaläänityksissään -kunnan ja opiston vahingoksi.

Joka tapauksessa herrat ovat sydänjuuriaan myöten sydämistyneitä euron menoon. Kriisi olisi sivuutettu, ellei euro pelaisi tulella. Julkiriita ei asioita parantaisi, vaan lietsoisi "sotaa" malliin nationalismi/keltainen lehdistö edellisten sukupolvien aikausien rynnäkköidessä kolonialismin / paikka auringossa -lippujen alla ja liehuessa.

Mutta mieltä on purettu ja Telegraphin Ambrose Evans-Pritchard tänään siteeraa uusinta IMF raporttia sen selvityksestä otsikon "Article IV Consultation" alla. Olisi kiehtovaa tietää mitä tarkaan ottaen IMF:n johtokunnassa on kihisty viime viikkoina.

"Kuuulemma kuitenkin Valkoinen Talo -Kiinan,Brasilian ja muiden säestämänä- on tykkänään menettänyt kärsivällisyytensä Euroopan johtajiia kohtaan" ,kielii Ambrose Evans-Pritchard. Ja suora lainauksensa IMF:n raportista kuulostaa uskomattomalta (ja varmaan varustettu varauksella "ei instituution virallinen kanta").
Vikapäitä ovat:

"Ne jotka loivat tämän tuomiopäivän koneen, ja ratsastivat liittovaltiollisella Troijan hevosella ; toisekseen ryhmä ihmisiä jotka ylimielisinä hoitelivat EKP-piiriään, välittämättä varoituksista pohjoisen-etelän kuilun repeämisestä ; ja kolmanneksi ryhmä johtajia kansleri Angela Merkel etunenässä, jotka nyt ja yhä kieltäytyvät tunnustamasta niitä hirvittäviä tuhouhkia mitä asioiden kulku on mukaansa kerännyt."

IMF johtaa nyt euroskeptikkojen leiriä, päättyy Telegraphin paljastus. --Suomen eduskunta äänestää tänään yliolkaisen Eurooppavaltion virkakunnan kunnian puolesta.
Jukka Sjöstedt

Petri Saari

Eduskunta tekee päätöksen, vaikka heistä ei kukaan tiedä mistä on kyse. Melko surkea lammaslauma. Katainen ja Urpilainen loistavat osaamattomuudellaan. He ovat opetelleet samat fraasit ulkoa, puheen sisällöstä ymmärtämättä. Molemmilla on ilmeisesti paikka Brysseliin sovittu.

Timo Nenonen

Jos eduskunta äänestää Espanjan tukipaketin puolesta, on demokratia Suomesta kuollut. 9/10 jokaiseen kyselyyn osallistuneista suomalaisista vastustaa näitä tukipaketteja, joten nyt on edustajilla aika edustaa kansaa, ei puoluettaan, ja äänestää EI Espanjan tukemiselle. On turhaa lässyttää, että enemmistö suomalaisista haluaa pysyä eurossa, se on täysin eri asia, kuin tämä rahan lappaminen ulkolaisille pankeille. Siihen ei ole kansalaisilta valtuutusta. Sekin selviäisi kansanäänestyksellä, jos sellainen tehtäisiin. Joten edustajan ei kannata tänään jättää aivojaan narikkaan, vaan jokaisen on tehtävä päätöksensä äänestäjiensä halun mukaan, ei puolueen.

Olavi Gavrilov

Käsittääkseni kansa on nämä edustajat tuonne äänestänyt siitäkin huolimatta, että hallituspuolueiden linja ja luonteenlaatu on ollut kaikkien tiedossa. Siltä pohjalta demokratia kyllä toteutuu. Turha tässä on itkeä tämä on kansan tahto.

Kalevi Onnela

Uskon, että Urpilaisen ja Kataisen porukka on kuullut ylläolevien kommenttien sanoman ainakin omien puolueitttensa älymystöltä. Mutta koska he näyttävät olevan maanisen huuman vallassa lähes edesvastuuttomassa tilassa, on kokoomuksen ja demarien vaihdettava johtajansa ja pian. Kun ollaan putoamassa pilvenpiirtäjän katolta ei auta, että asiaa ihmettelevälle kymmenennen kerroksen ikkunasta päänsä ulos pistävälle kerrotaan, että ei hätää, tähän asti kaikki on mennyt hyvin.

Kuten kevään mittaan todisteltiin, rikas ja osaava Espanja pystyy tervehdyttämään pankkisektorinsa ja reivaamaan valtionsa talouden kuntoon itse.
Espanjan lainakorot nousevat siinä välillä hieman, se kuuluu asiaan ja siitäkin Espanja selviää. Korkojen nousu vain lisäisi hallituksen päättäväisyyttä.

Asiat lähtisivät kehittymään oikeaan suuntaan, mikäli Suomen eduskunta ensimmäisenä europarlamenteista nyt sanoisi ei.

Jorma Kassinen

Paavo Lipposen, Liisa Jaakonsaaren, EU:n tähtilipun kunnian puolesta katkeraan loppuun asti suomalaiset.
Oodi ilolle soimaan, lompakot auki vain muutama sata miljardia näin alkuun, moraalista ja oikeudenmukaisuudesta viis vain tyhmät maksavat veroja toisten puolesta.

Jorma Kassinen

Onkos Suomen vastuuprosentti näistä pankkituista ja pelastuspaketeista noussut?

Tästä 100 miljardista Suomen osuus onkin jo 3,6% eli 3,6 miljardia?

3600 miljoonaa.
7200 omakotitaloa pääkaupunkiseudulta jos haluaa reaalitalouteen mitata.